Проблем климатроник-непостоянна работа на вентилаторчето
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- NikVanov
- ентусиаст
-
- Кара: X3 E83 2.0d 2006; 316 i 1999;
Проблем климатроник-непостоянна работа на вентилаторчето
На диагностика дава следните грешки:
Свалих панела на климатроника, вентилаторчето не въртеше, след разклащане и произволно натискане на бутоните тръгна. Тогава на ДIS пише, че грешката в момента не присъства. Смазах оста на вентилаторчето, пръснах и клемите (свалени) със спрей за чистене на контакти, но проблемът остава. Това вентилаторче вероятно работи постоянно-то духа към термодатчика, или се включва от време на време? Подлежи ли на ремонт? Ще презапоя четирите точки, които го захранват на платката, да няма студена спойка. Евент. намира ли се резервно, иначе панела е ,,64116956319
Описание : BEDIENTEIL KLIMAAUTOMATIK AUC
Ед.цена (с ДДС) : 680.78 BGN
nt]Свалих панела на климатроника, вентилаторчето не въртеше, след разклащане и произволно натискане на бутоните тръгна. Тогава на ДIS пише, че грешката в момента не присъства. Смазах оста на вентилаторчето, пръснах и клемите (свалени) със спрей за чистене на контакти, но проблемът остава. Това вентилаторче вероятно работи постоянно-то духа към термодатчика, или се включва от време на време? Подлежи ли на ремонт? Ще презапоя четирите точки, които го захранват на платката, да няма студена спойка. Евент. намира ли се резервно, иначе панела е ,,64116956319
Описание : BEDIENTEIL KLIMAAUTOMATIK AUC
Ед.цена (с ДДС) : 680.78 BGN
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- NikVanov
- ентусиаст
-
Re: Проблем климатроник-непостоянна работа на вентилаторчето
Съжалявам, втората картинка е от друга грешка. Това е правилната картинка:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Moторчето духа в обратна посока - от купето навътре! Разглоби го пак и дръпни нагоре турбинката. Тя не се захваща никъде и излиза сама почти без усилие. Придържа се в нормалното си положение когато е сглобено всичко и въздуховода е прикрепен към платката. Като го извадиш погледнинамотката, но на мен не ми се врва да има нещо там. Все пак го изтествай с мултицет. По-скоро мястото, където влиза валчето на турбинката е пълно с боклуци и не му позволява да се върти свободно. Виж как би могъл да го изчистиш, може би трябва да пръснеш с нещо и да дръпнеш с прахосмукачка. Като сложиш турбинката трябва да може да се върти без никакво усилие! Така би трябвало да разбереш дали си свършил неква работа или не.
- NikVanov
- ентусиаст
-
Почистването и смазването го направих, върти се много леко и свободно, но не винаги се завърта в момента при даване на контакт. Ще проверя с мултицета връзките. Интересува ме дали при даване на контакт трябва задължително да завърти, както е логично или не? Иначе при изключване на контакт продължава да върти, спира при изваждане на буксата и вероятно спира само на 16-тата минута, когато се изключват всички консуматори. Другият въпрос е дали при неработещ добре вентилатор има риск за климатроника, освен че естествено температурата в салона няма да е адекватна на зададената на панела, тъй като ще се влияе от температурата вътре в панела, където е термодатчика (той е термистор), а не от тази в салона.
- majstorapetkov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е90
Ако греша ме поправете, но не трябва ли точно "таралежа" да управлява този вентилатор. Според мен там е проблема.
- NikVanov
- ентусиаст
-
,,Таралежът'' управлява големия вентилатор в двигателя под филтъра. При мен проблемът е в малкото вентилаторче, което вкарва въздух от купето към термодатчика в панела за управление на климатроника.
A kak разбираш, че спира и тръгва! Та то в сглобено състояние е почти невъзможно - работи изключително тихо, а дебитът въздух е направо "огромен"! Единственият начин, за който се сещам е да си навлажниш пръста и да го доближиш до решетчицата, само така се усеща лекия повей! Ама да се държи пръста постоянно човек.... Сега след чустенето продължава ли да записва грешка??? Предполагам по това се ориентираш върти или не...
- NikVanov
- ентусиаст
-
Изваждам панела от таблото, кабелите позволяват отдалечаване на ок. 5-8 см, така, че го виждам добре от задната страна. При диагностиката: ако не върти пише, че грешката присъства, като завърти, че не присъства, след изтриване, когато върти, грешката на краткия тест не излиза повторно, но пише, че грешката остава?! Вероятно има проблем във вентилаторчето, което ту зацепва, ту не ще и DIS го улавя?
- madrus
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E 60 - 218 ка
- Мечтае да кара: V 10 5.0
Аз имах почти същия проблем , освен че сам се усилваше и намаляше понякога и неискаше да тръгне , като огася колата пък вентилатора продължаваше да духа, пълен кошмар смених таралежа на климатроника и сега всичко е ОК
- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
madrus написа:Аз имах почти същия проблем , освен че сам се усилваше и намаляше понякога и неискаше да тръгне , като огася колата пък вентилатора продължаваше да духа, пълен кошмар смених таралежа на климатроника и сега всичко е ОК
От това ,което си казал излиза, че моя таралеж си заминава...симптомите са: пускам го и започва да духа на тласъци около 10-15 секунди,след това се оправя и никакви проблеми

- NikVanov
- ентусиаст
-
Колеги, проблемът с ,,таралежа'' е изяснен, но е извън настоящата тема! Моят проблем е съвсем различен, не случайно съм писал в заглавието на темата ,,вентилаторче''- става въпрос за малък вентилатор (диаметър около 5 см), който се намира зад лявата решетка на панела за управление на климатроника. Той вкарва въздух от купето към термодатчика, разположен на платката на панела. Този датчик заедно с датчика за външната температура в ляво на предната броня информират процесора на климатроника за температурните условия и съответно участват в управлението на системата. В първият пост съм показал и грешките в INPA и DIS.
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
В крайна сметка, защо не му подадеш постоянно захранване на това вентилаторче и да видиш за кво става на въпрос? ) Също така проследи схемата на захранването. Ако е прецакано, в продава търсиш на старо и си заместваш неработещите елементи...
Аз наскоро си ревизирах моето управление. И не съм обърнал внимание дали работи или не.

Аз наскоро си ревизирах моето управление. И не съм обърнал внимание дали работи или не.
- NikVanov
- ентусиаст
-
Проверката на платката предстои.
- NikVanov
- ентусиаст
-
Интересното е, че при проверката на платката не можахме да разберем къде се намира този термодатчик? На платката стърчи само един елемент, точно до вентилатора, но извън черната пластмасова кутия, която се слага върху вентилатора??? Да не би датчика да е във вентилатора???
- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
NikVanov написа:Интересното е, че при проверката на платката не можахме да разберем къде се намира този термодатчик? На платката стърчи само един елемент, точно до вентилатора, но извън черната пластмасова кутия, която се слага върху вентилатора???
Това е датчика. Точно до прорезите на кутията, се пада.
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2