запушен климатик

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Re: запушен климатик

Мнение от oci » 31 Май 2010, 23:39

marvipek написа:колеги от няколко дни когато не съм включил климатика а духа само перката ми вкарва много гаден въздух,мирише отвратително.кажете ми как мога да оправя този проблем,филтъра на купето съм го сменил преди 2 месеца от тогава съм минал 5000 км. чух нещо за някакви спрейове за почистване.кажете какво трябва да направя???

има такава тема за миризмата на климатика истината е да се пръска по изпарителя за целта ако можеш да направиш нещо е да свалиш таралежа и да пръскаш през него ако не стане трябва яко разглобяване за да се почисти самия изпарител и ваната под него иначе миризмата ще си остане с каквото и да пръскаш ако не го направиш това.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530D

Мнение от bmw20009 » 02 Юни 2010, 21:49

oci написа:
nikolae написа:Мисля , че и при мене студеното духане е по-слабо в краката, но може да си внушавам.
Спомням си че на старата е36 /и тя беше с климатроник, само че с този с двете температури, сегашната е с една/
духаше много силно в краката, чак си ми замръзваха :-)

А той си имаше и друг проблем, когато отвън е много горещо, а вътре е зададено 18-20 градуса, чат-пат от решетките хвърчаха снежинки :-)

Филтъра на климатика при е46 пак ли се сменя като на е36, зад жабката с разглобяване ?

Колега филтъра на климатика или на купето е под кората на чистачките или като вдигнеш капака се виждат две щипки които се завъртат и се маха първо кората и под нея е филтъра ето ти и филтъра на схемата е с номер 1
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=10

Колега аз искам да питам, нещо!
При мен се проявява следното явление, като запаля автоматично тръгва да духа, проблема е че вкарва някаква миризма на изгорели газове!

А, като включа климатика духа си студено, но чист въздух!
Искам да питам дали има някакъв друг филтър освен под предният капак, който съм го сменил, но с евтин от 25-лева, без активен въглен! :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 02 Юни 2010, 22:14

провери си генерацията да не е пробита и от там да вкарва и в купето иначе няма от къде да влиза от другаде.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 530D

Мнение от bmw20009 » 02 Юни 2010, 22:48

oci написа:провери си генерацията да не е пробита и от там да вкарва и в купето иначе няма от къде да влиза от другаде.

:yes: благодаря

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Мнение от insane_v » 19 Юли 2011, 2:01

oci написа:
marvipek написа:колеги от няколко дни когато не съм включил климатика а духа само перката ми вкарва много гаден въздух,мирише отвратително.кажете ми как мога да оправя този проблем,филтъра на купето съм го сменил преди 2 месеца от тогава съм минал 5000 км. чух нещо за някакви спрейове за почистване.кажете какво трябва да направя???

има такава тема за миризмата на климатика истината е да се пръска по изпарителя за целта ако можеш да направиш нещо е да свалиш таралежа и да пръскаш през него ако не стане трябва яко разглобяване за да се почисти самия изпарител и ваната под него иначе миризмата ще си остане с каквото и да пръскаш ако не го направиш това.

Аз съм с Е36 купе с двузоновия климатроник (с електронното управление) и при мен проблема е подобен. Като работи само вентилатора без климатика всичко е ОК. Като пусна климатика също, но след това като спра климатика веднага започва да духа топъл влажен и миришещ на спарено въздух. След 5-10 минути обаче въздуха става все по сух и до около 15тата минута миризмата изчезва. Преди 2-3 седмици смених филтъра. Вътре имаше листа и други боклуци. Изчистих каквото можах, сложих новия филтър и сглобих всичко, но нямаше никаква промяна. Предполагам, че вътре при изпарителя има много боклуци, които са запушили канала, през който изтича кондензата и сега тия боклуци загниват вътре и от там идва и миризмата. Днес теорията ми се потвърди, когато взех един ляв завой с вратите напред и на десния ми крак се изсипа известно количество ледено студена вода.

Общо взето проблема май е ясен. Интересува ме има ли начин да се изчисти изпарителя без да се разглобява всичко? Примерно ако успея да бръкна с нещо през дупката за филтъра и да изчистя каквото има отдолу под изпарителя, а след това да намеря къде излиза дренажа под колата и да го продухам наобратно дали ще имам шансове за успех или по-добре направо да се хващам да разглобявам всичко :(

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 19 Юли 2011, 9:03

Без разглобяване, няма да има ефект. :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xD M

Мнение от Soultaker » 10 Апр 2012, 18:06

insane_v написа:
oci написа:

Аз съм с Е36 купе с двузоновия климатроник (с електронното управление) и при мен проблема е подобен. Като работи само вентилатора без климатика всичко е ОК. Като пусна климатика също, но след това като спра климатика веднага започва да духа топъл влажен и миришещ на спарено въздух. След 5-10 минути обаче въздуха става все по сух и до около 15тата минута миризмата изчезва. Преди 2-3 седмици смених филтъра. Вътре имаше листа и други боклуци. Изчистих каквото можах, сложих новия филтър и сглобих всичко, но нямаше никаква промяна. Предполагам, че вътре при изпарителя има много боклуци, които са запушили канала, през който изтича кондензата и сега тия боклуци загниват вътре и от там идва и миризмата. Днес теорията ми се потвърди, когато взех един ляв завой с вратите напред и на десния ми крак се изсипа известно количество ледено студена вода.

Общо взето проблема май е ясен. Интересува ме има ли начин да се изчисти изпарителя без да се разглобява всичко? Примерно ако успея да бръкна с нещо през дупката за филтъра и да изчистя каквото има отдолу под изпарителя, а след това да намеря къде излиза дренажа под колата и да го продухам наобратно дали ще имам шансове за успех или по-добре направо да се хващам да разглобявам всичко :(

Колега имам абсолютно същия проблем. Мислех да си купя шпрей. Да махна отвънка филтъра на купето, да дам да духа на макс и от вънка да пръсна. Това дали ще помогне ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
Мечтае да кара: Всичко що започва с М

Мнение от insane_v » 11 Апр 2012, 2:15

Не знам, колега. Не съм го пробвал, но четох из форума, че при някои (редки случаи) се е получило, само че ефекта е временен :( Общо взето борбата с този проблем е доста трудна :( Но като ме лъхне тая миризма и ставам готов на всичко, за да се отърва от нея. Зимата нямам проблеми, но лятото в жегите ще трябва по-сериозно да се заемем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 13 Апр 2012, 9:20

може да се справите с миризмата ама ще трябва малко да се поразглоби повече колата с две думи за да се премахне трябва да се третира самия изпарител със антибактериален спрей и вариантите са два или през дупката на таралежа се стига до него или пък като се свали филтъра на климатроника, ваничката под него и се стигне до вентилатора, най-добре е и той да се махне за да се вижда целия изпарител тогава го напрасквате със спрея по инструкция и миризматата ще изчезне.
При другите варианти ефекта е временен защото не се стига до изпарителя а те бактериите там се завъждата заради влагата и ако само пръската през духалките или през филтъра спрея не отида до там където трябва.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;

Мнение от NikVanov » 13 Апр 2012, 13:12

От сега до октомври ще се занимаваме с климатроници и миризмата от тях, затова искам да поставя следния въпрос към Oci- ти си професионалист в тази област, кой от двата метода е по-лесен за нас, любителите- през таралежа или през филтъра /ако има еднозначен отговор, разбира се/? По един път съм опитвал и двата подхода, през таралежа ми се струва по-лесно, но трябва да се сгъваш под жабката. През филтъра не се сгъваш, но аз не можах да сваля вентилатора, знае се, че трудно излиза, може ли само да се махне скобата и леко да даде напред или задължително трябва да се извади целия?
Предварително ти благодаря.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 13 Апр 2012, 15:25

NikVanov написа:От сега до октомври ще се занимаваме с климатроници и миризмата от тях, затова искам да поставя следния въпрос към Oci- ти си професионалист в тази област, кой от двата метода е по-лесен за нас, любителите- през таралежа или през филтъра /ако има еднозначен отговор, разбира се/? По един път съм опитвал и двата подхода, през таралежа ми се струва по-лесно, но трябва да се сгъваш под жабката. През филтъра не се сгъваш, но аз не можах да сваля вентилатора, знае се, че трудно излиза, може ли само да се махне скобата и леко да даде напред или задължително трябва да се извади целия?
Предварително ти благодаря.

Лично според мен по ефикасен е варианта през вентилатора защото от там се вижда почти целия изпаретел, найстина самия вентилатор доста трудно излиза и по някой път се чупят турбинките затова може и както казваш да се откачи от скобата и венилатора леко да се премества така, че да се почисти колкото се може по-голяма площ от изпарителя.
През таралежа почистването става ако се вземат от тези спрейчета дето излизат под формата на пяна и запълват обема, но не съм сигурен че тази пяна стига навсякъден докато от към вентилатора напръскваш почти 90 процента от изпарителя и даже ако искаш след това може и да го отмиеш с малко вода или обезмаслител не е нужно но и да се направи няма да е грешно като водата ще се оттече по кондензната търба под колата.

ентусиаст
Аватар

Мнение от NikVanov » 13 Апр 2012, 16:37

Значи като свалиш вентилатора /апропо тогава е добре и да се смаже/ виждаш изпарителя, може ли да се чисти и механично- с мека четка, да се обработи със спирт, тоест от вътре търпи ли механично въздействие, има ли риск да се надраска повърхността, от какъв метал е?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 13 Апр 2012, 16:51

Метала е алуминий и има специален гребен за поцистване на топлобменници.Хубавото е че ще ти свърши работа и четка и едина пръскалка с обезмаслител.Ако искаш да ти мирише гот след почистването спрей антибактериален и вода .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от NikVanov » 13 Апр 2012, 17:59

Гребен значи нещо твърдо, така ли? Сигурно ако има твърди отлагания?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 13 Апр 2012, 19:49

Понякога има .Една обикновена четка за зъби ще ти свърши перфектна работа.Обилно с вода да свлече и изхвърли боклуците от ваничката и е готово.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към E46