Как да ползвам печката, ако имам разбира се
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
Re: Как да ползвам печката, ако имам разбира се
Щом ти дава грешка и при климатика, сигурно горната помпа не работи, те са си проблемни като цяло.
За тест, вържи една 20 ватова крушка на буксата на помпата и виж дали ще изчезне грешката, вържи и на долната помпа до печката и на нея една крушка успоредно.
Също с инпа трябва да можеш да видиш статуса на печката, температура на водата, работи или не, триеш всички грешки от печката и от климатика и пробваш да я запалиш.
Имаш ли записана грешка за водна помпа, през навигацията няма да тръгне печката.
За тест, вържи една 20 ватова крушка на буксата на помпата и виж дали ще изчезне грешката, вържи и на долната помпа до печката и на нея една крушка успоредно.
Също с инпа трябва да можеш да видиш статуса на печката, температура на водата, работи или не, триеш всички грешки от печката и от климатика и пробваш да я запалиш.
Имаш ли записана грешка за водна помпа, през навигацията няма да тръгне печката.
Нарочно не пиша лични съобщения, за да може и някой друг с подобен проблем да се възползва.
Къде точно се намира горната помпа? Някаква схема?
За долната при печката работата е ясна, там на буксата ще вържа една крушка и ще пробваме.
Искаш да кажеш, че е много вероятно печката и всичко по нея да тръгне при по-ниски температури, но поради грешките записани в климатика и в печката за това да не мога да я стартирам от навигацията?
Къде точно се намира горната помпа? Някаква схема?
За долната при печката работата е ясна, там на буксата ще вържа една крушка и ще пробваме.
Искаш да кажеш, че е много вероятно печката и всичко по нея да тръгне при по-ниски температури, но поради грешките записани в климатика и в печката за това да не мога да я стартирам от навигацията?
No 1 от схемата Water valve with additional water pump
помпата е цилиндричното тяло под електромагнитните клапани

помпата е цилиндричното тяло под електромагнитните клапани

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Помпата се намира под клапаните на парното, те са монтирани на бомбето, над печката от към мотора.
Номер 19:

Така изглежда когато е с помпа:

И така когато са само клапани, без допълнителна помпа:

Номер 19:

Така изглежда когато е с помпа:

И така когато са само клапани, без допълнителна помпа:

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Колега @iceblast щом ти е била заключена значи нямаш помпа горе при клапаните. Имаш само тази на печката която се включва с парното когато е настроено на топло. А сега като си я отключил помпата ще работи само при включена печка. Аз моята си я заключих, допреди това не ми работеше инерционната помпа. Сега имам супер парно а преди когато колата работи на място започваше да ми духа студено. Затова и засега ще си я държа заключена, ако ми се развали пак печката поне да си имам парно и да ми работи REST-а.
В този ред на мисли, може ли да се смени горе тялото на клапаните с такова с помпа? В смисъл дали има някъде изкарани кабели или трябва да се прави инсталацията, някой знае ли?
В този ред на мисли, може ли да се смени горе тялото на клапаните с такова с помпа? В смисъл дали има някъде изкарани кабели или трябва да се прави инсталацията, някой знае ли?

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Клапаните могат да се сменят с такива с помпа, кабели няма пуснати, но не са сложни, един кабел се пуска от под жабката и другия е маса на шината на бомбето.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39 '02 530d
Retrofit написа:Тази грешка мисля че е за допълнителната водна помпа на клапаните за парното.
Коли без MID или Навигация, нямат контрол на печката и тя работи само при запален мотор за да циркулира водата и нямат допълнителна електрическа помпа под клапаните.
Когато се отключи печката търси още една електрическа помпа, тази на клапаните на парното, за да може като я нагласиш с таймер водата да циркулира при изгасен двигател, тази помпа която е на самата печка мисля че е спомагателна.
А иначе печката може да се пали с инпа независимо отключена ли е или не.
Помисли още малко... според мен бъркаш
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
От под жабката ама откъде, надали ще трябва само + а?
Нали трябва да се управлява кога да работи и кога не? Ако си намеря такива клапи с помпа и ако знам как да си свържа помпата, ще си отключа и печката да си я командвам през МИД-а!

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
LUCIFER'S написа:Помисли още малко... според мен бъркаш
Не се сещам, кажи за какво е, не съм на изпит, изкажи мнение.
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Ivo_Borisov написа:От под жабката ама откъде, надали ще трябва само + а?Нали трябва да се управлява кога да работи и кога не? Ако си намеря такива клапи с помпа и ако знам как да си свържа помпата, ще си отключа и печката да си я командвам през МИД-а!
Само + и - и трябват на помпата, но +са е от управлението на климатроника, в клемореда под жабката ако имаш шина със СИН/ЗЕЛЕН кабел, закачаш се на същата шина с кабелна обувка, ако нямаш, пускаш плюсовия кабела на помпата до управлението на климатроника на 9-ти пин, на синята букса.
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
Печките вграждани трябва да са Термотоп "Z" или "С", едните са със помпички на тях, другите, не. Повечето са със, и това е допълнителната ел. водна помпа и за рест/МАХ функцията... Нека някой със D и заводска НАВИ, да си погледне клапаните и да види, дали там горе на водните клапани, т.е. отдолу им за водна помпа.
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Искаш да кажеш, че тези които са с оригинална навигация и печка, когато я отключат и настроят да се пусне с таймер върти само долната помпа, горе на клапаните на парното нямат помпа?
Защо тогава когато отключиш печка излиза грешка за допълнителна водна помпа, като 100% долу на печката си има изправна водна помпа?
Защо тогава когато отключиш печка излиза грешка за допълнителна водна помпа, като 100% долу на печката си има изправна водна помпа?
- LUCIFER'S
- старши ентусиаст
-
Retrofit написа:Искаш да кажеш, че тези които са с оригинална навигация и печка, когато я отключат и настроят да се пусне с таймер върти само долната помпа, горе на клапаните на парното нямат помпа?
Защо не знам, но в повечето случай помпата долу затяга и спира след време, може би като се извади от хлопането тръгва след това ама после...
Сега съм намислил да я вържа директно на 12В без да я вадя и да видя дали ще върти, или е затегнала... но кога не знам...
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
На долната помпа няма какво да и затегне, вътре самата турбина се маже от антифриза и изпълнява ролята на статор и се върти на принципа на безчетков мотор.
Според мен, екстрата "Допълнително отопление - Auxiliary heating" се поръчва отделно и оборудването на автомобила е друго, тогава има помпа горе на клапаните, за долу на печката не съм сигурен дали като имаш екстрата имаш и помпа или там няма помпа.
А това заключване на печката не е случайно и скрито като екстра, а просто оборудването на колата не е достатъчно за да бъде активирана и да работи безпроблемно, тук ги отключваме, ама от там почват и проблемите с печките.
Така ги виждам аз нещата, но може и да греша.
Според мен, екстрата "Допълнително отопление - Auxiliary heating" се поръчва отделно и оборудването на автомобила е друго, тогава има помпа горе на клапаните, за долу на печката не съм сигурен дали като имаш екстрата имаш и помпа или там няма помпа.
А това заключване на печката не е случайно и скрито като екстра, а просто оборудването на колата не е достатъчно за да бъде активирана и да работи безпроблемно, тук ги отключваме, ама от там почват и проблемите с печките.
Така ги виждам аз нещата, но може и да греша.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Retrofit написа:Ivo_Borisov написа:От под жабката ама откъде, надали ще трябва само + а?Нали трябва да се управлява кога да работи и кога не? Ако си намеря такива клапи с помпа и ако знам как да си свържа помпата, ще си отключа и печката да си я командвам през МИД-а!
Само + и - и трябват на помпата, но +са е от управлението на климатроника, в клемореда под жабката ако имаш шина със СИН/ЗЕЛЕН кабел, закачаш се на същата шина с кабелна обувка, ако нямаш, пускаш плюсовия кабела на помпата до управлението на климатроника на 9-ти пин, на синята букса.
Мерси колега, сега имам жокер!