Как да ползвам печката, ако имам разбира се
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Как да ползвам печката, ако имам разбира се
Много колеги тук със заключени печки са ги отключили и си ги пускат с таймер и се кефят, значи не би трябвало да има проблеми, в краен случай да лъжем компютъра за да не записва грешки и съответно да можем да подкараме печките, защото на мен ми е зор сутрин да се качвам в топла кола и да избягвам студения старт.
EDIT:
Погледнах под капака и нямам помпичка горе, само клапите са си.
EDIT:
Погледнах под капака и нямам помпичка горе, само клапите са си.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: Как да ползвам печката, ако имам разбира се
Днес пусках моята печка принудително, външна температура 17 градуса, запали и бачка нормално.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Аз я пуснах през навигацията и стана следното.
Почна да бръмчи, за малко се включи и климатроника, но после угасна, печката въртеше, но все едно някаква перка се въртеше, такъв беше звука, от началото леко замириса на нафта и това беше.
Почна да бръмчи, за малко се включи и климатроника, но после угасна, печката въртеше, но все едно някаква перка се въртеше, такъв беше звука, от началото леко замириса на нафта и това беше.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Retrofit написа:На долната помпа няма какво да и затегне, вътре самата турбина се маже от антифриза и изпълнява ролята на статор и се върти на принципа на безчетков мотор.....
Няма как да я смазва антифриза! Антифриза няма контакт с ел двигателчето, ротора му и лагеруващите части..... Ако влиза там антифриз, ще изгори ел моторчето на помпата и ще се прецака много бързо. Антифриза е само в помпеният елемент/отсег на помпичката, там където е перчицата.... Не си ли вадил помпичка за чистачки... прецакала се точно от такъв проблем- течност влиза в ел двигателчето и край....
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- Convertible
- ентусиаст
-
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
М5 има ли печка? 

"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
LUCIFER'S написа:Retrofit написа:На долната помпа няма какво да и затегне, вътре самата турбина се маже от антифриза и изпълнява ролята на статор и се върти на принципа на безчетков мотор.....
Няма как да я смазва антифриза! Антифриза няма контакт с ел двигателчето, ротора му и лагеруващите части..... Ако влиза там антифриз, ще изгори ел моторчето на помпата и ще се прецака много бързо. Антифриза е само в помпеният елемент/отсег на помпичката, там където е перчицата.... Не си ли вадил помпичка за чистачки... прецакала се точно от такъв проблем- течност влиза в ел двигателчето и край....
Колега, глупости говориш, помпата на печката няма нищо общо с помпичка за чистачки.
Водната помпа на печката е един безчетков мотор, където принципа на работа е обърнат, няма четки и колектор, движението се извършва на магнитна индукция, където самата турбина е магнит, поставен върху намотка, намотката е капсулована, но е вътре в антифриза, турбинката е с магнит и я обгръща.
Цялата подвижна част е потопена в антифриз, той маже оста на перката, и практически няма какво да и се развали на помпата, освен ако не изгори намотката или се износи лагеруващата част и загуби съосие да не се върти свободно.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
Retrofit написа:
Колега, глупости говориш, помпата на печката няма нищо общо с помпичка за чистачки.
Водната помпа на печката е един безчетков мотор, където принципа на работа е обърнат, няма четки и колектор, движението се извършва на магнитна индукция, където самата турбина е магнит, поставен върху намотка, намотката е капсулована, но е вътре в антифриза, турбинката е с магнит и я обгръща.
Цялата подвижна част е потопена в антифриз, той маже оста на перката, и практически няма какво да и се развали на помпата, освен ако не изгори намотката или се износи лагеруващата част и загуби съосие да не се върти свободно.
Нищо против, но ти гледал ли си как е самата помпа, и кое и е в антифриз?

Retrofit написа: ... Според мен, екстрата "Допълнително отопление - Auxiliary heating" се поръчва отделно и оборудването на автомобила е друго, тогава има помпа горе на клапаните, за долу на печката не съм сигурен дали като имаш екстрата имаш и помпа или там няма помпа.
А това заключване на печката не е случайно и скрито като екстра, а просто оборудването на колата не е достатъчно за да бъде активирана и да работи безпроблемно, тук ги отключваме, ама от там почват и проблемите с печките....
Ако се съди по ЕТК-ата за бензиновите мотори се предлага ретрофит който представлява следния Installing set
За дизеловите мотори тази опция не се предлага като Retrofit което означава че е стандартна опция за вграждане във всички модели и е стандартно оборудване.
При това положение си мисля, че "ъпдейта" позволяващ печката да се отключи (т.е. да се види и управлява от MID-a или NAVI-то) е единствено софтуерна настройка и промяна (разрешаване) на определени функции. Ако отключването налагаше промяната или добавянето на механични компоненти и/или електроника това щеше да е описано в ЕТК-ата както е направено за бензиновите мотори.
PS Нямам преки впечатления от дизеловите печки и не твърдя че съм прав но ми се струва логично да е така
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
LUCIFER'S написа:Нищо против, но ти гледал ли си как е самата помпа, и кое и е в антифриз?
Аз съм гледал, но ти май не си гледал.... специално разглобих една помпа да я снимам да видите какво има вътре, и кое е в антифриза и кое не.

- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
Retrofit написа:....
Електромоторчето... със стрелките- Искаш да кажеш, че в него влиза антифриз така ли? И то там където е роторчето...
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Няма електромоторче.... единственото подвижно нещо е самата турбинка, не виждаш ли че оста е гладка, самата перка лагерува по оста, а оста е неподвижна.
Перката е магнитна отвътре, завърта се когато се подаде напрежение на бубината под оста, самата перка обгръща бубината и противоположните магнитни полета от бубината и магнита я карат да се върти... това е принципа на безчетков мотор.
На снимките се вижда ясно, че всичко е залято от антифриза и изпълнява ролята на смазка за турбината.
Перката е магнитна отвътре, завърта се когато се подаде напрежение на бубината под оста, самата перка обгръща бубината и противоположните магнитни полета от бубината и магнита я карат да се върти... това е принципа на безчетков мотор.
На снимките се вижда ясно, че всичко е залято от антифриза и изпълнява ролята на смазка за турбината.
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
с две думи , няма какво да и се развали или износи на тази помпичка , така ли ?
- Ilko Ivanov
- некъв ентусиаст
-
- Кара: F02 750iL
Retrofit написа:Няма електромоторче.... единственото подвижно нещо е самата турбинка, не виждаш ли че оста е гладка, самата перка лагерува по оста, а оста е неподвижна.
Докато всички умувате над тази помпичка,да вземе някой от вас да махне задното капаче на помпичката ,там от където излиза кабела й.
Ще останете доста учудени какво има там

И тогава чак ще Ви стане ясно какво й се прецаква ........
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
Retrofit написа:...
Oт вчера до сега тъй ли не го раглоби/отрязя това капаче да видиш какво има там....

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Не, няма за какво да го вадя капака, помпата си е работеща, но я разглобих заради теб, защото ми обясняваш неща в които не си сигурен и сравняваш помпата на печката с тази на чистачките която няма ама нищо общо...
Въпроса е... когато имаш оригинална навигация и активирана печка с таймер, трябва ли да има две помпи, една на печката и една на клапаните на парното...или има вграждани печки без помпа, затова има помпа на клапаните?
Въобще има ли дизелови е39-ки с две помпи, или едната замества другата?
Също, защо работеща печка като се отключи с ДИС, после вади грешка за водна помпа?
Илко знае верния отговор, дано да реши да продума
Въпроса е... когато имаш оригинална навигация и активирана печка с таймер, трябва ли да има две помпи, една на печката и една на клапаните на парното...или има вграждани печки без помпа, затова има помпа на клапаните?
Въобще има ли дизелови е39-ки с две помпи, или едната замества другата?
Също, защо работеща печка като се отключи с ДИС, после вади грешка за водна помпа?
Илко знае верния отговор, дано да реши да продума