какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
pampo написа:а за заплата, която ти осигурява безметежно съществуване с професията дето имаш без да можеш да си позволяваш да си купиш къща на Бахамите и замък в Лондон. Това е средната класа.
Хах, това безметежното съществуване е въпрос на гледна точка. Хвани точно един гладен от Сомалия дето се разхожда с палмово листо на оная работа и му предложи 60 кв панелка и 800лв заплата и 10 годишна кола и ще му се стори не като средна класа ми хипер класа и не безметежно съществуване ми рая. От друга страна хвани една музикална звезда или актйор на световно ниво и това което на тебе ти се струва безметежно съществуване ,че и отгоре, хич няма да му стига. Човек така е устроен ,че винаги иска още, така ,че безметежно съществуване и средна класа супер доволна от живота ги сложете там при идейте за равенство, комунизъм и други наивни глупости.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
BMW_RIDER написа:Човек така е устроен ,че винаги иска още, така ,че безметежно съществуване и средна класа супер доволна от живота ги сложете там при идейте за равенство, комунизъм и други наивни глупости.
Изопачаваш нещата само и само да се изкараш прав, а много добре знаеш какво исках да кажа с "безметежно съществуване". И понеже ме мързи да пиша ще цитирам колега от преди няколко страници:
jordanpar написа:Средна класа--ям само качествена храна и пия само натурални сокове и качествен алкохол,за всичко изброено съм сигурен в произхода му;имам време и пари за реномиран фитнесцентър, хранителни и стимулиращи добавки;купувам и ползвам само маркова и доказана козметика;дрехите ми не са от биташки шоптрип и издържат повече от едно пране със сушилня /за марки не говоря,всяко куче само си знае как се ближе зад опашката,ако ще ме разберете/;имам сезонни гардероби и панталони и ризи за поне половин месец носене без да се дублират всеки ден;карам най-доброто от по-евтина западноевропейска марка автомобил,или средната класа на една от премиум марките,не влизам в подобни на тоя форуми,защото не ме интересуват технически проблеми и решенията им--аз плащам за да ми върви колата,не си губя времето по форумчета;резервоарът ми никога не е празен под средата на показанието на стрелката--просто ме дразни и гледам да зареждам преди тази фрапантна гледка;лято и зима мога да си позволя да отида на двуседмични почивки с цялото семейство или по една седмица в чужбина;имам апартамент с три спални ново строителство модерно обзаведен;всеки член на семейството си има собствен лаптоп или поне таблет;жена ми може да си позволи да посещава фризьорски и козметични процедури поне веднъж всяка седмица ако иска;децата ми имат лимитиран бюджет за джобните си пари,но не са лишени от нищо и освен на даскало ходят или на някакво спортно занимание,нещо в сферата на изкуството или втори западен език на частни уроци;имаме си поне един домашен любимец и се грижим добре за него;можем да си позволим гости всеки уикенд,колкото и да са претенциозни;в началото на всяка календарна година си плащам данъците,таксите по колата и застраховките,глобите ако имам такива с част от заплатата която взимам,а не със събирани последните 3-6 месеца пари.
Някой позна ли се в това описание?????НЕ ,щ'ото и аз.Средна класа в БГ ли--уот дъ фак???
Те това би било безметежно съществуване без да има крайни излишъци и гуляи. И в България много малък процент от хората могат да си го позволят, спирам да пиша, щото взеха да се подесетват едни и същи работи и темата се изчерпа според мен...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
kOnPuBkA написа:алх, попита какво за вас е средната класа в БГ, но не знам дали искаше да се ограничим само до цифри "от-до лева" в отговорите.... той да каже кво мисли [/b][/color]
аз виждам анкета с числа. според мен точно пък тия другите неща нямат никакво значение дето ги коментирате, кой четял класики, кой ходел на опера, кой бил ценител на отлежали алкохоли. алабала. парите не миришат има една приказка. сега, че има такава категория "новозабогатяли", на които поведението им не отговаря на социалния статус, да. но това не е българско явление. извинявам се ако погледа над нещата ми е прекалено капиталистически, но...
Последна промяна steeN на 07 Дек 2011, 17:31, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
steeN написа:kOnPuBkA написа:алх, попита какво за вас е средната класа в БГ, но не знам дали искаше да се ограничим само до цифри "от-до лева" в отговорите.... той да каже кво мисли [/b][/color]
аз виждам анкета с числа. според мен точно пък тия другите неща нямат никакво значение дето ги коментирате, кой четял класики, кой ходел на опера, кой бил ценител на отлежали алкохоли. алабала. парите не миришат има една приказка.

и не само - средната класа не е нещо заковано
от нея влизат и излизат хора - такъв е живота
може и най-начетения умен и културен да изпадне в трета глуха
както и по-простички хорица да влязат в нея

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
анкетата я сложи, след като се натрупаха две страници мнения от-до
както и да е де... ясно е че нещата ги виждате само в цифри, дерзайте

както и да е де... ясно е че нещата ги виждате само в цифри, дерзайте

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
10 страници се спори какво е "средна класа", ама никой няма да провери в Google какво значи тоз толкова сложен термин 

BMW_RIDER написа:ги сложете там при идейте за равенство
3 метра под земята всички са равни
шанса обаче да те чака нещо след тях е точно 50%
или те чака нещо или не те чака нещо
ти би ли заложил на монета следващия си живот?
някои са по-равни от другите, но това смятам е преходно, старата система ще се съпротивлява известно време (може би няколко хиляди години, кой знае) и ще рухне и ще има нова система
в този ред на мисли, честен бачкатор днес може да значи успял бизнесмен утре
добро здраве днес може да значи добри дела в предишния живот
знае ли човек, все пак шанса е 50%
а по темата, да над 5000 ми е отговора и не виждам как дори и в българските условия ще падне цифрата
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
- audi_bulgarian
-
-
- Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7
Хаос написа:
а по темата, да над 5000 ми е отговора и не виждам как дори и в българските условия ще падне цифрата
5000 не е цифра, а число... ма те инжИнерите явно не ги знаят тези неща

По темата - В БГ има бедни и богати, средна класа няма

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Като сте задъвкали тия доходи, не само парите са проблема. Ето ви един материал от Гугъл http://www.omda.bg/institut/niki/Sredna_klasa.htm Четете внимателно, много добре е обяснено.
Средната класа е начин на мислене. А имаш ли мисленето на човек от средната класа, доходите сами ще дойдат, ей така незабелязано. Ако не дойдат мангизите, значи нещо в мисленето ви не е наред.
Средната класа е начин на мислене. А имаш ли мисленето на човек от средната класа, доходите сами ще дойдат, ей така незабелязано. Ако не дойдат мангизите, значи нещо в мисленето ви не е наред.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
особено достъпния и неусложнен терминологичен набор като :ukelichko написа:Като сте задъвкали тия доходи, не само парите са проблема. Ето ви един материал от Гугъл http://www.omda.bg/institut/niki/Sredna_klasa.htm Четете внимателно, много добре е обяснено.
онтологични, гносеологически

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
То сега в България работата си е май като като едно време-всички са другари и са равни, ама някои са по другари и по равни
Сега се оказа , че сме и средна класа
Не че има някакво значение кой как се определя, но както е тръгнало ще се окаже че има и доста голям процент аристократи в България

Не че има някакво значение кой как се определя, но както е тръгнало ще се окаже че има и доста голям процент аристократи в България

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Bogat-Beden написа:особено достъпния и неусложнен терминологичен набор като :ukelichko написа:Като сте задъвкали тия доходи, не само парите са проблема. Ето ви един материал от Гугъл http://www.omda.bg/institut/niki/Sredna_klasa.htm Четете внимателно, много добре е обяснено.
Средната класа е начин на мислене. А имаш ли мисленето на човек от средната класа, доходите сами ще дойдат, ей така незабелязано. Ако не дойдат мангизите, значи нещо в мисленето ви не е наред.онтологични, гносеологически![]()
Авторът малко е прекалил. Но има истина в написаното. Ето и Уикипедията:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0
И тук в таблицата се акцентира на това по какъв начин се придобиват доходите. Иначе един завърнал се в България метач на летище в Лондон със своята съпруга, която е чистила къщи, моментално би трябвало за известен период да стане средна класа.
Спомням си, че попаданх на едно определение за средна класа в Япония, но не мога да го намеря сега. Там се споменаваше за някаква степен на образование, за нова кола на всеки член от семейството, определен клас жилище и за поне две почивки в годината, като едно от условията беше да се работи по специалността от образованието
То сега в България работата си е май като като едно време-всички са другари и са равни, ама някои са по другари и по равни
Не че има някакво значение кой как се определя, но както е тръгнало ще се окаже че има и доста голям процент аристократи в България .
Да, има. Ама определянето не значи, че утре се събуждаш и решаваш да се определиш като средна класа или аристократ.
- ChristianPetrow
- Потребител
-
Според мен, 2 до 3 хиляди за едно семейство на месец в голям град са достатъчни за средната класа.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
BMW_RIDER написа:pampo написа:а за заплата, която ти осигурява безметежно съществуване с професията дето имаш без да можеш да си позволяваш да си купиш къща на Бахамите и замък в Лондон. Това е средната класа.
Хах, това безметежното съществуване е въпрос на гледна точка. Хвани точно един гладен от Сомалия дето се разхожда с палмово листо на оная работа и му предложи 60 кв панелка и 800лв заплата и 10 годишна кола и ще му се стори не като средна класа ми хипер класа и не безметежно съществуване ми рая. От друга страна хвани една музикална звезда или актйор на световно ниво и това което на тебе ти се струва безметежно съществуване ,че и отгоре, хич няма да му стига. Човек така е устроен ,че винаги иска още, така ,че безметежно съществуване и средна класа супер доволна от живота ги сложете там при идейте за равенство, комунизъм и други наивни глупости.
Аз тва казах по-горе . БВП на човек от населението на Китай е колкото на българите . Китайците са 1,5+ милиарда , Индийците са 1++ милиарда - болшинството са много по-зле от нас . Африка са много над 1 милиард - без ЮАР са много по-зле от България . Мехико и СИЕ - зле са . В Азия сигурно само Япония,Южна Корея,Тайван и още няколко страни са на ниво много над нас .
Южна Америка - с Бразилците сме наравно , всички други са надолу . И какво остана - Западна и Централна Европа + САЩ/Канада . Е за тва си мисля , че в нашата страна не е чак толкова зле , спрямо средното за света . И със 3000лв 4 човека живеят доволно .
Тъпото е че на нашия континент сме на дъното а можем много повече

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
acho.rs написа:BMW_RIDER написа:pampo написа:а за заплата, която ти осигурява безметежно съществуване с професията дето имаш без да можеш да си позволяваш да си купиш къща на Бахамите и замък в Лондон. Това е средната класа.
Аз тва казах по-горе . БВП на човек от населението на Китай е колкото на българите . Китайците са 1,5+ милиарда , Индийците са 1++ милиарда - болшинството са много по-зле от нас . Африка са много над 1 милиард - без ЮАР са много по-зле от България . Мехико и СИЕ - зле са . В Азия сигурно само Япония,Южна Корея,Тайван и още няколко страни са на ниво много над нас .
Южна Америка - с Бразилците сме наравно , всички други са надолу . И какво остана - Западна и Централна Европа + САЩ/Канада . Е за тва си мисля , че в нашата страна не е чак толкова зле , спрямо средното за света . И със 3000лв 4 човека живеят доволно .
Тъпото е че на нашия континент сме на дъното а можем много повече
Логиката да търсим приравняване със средната класа в богатата и развита част на света е,че географски и ЦЕНОВО принадлежим там..
На теория живеем в демократична държава с развита пазарна икономика,част от EU и т.н булшит..
Населението ни поне pro форма е високообразовано, младите говорят масово добър английски,интернета се ползва от достатъчно висок процент хора и т.н...
Или греша?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"