Режими на работа на чистачките
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- bbs970
- Потребител
-
- Кара: f10
- Детайли за колата: 535d, 03/2016
Режими на работа на чистачките
От около година и половина имам е60, модел 530d от 2004. Като че ли единственото нещо, което не ми харесва е работата на чистачките: така и не мога да открия как може те да работят с прекъсване. Като са пуснати на автоматика и вали слабо, тогава чистят с някаква пауза (т.е. не постоянно), но в някакъв момент, когато дъждът се поусили и минават на постоянен режим.
Така и не съм открил как може да се регулира скоростта на чистачките - с едно бутване на лоста нагоре започват да работят постоянно, а с още едно бутване нагоре скоростта се увеличава - общо-взето това е. Копчето на лоста, което може да се върти, на теория трябва да регулира скоростта, но не виждам никаква разлика, независимо в коя позиция е и независимо дали чистачките работят на автоматика или не.
Замислям се дали може това да е някакъв софтуерен проблем или дали копчето на лоста просто не работи. Някой да е имал подобен проблем?
Така и не съм открил как може да се регулира скоростта на чистачките - с едно бутване на лоста нагоре започват да работят постоянно, а с още едно бутване нагоре скоростта се увеличава - общо-взето това е. Копчето на лоста, което може да се върти, на теория трябва да регулира скоростта, но не виждам никаква разлика, независимо в коя позиция е и независимо дали чистачките работят на автоматика или не.
Замислям се дали може това да е някакъв софтуерен проблем или дали копчето на лоста просто не работи. Някой да е имал подобен проблем?
Re: Режими на работа на чистачките
Здравей bbs970,
От написаното разбирам, че си с "rain sensor".
Аз също имах известни колебания (става дума за Е90) дали чистачките работят коректно, защото интервалният режим (1 позиция нагоре) работи само когато автомобилът е в покой. В момента, в който потегля, чистачките преминават на постоянен режим, като скоростта на чистене (замазване) се определя автоматично в зависимост от силата на дъжда. В движение не успявах да им въздействам по никакъв начин с "врътката" (копчето на лоста, което се върти) и да им задам темпо/интервал на работа.
Доста си блъсках главата, защото интервалният режим (с прекъсване), работи само при активиран сензор (когато свети зеленият диод на лоста на чистачките). Накрая реших да прочета в книжката какво пише по въпроса, а то е следното: If the car is fitted with a rain sensor, the time between wipes is controlled automatically and depends on the intensity of the rain.
Т.е. прави си каквото си поиска в зависимост от силата на дъжда.
Попитах и в оторизиран сервиз нормално ли е това, на което ми отговориха, че така трябва да бъде.
При това положение остава единствено въпросът онази "врътка" на лоста дали и каква функция изпълнява?
От написаното разбирам, че си с "rain sensor".
Аз също имах известни колебания (става дума за Е90) дали чистачките работят коректно, защото интервалният режим (1 позиция нагоре) работи само когато автомобилът е в покой. В момента, в който потегля, чистачките преминават на постоянен режим, като скоростта на чистене (замазване) се определя автоматично в зависимост от силата на дъжда. В движение не успявах да им въздействам по никакъв начин с "врътката" (копчето на лоста, което се върти) и да им задам темпо/интервал на работа.
Доста си блъсках главата, защото интервалният режим (с прекъсване), работи само при активиран сензор (когато свети зеленият диод на лоста на чистачките). Накрая реших да прочета в книжката какво пише по въпроса, а то е следното: If the car is fitted with a rain sensor, the time between wipes is controlled automatically and depends on the intensity of the rain.
Т.е. прави си каквото си поиска в зависимост от силата на дъжда.
Попитах и в оторизиран сервиз нормално ли е това, на което ми отговориха, че така трябва да бъде.
При това положение остава единствено въпросът онази "врътка" на лоста дали и каква функция изпълнява?
- fefe
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: LCI 530xd
- Мечтае да кара: Alpina B7
Доколкото знам врътката определя чувствителността на сензора, но на практика в слаб и ситен дъжд нищо не помага освен ръчно бутане на лоста от време на време...
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
fefe написа:Доколкото знам врътката определя чувствителността на сензора, но на практика в слаб и ситен дъжд нищо не помага освен ръчно бутане на лоста от време на време...
+1 точно така е
само че аз имам обратния проблем - искам да намаля чувствителността за да се включват по-рядко, и не става.
т.е. диапазона на врътката е прекалено тесен
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
Ааа мислех че само аз имам проблем с чистачките 

Tool - Fear Inoculum
- peters75
- младши ентусиаст
-
- Кара: E 60 530d
- Мечтае да кара: Нещо с голям мотор
И при мен е така.Също съм се питал работи ли коректно тази врътка или не.Явно работи,но е незабележимо.Спокойно не са ни развалени врътките

- da6ip
- старши ентусиаст
-
ама кви яки врътки си имаме а
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
мда, чистачките са второто нещо след коланите, което ме дразни в тая кола

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- bbs970
- Потребител
-
- Кара: f10
- Детайли за колата: 535d, 03/2016
Ясно, значи да не се притеснявам, че нещо не ми е в ред с чистачките. Лошото е наистина, че при слаб дъжд трябва постоянно да ги включваш и изключваш, защото на автоматичен режим сензора не се сеща да намали скоростта им.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
bbs970 написа:Ясно, значи да не се притеснявам, че нещо не ми е в ред с чистачките. Лошото е наистина, че при слаб дъжд трябва постоянно да ги включваш и изключваш, защото на автоматичен режим сензора не се сеща да намали скоростта им.
аз използвам еднократното включване, с натискане на лоста надолу.
по-удобно е отколкото включването с движение нагоре, и не се налага да се изключват след това.
- Stefan Penkov
- Потребител
-
- Кара: Е 60 m- pack
И моите не работеха добре, докато не смених чистачките.Явно старите не чистят добре и от там се бърка работата на датчика.
11 мнения
• Страница 1 от 1