проблем с климатроника на е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: bmv 318is

проблем с климатроника на е36

Мнение от ivoarsov76 » 13 Юни 2011, 19:29

някой може ли да ми каже колко често трябва да изключва компресора на климатроника, защото моя изключва 2-3 пъти в минута и ми се струва че не трябва да е така.

старши ентусиаст
Аватар

Re: проблем с климатроника на е36

Мнение от vladobate » 13 Юни 2011, 21:24

Ми то зависи от външната температура и от зададената вътре ама аз съм го настроил на 16гр. и ми включва и изключва през 15-на сек. че и по-често . Проверена климатична система скоро и напълнена с квото си трябва скоро , тъй че нормално си е . Ама само да попитам ти как разбираш кога включва и изключва компресора .

Потребител
Аватар

Мнение от ivoarsov76 » 13 Юни 2011, 21:35

ми когато е на място и с подадена леко газ се вижда че изключва. пък и когато я карам полека и се осеща

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 13 Юни 2011, 21:36

Ами отиди на една диагностика да се види.

Принципно може да изключва заради високо налягане в системата, евентуално ако не се охлажда добре, в смисъл едно почистване на радиатора върши чудеса, отделно има значение дали ти е напълнена системата и колко фреон има, перката върти ли.

Става въпрос че ако ти е много затлачен радиатора и се вдига много температурата (респективно налягането) системата си изключва сама доста често

Влагоуловителя (дехидрататор) също съм чувал че е добре да се смени - та, една профилактика в сервиз никога няма да ти е излишна.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Юни 2011, 21:45

Едно уточнение , в предния пост говоря по-скоро за перката на климатика . И пак да питам как разбирате че се вклщчва и изключва самия компресор че май това първо трябва да се изясни , аз имам светлинна сигнализация за перката ( сам си я сложих ) и затова съм сигурен пък и на празен ход се усеща натоварване на двг от това че се товари алтернатора ама компресора нямам си на идея кога е в работен режим и кога не , не трябва ли той да е зацепен постоянно докат има сигнал отвътре за включване.

Потребител
Аватар

Мнение от ivoarsov76 » 13 Юни 2011, 21:49

перката работи нормално и радиатора за охлаждането е чисто нов.а пък кага включва и изключва се вижда на шаибата на компресора.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 13 Юни 2011, 21:53

Не е зацепен постоянно, в смисъл той ремъка си върти постоянно но там има съединител който зацепва само когато климатика/компресора работи, може да го видиш по шайбата му, личи си кога тръгва.

Когато компресора работи, тогава респективно работи и климатика, без значение че има постоянно сигнал от вътре, той си изключва от време на време, и не само когато е наваксал температурата.

Това с перката не съм сигурен че е показно, щото при мен същата перка има датчик и може да се включи дори да не работи климатика/компресора а просто защото е висока температурата.
Не съм 100% сигурен но тази перка като пуснеш климатика си върти и охлажда радиатора дори да не работи компресора, за да го охлади щото компресора вдига нялагането/температурата.

При мен осезаемо се усеща когато работи компресора дори по температурата в духалките, в момента в който компресора работи вътре започва да духа доста по-студено, е не е огромна разликата ама примерно духа с поне 4-5 градуса по-студено според мен, после спира, въздуха започва да се затопля, пак включва и така.

Аз не съм сигурен и моя климатик колко е наред на 100% щото охлажда си доста нали, пълнил съм го и т.н. но навремето в сервиза ми казаха че е хубаво да се изчисти радиатора за да се напълни повече фреон, тъй като в момента вдига налягане и затова не ми го напълниха до горе.
Та духа си студено нали, ама в жегите не ми се е случвало да навакса и да спре за дълго, а винаги си се пуска и спира, като го спра и след 5-10 минути в колата пак си е жега, отпред таблото като си го пече и ако го барна е като печка, спре ли климатика и почва жега яко :)

Както и да е, отплеснах се малко :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Юни 2011, 22:08

Добре де колега nelim ясно че има електромагнитен съединител и че включва и изключва ама нищо не каза колко често пък даваш идеи за диагностика че уж не трябвало така да изключва че дигал налягане. Нещо неясно се обяснява и защо изключва компресора нормално и кога изключва ненормално ( вдигнал много високо налягане ) . А перката на климатика се включва при пускането му веднага на първа скорост командвана от датчик налягане по климатичната инсталация. Но , същата тази перка може и да заработи на втора скорост освен от гореспоменатия датчик ( когато е много жега , а искаш вътр лад ) и от датчик за температура на главата на двигателя или на радиатора ( зависи от двигателя ) помагащ на охлаждането на водния радиатор . Много ми е интересно в движение как ще разберете кога вклщчва и изключва компресора като квото и да е усещане за разлика в работат на ДВГ съм упоменал по-горе от какво е ( от включването на климатичната перка). Усещането за студенина в духалките на Е34-ката го усещах през доста по-голям интервал от на Е36-цата та и на мен ми е интересно какви са горе долу интервалите ,но пък и има и доста неизвестни.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 13 Юни 2011, 22:17

vladobate написа:Добре де колега nelim ясно че има електромагнитен съединител и че включва и изключва ама нищо не каза колко често пък даваш идеи за диагностика че уж не трябвало така да изключва че дигал налягане. Нещо неясно се обяснява и защо изключва компресора нормално и кога изключва ненормално ( вдигнал много високо налягане ) . А перката на климатика се включва при пускането му веднага на първа скорост командвана от датчик налягане по климатичната инсталация. Но , същата тази перка може и да заработи на втора скорост освен от гореспоменатия датчик ( когато е много жега , а искаш вътр лад ) и от датчик за температура на главата на двигателя или на радиатора ( зависи от двигателя ) помагащ на охлаждането на водния радиатор . Много ми е интересно в движение как ще разберете кога вклщчва и изключва компресора като квото и да е усещане за разлика в работат на ДВГ съм упоменал по-горе от какво е ( от включването на климатичната перка). Усещането за студенина в духалките на Е34-ката го усещах през доста по-голям интервал от на Е36-цата та и на мен ми е интересно какви са горе долу интервалите ,но пък и има и доста неизвестни.

:dunno: Незнам колко често е нормално и затова давам идея ако се съмнява че му е развален да иде на майстор.

Той винаги си изключва нормално, но лично според мен ти няма как да разбереш дали е изключил щото е решил че вътре е достатъчно ладно, или щото повече от тва не може и просто изключва за да охлади радиатора, да бутне налягането и пак да почне да помпи.
Отделно мисля като почнеш да ускоряваш и съм усетил че доста често климатика изключва, не знам дали нарочно е направено за да ти улесни ускорението и после пак включва.

Ти имам чувството че не четеш какво съм писал аз и какво колегите, точно аз казах че колегата неможе по перката да разбере че климатика му работи, аз лично разбирам кога изключва при мен щото малко ми трака шаибата, отделно се усеща и в пъргавината на колата, но чесно да ти кажа, като ми духа хладно, не ми пука толкова колко често се включва щото съм ходил и на майстор и никои не ми е казал че имам проблем, затова докато ми духа хладно и ми върши работа съм лайк, затова казах колегата ако смята че има проблем да си иде в сервиз.

Аз не съм мерил при мен, ама това през 15 сек ми се вижда доста често, със сигурност при мен е по-рядко.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от ivoarsov76 » 13 Юни 2011, 22:30

значи когато отидох на единствения майстор на климатици в града тои ми каза че за де включва и изключва толкова често значи имам прецакан датчик които е вътре при парното. иначе трябвало компресора да работи без прекъсване. аз малко се усъмних в това и за това ескам да чуя и други мнения.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 13 Юни 2011, 23:10

ivoarsov76 написа:значи когато отидох на единствения майстор на климатици в града тои ми каза че за де включва и изключва толкова често значи имам прецакан датчик които е вътре при парното. иначе трябвало компресора да работи без прекъсване. аз малко се усъмних в това и за това ескам да чуя и други мнения.

Това не е вярно, как ще работи постоянно тоя луд ли е... включва и изключва си... друг в въпроса колко често е нормално, но и при мен е сравнително често
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 14 Юни 2011, 1:29

nelim написа:
ivoarsov76 написа:значи когато отидох на единствения майстор на климатици в града тои ми каза че за де включва и изключва толкова често значи имам прецакан датчик които е вътре при парното. иначе трябвало компресора да работи без прекъсване. аз малко се усъмних в това и за това ескам да чуя и други мнения.

Това не е вярно, как ще работи постоянно тоя луд ли е... включва и изключва си... друг в въпроса колко често е нормално, но и при мен е сравнително често

Да не се бъркаш брат може мастора и да е прав щото той фреона го охлажда климатичния радиатор дет го духа климатичната перка и то затова тя включва и изключва щот кат охлади и падне налягането и датчика налягане подава сигнал да изключи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: S50 @_@

Мнение от VaLy0 » 14 Юни 2011, 9:01

При мен пък никога не е изключвал(климатроник с врътките), изключва единствено при подаване на рязко пълна газ, дори и на място като е, като дадеш пълна газ и изключва, и кат паднат оборотите пак се включва. А като е студено времето под 16 градуса примерно, вали дъжд, предното стъкло се запоти, пускаш климатика да оправи нещата и тогава да не да спира компресора??? Тогава коя температура гледа?
ИзображениеБъРзИя ///

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 14 Юни 2011, 10:39

VaLy0 написа:При мен пък никога не е изключвал(климатроник с врътките), изключва единствено при подаване на рязко пълна газ, дори и на място като е, като дадеш пълна газ и изключва, и кат паднат оборотите пак се включва. А като е студено времето под 16 градуса примерно, вали дъжд, предното стъкло се запоти, пускаш климатика да оправи нещата и тогава да не да спира компресора??? Тогава коя температура гледа?

По този въпрос съм чел в упътването че крайно дясно положение напрактика не се съобразява с зададената температура и парното работи нон стоп , без значение колко жега става в колата, дори пишеше че ако шофьорската врътка е завъртяна в крайно дясно пуска топлото на МАКС без значение в какво положение е пасажерската, по тази логика предполагам е и в крайно ляво - демек 16 градуса.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: S50 @_@

Мнение от VaLy0 » 14 Юни 2011, 15:13

nelim написа:По този въпрос съм чел в упътването че крайно дясно положение напрактика не се съобразява с зададената температура и парното работи нон стоп , без значение колко жега става в колата, дори пишеше че ако шофьорската врътка е завъртяна в крайно дясно пуска топлото на МАКС без значение в какво положение е пасажерската, по тази логика предполагам е и в крайно ляво - демек 16 градуса.

Ем колегата да каже на какви градуси е пробвал и да пробва на най-студено в крайно ляво положение, тогава дали ще изключва пак толко често ;)
ИзображениеБъРзИя ///

Следваща

Назад към E36