На МенТЕЛ в г***

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: На МенТЕЛ в г***

Мнение от ms » 17 Ное 2011, 15:19

Vra4anin написа:... гсм операторите нямат физическата възможност да се занимават с всеки един който им дължи суми (да звънят и да заплашват и подканват с приказки ДА, но реални съдебни действия към всички десетки хиляди които им дължат пари за не платени сметки - НЕ) ...

така де- те не успяват да свършат всичко това... и затова дълговете се дават на цесия на всяк'ви фирми и вече тези фирми се занимават с теб- обаждания, съд, запор и т.н. по канален ред...
тоест реално осъдени от оператора за дължими суми може би няма, но пък осъдени заради дълг към оператор има колкото искаш... за теб едва ли има значение кой ще те осъди заради едни 500лв. дължима сума към Ментел примерно- дълга за който те осъжда някоя фирма е точно тези 500лв. дето си имал да даваш на Ментел ;)
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Мнение от Kambe » 17 Ное 2011, 15:31

аз също получавах обаждания от тези С.Г. Груп ала бала, за сметка към Глобул, звъняха упорито докато не им казах, че от мен пари (200лв.) няма да видят ! Вече не ме притесняват :dunno:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 17 Ное 2011, 15:39

blacksapphire написа:
Vra4anin написа: Няма осъден до този момент за неплатени сметки към ГСМ оператори.

В кой свят живееш? :mhihi: :help:

Имаш главница, лихви, разноски по гражданско дело, адв. хонорар по гражданско и по изпълнително дело, който може да превишава главницата :mhihi: , разноски по изпълнително дело...

Не дай си боже да дойде при нас :ok:

Не е въпроса в кой свят живееш ,а в коя държава :winky:
I'm slowly drifting
Изображение

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 17 Ное 2011, 15:45

Напълно съм съгласен с колегата Е. Димитров. Преди години за подобна глупост един чси беше подкарал един роднина, на човека му беха побелели косите да се разправя с тях. Долно печалбарско племе са тия гадове, малко им е да им натрошиш краката! Тия са по- гадни и от мутрите даже- мачкат по костюмираната схема!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 17 Ное 2011, 15:49

Моя съвет е ако имаш 600 лева , не им ги плащай ,а почни дело срещу МЕНТЕЛ , в момента има реален шанс да ги осъдиш
I'm slowly drifting
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 17 Ное 2011, 16:03

Vra4anin написа:Говориш от опит (познаваш такива хора или ти лично си осъден за неплатени сметки) или чисто теоретично обясняваш как се случват нещата по принцип ?

от опит...
имах да давам пари на Глобус и се запознах с едни момчета от С.Г.Груп- за късмет единият го познавах и кратко и ясно ми разясни ситуацията ;) Аз лично си платих, ама те и не бяха много парите...
имам и няколко познати осъдени по тая процедура- дълга им нарасна с грубо едни 500+лв за разноски по делото и пари за ЧСИ, лихвите са отделно... някои се оказаха със запор върху колата, други върху жилището, на 4-5 човека им удържат директно от заплатата- работодателя директно превежда сумата... тоест осъдени за дължими суми към гсм оператор има колкото искаш... може да ги съди странична фирма, но това са неща позволени според закона и няма нищо учудващо...

Долното да НЕ се приема за 100% вярно- това е положението в общи линии по МОЯ информация- колко е вярна не се знае... А може и да не е актуална вече... Дори и като процедури и законови положения да е вярно, НЯМА гаранция, че ще е приложимо във вашият конкретен случай- има си адвокати които ще ви консултират и разяснят как стоят нещата конкретно във вашата ситуация...

Най-важното е това "Съдът не проверява служебно за давност..."- тоест давност ИМА, но това НЕ ви гарантира автоматично отпадане на задължението... Проверете в законите колко е давността за тея задължения (3 или 5г. е, но не помня), като ви кажат "Дължите ХХХлв. на ХХ" просто питате "Откога е това задължение" и си смятате... при изтекъл срок и малко мозък у тези дето си искат парите след една кратка среща ще им отпаднете от списъка... ако си настояват за парите просто вие няма да им плащате, а ако изобщо заведат дело ще ви звънне ЧСИ с покана доброволно да платите... и тогава следва "След като си получиш поканата за доброволно изпълнение може да възразиш пред районен съд и едва след това се проверява давността." и тогава се оказва, че дълга го има, но по закон НИКОЙ НЕ МОЖЕ да те накара да го платиш... след изтичане на давността дълга просто НЕ подлежи на събиране по съдебен ред... или по какъвто и да е ред... е, освен със силови методи ;)
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 17 Ное 2011, 16:09

DirtySouth написа:Моя съвет е ако имаш 600 лева , не им ги плащай ,а почни дело срещу МЕНТЕЛ , в момента има реален шанс да ги осъдиш

Що си пишете колкото да не е без хич :?:
да ги съди- ОК... ама за какво :?: за това, че не си е платил дължимите суми за такси и разговори ли :?: или за надписани сметки :?: или за лошо отношение :?: или щото касиерката в офиса дето си е плащал сметките е била грозна и дебела :?: или щото касиерката е била хубава, ама не му е направила свирка :?: За какво да ги съди :?:
Ако колегата ги има тея 600лв. и всичко редовно (тоест парите се дължат и не е минала давността) е хубаво да се платят... Ако ги няма- да разсрочи задължението и пак да го плати... Ако е минала давността (ама да е 120% сигурно това) им казва да му направят една свирка и си гледа кефа...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Ное 2011, 16:24

ms написа:
DirtySouth написа:Моя съвет е ако имаш 600 лева , не им ги плащай ,а почни дело срещу МЕНТЕЛ , в момента има реален шанс да ги осъдиш

да ги съди- ОК... ама за какво :?: за това, че не си е платил дължимите суми за такси и разговори ли :?: или за надписани сметки :?: или за лошо отношение :?: или щото касиерката в офиса дето си е плащал сметките е била грозна и дебела :?: или щото касиерката е била хубава, ама не му е направила свирка :?: За какво да ги съди :?:
Ако колегата ги има тея 600лв. и всичко редовно (тоест парите се дължат и не е минала давността) е хубаво да се платят... Ако ги няма- да разсрочи задължението и пак да го плати... Ако е минала давността (ама да е 120% сигурно това) им казва да му направят една свирка и си гледа кефа...

Е как за какво,най-малкото за фактурата че му е закъсняла и не е дошла в уреченият час,поради такива и такива причини има пропуск в тяхна страна и тн. и не са изправна страна.
Аз с тея имах спорове,накрадко,майка ми си взела карта,ама от там (ментел) вместо в срок от 24 часа да го активират го активирали след 5 дена,и като се почна една одисея,че настояват да се платят някакви глупости,даже некакви се обадили на майка ми на домашния телефон да и обясняват че са подобна фирма,обясних на майка ми че само псуване или да им обясни да не се обаждат повече защото се класифицира като "телефонен тормоз",общо взето доста се разправяхме с ментел и на края сторнираха всичко,а с адвокати още по-лесно стоят нещата,само да има някъде "пукнатина" в начина на фактуриране,пристигане на фактурата и тн.директно се пледира за "неоснователно" и ае-в лошите кредити...Иначе в щатите и в доста държави има закон и там има понятието "личен фалит",тука никой не иска да приеме тоя закон,иначе закона гласи-обявяваш личен фалит и никога повече в живота си няма да може да вземеш заем,а иначе заемите се опрощават,които си натрупал

Аватар

Мнение от ms » 17 Ное 2011, 16:51

Vra4anin написа:ms, само от любопитство, сумата която си дължал на глобулС (така им вика Митьо Пищова :mhihi: ) от коя година е (т.е. кога престана да им плащаш, кога ги "изреза")?

А сега де- де да знам :dunno: това беше някъде през 2009г. като ме занимаваха и НЕ бяха минали 3г.- значи някъде 2006-та ще да е било като ги заебах тея от Глобус...

Има и един друг момент който се пропуска... Приемаме, че сме късметлии и е минала давността- пари НЕ плащаме и толкова... Но задължението НЕ изчезва- то си стои, само не могат да ни накарат да го платим, да кажем към Ментел... дори и след 5г. да решим, че имаме нужда от карта на Ментел (примерно имат страхотна оферта, или ни трябва за работата) и отидем да подпишем договор ще ни откажат щото им дължим пари- като си платим тогава ще ни дадат карта на договор... Тоест с това неплащане на дължимата сума директно изключваме оператора от възможностите за ползване на неговите услуги с карта на сметка...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 17 Ное 2011, 16:57

ms написа:

Викаш като те удари някой на пътя да си плати щетите ,а това кой е виновен няма значение нали ? Естествено ,че ще има претенции за НЕспазени срокове по фактури , НЕреално начислени стойности на разговорите и тн ... Аз лично имах към 20 смс всеки от който по 2 лева , не 2,40 като на игрите ,а точно 2 лева към несъществуващ номер , нито ми дадоха информация за него нито в интернет го открих :nono: да не говориме за неспазване на безплатни минути включени в договора , неизлязли на време фактури или пък за случаи като "Ники Кънчев" Където "той" ти се обажда , но на теб ти се начислява сметка , къде в договора пише ,че входящото обаждане е за моя сметка ? То нали затова е тоя договор , да се спазва от двете странни точките вписани в него или викаш щом имам договор си плащам като поп ,а кво плащам не се знае :)

Но задължението НЕ изчезва- то си стои, само не могат да ни накарат да го платим, да кажем към Ментел... дори и след 5г. да решим, че имаме нужда от карта на Ментел (примерно имат страхотна оферта, или ни трябва за работата) и отидем да подпишем договор ще ни откажат щото им дължим пари- като си платим тогава ще ни дадат карта на договор... Тоест с това неплащане на дължимата сума директно изключваме оператора от възможностите за ползване на неговите услуги с карта на сметка...

Да , но ! Вече договора може да бъде прекратен по всяко време и отиваш с приятел , роднина ,познат (както АЗ направих) и си правиш карта , не си ли доволен веднага я спираш и нито той има задължения нито ти , плащаш си там 1 сметка и готово
I'm slowly drifting
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 17 Ное 2011, 17:00

Вместо да словоблудствате, прочетете пак предишното ми мнение, обясних всичко.
Давност не тече, ако са извършвани действия по събиране на вземането.
Вземането не се погасява по давност, а правото да се иска. :mhihi: Т.е ти ако си платиш доброволно, въпреки изтеклата давност, никой няма да ти върне парите. чл.110-118 от ЗЗД

Конкретно често срещана хипотеза, щото почти всички топлофикации са при нас... парите са дошли от запор, човеко си е получил поканата за доброволно изпълнение, изтекъл е 14 дневния срок за доброволно изпълнение, направено е разпределение на парите, пуснато е възражение, което не спира изпълнението, делото е прекратено по молба на взискателя... и се хващаш за петите. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от DirtySouth » 17 Ное 2011, 17:15

Е тоест искаш да кажеш че ако си плаща всеки месец по 10 лева примерно няма да го пипнат ли ?
I'm slowly drifting
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 17 Ное 2011, 17:19

blacksapphire написа:Вместо да словоблудствате, прочетете пак предишното ми мнение, обясних всичко.
Давност не тече, ако са извършвани действия по събиране на вземането.
Вземането не се погасява по давност, а правото да се иска. :mhihi: Т.е ти ако си платиш доброволно, въпреки изтеклата давност, никой няма да ти върне парите. чл.110-118 от ЗЗД...

еее, някой да го напише според закона :yes: тоест- има давност в която могат да ти го търсят (да се предприемат действия за събирането- кога ще се събере май не е важно), но задължението не изчезва след тоя срок...
А сега кажи колко време е срока за тоя тип задължения- 3 или 5г., че ти поне знаеш със точност... щото доколкото помня има разлика в сроковете- общо казано периодичните плащания (парно, ток, вода, тел., нет, ТВ- дето се плащат всеки месец) имат един срок до който са изискуеми, но май стоки на лизинг (най-примерно казано- кола или друга стока) имат друг срок до който могат да се търсят...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 17 Ное 2011, 17:49

С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Давността почва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

Ако е уговорено, че вземането става изискуемо след покана, давността започва да тече от деня, в който задължението е възникнало. Давност не тече, докато трае съдебният процес относно вземането. Давността се прекъсва с признаване на вземането от длъжника. (Всяко доброволно плащане се смята за признаване) или с предприемане на действия за принудително изпълнение. От прекъсването на давността почва да тече нова давност.

Ако длъжникът изпълни задължението си след изтичането на давността, той няма право да иска обратно платеното, макар и в момента на плащането да не е знаел, че давността е изтекла. Давността не се прилага служебно.

Аватар

Мнение от ms » 17 Ное 2011, 18:46

да видим дали разбрах, а и да е ясно за всички- примерна ситуация:
Спирам да си плащам гсм-а и на 01.01.2012 оператора ми спира тел. и толкова- ни вест, ни кост от тях и аз си дължа едни пари... Значи ако до 01.01.2017 никой не си потърси парите по законен ред аз не съм длъжен да платя нищо- задължението го има, но ще го платя само ако ми е кеф... това дотук мисля съм го схванал правилно...
интересно ми е другото- кои действия спират давността :?: това, че оператора ми е звънял да ми каже брои ли се :?: това, че са дали дълга ми на цесия брои ли се :?: че фирмата после ме е търсила брои ли се :?: това че съм подписал споразумение с фирмата да го плащам задължението някак смята ли се :?:
тоест кое действие ПРЕДИ завеждането на дело може да прекъсне давността :?: директно изключваме това да се плащат пари по това задължение- нали се брои за признаване и давността се спира...
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата