Колата се тресе странно на 60 км/ч до към 65 км/ч

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW e36 318is coupe

Колата се тресе странно на 60 км/ч до към 65 км/ч

Мнение от amadeusbg » 03 Ное 2011, 10:17

Здравейте, колеги,
първоначално си мислех, че ми е от баланса на гумите, но след като вчера смених гумите с чисто нови зимни и балансирани тресенето си остана. Преди мисля, че беше в по малък диапазон само около 60 км/ч, но сега мисля, че се чувства до към 65км/ч. Ходих на реглаж, казаха ми , че си е окей. Тресенето се чувства по - изразено , когато колата ускорява, но дори да изключа от скорот пак се чувства, но по - малко може би поради намаляването на колата. Видях, че един от маншоните на задния носач (там, където влиза в купето с 3те болта) е поотпуснал, но това си е още откакто смених целия носач преди 2-3 месеца, а проблема с тресенето е от скоро. Другото е, че принципно трябва да сменям веригата по двигателя, но някак си ме съмнява това да е проблема, още повече при изключена от скорост кола, но знам ли.
Бихте ли ме посъветвали нещо, какво да проверя и тн :roll:

Карам E36, 318is 92г.

Поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше компакта да се пързаля постоянно
Мечтае да кара: е46 M3
Детайли за колата: bmw e46 328ci

Re: Колата се тресе странно на 60 км/ч до към 65 км/ч

Мнение от troublemaker » 03 Ное 2011, 10:36

гумите ти хубави ли са ? може от тях да е ако са неравномерно износени,но по принцип между 60-65 е баланс...вдигни я в някой сервиз да се огледа цялата предница и ако е ок пробвай с други гуми(завърти примерно задните отпред или ако имаш други сложи)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36
Мечтае да кара: E38 Alpina B12

Мнение от bmw318is4 » 03 Ное 2011, 10:55

troublemaker написа:гумите ти хубави ли са ? може от тях да е ако са неравномерно износени,но по принцип между 60-65 е баланс...вдигни я в някой сервиз да се огледа цялата предница и ако е ок пробвай с други гуми(завърти примерно задните отпред или ако имаш други сложи)

С чисто нови и балансирани гуми едва ли може да е проблема неравномерно износени гуми или др. свързано с гумите

А иначе колега защо мислиш че трябва да сменяш веригата , какви признаци дава , аз си мисля че е напълно възможно да тресе от нея при определена скорост и при определени обороти.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 03 Ное 2011, 11:01

Aми чува се едно тракане при определени обороти (имам и темичка с видео клипче viewtopic.php?f=8&t=269958 ) проблемът е, че и когато на 60 или малко над 60 изключа от скорост пак го има това "тресене" макар и по - малко. Иначе да, гумите са чисто нови балансирани всичко е на 6 и въпреки всичко ..

Поздрави

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36
Мечтае да кара: E38 Alpina B12

Мнение от bmw318is4 » 03 Ное 2011, 12:50

значи преди са били само шумове , сега е и тресене , мен ми изглежда като верига , но не е лошо да се закара на сервиз и да се провери от човек който разбира преди освен звукове и вибрации да са се появили и много по лоши работи да не дава Господ , преглеждал ли си тампоните на двигателя дали са здрави , когато се скъсат започват вибрации... споменаваш и за маншон отзад , но от каде идва тресенето , отзад , отпред? и още сигурен ли си че тресе при определена скорост , а не при определени обороти?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 03 Ное 2011, 14:06

Това,което казваш маншон или тампон е на задния носач...прегледай ги добре...много е вероятно от там да ти е проблема.
Ако беше тампон на двигателя щеше да се тересе целия мотор, когато колата е в покой и мотора работи :yes:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 03 Ное 2011, 17:54

Странното е, че дори и да вдигна на 2 и на 4та само при 60 до към 65 тресе много после стихва (не го прави на определени обороти, а само при тази скорост. Шумът си го има откакто купих колата, а предполагам и доста преди това, и тъй като го прави и като изключа от скорост предполагам, че не е от двигателя, респективно веригата. Интересното е, че дори когато сменях окачването с въпросния носач и въпросния тампон, който е за смяна не ми направи впечатление да го имаше това, тоест получи се по - късно. Полуоските са ми здрави, каретата също. Направо се изумявам. Един приятел каза, че идва отзад тресенето, но мен направо ми се струва, че се тресе цялата кола..

Поздрави и благодаря за отговорите

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 03 Ное 2011, 17:58

Най-добре иди в сервиз да я дигнат и да се огелда хубаво ,може и съвсем различно нещо да се окаже :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 03 Ное 2011, 20:02

bmw318is4 написа:С чисто нови и балансирани гуми едва ли може да е проблема неравномерно износени гуми или др. свързано с гумите

Може, може ;) Това, че гумата е чисто нова, не значи че не може да е боклук. Също и факта, че са балансирани, не значи че не може да бие от тях. Трябва да се видят много добре и джантите, и самата ходова част за износвания.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 03 Ное 2011, 20:19

Dirty M5 driveR написа:
bmw318is4 написа:С чисто нови и балансирани гуми едва ли може да е проблема неравномерно износени гуми или др. свързано с гумите

Може, може ;) Това, че гумата е чисто нова, не значи че не може да е боклук. Също и факта, че са балансирани, не значи че не може да бие от тях. Трябва да се видят много добре и джантите, и самата ходова част за износвания.

Точно, и аз съм имал този проблем на една от старите служебни коли, чисто нови зимни гуми, държат на сняг много добре, но пък криви. Така се получава като реши жена да ходи да си купува гуми сама - набутали и някаква марка, която даже не и помня името. И после рекламация, а там от още 16 броя нови гуми едвам изнамерихме две що годе прави за да ги сложиме.

Та от тогава само доказана марка, че после евтиното излиза скъпо.

Не казвам че това ти е проблема но трябва да си сигурен в гумите преди да започнеш с другото.

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 03 Ное 2011, 20:23

Проблемът е, че ми го правеше и преди с летните гуми и джанти ,и сега с новите зимни гуми и джанти, съответно си мисля, че не е от това (Гумите са Dunlop новата шарка winter sport 4d се водеха мисля). Това е и причината да се попритесня и да постна темата тук ... ще проверя въпросния маншон на носача какви пари е ( въпреки че ми се струва , че колата почна да го прави много след като сменях носача ) и евентуално ще помисля за смяна, но точно сега след новите 4 зимни гуми малко нанагорно ми идва, затова и поисках съвети относно какъв може да е проблема:)

Поздрави

Едит: Казаха ми, че е възможно да е от гумичките (тампони) на стабилизиращата щанга и ако има луфт при тях да прави така, според вас възможно ли е това и дали тогава пак ще го прави само при определена скорост? Иначе утре ще поразгледам, за да видя дали има проблемни такива (също и кардан/диференциал нещо разхлабено?) :/

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 купе

Мнение от Yanko Petrov » 04 Ное 2011, 2:56

Има някакъв % вероятност да е тръгнало гуменото каре на кардана, но пък при мен беше на определени обороти. От друга страна казваш, че е по-изразено се тресе при ускорение, та може и наистина това да е проблема :dunno: Погледни го и него все пак като вдигнеш колата :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36
Мечтае да кара: V8

Мнение от Cobb » 04 Ное 2011, 4:02

Това щях да предложа и аз, прегледай го и него за всеки случай
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 04 Ное 2011, 13:36

Легнах под колата и на пръв поглед това, което видях е, че едната биалетка се е изместила малко от мястото, където седи на стабилизиращата щанга. Смятате ли, че е възможно да е от това? Другото, което ми направи впечатление е, че ако ускоря по - бързо и само мина през 60 тресенето се усеща много по - малко, но задържи ли се на тази скорост и ако ускорението е по - малко до към 65 си тресе по - сериозно.

Ето така е мръднала биалетката:
379639_2382004782199_1013081967_32639034_1647767628_n.jpg

П.С: Струва ми се, че седи и малко по - накриво, където е хваната в горната част биалетката, но според мен това е, защото е мръднала долу.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 04 Ное 2011, 14:22

Като я хванеш с ръка биалетката какво прави..
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

Следваща

Назад към E36