какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- radio_manbg
- младши ентусиаст
-
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Колеги след много мислене, анализи и използване на различни методи разбрах къде е средната класа в България

БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА
БЪЛГАРИТЕ - ВЕЛИК НАРОД
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
deyan-enchev написа:Хубаво беше да се поставят рамки ясно дефиниращи какво е средна класа в България - и те да са червени дебели букви в първото мнение.
Всеки през неговата призма тълкува средната класа, за мен лично е доста над 5к на глава от семейството - все пак средната класа неслучайно плаща за глупостите на богатите и издържа бедните.
В мащаб - целеуствемено бива заличавана и мачкана
Защо доходите винаги се приравняват със заплати ? Рядко да наистина рядко има заплати над 5к обаче има алтернативни източници на доходи: бизнес, аренда, игра на тото.
чакай сега за кви доходи от некви дейности говориш
средната класа са добре платени наемни работници и ниско ниво мениджъри
някакъв дребен-до нисък среден бизнес
както каза колегата чисти без игри далавери и други БГ приоми за припечелване

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
deyan-enchev написа:Хубаво беше да се поставят рамки ясно дефиниращи какво е средна класа в България - и те да са червени дебели букви в първото мнение.
Е какво има да се дефинира то е ясно - това което е средния човек, това е средна класа. Отиваш питаш 100 човека как живеят, къде живеят колко взимат и като 70 - 80 от тях ти кажат някакви стойности които са горе долу близки те са средна класа. А не както вие си мислите - 90 човека взимат 500 лв 10 взимат 5 млн следователно средната класа е между 500 лв и 5 млн

When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
не съм съгласен щото в БГ средностатистическия човек
или както ти казваш 70-80% от хората са бедни
средната класа за съжалевие доколкото изобщо я има е много малка част от обществото
средната класа за съжалевие доколкото изобщо я има е много малка част от обществото

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
K_Ilkov написа: ... средната класа са добре платени наемни работници и ниско ниво мениджъри
някакъв дребен-до нисък среден бизнес ...
което е 800 - 3500 лв, като 800-1200 за ниска средна класа, 2500 -3500 са висока средна класа ... или?
лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
K_Ilkov написа:не съм съгласен щото в БГ средностатистическия човек
Не точно тия 70-80 % са средната класа, пак казвам говоря от работещите - не от мангали и пенсии.
Това ,че в другите държави средните класи са различни е друг въпрос.
А бедни са тия дето ровят по кофите, просят , нямат жилище нямат работа и незнаят дали утре няма да умрат от глад- АЛХ го беше писал в една друга тема.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
K_Ilkov написа:deyan-enchev написа:...
чакай сега за кви доходи от некви дейности говориш
средната класа са добре платени наемни работници и ниско ниво мениджъри
някакъв дребен-до нисък среден бизнес
както каза колегата чисти без игри далавери и други БГ приоми за припечелване
Е закво да не слагаме семейния бизнес в графа средна класа? Те имат доходи хората, живеят в България, начина за печелене дали си на заплата или сам си ги заработваш защо трябва да те вади от средната класа - ако изобщо я има? За хитрости и крадене не говоря.
BMW_RIDER написа:deyan-enchev написа:...
Е какво има да се дефинира то е ясно - това което е средния човек, това е средна класа. Отиваш питаш 100 човека как живеят, къде живеят колко взимат и като 70 - 80 от тях ти кажат някакви стойности които са горе долу близки те са средна класа. А не както вие си мислите - 90 човека взимат 500 лв 10 взимат 5 млн следователно средната класа е между 500 лв и 5 млн![]()
![]()
![]()
Добре, и като 90 човека взимат 500лева значи просто са много под средна класа. Не средно колко се взимат в България а колко взима средната класа е въпроса.
Факта, че наистина както казваш повечето хора биха дали точно такива доходи е показателен че в България тая средна класа е еднорогът описван в детските книжки.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
BMW_RIDER написа:Е какво има да се дефинира то е ясно - това което е средния човек, това е средна класа. Отиваш питаш 100 човека как живеят, къде живеят колко взимат и като 70 - 80 от тях ти кажат някакви стойности които са горе долу близки те са средна класа. А не както вие си мислите - 90 човека взимат 500 лв 10 взимат 5 млн следователно средната класа е между 500 лв и 5 млн![]()
![]()
![]()
Напротив, изобщо не е ясно. Средната класа би трябвало да е точно там, между милионерите и бедните. И в България нея я НЯМА. Тези 80 от 100 човека дето вземат да кажем по 1000 лева биха били средна класа ако имахме нормална икономика, развитие, манталитет и куп други фактори, за които вече се говори назад. И ако отговора им не беше 1000 лева а 5-10 000 лева. Е тогава щяха да бъдат средна класа. Сега са хора, притежаващи нужния интелект да са средна класа, но живеещи в реалност, където са оцеляваща част от обществото.
Щото ако идеш в Нигерия и проведеш това изследване ще видиш сигурно, че само 5% вземат над 200$ (говоря съвсем образно, не съм наясно със заплатите там), но това няма да значи, че там средната класа взема по 400$ на семейство, а че всички са бедни.
Последна промяна pampo на 07 Дек 2011, 16:33, променена общо 1 път
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
_galio_ написа:K_Ilkov написа: ... средната класа са добре платени наемни работници и ниско ниво мениджъри
някакъв дребен-до нисък среден бизнес ...
което е 800 - 3500 лв, като 800-1200 за ниска средна класа, 2500 -3500 са висока средна класа ... или?
за мен средна класа е семейство с доходи около и над 4000
ти си ги разпределяй кой колко изкарва и кви са заплатите
заплата под 1500 не може да е средна класа за мен поне
deyan-enchev написа:Е закво да не слагаме семейния бизнес в графа средна класа? Те имат доходи хората, живеят в България, начина за печелене дали си на заплата или сам си ги заработваш защо трябва да те вади от средната класа - ако изобщо я има? За хитрости и крадене не говоря.
не съм писал да не се включва семейния бизнес
напротив писах дребен и нисък среден че и те битрябвало да са там
ама говоря за доходи около и над 4к
щото семеен бизнес някоя лафка някъде дето едвам връзват гащите не е бизнес

...
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
pampo написа:Напротив, изобщо не е ясно. Средната класа би трябвало да е точно там, между милионерите и бедните.
Абе такова животно няма никъде. Средната класа е точно СРЕДНИЯ човек, независимо дали клони към бедни или богати. В САЩ хората с над 1 млн годишно са 2 % от обществото, а средната заплата далеч не е 500 000 на година е имаме достатъчно колеги дето могат да го потвърдят. В цял свят половината от капитала се държи от няма и 10 % останалите "средните са далеч от доходите и имуществото им. Просто в другите държави средната класа може да живее по добър живот и да има по добър стандарт, но това незначи ,че доходите и са средно между тия на богатите и тия на бедните.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
сбъркАл си рейса пич ...
средната класа на Сомалия гладния човек ли е?
другото дето си написал е така ама незнам някой да пледира за него
не може средностатистическия човек да е средната класа
средната класа на Сомалия гладния човек ли е?
другото дето си написал е така ама незнам някой да пледира за него
не може средностатистическия човек да е средната класа

...
Да, не става въпрос за средно аритметична заплата между 500 лв и 1 000 000, а за заплата, която ти осигурява безметежно съществуване с професията дето имаш без да можеш да си позволяваш да си купиш къща на Бахамите и замък в Лондон. Това е средната класа. И в Сомалия и Нигерия (както вече споменахме) рядко се среща, както и в България.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
То у нас средния човек даже е под долната класа ... с тия заплати 

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
много плоско и едностранно разглеждате явлението "средна класа" в обществото...
средната класа не е само финикийски знаци (демек заплата от-до), тя определя като цяло развитието на обществото и неговите особености, функционалност и т.н., и т.н.
Например за мен един човек, който си докарва по 10 000 на месец с далавери, няма грам образование, не дава работа на поне още 10 човека, и т.н. особености, не може да се нарече средна класа, само защото разполага с 10к...
Та такива ми ти работи... ако на някой му се разсъждава, съм склонна
алх, попита какво за вас е средната класа в БГ, но не знам дали искаше да се ограничим само до цифри "от-до лева" в отговорите.... той да каже кво мисли
средната класа не е само финикийски знаци (демек заплата от-до), тя определя като цяло развитието на обществото и неговите особености, функционалност и т.н., и т.н.
Например за мен един човек, който си докарва по 10 000 на месец с далавери, няма грам образование, не дава работа на поне още 10 човека, и т.н. особености, не може да се нарече средна класа, само защото разполага с 10к...
Та такива ми ти работи... ако на някой му се разсъждава, съм склонна

алх, попита какво за вас е средната класа в БГ, но не знам дали искаше да се ограничим само до цифри "от-до лева" в отговорите.... той да каже кво мисли
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
kOnPuBkA написа:много плоско и едностранно разглеждате явлението "средна класа" в обществото...
Та такива ми ти работи... ако на някой му се разсъждава, съм склонна![]()
Това вече беше коментирано няколко страници назад и всички се съгласиха. Но въпроса отново опря до кинтите щото пирамидата на потребностите в най-долната си част силно зависи от тях и няма как да градиш нагоре... Да не говорим, че точно така е поставена анкетата с въпрос за доход, не с въпрос за дипломи, научни и спортни постижения, културни мероприятия и т.н. Та на въпроса колко, отговора е над 5 бона. Ако има после анкета как точно средната класа си изкарва парите и далавераджиите и спекулантите средна класа ли са, тогава вече отговорите ще са други.
Последна промяна pampo на 07 Дек 2011, 17:16, променена общо 1 път