възтановяване акумулатор??

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Re: възтановяване акумулатор??

Мнение от baitun » 07 Дек 2011, 10:37

За рециклиране не съм чувал от повече от 20 години, тогава режеха мъртвата клетка и слагаха нова, но тогава акумулаторните батерии бяха други, сега този номер не може да стане, ако наистина акумулатора не става за нищо, заделяй пари и купувай нов както са те посъветвали колегите, с този втора ръка най-вероятно е да "хапнеш дървото" или да купиш някой краден

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 07 Дек 2011, 12:21

////Alpine написа:Има ли някой полезна информация, връщал ли е някой умрял акумулатор към нормална работа? ако има значение 80ампера ми е кочината
А генератора как е? Да не е в него проблема или в стартера?
Аз така на преди хвърлих един акумулатор защото ковата не палеше, а после и с новия не запали...

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 07 Дек 2011, 12:32

bmw325tds написа:
////Alpine написа:Има ли някой полезна информация, връщал ли е някой умрял акумулатор към нормална работа? ако има значение 80ампера ми е кочината
А генератора как е? Да не е в него проблема или в стартера?
Аз така на преди хвърлих един акумулатор защото ковата не палеше, а после и с новия не запали...

Може и от алтернатора да се скапва акумулатора, ако не зарежда при включени консуматори с 13.8-14.2 волта, но колегата не е посочил такава причина, затова е най-добре да отиде в сервиз за акумулатори и там ще установят причината, въпреки, че и колегата може сам да се справи ако има познания

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 07 Дек 2011, 15:56

Колега, има разлика между отишъл акумулатор и разреден. Пробва ли да го заредиш 24 часа със зарядно у-во ?
Принципно генератора не е способен да зареди акумулатора в гратски условия.
Късите разстояния, карането на фарове, реотани на стъклата, ползването на парано и т.н... спомагат за разреждането на акумулатора.
За нормалното възстановяване на батерият, са и необходими около 20-2,3 часа.
Първоначално, при свързване със зарядно у-во се вдигана напрежението и за момент си казваш, ах ама той акумулатора се зареди и е готов.
Истината е, че чак след 10тия час на заряд, гъстотата му започва да се поишава.
Буквално течноста в него става по-гъста, затова има едни зелени топчета на някой акумулатори и когато течноста стане гъста, топчето изплува.
Отвори го и погледни да не е пресъхнал, принципно има 35 % сярна киселина и 65 % дестилирана вода. Трябва съотношението да точно в такава пропорция!
Има и уреди за измерване на гъстотата ( ареометър )
untitled1.JPG

Като за начало погледни дали не е пресъхнал и след това го пусни на заряд за 2 дена.
Успех!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и др.

Мнение от bullet83m » 07 Дек 2011, 19:45

Както каза колегата виж дали не е пресъхнал, повечето имат нещо като белег докъде трябва да е течността.
Ако е паднало нивото долей малко дестилирана вода не много колкото да покрие клетката,после 24ч на зарядното.
Аз моите така ги лекувам,ако нямаш зарядно 100км извънградско без включени големи консуматори.
Ако пак не става за скрап.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Мнение от ////Alpine » 08 Дек 2011, 14:21

искам музика да слагам сигурно ще търся нов
Изображение
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Мнение от anton mutafchiev » 08 Дек 2011, 16:36

аз имам доста мошна музика в колата и да ти кажа трябва си хубав акумулатор :mhihi: един ден си правихме опити колко зарежда генератора с музика и без музика и бях доста изненадан като пуснах музиката и като падна волтажа на 11.5 :mhihi: иначе без музика си е нормално всичко

Потребител
Аватар

Мнение от ktamen » 08 Дек 2011, 17:10

С времето всички акумулатори се скапват, на практика колата започва да прави проблеми при палене когато акумулатора загуби около 80% от първоначалния си капацитет - ако си купиш втора употреба може да си купиш акумулатор, който вече е загубил 75% от капацитета си, по-добре си купи 40Ач нов отколкото 80Ач стар.
Рециклирането става като стария влезе в една мелница после парчетата се рафинират и от полученото олово се правят други акумулатори.
Обслужването може да си го направиш и сам - доливаш дестилирана вода (ако е обслужваем и има капачки) после го зареждаш 24ч (времето за зареждане зависи от зарядното и от състоянието на акумулатора, но и да го презаредиш просто ще загубиш още малко вода (ако е необслужваем загубата на вода е голям проблем).
Трябва много да внимаваш колко чиста вода доливаш!
После го слагаш на колата и ако не пали го хвърляш и си купуваш нов.
Трябва да си сигурен, че проблема е в стария акумулатор - може алтернатора да не зарежда добре, да имаш лошо стегнати кабели, да имаш утечки и др. подобни.
35% сярна киселина ми се струва твърде много, по-точно май е 25%.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 08 Дек 2011, 18:00

bullet83m написа:Както каза колегата виж дали не е пресъхнал, повечето имат нещо като белег докъде трябва да е течността.
Ако е паднало нивото долей малко дестилирана вода не много колкото да покрие клетката,после 24ч на зарядното.
Аз моите така ги лекувам,ако нямаш зарядно 100км извънградско без включени големи консуматори.

Течноста трябва да е 15 мм над плочата.
Относно 100 км извънградско каране, ще закрепи временно положението за 2-3 дена и след това пак ще капне.
Трябва над 20 часов заряд при напрежение 14.4 Волата, тока вече е относителен, всяко зарядно подава различен ток ( ампери) затова е хубаво да се остави по-дълго на заряд.
Също да добавя, че е добре акумулатора да се остави в състояние на покой след като е зареждан.
Т.е. като се изключи зарядното, акумулатора да поседи няколко часа без да се ползва!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и др.

Мнение от bullet83m » 08 Дек 2011, 18:09

jakson написа:
bullet83m написа:Както каза колегата виж дали не е пресъхнал, повечето имат нещо като белег докъде трябва да е течността.

Течноста трябва да е 15 мм над плочата.
Относно 100 км извънградско каране, ще закрепи временно положението за 2-3 дена и след това пак ще капне.
Трябва над 20 часов заряд при напрежение 14.4 Волата, тока вече е относителен, всяко зарядно подава различен ток ( ампери) затова е хубаво да се остави по-дълго на заряд.
Също да добавя, че е добре акумулатора да се остави в състояние на покой след като е зареждан.
Т.е. като се изключи зарядното, акумулатора да поседи няколко часа без да се ползва!

И задължително с отворени капачки,че един си го събирах 1 седмица из гаража.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 08 Дек 2011, 18:47

////Alpine написа:искам музика да слагам сигурно ще търся нов

Колега извинявай ма с това мнение, направо....
През цялото време мрънкаш, че нямаш възможност за нов в момента(рабираемо е на всеки може да се случи) и изведнъж оп музика ше слагам... :mhihi:
Извода е само един тая кола за теб не е важна, караш я само в събота и неделя до кафето и не те интересува дали сутрин ще запали ;)
Щот тя и на бутане ще запали, и запалили веднъж музиката ще работи... :kuku:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Мнение от ////Alpine » 08 Дек 2011, 22:58

ок мерси. нов - имам в предвид втора ръка работещ, имам от известно време оферта за музиката и за това сега искам читав, а относно паленето пали само с 1 опит уморено завърта три пъти и ако не запали се бута.
Изображение
Изображение
Изображение

Предишна

Назад към E36