Проблем с датчиците за износване на накладките !
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с датчиците за износване на накладките !
Здравейте ентусиасти !!!
Ето, че след около година и половина активно четене на форума, вече публикувам първата си тема и за това се надявам да ме извините ако има нещо нередно или неясно.
Моят проблем е следния:
Още като взех колата имаше светеща лампа на таблото за износване на накладките. Тогава човека от когото взех колата ми каза, че това е грешка, която трябва да се изчисти с компютър в някой сервиз.
Аз впоследствие прегледах всички дискове и те съответно имаха почти нови накладки, той ми каза, че тази лампа се е появила преди да смени накладките и след смяната пак е останала да свети.
С течение на времето тази светлина започна да ме изнервя и започнах да чета форума и Service Manual, запознах се до колкото ми е възможно с проблема, но след днешното сваляне на гумите и по обстойно оглеждане на нещата разбрах, че на предно ляво колело има датчик, който по скоро работи като контакт (краен изключвател), защото имаше една метална пъпка(която според мен е направена да контактува с диска когато се износи). А на задно дясно колело имаше някакъв графитен датчик, за който бях чел във форума, този датчик беше доста износен и изобщо не контактуваше в диска. Направих опит да запаля двигателя и да опитам да допра графитния датчик към диска и да го разтъркам малко, нямаше никаква промяна - светлината на таблото си светеше, през това време предния датчик беше откачен от накладка и си висеше свободен.
С оглед на описната ситуация бих искал да ви запитам, какво трябва да направя за да реша проблема и дали е нормално двата датчика да са различни?
Приложил съм и снимки само на предното колело, защото забравих да направя на задното докато беше разглобено
.
Благодаря на всички отзовали се предварително !!!
Ето, че след около година и половина активно четене на форума, вече публикувам първата си тема и за това се надявам да ме извините ако има нещо нередно или неясно.
Моят проблем е следния:
Още като взех колата имаше светеща лампа на таблото за износване на накладките. Тогава човека от когото взех колата ми каза, че това е грешка, която трябва да се изчисти с компютър в някой сервиз.

С течение на времето тази светлина започна да ме изнервя и започнах да чета форума и Service Manual, запознах се до колкото ми е възможно с проблема, но след днешното сваляне на гумите и по обстойно оглеждане на нещата разбрах, че на предно ляво колело има датчик, който по скоро работи като контакт (краен изключвател), защото имаше една метална пъпка(която според мен е направена да контактува с диска когато се износи). А на задно дясно колело имаше някакъв графитен датчик, за който бях чел във форума, този датчик беше доста износен и изобщо не контактуваше в диска. Направих опит да запаля двигателя и да опитам да допра графитния датчик към диска и да го разтъркам малко, нямаше никаква промяна - светлината на таблото си светеше, през това време предния датчик беше откачен от накладка и си висеше свободен.
С оглед на описната ситуация бих искал да ви запитам, какво трябва да направя за да реша проблема и дали е нормално двата датчика да са различни?
Приложил съм и снимки само на предното колело, защото забравих да направя на задното докато беше разглобено

Благодаря на всички отзовали се предварително !!!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Mpower84
- ентусиаст
-
- Кара: '03 330xd M57N Sedan
Re: Проблем с датчиците за износване на накладките !
Датчиците са консуматив и се сменят заедно с накладките. Купи си нови и ги смени. Новите са по около 15 лева. Когато накладките свършат датчика започва да трие в диска. От това триене естественно матеряла му намалява и съпротивлението пада. След това ти светва лампата на таблото.
- pawe75
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е36 318i м43б18
- Мечтае да кара: e90
- Детайли за колата: м43б18 1996г. седан.
- baitun
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е36
- Мечтае да кара: Е46 М3
Някой от датчиците може да е здрав, така, че не сменяй всичките, щом е светнала лампата преди смяна на накладките почти е сигурно на 100 процента да ти е заминал някой датчик
Благодаря на отзовалите се колеги !
Значи проблема ще се реши със смяна на датчиците. Но при положение, че са два различни датчика отпред и отзад и двата ли да сменям или само този на задното колело, който видимо беше от този износващ се тип(графитен)? И щом е необходимо и двата да сменям, два еднакви ли да сложа или да запазя същия ред - отпред контактен датчик, отзад графитен триещ се?
Значи проблема ще се реши със смяна на датчиците. Но при положение, че са два различни датчика отпред и отзад и двата ли да сменям или само този на задното колело, който видимо беше от този износващ се тип(графитен)? И щом е необходимо и двата да сменям, два еднакви ли да сложа или да запазя същия ред - отпред контактен датчик, отзад графитен триещ се?
- Войводата
- младши ентусиаст
-
- Кара: на дядо си е30ската
- Мечтае да кара: подводница с шпер
Може и да извадиш лампичката от таблото ако не ти се сменят датчици 

- Диан
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60
- Детайли за колата: 523i 06'
При мен се беше скъсал единият кабел на датчика, а ми предстоеше пътуване и щеше да ме дразни да карам със светеща лампа. Скасах и другият кабел и ги вързах накъсо. След това четох някъде из форума за триенето на грешката (Даване на контакт със задържана спирачка и отворена шофьорска врата за 30сек) и лампата изгасна. Може да пробваш това 

Несъмнено това със зануляването на грешката е много полезна информация. Аз като цяло искам да си сменя датчиците и да елиминирам проблема както си му е реда, но не знам дали е необходимо да сменям и двата датчика или само задния, след което да пробвам с това зануляване, за което разбрах напоследък от колегата Диан?
Моля някой ако има подобен проблем - двата датчика(преден и заден) да са различни типове да сподели мнение?
Моля някой ако има подобен проблем - двата датчика(преден и заден) да са различни типове да сподели мнение?
- zorobg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320 M50B20
- Детайли за колата: Е36 М50Б20
Както колегата в предния пост написа, свързваш ги "на късо" и лампата няма да свети. Това е при положение, че не ти дават пари за нови датчици, които за мен са леко излишна опция 

- petio_bmw 318is
- ентусиаст
-
- Кара: M42 POWER
Сменяш предния датчик и лампата гасне.
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
Аз моите датчици не знам дали работят така или иначе
Ама защо са ми? Аз следя състоянието на накладките, дисковете и изобщо на целият автомобил. Този датчик е за хората, които само карат, т.е. за обикновените юзъри
Аз смятам, че е36цаджийте които сме във форума не ги краме тея коли, щото не можем да си купим други, а защото искаме да караме точно тези коли. Един вид сме малко или много ентусиасти и като такива искаме всичко да ни е наред и не разчитаме на 1на лампа, за да си разберем състоянието на кладките.
Прав ли съм ?

Аз смятам, че е36цаджийте които сме във форума не ги краме тея коли, щото не можем да си купим други, а защото искаме да караме точно тези коли. Един вид сме малко или много ентусиасти и като такива искаме всичко да ни е наред и не разчитаме на 1на лампа, за да си разберем състоянието на кладките.
Прав ли съм ?

Да напълно прав си колега?
Тук става въпрос не че не съм сигурен в надеждността на колата, а проблема е, че тази светлина ме изнервя докато карам. А в същото време не искам просто да съединявам на късо кабели или да махам лампи от таблото. За момента всичко по колата си работи без проблем и искам да си остане така за това смятам да сменя датчиците. Проблемът ми беше, че не знаех какъв тип да сложа понеже са различни, но след коментарите на колегите по горе вече съм се ориентирал към покупка. Самия монтаж ще трябва да изчака, щото имам да вземам едни изпити, които са ми по важни
.

Тук става въпрос не че не съм сигурен в надеждността на колата, а проблема е, че тази светлина ме изнервя докато карам. А в същото време не искам просто да съединявам на късо кабели или да махам лампи от таблото. За момента всичко по колата си работи без проблем и искам да си остане така за това смятам да сменя датчиците. Проблемът ми беше, че не знаех какъв тип да сложа понеже са различни, но след коментарите на колегите по горе вече съм се ориентирал към покупка. Самия монтаж ще трябва да изчака, щото имам да вземам едни изпити, които са ми по важни

- zorobg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320 M50B20
- Детайли за колата: Е36 М50Б20
u`F`o написа:Аз моите датчици не знам дали работят така или иначеАма защо са ми? Аз следя състоянието на накладките, дисковете и изобщо на целият автомобил. Този датчик е за хората, които само карат, т.е. за обикновените юзъри
![]()
Прав ли съм ?

13 мнения
• Страница 1 от 1