Вискозитет на маслото
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
31 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
Вискозитет на маслото
Здравейте, колеги.
Купих колата преди 2 месеца. Веднага смених маслото. Препоръчаха ми ми някакво...не помня марката, само знам, че е 10W40. Моторът беше много тих, но сега като застудя се чува някакво чукане. Повдигачи ли е, какво е, не знам. Въпросът ми е, да не би маслото да е много гъсто и затова да се получава така. Колата е на 180 000 реални километра. Моторът си е на 6. Да го махам ли това масло??
Купих колата преди 2 месеца. Веднага смених маслото. Препоръчаха ми ми някакво...не помня марката, само знам, че е 10W40. Моторът беше много тих, но сега като застудя се чува някакво чукане. Повдигачи ли е, какво е, не знам. Въпросът ми е, да не би маслото да е много гъсто и затова да се получава така. Колата е на 180 000 реални километра. Моторът си е на 6. Да го махам ли това масло??
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- Wolfeye
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: мечтата си!e46 320ci & e92 320d
- Детайли за колата: Devil heart.. Angel eyes...
Re: Вискозитет на маслото
Масова практика е на твоя мотор да се слага 5в40. Аз съм с такова и от дискусиите тук във форума везната се накланя към този вискозитет. Има и такива, които карат и с 10в40 и твърдят, че са доволни, но щом ти имаш проблем и мислиш, че е от масло минавай на 5в40.
Успех!
Успех!

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
Ами, докато беше топло го нямаше това чукане, то не е кой знае какво, но ми се струва, че маслото е гъстичко.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Тия мотори са правени за пълна синтетика - слагай си 5W40.
Si non confectus, non reficiat.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
А какво масло бихте ми препоръчали?
- Alexch
- ентусиаст
-
- Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
- Мечтае да кара: Z8
Nasko_ написа:А какво масло бихте ми препоръчали?
Препоръчвам Motul Excess 8100 5W40. Аз съм с такова на същия мотор на Е39-ката и съм много доволен. Скъпо е, но пък е лонг лайф и се сменя по-рядко (пише на 25000 км, но е добре поне на 15к да се сменя).
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност
Има хиляди теми за масло във форума тук и хиляди мнения! Искам да отбележа обаче, че почвам да мисля, че съм живял доста години в заблуда, че едим мотор като поостарее и навърти километри трябва да му се слага по-гъсто масло. Ами БУЛ ШИТ дет се вика. Наскоро говорих с един пич, дет живее частично тук, частично в Германия и той ми каза следното: "в Германия ми казаха ( в сервиза, дет си поддържа колата), че колата дори и на 500 000 км. да е, маслото е 5В40". Ставаше въпрос за 320 бензин. И вече почвам да се чудя кой бг идиот по дяволите го измисли това, което и аз самия го правя толкова години наред. Колата я дават да работи по книжка с 5В40, а аз слагам 10В40! Еми как няма да тракат повдигачите, аз самия виждам как сутрин сега в студа при първо палене ми гасне бавно лампата за маслото и докато гасне ми тракат повдигачите! После спират принципно, но то е важен студения старт! Тогава е най-голямо износването. Ето защо преставам да бъда идиот и аз, както съм бил като много вас, както съм бил в заблуда и понеже ми предстои смяна на масло съвсем скоро, та при следващата интервенция с масло слагам 5В40 и тва е, само дето аз залагам на Кастрол! Не за друго, просто мястото, откъдето го взимам знам с къв произход е на 100%, иначе има много ментета от тая иначе страхотна и утвърдена марка масла! Не случайно "БМВ препоръчва Кастрл".
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Колега сложи 5в40 и ще се видиш разликата.
Моят мотор е м43 - доста по-прост и непретенциозен, и аз го карах с 10в40 доста време /5-6 смени на маслото/. Зимата на големите студове при студен старт имаше някакъв неприятен звук от клапаните за няколко секунди. Последните 3 смени слагам 5в40 и нямам никакви такива оплаквания. А разхода на масло е около 300-400 гр. на 8000 км. , което е повече от приемливо.
Аз лично ползвам БМВ масло.
Моят мотор е м43 - доста по-прост и непретенциозен, и аз го карах с 10в40 доста време /5-6 смени на маслото/. Зимата на големите студове при студен старт имаше някакъв неприятен звук от клапаните за няколко секунди. Последните 3 смени слагам 5в40 и нямам никакви такива оплаквания. А разхода на масло е около 300-400 гр. на 8000 км. , което е повече от приемливо.
Аз лично ползвам БМВ масло.
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

slitter написа:Има хиляди теми за масло във форума тук и хиляди мнения! Искам да отбележа обаче, че почвам да мисля, че съм живял доста години в заблуда, че едим мотор като поостарее и навърти километри трябва да му се слага по-гъсто масло. Ами БУЛ ШИТ дет се вика. ...
Това по-гъстото масло се слага преди да продадеш колата т.е. да не те вкарва в преразход на масло

Иначе и аз не виждам никакви основания колите на повече км да се карат с по-гъсто масло
- mistyrain
- младши ентусиаст
-
- Кара: F34 320d
- Мечтае да кара: G32
- Детайли за колата: 320d GT B47
Аз само неразбрах колега, винаги ли го имаш това чукане или само при студен старт? Аз карам с 5в40 но в студа и мен ми причукват за около 1-2 секунди. Странното е че ако съм спрял някъде с муцуната надолу, няма да причукат
Незнам дали марката на маслото има значение, аз съм с БМВ масло.

- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Next написа:Някой да ми пише на лс. от къде да ки купя свястно масло
Питай митака7

Si non confectus, non reficiat.
- NIKMAN
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46i
С М43 съм на 220 000км. и карам само с 5W30 на БМВ и няма никакво почукване на повдигачи и горене на масло 

© написа:slitter написа:Има хиляди теми за масло във форума тук и хиляди мнения! Искам да отбележа обаче, че почвам да мисля, че съм живял доста години в заблуда, че едим мотор като поостарее и навърти километри трябва да му се слага по-гъсто масло. Ами БУЛ ШИТ дет се вика. ...
Това по-гъстото масло се слага преди да продадеш колата т.е. да не те вкарва в преразход на масло![]()
Иначе и аз не виждам никакви основания колите на повече км да се карат с по-гъсто масло
Може ли да кажеш от техническа гледна точка защо 10-40 няма да го харчи, а 5-40 ще го харчи?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
mistyrain написа:Аз само неразбрах колега, винаги ли го имаш това чукане или само при студен старт? Аз карам с 5в40 но в студа и мен ми причукват за около 1-2 секунди. Странното е че ако съм спрял някъде с муцуната надолу, няма да причукатНезнам дали марката на маслото има значение, аз съм с БМВ масло.
Само, като запаля колата, колега...но лампата на маслото гасне с тази на алтернатора, не остава да свети повече.
Благодаря на всички за мненията, ще взема да си сложа каквото трябва масло, въпреки че това е на малко километри.
31 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3