Не работи нормално при освободена скорост - М52Б28

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е39 528i;ML320;E46CI B28TU
Мечтае да кара: F10

Не работи нормално при освободена скорост - М52Б28

Мнение от balcanbas » 11 Ное 2011, 22:19

Здравейте колеги, имам два проблема, ако мога да ги нарека изобщо проблеми, но ги считам за такива, тъй като наистина мразя нещо да не работи както трябва.
Колата е с мотор М52Б28, единият е когато колата е освободена от скорост се чува едно тракане,дрънчене - не мога да го опиша с думи,което претриса скоростният лост. Понякога се появява, понякога изчезва, в обши линии няма строга закономерност. Изчезва напълно при натискане на съединителят. Допитах се до един майстор, изглеждаше, че е запознат с проблема и ме попита - 'Като натиснеш съединителят, изчезва ли?, отговорих му 'ДА', а той ми каза:"Ами да, така е'' и нищо повече, аз бях като wtf :shock: ? Изобщо не продължих да задавам въпроси, тъй като прецених, че най-много да барне, там където не трябва.

Другият проблем е, че след като достигна скорост над 40-50, отзад се чува едно странно виене, което е супер равномерно и най-чист е шумът, когато пусна газта. Изглеждаше ми, че идва от гумите - да доуточна, бях с летни 18ки и мислех, че идва от тях. Обаче сега съм с 16ки 225/55 и шумът продължава да се чува, дори според мен е по-силен и ясен .... но пак мисля, че е от гумите. Не знам дали е нормално това нещо за Е39ките, тъй като не съм карал други и също така от скоро съм с тази кола и от както я имам го чувам....
Всякакви съвети и мнения са добре дошли :yes: . Аз ще събирам информация и другата седмица, когато съм по-свободен смятам да посетя сервиза.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525 tds '97
Мечтае да кара: CL65 AMG
Детайли за колата: дизел

Re: Не работи нормално при освободена скорост - М52Б28

Мнение от cls6666 » 11 Ное 2011, 22:55

Прилича на маховик,ако е с двумасов маховик значи е тръгнал
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 12 Ное 2011, 0:00

Най вероятно първия проблем е маховик а втория лагер. Преди няколко дена сменях заден лагер че и при мен виеше над тази скорост и беше станало нетърпимо, сега в колата ми е тихо и няма никакво виене. Лагера си го смених сам, пред нас, трябват ти само инструменти, да не си схванат в ръцете и ноу-хау в което на мен ми помогна novobraneca(Драго) за което съм му много благодарен за пореден път! :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от balcanbas » 12 Ное 2011, 20:01

За жалост, събрах мнения за вторият проблем и наистина май ще се окаже маховик... Но все пак, това е само гадаене... другата седмица ще проверя.
Някой има ли идея колко пари излиза целият ремонт ? Разбира се, всичко е относително, но някой на който му се е налагало да дава пари за това --- нека да сподели ...
Колеги, благодаря ви, че споделихте мнение :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 12 Ное 2011, 20:31

Първият проблем е вече ясно, че е маховик, аз също съм на това мнение, но не съм сменял и не мога да кажа цена. За другия проблем - виенето - може да е лагер на задна главина, но не е изключено виенето да е от дифа и да му е време за смяна на маслото :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 12 Ное 2011, 22:42

щом като натисне съединителя тракането изчезва, може и да е кутия!!! това ,че при вас е било маховик не е задължително и при колегата да е същото. колега намери читав сервиз в който да огледат колата и да ти кажат със точнос къде е проблема , тук предположения много, но не сме врачки все пак.
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от balcanbas » 19 Ное 2011, 22:54

Вторият проблем е решен - оказа се, че така виел заден ляв лагер ... купих комплект 'FAG', сега остана само да го сменя.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: фадрома в народното събрание

Мнение от Archi » 19 Ное 2011, 23:10

Колега, като си допреш леко крака на съединителя има ли една не голяма, но значителна вибрация? Имах го подобен проблем и при мен се усещаше едно като виене и педала, вибрираше като го докоснех, след като смених съединителя се оправи, но пак се усеща едно напрежение във педала при превключване и за съжаление най - вероятно е маховика, който аз не смених, но там цифрата е сериозна за съжаление.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от balcanbas » 20 Ное 2011, 1:44

Ами, при мен е по-скоро дрънчене, става от време на време ... Попитах майстора за този проблем - Каза ми да не се притеснявам, повечето 5-ци така правели и да си карам спокойно ...
Съединителят ми е нов. Смятам да отида в друг сервиз, за да проверят все пак :paranoid:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 20 Ное 2011, 12:49

balcanbas написа:Ами, при мен е по-скоро дрънчене, става от време на време ... Попитах майстора за този проблем - Каза ми да не се притеснявам, повечето 5-ци така правели и да си карам спокойно ...

Я му кажи на тоя майстор да ходи да се метне отнякъде - било нормално за 5-ците да си дрънчат? :kuku: Да дойдем с колегите да го блъснем по главата с нашите 5-ци да видим дали нормално дрънкат :kuku:

Е39 е изключително рафинирана кола, която не издава и грам шум ако е здрава. Щом нещо дрънчи, значи нещо някъде не е наред, въпреки че може и да е съвсем дребен проблем без последствия, но такъв има. Това да не е гоУф че нормалния му звук да е дрънчене, бахти и майсторите.. :kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 20 Ное 2011, 13:31

Когато се натисне съединителя се натоварва системата, която отделя притискателния диск от феродовия (съответно от маковика). При това се натоварва вилката и аксиалния лагер, както и пластинчатите пружини на притискателния диск
Ако при това шума изчезва търси причината първо в еднин от тези елементи

Другото което се случва при натиснат съединител е, че се отделя зацепването към входящия вал на скоростната кутия и той спора да се върти. Ако при това положение шума изчезва, причината може и да е лагер в кутията

Провери до колкото е възможно дали шума идва от "камбаната" на съединителя или от скоростната кутия като по време на проверката помоли някой да натиска и отпуска съединителя

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от balcanbas » 20 Ное 2011, 19:35

Знам, че сте прави ... ще го тъся проблема, тъй като дори да е нещо дребно - страшно ме дразни. Обичам всичко да работи изправно по атомобила.
Нали знаете,че са малко майсторите, които ще си признаят, че не могат да открият проблема и започват да правят налудничеви заключения, които са и смешни !
Колеги, ако се сещате за някой добър сервиз за районна на София, който работи през почивните дни. Нека да драсне на ЛС.
Изображение

Назад към E39