m43tub19 пали трудно. Проблем с температурен датчик.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 316i 1.9 m43TUB19
Мечтае да кара: e36 m3 evo

m43tub19 пали трудно. Проблем с температурен датчик.

Мнение от k1p1 » 03 Юни 2011, 1:09

Здравейте,
преди около месец се качвам в колата (316 m43tub19) (паркирана преди около час, час и половина), завъртам ключа, чувам стартера, но не пали. (досега винаги е запалвала от първия път) Врътвам отново и давам малко газ и колата запалва. Датчика за температурата на двигателя беше в червеното, бързо движейки се към синьото. След около 10 сек беше на 1/4. Същия проблем ми направи и днес. Идеи ?
Забележка:
Преди време колата беше на диагностика и имаше грешки в компа на дебитомера. Почистиха го (уж) и от тогава не съм ходил да проверявам каква е ситуацията.

Вероятно е отишал датчика, но възможно ли е това да е причината за проблема с паленето ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Re: m43tub19 пали трудно. Проблем с температурен датчик.

Мнение от ивчо3 » 03 Юни 2011, 9:18

Пусни темата в подфорум е46. Предполагам компакта ти е след 1999 г. и този двигател го слагат на следващия модел.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 03 Юни 2011, 9:33

ивчо3 написа:Пусни темата в подфорум е46. Предполагам компакта ти е след 1999 г. и този двигател го слагат на следващия модел.

:yes: :yes:
да.. ние такива М43 не сме виждали :)
а и вероятно този датчик е комбиниран
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Мнение от Nikito_nn » 03 Юни 2011, 10:10

ares2 написа:
ивчо3 написа:Пусни темата в подфорум е46. Предполагам компакта ти е след 1999 г. и този двигател го слагат на следващия модел.

Е той тоз датчик е комбиниран още при колите 96-97 ако не бъркам. Сигурен ли си че е от датчика щото според мен не е там проблема. Възможно ли е да не ти се включва перката? По добре отиди първо да ти прегледат охладителната система. Това може да се получи ако примерно имаш въздух в системата. Просто перката ти не се е включила и като си спрял и като си я загасил, ако и времето е било топло и тя е качила температура, а като си тръгнал да палиш перката вече се е включила принудително и е свалила температурата. Аз така ги виждам нещата. Щом не е запалила лесно следователно температурата на мотора е била много висока и щом и на таблото ти го отчита това значи според мен по вероятно е датчика да си е наред. Провери за въздух в системата и дали изобщо ти се включва перката (датчика на перката).

П.П. Не го гонете така човека бе :mhihi:
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 03 Юни 2011, 10:47

Виждали сме и още как, колега смени си датчика с оригинален 29лв. е в камор!
Щом ти подскача така рязко стрелката 100% е от него имал съм го на моята кола.
Немога да кажа дали непаленето е от него, но не е невъзможно, тъй като датчика е комбиниран и дава едновременно сигнал и на ЕКУ-то и на таблото.
Като го смениш направи една диагностика за всеки случай, че това което си писал за грешки в дебитомера само с триене не се оправя ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 03 Юни 2011, 12:16

А ти още като даде контакт преди да запалиш ли отиде в червеното ?

ПС. Имал съм подобен проблем с такова "лъжливо" прегряване аз, но при мойто М43 са 2 датчика и им бяха разменени буксите, 2 години карах колата в 3/4 и като почнех да катеря баири влизаше в червеното, като при палене стрелката видимо за 1-2 минути отиваше в средата.

В един момент ми писна щото макар че имах нова водна помпа, виско и термостат, имаше вариант наистина да прегрее и да не разбера щото съм свикнал така, та от 2 години хванах проблема, размених буксите и сега нямам никакви дертове.

Както и да е, това е извън темата, въпроса е че колата може да има някаква защита, защото и на мен ми се е случвало на студена видимо кола, отивам пипам маркучи - блок, не е топла, стрелката е била в червеното и колата паля - тя гасне, паля - тя гасне, незнам дали беше от това, но от както съм разменил буксите на датчиците и не съм имал такъв проблем, респективно не е влизала в червеното.

Пък и .. ако питаш мене оправи си датчика, дет се вика, някой път наистина ще вземе да прегрява и няма да разбереш щото ще си мислиш че датика лъже.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от k1p1 » 03 Юни 2011, 13:10

Nikito_nn написа:
ares2 написа:

Е той тоз датчик е комбиниран още при колите 96-97 ако не бъркам. Сигурен ли си че е от датчика щото според мен не е там проблема. Възможно ли е да не ти се включва перката? По добре отиди първо да ти прегледат охладителната система. Това може да се получи ако примерно имаш въздух в системата. Просто перката ти не се е включила и като си спрял и като си я загасил, ако и времето е било топло и тя е качила температура, а като си тръгнал да палиш перката вече се е включила принудително и е свалила температурата. Аз така ги виждам нещата. Щом не е запалила лесно следователно температурата на мотора е била много висока и щом и на таблото ти го отчита това значи според мен по вероятно е датчика да си е наред. Провери за въздух в системата и дали изобщо ти се включва перката (датчика на перката).

За 10 сек от 100+ градуса да ги свали до 50 примерно ( нямам си идея в какви температурни диапазони работи двигателя) ми трябва перка от самолет :mhihi:
НАПЪЛНО е изключено колата да е прегряла, защото и 2-та пъти ми ги прави след залез слънце и както казах по-горе е НЕВЪЗМОЖНО да се охлади за толкова кратко време.

Ще се допитам до познат техник и ще видя как стоят нещата. Най-достоверно ми се струва обяснението на vld и nelim че датчика казва на мотора, че е прегрял и не му пречи да запали.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 03 Юни 2011, 13:34

k1p1 написа:
Nikito_nn написа:
ares2 написа:

За 10 сек от 100+ градуса да ги свали до 50 примерно ( нямам си идея в какви температурни диапазони работи двигателя) ми трябва перка от самолет :mhihi:
НАПЪЛНО е изключено колата да е прегряла, защото и 2-та пъти ми ги прави след залез слънце и както казах по-горе е НЕВЪЗМОЖНО да се охлади за толкова кратко време.

Ще се допитам до познат техник и ще видя как стоят нещата. Най-достоверно ми се струва обяснението на vld и nelim че датчика казва на мотора, че е прегрял и не му пречи да запали.

Че и на мен ми се е случвало такова нещо и ти казвам че е напълно възможно да е от въздух в системата. И при мен температурата я свали светкавично като пусна перката. Датчика може да е комбиниран но работи по същия начин както на по старите с два датчика. По старите са с 2 датчика с по два пина и единия подава е за екуто другия е за таблото. Тези по новите са с един който е с 4 пина и прави същото и даже мога да ти кажа че според мен датчика работи щото подава един и същ сигнал с висока температура и към таблото и към екуто затова е запалила трудно. Моя преди време се беше бъгнал и подаваше на екуто висока температура и колата палеше трудно а на таблото си показваше напълно нормално, ама като го закачихме на компа и майстора се хвана за главата. Беше забил на някаква много висока температура, а като погледана таблото всичко си беше наред там. Затова според мен щом показва висока температура на табото и си запалил трудно датчика си работи.
Това даже ми се случи преди седмица две, катерих едни баири и колата взе да загрява (явно перката не се включва щото датчика й е в горната част на радиатора, а като има въздух и като съм кара под наклон и не се е включила), спрях колата изчаках малко и като се включи перката температурата падна до нормалната буквално за броени секунди, а и не ми се случва за първи път. Най сигурния начин е на диагностика да ти видят датчика ама ако питаш мен пробвай първо да си я обезвъздушиш, потърси из важните теми имаше писано как става, лесно е. Направи това преди да пръскаш пари насам натам.

Като падна температурата после лесно ли ти палеше колата?
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 03 Юни 2011, 13:42

Колата може така рязко да свали температурата защото водната помпа развърта водата, не от вентилатор и т.н. и т.н., ако е имало въздух алабала

Обаче мен ми се струва невероятно колата да е прегряла, да стой 1 час и температурата още да е в червеното, затова си мисля че е от датчика, плюс това като кара ако не прегрява и си стой нормално, няма логика да я изгасиш да прегрее и след 1 час като се качиш пак още да е прегряла, дори да е въздух в системата не мисля че ще стой 1 час на 100 градуса докато не се развърти от помпата..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от k1p1 » 03 Юни 2011, 15:59

Nikito_nn написа:
k1p1 написа:
Nikito_nn написа:
ares2 написа:

Че и на мен ми се е случвало такова нещо и ти казвам че е напълно възможно да е от въздух в системата. И при мен температурата я свали светкавично като пусна перката. Датчика може да е комбиниран но работи по същия начин както на по старите с два датчика. По старите са с 2 датчика с по два пина и единия подава е за екуто другия е за таблото. Тези по новите са с един който е с 4 пина и прави същото и даже мога да ти кажа че според мен датчика работи щото подава един и същ сигнал с висока температура и към таблото и към екуто затова е запалила трудно. Моя преди време се беше бъгнал и подаваше на екуто висока температура и колата палеше трудно а на таблото си показваше напълно нормално, ама като го закачихме на компа и майстора се хвана за главата. Беше забил на някаква много висока температура, а като погледана таблото всичко си беше наред там. Затова според мен щом показва висока температура на табото и си запалил трудно датчика си работи.
Това даже ми се случи преди седмица две, катерих едни баири и колата взе да загрява (явно перката не се включва щото датчика й е в горната част на радиатора, а като има въздух и като съм кара под наклон и не се е включила), спрях колата изчаках малко и като се включи перката температурата падна до нормалната буквално за броени секунди, а и не ми се случва за първи път. Най сигурния начин е на диагностика да ти видят датчика ама ако питаш мен пробвай първо да си я обезвъздушиш, потърси из важните теми имаше писано как става, лесно е. Направи това преди да пръскаш пари насам натам.

Като падна температурата после лесно ли ти палеше колата?

Все едно нищо не се е случило. Колата си върви безпроблемно.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 03 Юни 2011, 16:39

Така и предполагах.
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

Назад към E36