Водород ?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Водород ?

Мнение от vladobate » 12 Юни 2011, 18:34

Значи да уточним , градско 3 литра надолу ( както беше упоменато по-нагоре е абсурд и всъщност май не е постигнато след извънградските данни са такива ) , икономията не я прави водорода , а това че е намалена порцията гориво от помпата. Така де само обобщавам данните нит се заяждам нит съм Тома Неверни . Всъщност основното което се постига е по-накакъв начин обогатяване на горивото ( макар че водорода си е гориво ) което води до по-голяма мощност и съответно може да се намали подаваното гориво без това да се отразява на динамиката на колата което всъщност е основната причина за икономията , май това е идеята . Интересно ми е обаче ако не се бара плочката ще ли я има икономията макар че е логично да е така ама досега май всеки излязъл с такова твърдение си е намалял горивоподаването и после отчита по-добрите резултати. Иначе при тея данни и с нашта нафта си идва долу горе малко под литър и половина икономия ( е пак е добре , мое мнение ) , та факта си е факт вярвайки на многоуважавания колега , което прави близо 16000 изминати километра докат се изплати вложението. Интересно ми е какво се случва с двигателя след два пъти по толкова навъртяни и съответно печалба от вече нови 570лв и дали ще покрият евентуална допълнителна поддръжка ( ако е необходима разбира се , че това и питам ) породена от "водородното изгаряне" и ако да колко и въобще какви са реално прогнозируемите ползи от монтирането на това устройство. Виждал съм Е34 ТДС с газова ( подобно на водородното обогатяване ) и там икономията беше 2 литра надолу ( според собственика ) и да влагаш парици и в закупуването на газ ( колко не съм питал ) обаче и кви лайна съм виждал по дюзи на газ коли та затова са ми и притесненията от допълнителни хим елементи участващи в горенето или поне в завишените им количества .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

Мнение от Wenzy » 12 Юни 2011, 19:54

Икономията определено идва от намаляне на горивото, но нали като намалиш нафтата ти намаля мощността, ако не от водорода, откъде ще ти дойде мощността, за да си позволиш да осакатиш колата от помпата.
Колега , не че се оправдавам , но тепърва започвам да експериментирам и се надявам да постигна резултати
Допълнителни мизерий с въздуха не вкарвам! само водород - умен човек си , разбираш ги работите та кажи ми какво точно остава след горенето на водорода, освен топлина - за твоята термична машина.
Аз съм доволен, защото всичко което ми коства водородната уредба е 25А ток, литър вода + 30гр. калиева основа на 1000км - Литър дестилирана вода е 80ст. + 30ст. водород - за 1,10 ст. си спестяваш грубо около 30лв.
Единствено , което се амортизира повече е алтернатора - вместо на 50000 , ще го сваля и рециклирам на 45000км.
Приятна вечер, аз с тази тема мисля да преключвам, ако някой се интерисува от нещо да ми пише на ЛС ще се радвам ако мога да помогна:)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 12 Юни 2011, 22:40

Вижте как се е развила същата тема при колегите от OFFRoad - форума

http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=75531

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34
Мечтае да кара: М5 Е34 Touring

Мнение от Bavariqtamniska » 20 Юни 2011, 17:11

Ето я и моята клетка в процес на доработка, набързо сглобена с свинските опашки, сега след почистване с химикали на пластините намиране на достатъчно дълги болтове (150-160). Голям чук стана
IMAG0145.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Вземи туй кръгово на вратиииииииии! Изображение
http://farm3.static.flickr.com/2722/442 ... 853709.jpg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

Мнение от Wenzy » 21 Юни 2011, 6:53

Чудесно, адмирирам ти за ентусиазма :!:
моята е същата.
вече ме е срам от вас, но имам технически проблем със връзката компютър-фото :(
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34
Мечтае да кара: М5 Е34 Touring

Мнение от Bavariqtamniska » 21 Юни 2011, 16:52

На мен ми трябва да видя твоята инсталация за сравнение как е скачена от къде влиза газа в колата. Иначе на мен ми останаха да изчистя клетката с подходящи химикали които сега се мъча да намеря и да я сглобя, после се почва инсталацията в коша на колата. Коляга, ти сам ли си прави инсталацията или си взе готов кит или в сервиз ти я слагаха?
Вземи туй кръгово на вратиииииииии! Изображение
http://farm3.static.flickr.com/2722/442 ... 853709.jpg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X3 E83
Мечтае да кара: Каквото и да е с индекс "M"

Мнение от Steve70 » 13 Авг 2011, 22:33

За мен беше чест.
Никога не казвай никога, защото няма начин да няма начин.
СПРЕТЕ да се оплаквате от държавата, ПРОМЕНЕТЕ Я.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мноого черно Е28

Мнение от BRAAT » 15 Авг 2014, 16:33

Здравейте, на всички. Малко да поизтупаме прахта от тази тема. Към колегите писали по-горе с водородни клетки. Все още ли карате с такива клетки? След толкова експлоатация, има ли някакви съществени ремонти? Доколкото знам, даже двигателя трябва да блести отвътре, защото този газ се свързвал с нагара :), но доколко е вярно незнам. Прочетох и за ръждясали сегменти и генерации, как седят и там нещата?
След доста четене, просто и аз се замислих за такава клетка. Наистина звучи примамливо, по-висока мощност, по-нисък разход :)
Ако някой знае къде поставят, около пловдив, нека каже(на ЛС ако иска, за да не се сметне за реклама)
Става въпрос за Е39 528и авотмат,комби. (на брата колата)на бензин се кара, все още :mhihi:
Замислих се и за моята. Е28 520и на газ.Ако реша за Е28-цата, ще е единствено заради това , че дава малко повече мощност именно в средните и ниските обороти, не толкова заради икономията(поради факта , че е карам рядко) По-нагоре по темата разбрах, че тези водородни клетки са съвместими и с газта. Имам предвид, че колата може да си работи(кара) на газ+водорода. Така ли е , или някъде греша?
SHARK-а му е майката!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 120L/E28
Мечтае да кара: E24
Детайли за колата: 05.82 Balticblau metallic

Мнение от 325_TDS » 15 Авг 2014, 22:53

BRAAT написа:Здравейте, на всички. Малко да поизтупаме прахта от тази тема. Към колегите писали по-горе с водородни клетки. Все още ли карате с такива клетки? След толкова експлоатация, има ли някакви съществени ремонти? Доколкото знам, даже двигателя трябва да блести отвътре, защото този газ се свързвал с нагара :), но доколко е вярно незнам. Прочетох и за ръждясали сегменти и генерации, как седят и там нещата?
След доста четене, просто и аз се замислих за такава клетка. Наистина звучи примамливо, по-висока мощност, по-нисък разход :)
Ако някой знае къде поставят, около пловдив, нека каже(на ЛС ако иска, за да не се сметне за реклама)
Става въпрос за Е39 528и авотмат,комби. (на брата колата)на бензин се кара, все още :mhihi:
Замислих се и за моята. Е28 520и на газ.Ако реша за Е28-цата, ще е единствено заради това , че дава малко повече мощност именно в средните и ниските обороти, не толкова заради икономията(поради факта , че е карам рядко) По-нагоре по темата разбрах, че тези водородни клетки са съвместими и с газта. Имам предвид, че колата може да си работи(кара) на газ+водорода. Така ли е , или някъде греша?

Пиши на fulcrum в класик кар форума. В Смолян е.
Oo=00=oO Roses are red, violets are blue, I love my bimmer more than you.

ентусиаст
Аватар
Кара: bmw 328-turbo
Мечтае да кара: ГОЛФ 3

Мнение от kirililiev » 16 Авг 2014, 2:41

последната такава тема в е34 форума беше заключена за да могат колегите които твърдяха че има ефект да си сложат клетки и да докажат на всички как било много яко и икономично :mhihi: май четвърта година вече седи заключена,въпреки че до месец два щеше да е готов експеримента,все пак разполагаха с тайната книга но явно хари потър либсва да я разшифрова :) :)

Потребител
Аватар
Кара: 525tds

Мнение от Vozi_boro » 16 Авг 2014, 13:05

Ако има някакъв ефект от тези системи е много минимален. Това е защото тази клетка има страшно голяма консумация на ток, което натоварва алтернатора страшно много и съответно отнема от мощността.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мноого черно Е28

Мнение от BRAAT » 16 Авг 2014, 16:38

Мдаааа, от 6-7 дена, всека вечер, четох по 6-7 часа, в много и различни форуми. Всичко що бе изписано и тук го прочетох(предимно снощи след като ипсах наблегнах на нашия форум. Та след толкова много информация стигнах до извода, че наистина няма да е рентабилно за кола, да се слага, освен ако не е някоя пригодена от завода-производител за тази цел. А този браунов газ има наистина много приложения, особенно при апаратите за рязане на метал и заваряване.
Друго по спомен, преди доста време бях гледал по някоя БГ програма, че ако например, доближиш горелкадо ръката на човек, то няма да се опари! Но това само по спомен, даже непомня за този газ ли ставаше въпрос. :dunno:
SHARK-а му е майката!!!

Предишна

Назад към E34