Странен шум около двигателя M42B18 при опр обороти клип

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW e36 318is coupe

Странен шум около двигателя M42B18 при опр обороти клип

Мнение от amadeusbg » 11 Окт 2011, 14:19

Здравейте колеги,
чува се много странно като тракене откъм двигателя:
тук е при току що пусната кола (не е каране 2 дни, но не знам дали има значение)
http://www.youtube.com/watch?v=zLqWqQW6Eb8
тук е след известно време (тракането намалява значително и го прави някъде около 1500-2000 оборота май)
http://www.youtube.com/watch?v=Ccw949zEEr0

Принципно това го прави от много време, колата си върви и няма видни проблеми, но все пак си е притеснително, да не говорим и за изключително дразнещия шум.

Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Re: Странен шум около двигателя M42B18 при опр обороти клип

Мнение от Next » 11 Окт 2011, 20:09

amadeusbg написа:Здравейте колеги,
чува се много странно като тракене откъм двигателя:
тук е при току що пусната кола (не е каране 2 дни, но не знам дали има значение)
http://www.youtube.com/watch?v=zLqWqQW6Eb8
тук е след известно време (тракането намалява значително и го прави някъде около 1500-2000 оборота май)
http://www.youtube.com/watch?v=Ccw949zEEr0

Принципно това го прави от много време, колата си върви и няма видни проблеми, но все пак си е притеснително, да не говорим и за изключително дразнещия шум.

Поздрави

Това има ли Диса клапа докарва ми на нейния звук.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 11 Окт 2011, 20:38

Незнам как реши да я пуснеш темата в раздел "Продава - Автоелектроника" ...
За сега я местя в Е36
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 11 Окт 2011, 21:23

Извинявам се много , колега, явно когато съм си пускал обявата за CD-то попогрешка съм цъкнал да публикува и тази в раздел продава, въпреки че бях отворил и технически въпроси секцията..:)

Малко невежо, но си нямам на идея дали има Диса клапа, даже не знам какво е това.. бензин е 318is 92г m42b18, ако има значение и може да ти подскаже дали има:)

Поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 11 Окт 2011, 21:44

Уфф, ще се изкажа съвсем неподготвен, ама звукът от клипчетата ми мяза на чегъртане като от верига по строшен обтегач("банан") :roll:
Не съм имал нещастието да се сблъскам с такъв проблем, затова не мога съм сигурен, само предполагам. А и за съжаление клипче от апарат далече не е най-доброто средство за предаване на шумовете от мотора.

Да, щом е М42 Е36 '92, има ДИСА клапа. Това е клапа във всмукателния колектор, която по команда на компютъра при обороти над около 4800 променя вътрешната геометрия на колектора, така че да скъси въздушния път и да изстиска максимална мощност от мотора във високите обороти. Обратно, при по-ниски от около 4700 rpm, въздушния поток изминава по-дълъг път за подобряване на въртящия момент в ниските обороти.
Шумът от клипа не знам дали може да е от нея, не мога да преценя. Не е зле, ако съмнението е в клапата, да се отвори колектора (той е от 2 части, разглабя се лесно) и да се провери да не се е разхлабила, защото, ако се разпадне :twisted:, моторът ще пробва да я смукне и ще се отиде на сваляне на главата :!:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от malenov » 11 Окт 2011, 22:04

това е верига :yes:
This is my FREEDOM

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 12 Окт 2011, 11:39

malenov написа:това е верига :yes:

И аз съм на същото мнение :yes: Доколкото се чува от клиповете ,това си е харакерния звук от тракаща верига ...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 12 Окт 2011, 11:52

И за мен е верига, шума на ДИСА клапата няма нищо общо с това!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 12 Окт 2011, 13:55

Първо искам да Ви благодаря за отговорите.
Много ме поизплашихте, доколкото знам ремонтът хич не е евтин, целия комплект май е към 700-900 лева.. може ли да се взима на части, тоест продават ли се някъде поотделно? Също така какво бихте ме посъветвали да правя от сега нататък? На ясно съм, че не се знае точно в коя част на веригата е проблема , но съответно мога ли да карам така или не е много желателно? Принципно не я ръчкам много, до към 4 000 оборота даже рядко над 3500, но все пак ..

Поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 12 Окт 2011, 14:16

Не бих я карал изобщо в това състояние. Цената на ремонта след евентуално скъсване/прескачане на веригата ще надвиши много цената на навременна смяна на самата верига, бананите и зъбчатките.
А принципно, сменя се всичко накуп, всеки един от компонентите има вече значително износване, което хич няма да си пасне с новосменена друга част, и резултатът ще е много бързо износване на сменената част, т.е. - пари и труд, хвърлени на вятъра. Дори на байк като се сменят венците, се сменя и веригата, иначе резултатът е едно отвратително "хрупане", когато въртиш педалите, и светкавично заминаване на новите венци, падане на веригата и т.н., та какво остава за ангренаж на кола :!:

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 12 Окт 2011, 15:36

аз го минах тоя ремонт на мойта преди 6 години . При мен беше много зле - беше се отвила шпилката която държи банана . Долния пиньон имаше следи от изнозване по зъбите , но не го смених , че нямах много пари и беше с доставка няколко седмици тогава. Смених оптегач и верига , по спомени 60+80лв . Колата колко прекъсвачи е видяла от тогава , и чип има за 7400 оборота червена линия - никаква рекламация ! , преди дни отварях капака на мотора заради пръстените които пълнят при свещите масло , и веригата не е трепнала ! (ако е разтеглена при блокиран колянов вал със специалната ос , валовете бягат малко вследствие на разтягането) Ако банана е здрав , водача също - от другата страна на банана , сменяй верига и оптегач и си ти ! пиньоните също ги огледай , но при мен беше много зле положението и колата беше карана така и пак мина без тяхната подмяна
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 12 Окт 2011, 19:30

Отново благодаря, явно ще се разглабя да се види какво точно е духнало .. един приятел ще ми помага да правим процедурата, доколкото разбрах въобще не било малко работа и трябвало бая неща да се махнат + да се източи маслото ...
Между другото имате ли идея наистина как вървят като цени частите, защото никъде не мога да им намеря ценова листа нито поотделно нито за комплет и почвам да се плаша .. въпросния приятел ме обнадежди, че е към 350 лева, което ще е перфектния вариант , но ..
Mitrax, тези ценички по спомен предполагам са били за нови компоненти?:)

Поздрави и благодаря отново

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 12 Окт 2011, 19:36

За 318ис всичко излиза малко над 500лв говорим за частите, и аз не очаквах да е толкова евтино!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 12 Окт 2011, 22:16

по номерата от тая схема може да видиш колко са частите в сайта на ДАРУ , общо взето тея дето ги гледаш в евро са същите и в дару - или малко по скъпи . Аз смених само верига от фирма с поръчка , дойде в кутия с холограми и веригата беше 1 към 1 с оригиналната - на всяко звено щампа и тнт. повдигача го взех от дару ...
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... ing_chain/
Изображение

BMW fanatic
Аватар
Кара: ИСТРЕБИТЕЛ мечнае за СОВАЛКА
Детайли за колата: e36 330i

Мнение от with-fox » 12 Окт 2011, 23:58

виригата тропалясва доста а за частите от дару кар е наи добрия вариант но и наи скъпият аз имах такув проблем със една моя бивша кола и купих един мотор от колега във форума които беше наскоро ревизиран след което си направих ремонт на моя със неговите части и си имах доста рзервни :yes: ако имаш моя късмет да намериш читава моторетка ще е добре :yes:

Следваща

Назад към E36