скъсан болт на смукателен колектор, м42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

скъсан болт на смукателен колектор, м42

Мнение от ивчо3 » 18 Юли 2011, 10:10

Здравейте, реших да си оправя досадното дърпане на въздух между двете части на колектора, дължащо се на надраскана монтажна повърхност на горната част от колектора. Металните гарнитури не могат да уплътнят и въздуха влиза през драскотините дотолкова, че двигателя понякога гасне на празен ход, а шумът който се чува от него е толкова силен че се долавя и през затворен капак. Както знаете има две шпилки на които се завиват гайки и един болт с диаметър 7 мм, който при опит да го развия се скъса, като в отвора остана цялата резбована част- около 2 см. Както и да е, успях без да свалям долната част от колектора с ръчна дрелка да развия скъсаната част в отвора, която изпадна някъде. Измерих диаметъра на болта, който се оказа 6 мм, вместо 7 мм :shock: . Въпросът ми е за резбата в отвора, без да сваля колектора почти нищо не се вижда, дали е направена на алуминиевия отвор директно или на втулка, която е набита в самия отвор. Темата я пускам основно за проблема със засмукването на въздух точно оттам и трудното откриване. Смятам темата да има продължение, след внимателно изглаждане с шкурка вече няма драскотини, ще сложа нови метални гарнитури и ако продължава да дърпа въздух оттам ще си направя гарнитура от клингерит.

старши ентусиаст
Аватар

Re: скъсан болт на смукателен колектор, м42

Мнение от Делян » 18 Юли 2011, 10:13

А звукът, който се чуваше, като постоянно свирене(виене) ли беше?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 18 Юли 2011, 10:21

Dpy написа:А звукът, който се чуваше, като постоянно свирене(виене) ли беше?

Не е като свирене и виене от прецакан клапан за картерни газове, него съм го сменял. При това от този клапан шумът е направо оглушителен. Съвсем сигурен съм че е от там където съм писал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 18 Юли 2011, 10:49

На М43 болта се завива в алуминиевата сплав,няма втулка,предполагам и на М42 е така.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 18 Юли 2011, 15:46

Благодаря, така предположих и аз, дано не съм прецакал резбата, ще си покаже като завия новия болт.

Назад към E36