добавка за повишаване октановото число на бензина

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

добавка за повишаване октановото число на бензина

Мнение от jakson » 01 Ное 2011, 23:55

Колеги, преди няколко дена ходих да зареждам бензин. Принципно си зареждам 95, този път обаче нещата бяха по-различни.
На скоро сменях дюзите на инжекциона и тъй като небяха много чисти, аз ги поизчистих, но все е останало нещо....
Сетих се, че преди време ми бяха споменали за добавка в 96 на петрол, която чисти дюзите.
На бензиностанцията на петрол поразпитах малко и ме посъветваха да си сложа 95, тъй като 98 е по-скъп....
Та да сложа 95 с една добавка на която неможах да прочета какво пише, малко шишенце, струваше 3 лв и нещо...
Та вдигало октана на бензина и прочиствало дюзите на инжекциона.
Дават го за 50л. бензин.
Някой ползвал ли е такива добавки и има ли ефект, и какво точно предствалява това ?
Аз купих една такава и още на бензиностанцията ми я сипаха, преди да съм заредил.
Колата върви доста по-различно от преди, но немога да си обясня дали е от тази добавака ???

Нека ако някой е ползвал такова нещо сподели какъв ефект има

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 Touring
Мечтае да кара: Mach 1, Hemi Cuda и Chevy SS
Детайли за колата: Много хубави :)

Re: добавка за повишаване октановото число на бензина

Мнение от jackass3D » 02 Ное 2011, 0:18

:kuku: малко си внушаваш аз съм бачкал в Петрол и мога да ти кажа, че всичко е т...шак. Най добри добавки които съм ползвал въобще за нещо са били старите на Redex, Castrol Tda и в наш магазин на представители на Motul но нея не я помня как беше но беше скъпичка бая. А за почистване на инжектори и горивните камери STP но да е истинско което е трудно. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 02 Ное 2011, 0:48

Значи е по-добре да сложа 98 ? Аз изчислих, че разликата при 40л. ако не се лъжа беше към 6 лв. , а добавката е 3.40лв.
Значи по-добре да слагам 98Н, отколкото А95?!
А колкото до вървенето, тя моята кола е на моменти и може пак да е в някакъв такъв цикъл :kuku: просто исках да зная дали добавката е повлияла или се е оправила сама.
Може пък и дюзите като са поработили, да са се изчистили ...
Аз ги киснах в какво ли не, изпадаха доста боклуци....
Дълго време са седяли без да работят и е възможно от бензина нещо да са се прочистили.
А какво всъщност представлява тази добавка ?
Щом си работил в Петрол вероятно я знаеш...
Малко шишенце, черно с леко издължено гърло.
Продават го на самите колонки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 02 Ное 2011, 1:06

Това е точно Redex,аз съм слагал,ефекта е психологически (но въпреки това не ми се е струвало да върви повече ;) ) и не може да се усети по колата,сега наливам някаква субстанция която ми даде познат (шофьор на бензиновоз) и разликата е че колата работи по-меко,но респонса е по-лош,в крайна сметка карам на газ и впечатленията ми може и да не са точни.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30&E36

Мнение от Ba4oIlia » 02 Ное 2011, 1:26

Redex са по-скъпи ,а това от 3 и нещо за 50 л. е най-вероятно на Хелиос добавката , която не е нищо особено , аз лично за бензин не съм ползвал , слагал съм на дизел за зимата и бях доволен .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 02 Ное 2011, 1:51

Тази която си сипал колега, черното шишенце, е добавката на Хелиос. Малко в повече от даденото съотношение вдига октановото число поне с 2 пункта, но осезаема разлика във вървежа няма да усетиш. Ако искаш добавка хубава, слагай на Бардал добавката. Върши и там работа. Иначе от всички бензини (без на Шел рейсинга) които мене ме вълнуват е най-добре 100 октана от ОМВ в сегашния му вид - MaxMotion. С добавките се постига по-високо октаново число и до там... Осезаемо по-добре ми върви колата с Бардал-а, но разхода е в + и си го лапа бензинеца яко, докато със ОМВ 100 е друга работата, но пък там е много скъп бензина.
С 2 думи твоята кола няма нужда от добавки за повишаване на октановото число, понеже мотора ти е без преправяния до колкото знам... Уцелил си момент, иначе следващата добавка която ще тествам след месец-два, ще е тази на Лики Моли...
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 02 Ное 2011, 10:35

Това за ОМВ 100 октана за пореден път чувам, че е добър вариант. А за Петрола, от там само А95 съм слагал, веднъж сложих 96, но нещо не ми вдъхна доверие....
Доколкото знам, Петрол взимат 95 от лукойл, а 98 е внос, но точно от къде.... мисля, че казаха Румъния.
За зимата съм чувал, че е хубаво да се сипва бензин с по-високо октаново число.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Ное 2011, 13:39

Колата ти ако няма детонационни датчици какъвто и бензин над 95 да сложиш ефекта ще е само във фантазиите ти :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 02 Ное 2011, 14:17

bum_bum написа:Колата ти ако няма детонационни датчици какъвто и бензин над 95 да сложиш ефекта ще е само във фантазиите ти :)

Абе ако си с по-висока СС и много аванс си има разлика :mhihi:
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Ное 2011, 14:33

Тук говорим за нормална кола, а не за чипосване и работа по главата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW Addiction » 11 Дек 2011, 11:13

Да не отварям нова тема - да ползвам темата на колегата.

Подариха ми една добавка за бензин, с идеята да я слагам в резервоара като зареждам "обикновен" бензин и уж да получа някакъв ефект... Колко ще го получа е отделен въпроса, но ме интересува следното:

Ако слагам добавката не към "обикновен" 95 бензин, а към някой който фабрично има добавка (например eko economy на EKO), дали ще има увеличен ефект...

Накратко дали принципа е "Колкото повече - толкова повече", или не е добре да се комбинират добавките ?

И в тази връзка, още едно питане:
Ако се сложи повече от препоръчителната доза, може ли да се очаква повече ефект и което повече ме интересува - може ли да си направя проблем нещо ?
(Питам, защото пича дето ми даде добавката ми каза, че дозата е по една капачка (добавката е от бензиностанция и ми я дадоха наливна в една 0,5 l. бутилка от кола, та затова ме инструктураха с такава "мерна единица - капачака") на пълен резервоар, а след малко вика - абе най-добре 2 капачки.... ама знам ли - тази негова преценка на око за двукратно увеличаване на пропорцията дали е правилна....)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318ti
Мечтае да кара: 318ti ;)

Мнение от AutoCoil » 11 Дек 2011, 11:50

BMW Addiction написа:Да не отварям нова тема - да ползвам темата на колегата.

Подариха ми една добавка за бензин, с идеята да я слагам в резервоара като зареждам "обикновен" бензин и уж да получа някакъв ефект... Колко ще го получа е отделен въпроса, но ме интересува следното:

Ако слагам добавката не към "обикновен" 95 бензин, а към някой който фабрично има добавка (например eko economy на EKO), дали ще има увеличен ефект...

Накратко дали принципа е "Колкото повече - толкова повече", или не е добре да се комбинират добавките ?

И в тази връзка, още едно питане:
Ако се сложи повече от препоръчителната доза, може ли да се очаква повече ефект и което повече ме интересува - може ли да си направя проблем нещо ?
(Питам, защото пича дето ми даде добавката ми каза, че дозата е по една капачка (добавката е от бензиностанция и ми я дадоха наливна в една 0,5 l. бутилка от кола, та затова ме инструктураха с такава "мерна единица - капачака") на пълен резервоар, а след малко вика - абе най-добре 2 капачки.... ама знам ли - тази негова преценка на око за двукратно увеличаване на пропорцията дали е правилна....)

Ако е за чистене, колкото и да сложиш ще свърши същата работа, както и когато го дозираш по предписание. Ако е за октанбустер, няма да ти качи двойно повече октани бъди сигурен.

По темата, аз редовно слагам на 1 резервоар по 1 добавка октан плюс на Лики Моли. Дават я за +4октана и се усеща разлика, защото колата гори по-леко, разхода ми е с около литър надолу. Става дума за м44б19 и само 95 бензин. От 1 година всеки път слагам по добавка в резервоара, но 1 път нямах под ръка и веднага усетих разлика, т.е. приказки от сорта, че съм си внушил не важат :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36
Мечтае да кара: E38 Alpina B12

Мнение от bmw318is4 » 11 Дек 2011, 11:53

А иначе добавката от 3 и нещо , е на хелиос , и представлява предимно 50 милилитра керосин и още някви дреболиики, никой не я е похвалил до сега
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 11 Дек 2011, 12:20

Навремето слагахме нафталин за вдигане на октановото число :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 11 Дек 2011, 12:21

Не важи принципа на мечо пух в случая ;) , няма нужда да я наливаш всичката и да се надяваш да хвръкне... Аз ползвам същата (от бензиностанция) и понеже не следя точно дозата съм наливал и повече, и по-малко, обикновено с повече нещата се влошават. За бензините дето казваш "фабрично" имали добавка, нали се сещаш къде е, щом аз и ти я наливаме отделно... :mhihi:

Следваща

Назад към E36