м52б25 подава и отнема газ сама,Помощ Избор на НОВ дебитомер

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

м52б25 подава и отнема газ сама,Помощ Избор на НОВ дебитомер

Мнение от maxpower » 01 Авг 2011, 22:35

Здравейте, интересувам се дали някой е имал подобен проблеми като моя. Всичко сякаш функционира нормално като гледам живите данни, но имам два проблема.
Двигателя е м52б25, с комп от 328, но след премахване на имобилайзера от Лъчо предполагам е бил кодиран за кола с автомот, защото този компютър е от кола с ръчни предавки. Записва 2 грешки постоянно
-търси си автоматичната ск кутия, която няма да я получи :mhihi:
- и ел. магнитния клапан за вакума управляващ клапата на гърнето също си го търси
Двигателя има комресия. И всичко останало сякаш функционира нормално. Върви добре и харчи задоволително.
Имам следните проблеми:
1. При работа на място колата припуква от към ауспуха от време на време. Започна да ми го прави непосредствено след като му смених свещите с нови (старите бяха много зле) :roll: . Купих още едни свещи, същата работа. Смених бобините с резервни - няма ефект. Сложих генерация с катализатори и хоп всичко се оправи. Махнах катализаторите и пак по старо му - тресе и припуква. Прави ми впечатление, че въздуха за празен ход е доста в минус -2-3кг и си мисля, че засмуква от някъде. Пръсках навсякъде с шпрей от никъде няма признаци да смуче, но симптомите сякаш са такива. Сложих му други сонди (тези с които си дойде мотора, имам доста сондички :mhihi: ) и о чудо всучко се оправи, няма да припуква. Какво реших да го закача на carsofta да го преслушам -хоп едната сонда блокирала na 4,8v. Викам си тая ще се сменя, сложих му друга - вече почна да си мени показанията на празен ход - припукване няма. Карах 2-3седмици. Сложих конусен филтър и пак се почна с припукването. как пък точно от филтъра се прецака не можах да разбера :banghead: .

2. Карам си и по едно време усещам ,че сякаш връщам газта, а не си мърдам крака от газта. Разходомера също пада. След 5-6 сек хоп почва да ускорява- разхода се вдига, след още 5-6сек пак си връща газта и разходомера пак отчита по нисък разход. Като му смених сондите това се оправи. След смяната на блокиралата сонда пак нямаше проблеми. СЛожих си конусен филтър и хоп пак се прееба пак си подава и връща газта. Смених му дорсела с резервен - няма ефект. Прави го само ако се задържи газта в определено положение и го прави така на пулсации - доста дразнещо. Ако се кара с по малко газ или повече го няма- прави го на точно едно положение, лошото е че често съм точно в него. М/у дургото до събора и обратно през цялото време точно около 120км/ч ми го прави през целия път и ми скъса нервите, но това не му попречи да ми върне разход 7л/100км :mhihi: .

Не искам да правим догатки какво е, просто ми е интересно дали някой се е сблъсквал с този проблем. Не ми пречи да си я карам и така докато се влоши още и открия какво и' е :mrgreen: .
Последна промяна maxpower на 19 Фев 2012, 17:56, променена общо 5 пъти
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар

Re: Странен проблем м52б25 подава и отнема газ сама

Мнение от Делян » 01 Авг 2011, 22:40

За начало си намери друг комп за проба ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от maxpower » 01 Авг 2011, 22:42

Тука ще трябва да помагате, че няма много без EWS :mhihi:
М.у другото ония ден му свалих свещите, така да подишат цилиндрите свеж въздух :lol: , свещите бяха чисто оранжеви, т.е. всичко по смесите би трябвало да е наред.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 01 Авг 2011, 22:44

Ами да, малко е та*ак намирането(дано някой оттук ти удари едно рамо...), но според мен проблема ти е именно от него.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 01 Авг 2011, 23:05

Защо е премахнат имобилайзера?
Вместо да търсиш компютри с премахнат ЕВС (и там логично не си 100% сигурен как е правен самия чип и дали е оригинал) по-добре отиди някъде където могат да ти синхронизират твоя имобилайзер с новите компютри, с които тестваш... Или ти въобще нямаш възможност да сложиш някакъв ЕВС ?

Иначе да - ако сама си подава газ при всяка смяна на предавка - файла в чипа най-вероятно е от автомат. Каква точно грешка изписва, че си търси кутията ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от maxpower » 05 Авг 2011, 17:27

52 Solenoid valve: Exaust flap
217 CAN Bus error: EGS 1 signal timed out
и последната, която се трие, но периодично се появява отново и е най притеснителната от всичките:
100 DME control unit: Self-test Failed
DME Control Unit
This code is stored when the DME self test fails. Delete anystored codes. Start and run the car for 30 seconds. Turn offthe ignition for 30 seconds. Rerun the diagnosis. If the samefault recurs, the DME control unit must be replaced
не са добре нещата :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 06 Авг 2011, 0:06

За клапата на гърнето (грешка 52) да не ти пука, тя няма връзка с твоя проблем.

Грешката за EGS също не дава отражение, според мен, на работата на колата, понеже и аз карах с такава грешка, сега съм без (след препрограмиране) и не виждам разлика.

Но грешката за ДМЕ-то - като нищо ще се окаже, че си заминава ДМЕ-то, така че или смяна на еепром чипа или друг компютър...
Така или иначе сега ДМЕ-то ти е от автоматик (оттам ти подава сама газ при всяка смяна на предавка) и трябва да си намериш комп от ръчка или да се препрограмира твоя. За Пловдив мога да ти кажа къде могат да ти го направят.

ентусиаст
Аватар

Re: м52б25 подава и отнема газ сама, Търся дебитомер за проб

Мнение от maxpower » 10 Фев 2012, 12:45

Да вдигна темата отново. Проблема все още е на лице. При монтиране на конусен филър с топлинен щит се оказа, че е много по силно изразен този проблем, затова отново съм с кутия и хартиен филтър. На диагностика единствено, което излиза извън норми е, че адаптационните стойности на дюзите са на +12%(допуска се от -10% до +8%). Дебитомера уж показва нормални стойности, но или той отчита грешно количество въздух или компютъра(който е от 328, но с махнат ЕВС и уж софтуер за 323) им казва да впръскват повече. Грешки има само за клапата за гърнето и търси сигнал от автоматична ск кутия, който не е свързан директно с моето оплакване.
Моля ако някой от София има свободен читав дебитомер от м52б25/м52б28 и има възможност да си разменим дебитометрите за 1-2 дена да ми драсне едно ЛС. Ще си платя наем за него или ще почерпя нещо стъклено не търкалящо се :mhihi: .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 10 Фев 2012, 20:33

Аз съм с мотор от автомат и съм с ЕВС и ръчни скорости и не ми дава грешка за автомата .
Странното е че вчера я запалих да поработи и когато реших да подам с ръка газ от дросела и докоснах буксата на ТПС-а смени оборотите за миг.
При мене проблема е че докато е студена до 2000 оборота в студа не може да се изфорсира като хората ...мине ли синия сектор се оправя .
На диагностиката ми показа само че стъпковия дърви отворен повече време ...дали е възможно да блокира от студа ?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от maxpower » 19 Фев 2012, 17:25

Благодарности на колегата Smoocki :bowdown:
Проблема е локализиран. Дебитомера ми е за смяна :mhihi: . Карах една седмица с този от Симо-никакви ядове. Вчера си сложих пак моя и днеска :1: пак почна да се ебава.
Така, ще купувам нов дебитомер :mrgreen:
Вариантите са:
-български на Спектоматик -148лв
http://www.spectromatic.net/object.php?id=2063

-оригинален Siemens VDO със сериозни отстъпки - 390лв :banghead:
цената в Дару на същия 670.34 BGN :kuku:

-Magneti Mareli от Емк33-207лв
http://emk-33.com/shop/product_info.php ... s_id=71827

-Hella -270лв

Ще съм благодарен на съвет и насоки и всякакви коментари :yes:
Някой ако е купувал нов не оригинален дебитомер нека сподели какъв от къде, за колко пари . Засега съм се навил на Hella-та. Бюджета ми е до 300лв максимум :yes:

Назад към E36