какво според вас е "средна класа в българия"?
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: какво според вас е "средна класа в българия"?
Членовете на средната класа са еднакво далече от класическата музика и от чалгата, но препочитат да отидат на опера вместо на концерт на Лепа Брена.
Е това пък защо ? Трябва ли на всеки да му харесва опера за да е средна класа

Сигурно и средната класа предпочита черен хайвер и миди пред свинска пържола

acho.rs написа:Членовете на средната класа са еднакво далече от класическата музика и от чалгата, но препочитат да отидат на опера вместо на концерт на Лепа Брена.
Е това пък защо ? Трябва ли на всеки да му харесва опера за да е средна класа![]()
"Болната" тема на Ачо...

Ачо, колегата се опитва да обрисува СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ представител на средната класа.
Което не значи, че АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ представителни на следната класа ще са като него

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
flame написа:Е.Димитров написа:Значи средна класа си е минимум 5 иляди лева на месец за да може да има някакви спестявания след като си плати всичко.
Ти поставяш акцента дори не предимно, а само на дохода - а той е много разтегливо понятие (колкото от Берлин до Бусманци)
Според мен колегата мнооооого правилно постави акцента не върху парите като налична количествена маса, а като отношение към тях и начините на увеличаването и изразходването им
Ми именно дохода е определящ в едно финансово-зависимо общество,не някой поет с 2 лева в джоба и в кофти апартамент,какъва средна класа е този човек (разбира се не бих искал да го обидя даденият човек),всъщност много малко художници и поети в миналото са се числяли в средната класа....
Средната класа е стъпало в общественият и икономическият живот,като 2 те са тясно свързани
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
да, но средната класа се измерва с доходи, не с коефициент на интелигентност и колко класики си чел.
така, че акцента е грешен. иначе, че между двете неща има известна зависимост, няма спор.
така, че акцента е грешен. иначе, че между двете неща има известна зависимост, няма спор.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Окай - консенсус - среданта класа е про европейски ориентирана с евро-атлантически ценности . . . което автоматично изключва 10 годишните БМВ и почти целия БМВ форум
За мен средната класа в една страна се определя от цялостното състояние на икономиката . Не бива да ги смесваме със средната класа в Чехия или Германия или Люксембург .
За това дадох и отговор - 3000лв на мъж+жена със 2 деца . Тази сума (ако няма ипотека или друг заем) е достатъчна за нормален живот в нашата страна .
Ако тръгнем да гледаме какво по света къде , ще има да се чудим дали Бразилия , Аржентина , Кения или ОАЕ да гледаме

За мен средната класа в една страна се определя от цялостното състояние на икономиката . Не бива да ги смесваме със средната класа в Чехия или Германия или Люксембург .
За това дадох и отговор - 3000лв на мъж+жена със 2 деца . Тази сума (ако няма ипотека или друг заем) е достатъчна за нормален живот в нашата страна .
Ако тръгнем да гледаме какво по света къде , ще има да се чудим дали Бразилия , Аржентина , Кения или ОАЕ да гледаме

steeN написа:да, но средната класа се измерва с доходи, не с коефициент на интелигентност и колко класики си чел.
Момент!
Прав си, че свръхинтелигентен човек, който рови по кофите (преекспонирам примера, за да направя разликата) не съставлява средна класа.
Но акцентът на колегата е не само интелект, но интелект, който помага да спечелиш едни пари и да правиш пари за в бъдеще.
Пример1: На Пешо баба му умира и му оставя апартаментче на Витошка, което той продава за има-нема милион (заедно с Калибрата като бонус

Пример2: Г-н Петров има некъв бизнес и може да си позволи Мерцедес, но предпочита кола среден клас на лизинг. С остатъка от некупения Мерцидес инвестира в друг бизнес или разширява сегашния. А записва и децата я в престижно училище, я в някой университет в чужбина. И така като остарее един ден - има същия или малко по-голям или малко по-малък бизнес, децата му са добре изучени и висококвалифицирани - и той или не ги мисли, а им се радва на успехите в живота, или те му наследяват бизнеса и той си живее доволно старините.
На 60 години единия продалжава да е средна класа. А другият никога не е бил (но за сметка на това е ходил на чалга

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
acho.rs написа:.
Е не е вярно,не може в края на финансовият месец да са 0:0 от към финанси,средната класа имат и спестявания и нямат грижи как ще изкарат месеца ако си позволят някоя по-скъпа играчка на децата,ходят средно по 2 пъти на почивка и средно един път в чужбина на почивка...
Колега Флейм,2 рият пример е точно средна класа
Последна промяна Е.Димитров на 06 Дек 2011, 12:38, променена общо 1 път
- dagger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e34 520i
- Мечтае да кара: Машината на времето !
- Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Поне 4000лв, да не кажа 5 за 3-4членно семейство, ако си сам 2-3к+лв, друг е въпроса какъв е дела на тия хора в БГ 

Последна промяна vankatagsi на 06 Дек 2011, 12:53, променена общо 1 път
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
Средна класа--ям само качествена храна и пия само натурални сокове и качествен алкохол,за всичко изброено съм сигурен в произхода му;имам време и пари за реномиран фитнесцентър, хранителни и стимулиращи добавки;купувам и ползвам само маркова и доказана козметика;дрехите ми не са от биташки шоптрип и издържат повече от едно пране със сушилня /за марки не говоря,всяко куче само си знае как се ближе зад опашката,ако ще ме разберете/;имам сезонни гардероби и панталони и ризи за поне половин месец носене без да се дублират всеки ден;карам най-доброто от по-евтина западноевропейска марка автомобил,или средната класа на една от премиум марките,не влизам в подобни на тоя форуми,защото не ме интересуват технически проблеми и решенията им--аз плащам за да ми върви колата,не си губя времето по форумчета;резервоарът ми никога не е празен под средата на показанието на стрелката--просто ме дразни и гледам да зареждам преди тази фрапантна гледка;лято и зима мога да си позволя да отида на двуседмични почивки с цялото семейство или по една седмица в чужбина;имам апартамент с три спални ново строителство модерно обзаведен;всеки член на семейството си има собствен лаптоп или поне таблет;жена ми може да си позволи да посещава фризьорски и козметични процедури поне веднъж всяка седмица ако иска;децата ми имат лимитиран бюджет за джобните си пари,но не са лишени от нищо и освен на даскало ходят или на някакво спортно занимание,нещо в сферата на изкуството или втори западен език на частни уроци;имаме си поне един домашен любимец и се грижим добре за него;можем да си позволим гости всеки уикенд,колкото и да са претенциозни;в началото на всяка календарна година си плащам данъците,таксите по колата и застраховките,глобите ако имам такива с част от заплатата която взимам,а не със събирани последните 3-6 месеца пари.
Някой позна ли се в това описание?????НЕ ,щ'ото и аз.Средна класа в БГ ли--уот дъ фак???
Някой позна ли се в това описание?????НЕ ,щ'ото и аз.Средна класа в БГ ли--уот дъ фак???
acho.rs написа:За мен средната класа в една страна се определя от цялостното състояние на икономиката . Не бива да ги смесваме със средната класа в Чехия или Германия или Люксембург .
Напротив, трябва да ги смесваме. Ето я истината:
dagger написа:Средната класа е точно тази, която липсва в БГ !
Тоест в България средна класа няма или тя е 10-15% от населението. В Кения може средната класа да е и 1%, реално това не ме бърка, защото живея в България и тук средната класа я няма...
Иначе сте прави за начина на мислене, но той е пряко свързан с доходите. Имаш пари - не се чудиш как да го скалъпиш месеца до края и имаш време за възпитание на детето и разни културни дейности.
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
jordanpar написа:Средна класа--ям само качествена храна и пия само натурални сокове и качествен алкохол,за всичко изброено съм сигурен в произхода му;имам време и пари за реномиран фитнесцентър, хранителни и стимулиращи добавки;купувам и ползвам само маркова и доказана козметика;дрехите ми не са от биташки шоптрип и издържат повече от едно пране със сушилня /за марки не говоря,всяко куче само си знае как се ближе зад опашката,ако ще ме разберете/;имам сезонни гардероби и панталони и ризи за поне половин месец носене без да се дублират всеки ден;карам най-доброто от по-евтина западноевропейска марка автомобил,или средната класа на една от премиум марките,не влизам в подобни на тоя форуми,защото не ме интересуват технически проблеми и решенията им--аз плащам за да ми върви колата,не си губя времето по форумчета;резервоарът ми никога не е празен под средата на показанието на стрелката--просто ме дразни и гледам да зареждам преди тази фрапантна гледка;лято и зима мога да си позволя да отида на двуседмични почивки с цялото семейство или по една седмица в чужбина;имам апартамент с три спални ново строителство модерно обзаведен;всеки член на семейството си има собствен лаптоп или поне таблет;жена ми може да си позволи да посещава фризьорски и козметични процедури поне веднъж всяка седмица ако иска;децата ми имат лимитиран бюджет за джобните си пари,но не са лишени от нищо и освен на даскало ходят или на някакво спортно занимание,нещо в сферата на изкуството или втори западен език на частни уроци;имаме си поне един домашен любимец и се грижим добре за него;можем да си позволим гости всеки уикенд,колкото и да са претенциозни;в началото на всяка календарна година си плащам данъците,таксите по колата и застраховките,глобите ако имам такива с част от заплатата която взимам,а не със събирани последните 3-6 месеца пари.

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
jordanpar написа:Средна класа--ям само качествена храна и пия само натурални сокове и качествен алкохол,за всичко изброено съм сигурен в произхода му;имам време и пари за реномиран фитнесцентър, хранителни и стимулиращи добавки;купувам и ползвам само маркова и доказана козметика;дрехите ми не са от биташки шоптрип и издържат повече от едно пране със сушилня /за марки не говоря,всяко куче само си знае как се ближе зад опашката,ако ще ме разберете/;имам сезонни гардероби и панталони и ризи за поне половин месец носене без да се дублират всеки ден;карам най-доброто от по-евтина западноевропейска марка автомобил,или средната класа на една от премиум марките,не влизам в подобни на тоя форуми,защото не ме интересуват технически проблеми и решенията им--аз плащам за да ми върви колата,не си губя времето по форумчета;резервоарът ми никога не е празен под средата на показанието на стрелката--просто ме дразни и гледам да зареждам преди тази фрапантна гледка;лято и зима мога да си позволя да отида на двуседмични почивки с цялото семейство или по една седмица в чужбина;имам апартамент с три спални ново строителство модерно обзаведен;всеки член на семейството си има собствен лаптоп или поне таблет;жена ми може да си позволи да посещава фризьорски и козметични процедури поне веднъж всяка седмица ако иска;децата ми имат лимитиран бюджет за джобните си пари,но не са лишени от нищо и освен на даскало ходят или на някакво спортно занимание,нещо в сферата на изкуството или втори западен език на частни уроци;имаме си поне един домашен любимец и се грижим добре за него;можем да си позволим гости всеки уикенд,колкото и да са претенциозни;в началото на всяка календарна година си плащам данъците,таксите по колата и застраховките,глобите ако имам такива с част от заплатата която взимам,а не със събирани последните 3-6 месеца пари.
Подкепям

И аз лично познавам хора, които се вписват в 2/3 от горното (хайде да не бъдем максималисти

Лошото у нас е, че средната класа е да речем 10%, максимум 15-20%, а "здравословната" норма ми се струва около 50%...
И както каза колегата - с писане по форуми средна класа не се става!

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
acho.rs написа:Членовете на средната класа са еднакво далече от класическата музика и от чалгата, но препочитат да отидат на опера вместо на концерт на Лепа Брена.
Е това пък защо ? Трябва ли на всеки да му харесва опера за да е средна класа![]()
Защото в операта ще срещне много по малко мутри, дето изкарват парите с от далавери с кражби и ДДС, както и много по-малко бесни селтаци с Гоуфове. А нали разбираш, че средната класа плаща данъци от които мафиотите чрез кражби забогатяват, както и всекидневно заедно с децата си е подложена на издевателства от разни бесни селяни и то винаги на фона на чалга. А на средната класа и е писнало да я крадат и да я тормозят. Та затова. Нищо против чалгата.