Проблеми след автомивка/пране

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320dA '02; Yamaha FZ6S ABS

Проблеми след автомивка/пране

Мнение от TRR » 06 Юни 2011, 13:19

Здравейте, колеги!
Колата е от профила - E46 седан/320d/автомат/2002-ра година (facelift/150HP). Купих я преди няколко седмици от колега от форума.
В събота я оставих за пране на салона в една известна автомивка (няма да казвам име засега), в неделя я взех чиста, но после се оказа че имам няколко проблема:
1. Светна лампата на еърбега;
2. Борд компютъра си забравя показанията след известно време. Сутринта я карах 5-6 km, палих и гасих няколко пъти и нямаше проблем, сега на обяд пак всичко е на --:--;
3. Предния капак не мога да го вдигна! Нямам идея какво са търсили там, може като са чистили около ръчката в купето нещо да са прецакали. Иначе миене на двигателя не съм поръчвал, не са ми искали и пари за това.
Това са пораженията засега. Само се надявам подграването на седалките да не е заминало, но няма как да знам в момента - не смея да го включа, пък и в тази жега ... Интересува ме за първите два проблема дали е възможно да са от влагата в купето (колата все още си е мокра)? Дали след като изсъхне ще мога да изчистя грешката за еърбега и лампата повече да не ми светва? Побърква ме това червеното на таблото :ranting:
За капака ми е ясно че няма как да е от влагата, проблема си е механичен. Ако някой може да ме насочи как да го отворя ще съм безкрайно задължен!
Иначе ще има разправии с управителя на мивката - това е ясно!!!
Последна промяна TRR на 06 Юни 2011, 17:28, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Re: Проблеми след автомивка/пране

Мнение от vavilon » 06 Юни 2011, 17:01

1.Най-често, изръчкват с прахосмукачката, буксата под пасажерската седалка. На диагностика и ти изтриват грешката.
2.Рестартирай таблото. Прочети важните теми за "скрито меню".
3.Като дръпнеш ръчката за предният капак, чува ли се щракването? И да механичен ти е проблема...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от majstorapetkov » 06 Юни 2011, 17:16

1. Мияча, ако с коляно е натиснал пасажерската седалка може да е прецакал т.н. кантар.
2. Откачи акумулатора за половин час, след като го закачиш дай на контакт 4 мин. и тогава пали, и карай 10км.
3. Виж на дръжката за отваряне на капака да не са откачили жилото или скъсали .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TRR » 06 Юни 2011, 17:23

vavilon написа:1.Най-често, изръчкват с прахосмукачката, буксата под пасажерската седалка. На диагностика и ти изтриват грешката.
2.Рестартирай таблото. Прочети важните теми за "скрито меню".
3.Като дръпнеш ръчката за предният капак, чува ли се щракването? И да механичен ти е проблема...

1. Ще погледна. Грешката мога ли да я изтрия като откача акумулатора?
2. ОК. Чел съм темата, ще видя дали ще има ефект.
3. Не щрака. Вероятно жилото е скъсано при ръчката, защото тя се движи доста леко, а пружината я прибира, т.е. нищо не пречи на движението наобратно. Вече прочетох, че смяната на жилото е доста неприятна процедура, но не разбрах как мога да вдигна капака докато е откачено.
Благодаря за съветите!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TRR » 06 Юни 2011, 17:27

majstorapetkov написа:1. Мияча, ако с коляно е натиснал пасажерската седалка може да е прецакал т.н. кантар.
2. Откачи акумулатора за половин час, след като го закачиш дай на контакт 4 мин. и тогава пали, и карай 10км.
3. Виж на дръжката за отваряне на капака да не са откачили жилото или скъсали .

1. Дано не си прав :( Но ако е така, какво следва - нов датчик и претапициране?
2. ОК
3. ОК. Май доста разглобяване трябва за да го установя дали е скъсано или откачено.

Благодаря!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07

Мнение от armagedon01 » 06 Юни 2011, 17:33

3. И при мен така капака не се отваряше, но се оказа че се износил механизма за отваряне - лостчето до бъбреците излиза напред, но не може да отвори, защото желязото вътре е износено. Трудно ми е да го обясня, ама ако се загледаш малко по обстойно в механизма за отваряне може би ще ме разбереш и ако въобще при теб проблема е такъв......
На улицата се пазя не от крадци,а от полицията да не ми вземе парите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M62B46

Мнение от Retrofit » 06 Юни 2011, 19:21

Най-често се къса жилото за отваряне на капака при самата дръжка, разглобяваш я и ако се е скъсало от там, дърпаш с клещите остатъка от жилото.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TRR » 06 Юни 2011, 20:15

Дръжката я свалих, жилото си беше закачено, но е доста хлабаво, явно е скъсано навътре. Не го издърпах с клещите, така или иначе капака няма да се вдигне при тази ситуация. Както и да е, ще я закарам при един специалист от форума да го смени, аз нямам нерви, пък и като видях колко има за разглобяване/сгобяване ... А за проблема с airbag-а не разбрах дали грешката се забравя ако оставя колата без ток за известно време. Иска ми се да разбера дали има проблем за оправяне или е заради влагата.
Благодаря на всички!

Потребител
Аватар
Кара: E46 - 320d - 136 Hp

Мнение от bmwemotion » 06 Юни 2011, 22:56

Относно предния капак не мога да дам съвет.
За бега има няколко варианта.
Да са ти прецакали кантарчето на пасажерската седалка, което отчита дали има човек там (посредством грубо коляно при чистенето).
От вибрациите да е станало някакво разместване (малко вероятно).
Като са ръчкали с прахосмукачката да са разместили буксите около пиропатроните на седалките.

И да откачиш акумулатора за цял ден лампата пак няма да спре да свети.
Трябва да се закачи посредством програмка за диагностика и след това, ако може да се затрият грешките.
Ако е от кантара може да се шунтира има го описано http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=29895..
На човек, който знае къде отива, светът дава път.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TRR » 07 Юни 2011, 5:48

bmwemotion написа:И да откачиш акумулатора за цял ден лампата пак няма да спре да свети.
Трябва да се закачи посредством програмка за диагностика и след това, ако може да се затрият грешките.
Ако е от кантара може да се шунтира има го описано http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=29895..

Шунт на кантара значи, че при инцидент няма да отвори нито един airbag, нали?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d

Мнение от outworld » 07 Юни 2011, 7:27

TRR написа:
bmwemotion написа:И да откачиш акумулатора за цял ден лампата пак няма да спре да свети.

Няма да отвори пасажерския до колкото знам, а ако го шунтираш, датчика ще показва, че винаги има човек до теб на пасажерското дори и да няма. Т.е. недай си боже нещо ако стане и си сам ще се отвори и пасажерския еърбег, което не е лошо според мен :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TRR » 07 Юни 2011, 8:54

outworld написа:
TRR написа:

Няма да отвори пасажерския до колкото знам, а ако го шунтираш, датчика ще показва, че винаги има човек до теб на пасажерското дори и да няма. Т.е. недай си боже нещо ако стане и си сам ще се отвори и пасажерския еърбег, което не е лошо според мен :yes:

Това е добро решение, особено като се има предвид цената на нов датчик: )

Петко ///M големия
Аватар
Кара: E46 330xd / Mini Cooper S

Мнение от BMW///M-ma6inata » 07 Юни 2011, 9:55

Нищо ти няма на възглавничката, просто са дали на контакт с откачените букси, ходи само да ти изтрият грешката :)

Потребител
Аватар
Кара: s16b20,m50b20
Мечтае да кара: с книжка

Мнение от dokt0ra » 07 Юни 2011, 20:03

outworld написа:
TRR написа:

Абсолютно нищо лошо няма само ... ако седне дете отпред има вероятност да не преживее удара от възглавницата и ако няма никой а напразно се отвори .. ще си купиш ново табло което струва няколко пъти колкото датчика който не искате да смените!Хайде като не разбирате последствита,да не давате коментари ...защото хората се подвеждат търсят ефтинията и после си блъскат главата ..и се чудят от къде им е дошла голямата БЕЛЯ!!!
Иначе да,кефете се сега,че за 10 лева лампата вече не свети.. то тези лампи ги слагат за веселба инженерите.. пък вие ходите да си ги гасите за по 10-20 лева.
бяло бяло ,защо не си червено....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E46 320d

Мнение от outworld » 08 Юни 2011, 11:35

dokt0ra написа:
outworld написа:
TRR написа:

Абсолютно нищо лошо няма само ... ако седне дете отпред има вероятност да не преживее удара от възглавницата и ако няма никой а напразно се отвори .. ще си купиш ново табло което струва няколко пъти колкото датчика който не искате да смените!Хайде като не разбирате последствита,да не давате коментари ...защото хората се подвеждат търсят ефтинията и после си блъскат главата ..и се чудят от къде им е дошла голямата БЕЛЯ!!!
Иначе да,кефете се сега,че за 10 лева лампата вече не свети.. то тези лампи ги слагат за веселба инженерите.. пък вие ходите да си ги гасите за по 10-20 лева.

А ако детето е отпред както ти казваш и не се отвори бега по-добре ли ще е :kuku:
Аз лично 200лв за този датчик няма да дам, след като ти можеш да си го позволиш купи си го.
А и ако недай си боже се ударя и съм сам, нямам нищо напротив още един бег да се отовори и не мисля, че после ще трябва да сменя цялото табло, може и да греша не знам :roll:
Всеки преценява сам за себе си :bchug:
Изображение

Следваща

Назад към E46