Шайби за тампоните на задните носачи - RTAB shims ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Шайби за тампоните на задните носачи - RTAB shims ?

Мнение от metodi80 » 26 Юни 2011, 19:40

И така ще започна от "далече" ...
Съществуват два типа тампони на задните носачи за Е36/Е46 ...

Едните са т.н. "стар тип" : http://vorshlag.smugmug.com/Product-Pic ... H9Z9-S.jpg

Другия е т.н. "нов тип " : http://www.nexternal.com/bimmerworl/ima ... HD_300.JPG

Ще сменям тези тампони , като ще мина от стария към новия тип (по ред причини , които ще изтъкна в бъдеща DIY тема ) ....

Към тези тампони може и е хубаво да се добавят едни шайби , които за сега не успявам да намеря да се предлагат в БГ . Става въпрос ето за тези шайби : http://www.vorshlag.com/product_info.ph ... ucts_id=59

Производители на такъв тип шайби са : Vorshlag , Rogue Engineering , Turner Motorsport ( вероятно и други , но аз поне тези намерих ). Цената на тия джундурии е м/у 50 -80 $ , не ми харесва изобщо тази цена , за да ги поръчам от производител !

Въпроса ми е знае ли някой да се предлагат такива шайби в БГ на "прилични" пари ... ?
Другия ми въпрос ако някой случайно разполага с такива шайби да даде размерите им ... ?
Смятам да си ги направя от алуминии (както са на Turner Motorsport и според прочетеното били най -надеждни : http://www.turnermotorsport.com/p-964-t ... m-kit.aspx).
Пуснал съм теми в няколко чуждестранни форуми , но за сега нямам отговор за размерите на тези шайби ... ( те хората там не се занимават с глупости , а направо си купуват ... )
В крайна сметка ще сваля каретката , която държи носача и тампона и ще измеря размерите , но си рекох първо да питам дали случайно някой не знае нещо ....

старши ентусиаст
Аватар

Re: Шайби за тампоните на задните носачи - RTAB shims ?

Мнение от Делян » 26 Юни 2011, 19:45

:OT:
Мислил ли си да слагаш полиуретанови и какво ти е мнението за тях? Че ми предстои смяна и се чудя дали да взема от тия бг производство дето са.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 26 Юни 2011, 19:51

Методи, идеята на тези шайби, доколкото схващам е да ограничат осовото мърдане на тампона и за тази цел най-обикновен тефлон, който го има на прътов материал би трябвало да свърши работа. Виж за размерите най-добре ще е май ти да ги свалиш, та да си свършиш работа като хората, успех :yes:
only rear wheel drive

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 26 Юни 2011, 20:05

Dpy написа::OT:
Мислил ли си да слагаш полиуретанови и какво ти е мнението за тях? Че ми предстои смяна и се чудя дали да взема от тия бг производство дето са.
Ами не искам да се превръща в спор , но изчетох доста (ама наистина доста по въпроса , понеже и аз се колебаех какво и как да направя ) , та от това , което прочетох мога да кажа , че най -добрия вариант е ОЕМ тампони + шайби .... Както казах ще пусна DIY тема в която подробно ще изложа информация за инструмент за демонтаж и монтаж на тампоните , за поведението на различните тампони при определени стилове на каране и натоварване , както и ще цитирам впечатленията на хора (от чуждестрани форуми ) , които са опитвали различни варианти....

michev написа:Методи, идеята на тези шайби, доколкото схващам е да ограничат осовото мърдане на тампона и за тази цел най-обикновен тефлон, който го има на прътов материал би трябвало да свърши работа. Виж за размерите най-добре ще е май ти да ги свалиш, та да си свършиш работа като хората, успех
Целта им е иманно да ограничи осовото исместване на тампона ! Реално с тези шайби цялата система се превръща в ЛАГЕР ! Това за всеки , който "усеща" нещата знае какво означава и до какво води .... ! Стабилността на автомобила се подобрява , удължава се чувствително живота на тампоните ! Ето едно клипче да се види как се движат тампоните и какво осово изместване имат : http://www.youtube.com/watch?v=X9HhqLhx ... 03C62B3BF9
Ако са монтирани тези шайби това изместване няма да го има , съответно тампона ще се запази по дълго ....
А за типа на материала .... , ще си ги направя от алуминии и ще ги фиксирам към каретката с болтове (точно както е показано в Turner Motorsport ) ... По този начин хем ща са много здрави , хем ще са фиксирани към каретакта и няма да се въртят и евентуално да издават разни звуци /скърцане , кактко се случва с другите от другия тип , които са от някакъв вид пластмаса или нещо от сорта ... Случва се те да се въртят или да "хлопат" /скърцат ... Но това са неща , които ще засегна в евентуалната DIY тема ... , само дано някой каже размерите , че като почна да работя ще е ни в клин , ни в ръкав тепърва да свалям размери да тичам по стругари , а колата да стои разхвърлена и да чака некви шайби ...

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 26 Юни 2011, 20:31

То хубаво ще се получи,но Мето няма ли да се усеща по дървена возия отзаде :dunno: ,но иначе стругарските умения нямат невъзможни неща :yes: ,с тия дупки и неравни пътища какво ще се получи отзаде...колко по твърдо толкова по зле или бъркам...
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Юни 2011, 20:50

Ами не искам да се превръща в спор , но изчетох доста (ама наистина доста по въпроса , понеже и аз се колебаех какво и как да направя ) , та от това , което прочетох мога да кажа , че най -добрия вариант е ОЕМ тампони + шайби .... Както казах ще пусна DIY тема в която подробно ще изложа информация за инструмент за демонтаж и монтаж на тампоните , за поведението на различните тампони при определени стилове на каране и натоварване , както и ще цитирам впечатленията на хора (от чуждестрани форуми ) , които са опитвали различни варианти....

:yes: Ще чакам развръзка.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 26 Юни 2011, 21:46

vladi_a_i написа:То хубаво ще се получи,но Мето няма ли да се усеща по дървена возия отзаде :dunno: ,но иначе стругарските умения нямат невъзможни неща :yes: ,с тия дупки и неравни пътища какво ще се получи отзаде...колко по твърдо толкова по зле или бъркам...

На тоя етап не мога да кажа категорично , но по това , което изчетох , "силно" се препоръчва монтажа на тия джажди ... Това от една страна ....
От друга , ако расъждаваш логично ....
Този тампон е подложен на три типа сила /натоварване ...
Едната е усукване около оста на която лежи , когато цялата система - шенкел - колело се движи нагоре и надолу (по у) ... При този тип натоварване шайбите не пречат изобщо , даже напротив придават му допълнителна стабилност ...
Другия тип натоварване е напред и назад , когато самия шенкел се движи напред и назад (по х)...
При това движение шайбите също не пречат , а отново помагат , стабилизират тампона ...
Третия тип натоварване (по z) , когато самия носач се движи наляво и надясно по оста на тампона , тогава тампона се измества по оста си (наляво и надясно). При това натоварване шайбите пречат но не на "возията" , а на излищното "паразитно" изместване на тампона , което създава усещатането за "плаване" на задницата , за унасяне .... Тоест според мен едва ли ще стане по дървена возията , по скоро ще стане по стабилна задницата (най вече при ускорение и при рязко завиване /дрифтене)....
Та така .... , дайте ако някой знае размерите да коментираме или от де в БГ да ги дириме тия джаджи , а другите работи по натам ще ги коментираме ... :)

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 26 Юни 2011, 22:04

Може и така да е :yes: ,сега се сетих едно време на е30 дето имах бях подлагал само,че от долната му страна много здрава гума за уплътняване,че потропваше и свърши чудесна работа-бях ги изрезал да паснат :yes: ,та найстина може да е по добре :yes:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 26 Юни 2011, 22:12

Методи за това ли говориш?
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... f711bc4bbd
Мисля 150лв излиза всичко по-цени от Вари!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 26 Юни 2011, 22:21

Nukem написа:Методи за това ли говориш?
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... f711bc4bbd
Мисля 150лв излиза всичко по-цени от Вари!

Не , нямат нищо общо ....
Тези неща , които аз търся нямат номер по БМВ , просто не се произвеждат от БМВ , правят се само от разни тунинг фирми ...
Не знам дали си погледнал линковете , които дадох , щото там съм показал точно какво ми трябва ...
Тези неща , които на мен ми трябват се монтират на тампоните на задните носачи , а тези за които се говори в темата , която ти си дал като линк , са за тампоните на задните амортисьори .....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 26 Юни 2011, 22:27

Уф, сега погледнах линковете, сори!
П.С: Само 4-те гумички, ги дават 65$ на линка който си дал, може някой колеги който правят от тези полиуретанови тампони да се навие да ги направи!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Юни 2011, 22:35

Писал си, че мислиш от алуминий да ги правиш. Сега се зачетох по-подробно в линковете и казват, че уж идеалният материал е UHMW "Ultra High Molecular Weight polyethylene (UHMW or UHMWPE) , which is the best material for this application due to its strength, corrosion resistance, self lubrication, and high wear properties."
Ето спецификация на Българскиhttp://www.tregaltd.com/products.aspx?id=389
Съвпадение в случая е, че фирмата в която работя, купуваме почти същият материал-полиамид(под формата на пръчки, ето спецификация http://www.micromaxtrade.com/prod.php?cat=12&subcat=2 и го даваме на стругар да ни прави зъбни колелета за копирни машини.
Ако сметнеш, че ще е по-добре от него да се правят, мога да съдействам за материала, даже и за читав стругар, дето е свикнал да работи с него. Стига да се намерят размери някви...Ще излязат евтино.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 26 Юни 2011, 22:48

Nukem написа:Уф, сега погледнах линковете, сори!
П.С: Само 4-те гумички, ги дават 65$ на линка който си дал, може някой колеги който правят от тези полиуретанови тампони да се навие да ги направи!
Те не са гумени , ми май некъв полиамид /пластмаса , знам ли го кво е баш ....
Пък и мен не ми трябва да ми ги правят , само размерите ме интересуват , а аз ще си ги направя от алуминий...
Мислех да се измери на полиуретановите тампони страничната част , понеже ми се виждаха еднакви по размер с тия пластинки , но после като се загледах установих , че реално пластинките са по тънички , понеже те покриват само част от луфта , а другата част се поема от гумираната част на тампона ...., докъто при полиуретановите целия луфт се поема от страничната част на тампона , дето е във въздушната междина ....

Dpy написа:Писал си, че мислиш от алуминий да ги правиш. Сега се зачетох по-подробно в линковете и казват, че уж идеалният материал е UHMW "Ultra High Molecular Weight polyethylene (UHMW or UHMWPE) , which is the best material for this application due to its strength, corrosion resistance, self lubrication, and high wear properties."
Ето спецификация на Български[url]http://www.oblicos.com/bg/catalog/product/16-ултра-високомолекулен-полиетилен-pe-uhmw[/url]

Съвпадение в случая е, че фирмата в която работя, купуваме същият почти същият материал-полиамид(под формата на пръчки, ето спецификация http://www.micromaxtrade.com/prod.php?cat=12&subcat=2 и го даваме на стругар да ни прави зъбни колелета за копирни машини.
Ако сметнеш, че ще е по-добре от него да се правят, мога да съдействам за материала, даже и за читав стругар, дето е свикнал да работи с него. Стига да се намерят размери някви...Ще излязат евтино.
Много благодаря за предложението ! По принцип може и да се възползвам , но за сега ще се придържам към варианта с материал алуминий .... Това , което си чел го четох и аз , но също четох и това :
http://www.turnermotorsport.com/pages/I ... imiter.pdf
http://www.turnermotorsport.com/p-964-t ... m-kit.aspx

Мисля , че цената на тези шайби е показателна - близо 90 $ (в сравнение със всички други от полиамид или както там се води - около 50$). Тези шайби се монтират така , че да не се въртят и по този начин се избягва износването и шумовете от въртене ...
Работата е там , че основния проблем са размерите .... Аз имам предположение за приблизителните размери (толкова снимки разгледах и толкова мерене на тампоните ударих , покрай правенето на скобата за демонтаж и монтаж на тампоните , че горе долу мисля че знам какви са размерите , но все по друго е ако някой каже - така и така , те това и това са размерите ... ).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 26 Юни 2011, 22:55

Като гледам, не само материала им е различен, ами и формата.
Te па и тез, как не са се объркали да пуснат един чертеж с размерите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 26 Юни 2011, 23:03

Dpy написа:Като гледам, не само материала им е различен, ами и формата.
Te па и тез, как не са се объркали да пуснат един чертеж с размерите :mhihi:

И на мен ми се искаше да има някъде чертежче , пдф-че или дори драсканица на някой , който си е направил труда да ги измери , но уви ...
Еми иначе как ще вземат 90$ за 4 шайби от алуминий , нали е по-лесно да кажат , че са много "специални" ....

Следваща

Назад към E36