Е90 как се справя в зимата на сняг и лед?

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320D E90
Мечтае да кара: нещо още по-бързо

Е90 как се справя в зимата на сняг и лед?

Мнение от BMW trust » 17 Сеп 2011, 11:05

Здравейте, колеги от половин година имам BMW E90 320D (автоматик) - вече сме средата на септември и започнах да се питам зимата как ще се държи колата на сняг и лед? :dunno:
Предишната ми кола беше с предно предаване и нямах никакви грижи.
Ще се радвам ако споделите мнението си и някоя интересна случка ако имате такава. :)
:bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 520d / E90 320d

Re: Е90 как се справя в зимата на сняг и лед?

Мнение от blagun » 17 Сеп 2011, 15:07

Добре се държи!
Колата ти разполага с необходимите системи за подпомагане и подсигуряване ;)

ПотенЦял
Аватар
Кара: и се вози едновременно...пкхх

Мнение от Huku » 17 Сеп 2011, 17:15

Така се справя, че ще искаш следващата ти кола да е xDrive.
Изображение
Изображение
Истинска радост от шофирането измерена в усмивки/h Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW trust » 17 Сеп 2011, 17:35

Huku написа:Така се справя, че ще искаш следващата ти кола да е xDrive.

Е толкова ли е зле положението, колега? :shock:
Поне като поднеся DTC-то върши ли някаква работа или трябва да разчиташ на лични умения. :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Re: Re: Е90 как се справя в зимата на сняг и лед?

Мнение от RaHzElChO » 17 Сеп 2011, 17:38

Huku написа:Така се справя, че ще искаш следващата ти кола да е xDrive.

Абсолютно, колега има 320i ръчни скорости. Зимата, в края на Февруари, заваля един як сняг. Колата беше на открито и здравата затъна, трябваше да я остави там и го карах до вкъщи. Беше със зимни гуми на един сезон.

Sent from my Desire HD using Tapatalk
36922
rve написа:БМВ не е просто марка автомобил, БМВ е идея, страст, съдба.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Avensis 2.2 D-4D
Мечтае да кара: E90 335d

Мнение от Vashev » 17 Сеп 2011, 21:29

Миналата зима, в големия сняг, извадих двете ни коли: Астра H от 2006г. и e90, да ги сравня коя как се държи! От където драпаше астрата, после минавах и с бмв-то, в завой дори бмв беше по-сигурна, заради перфектното си DSC, Астрата също има ESP, но в завой, предницата недозавиваше и само ESP я връщаше в пътя, докато, ако бмв поднесе, адски лесно го връщах в пътя, но това можеше да стане само при изключено DSC! При катерене на баир, АБСОЛЮТНО ЕДНАКВИ УСПЕХИ! И ДВЕТЕ КОЛИ БЯХА С ХУБАВИ GOODYEAR! МИТОВЕТЕ, ЧЕ ЗААДНОТО Е ЛОШО ЗА СНЯГ, АЗ НЕ ПРИЕМАМ, Поне не и за Е90!
AVENSIS 2.2 D-4D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е90 320d

Мнение от jeki_tdi » 18 Сеп 2011, 21:17

аз съм доволен зимата карам с 225 45 17 до сега не ме е оставяло някъде в сняг

Потребител
Аватар
Кара: Е90 320d

Мнение от speedfreak » 18 Сеп 2011, 23:31

Аз също карам с 225/45/17 зимата и досега честно казано не съм усещал каквото и да е затруднение, но пък сам минавал покрай доста закъсали коли с предно. Ако имаш хубави гуми нямаш грижи :driving:

Dicky Wolf
Аватар
Кара: Z4M Roadster

Мнение от TsvetanVR » 18 Сеп 2011, 23:57

Абе е*ало си е мамата общо взето. :) Зимата си е за All Wheel Drive автомобил. То и Е90-ката върви, ама педала не го натискам на повече от 20%, 'щото става мазало (3.0д 245к.с.). Мерца на бащата е 4х4 и заварявам педала в пода и излита. Ся дали може да се кара Е90 зимата - може, но определено не те кара да се чувстваш комфортно, особено пък ако решиш да ходиш някъде в планината - ще успееш ли да стигнеш, ще се сурнеш ли обратно по баира.... :mhihi: Шпер ако имаше поне почти нямаше да има грижи, ама така е тегаво доста на моменти. :) Иначе пък е забавно де - въртиш се като пумпал като подадеш малко газ на изключено DSC :)
Изображение

I wanna leave you far behind....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW trust » 19 Сеп 2011, 16:44

Така като чета коментарите предполагам, че ще ми е много забавно първата зима със задно. :driving: :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 19 Сеп 2011, 16:53

speedfreak написа:Аз също карам с 225/45/17 зимата и досега честно казано не съм усещал каквото и да е затруднение, но пък сам минавал покрай доста закъсали коли с предно. Ако имаш хубави гуми нямаш грижи :driving:

+1 - Гумииииии не става с тия по 5лв от чичо Гюнтер :bang:
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.

Мнение от Shadowed » 19 Сеп 2011, 19:45

Миналата година ми беше първи зимен сезон на е90, 320d.
Бях "наследил" едни Nokian All Weather WRG2 на един сезон - (http://www.wheelsonline.it/thumbnails/large/products/5fe07967c427de3a66f9e806710d9e329993f791.jpg.jpg), 225x45x17.

Приготвих и пари за зимни, но реших да видя как ще се държат тези които имам, в първият сняг. Останах направо очарован, до толкова, че реших да не си взимам истински зимни гуми. За справка, винаги съм бил на мнение че няма всесезонни гуми, но тези вършиха перфектна работа. В случайте в които съм спирал без да мога да тръгна, пускам DTC (едно кратко натискане на DTC) - макар че гумите започват да се въртят и боксуват, тръгва леко до като не зацепят, после изключвам DTC (пак с едно кратко натискане). Поне 20-тина пъти се качвах до Копитото в сняг, след работа - 9-10 вечера :), и когато ми се веселеше, карах на DTC до горе. Тогава беше и момента, в който реших че повече кола само с предно няма да карам никога! Един приятел караше зад мен няколко пъти, и като темпо...изчаквах го чат пат :). Сподели че има недозавиване нагоре, на всеки завой, а при мен имаше единствено малко дрифт и то защото карах на DTC :) А за спускането да не говорим - държи се доста, доста по-добре от кола с предно.

Колкото до чувството - в първият момент може да се чувстваш наистина дискомфортно, но се свиква бързо. DSC и VSC вършат перфектна работа, направо е трудно за вярване докато не усетиш каква е разликата до като караш. С включени системи, веднъж тръгнеш ли, едва ли ще спреш. Няма ускорение бързо защото тракшъна работи доста често, но се движиш стабилно (правя сравнение с други коли които съм карал, пак със задно :P). Aко DTC-то е на ОN, има повечко ускорение за сметка на стабилност в завоите, но гарантирам ти, ще си изкараш добре с тази опция :lalala:

Тази година мисля все пак за хубави зимни гуми, колкото и да хваля онези. Макар че ми бяха достатъчни, никога не знаеш в каква ситуация ще попаднеш (явно разума се върна пак при мен :mhihi: ). Тези всезонните имат поне още 2 летни сезона живот, но мисля да не ги карам в екстремни зимни условия. Може би само късно през есента и в началото на зимата, до като не падне хубав сняг. Преди години за 2 зими изтърках хубави зимни гуми, поради липса на сняг :)

Успех! С хубави гуми и за всеки случай вериги в багажника, проблеми няма да имаш никъде.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vashev » 20 Сеп 2011, 8:40

xerial написа:
speedfreak написа:Аз също карам с 225/45/17 зимата и досега честно казано не съм усещал каквото и да е затруднение, но пък сам минавал покрай доста закъсали коли с предно. Ако имаш хубави гуми нямаш грижи :driving:

+1 - Гумииииии не става с тия по 5лв от чичо Гюнтер :bang:

+1 :)))
Както е казал народът: Храната прави борбата ;)
AVENSIS 2.2 D-4D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Vashev » 20 Сеп 2011, 8:56

Shadowed написа:В случайте в които съм спирал без да мога да тръгна, пускам DTC (едно кратко натискане на DTC) - макар че гумите започват да се въртят и боксуват, тръгва леко до като не зацепят, после изключвам DTC (пак с едно кратко натискане). Поне 20-тина пъти се качвах до Копитото в сняг, след работа - 9-10 вечера :), и когато ми се веселеше, карах на DTC до горе. Тогава беше и момента, в който реших че повече кола само с предно няма да карам никога! Един приятел караше зад мен няколко пъти, и като темпо...изчаквах го чат пат :). Сподели че има недозавиване нагоре, на всеки завой, а при мен имаше единствено малко дрифт и то защото карах на DTC :) А за спускането да не говорим - държи се доста, доста по-добре от кола с предно.

Колкото до чувството - в първият момент може да се чувстваш наистина дискомфортно, но се свиква бързо. DSC и VSC вършат перфектна работа, направо е трудно за вярване докато не усетиш каква е разликата до като караш. С включени системи, веднъж тръгнеш ли, едва ли ще спреш. Няма ускорение бързо защото тракшъна работи доста често, но се движиш стабилно (правя сравнение с други коли които съм карал, пак със задно :P). Aко DTC-то е на ОN, има повечко ускорение за сметка на стабилност в завоите, но гарантирам ти, ще си изкараш добре с тази опция :lalala:

Напълно подкрепям мнението на колегата! Недозавиването при предното е наистина крайно неприятно и нищо не помага, дори и ESP, личен опит!!! Задното леко изнася задницата и до там, всички знаем колко лесно се контролира БМВ в такава ситуация, нещо което НЕ се случва при кола с предно предаване. Първият път, когато ми занесе първата кола, която беше с предно , направо се ... после леко й свикнах, но когато го правех аз! Ако колата сама тръгнеше да занася, беше ужасно трудно да я укротиш, такива камшици ми правеше... :( С 3-ката нямаш такива проблеми, управлението й е невероятно точно! Задното няма проблеми да катери баири, е иска си хубавите гуми, но коя кола не ги иска?
AVENSIS 2.2 D-4D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 20 Сеп 2011, 10:42

В общи линии, ако не се почувстваш добре като ти се хлъзне задницата и колата се намести сама в завоя на сняг (не на лед, там е друг случай), не се мъчи да караш БМВ зимата или си вземи Х драйв... Тези неща насила не стават, или ти пасва, или не. ДСЦ-то повече пречи зимата, но като го изключиш с едно кратко натискане бива - така гумите превъртат, но спира колата да поднесе над определени градуси... Но каквото и да прочетеш тук, най-добре ще го прецениш за себе си като падне снега.
Never mistake motion for action...

Следваща

Назад към E90/E91/E92/E93