Масло за диференциал , но не на цената му ...

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Масло за диференциал , но не на цената му ...

Мнение от DirtySouth » 03 Юни 2011, 3:09

Значи идеята на темата е да подберем хубаво масло за диф , 75W90 което да не е на цената на диференциала общо взето , ясно е че мотул и кастрол са добри , но при цени от 30-40 лева за литър ,а на мен ми трябват 2 е неприемливо , следователно се търси алтернатива . Ако някои може да препоръчва нещо добро на народна цена нека го направи ... Аз се рових в интернет и намерих следните евтини масла

MOBIL UBE HD 75W90 - 26 лева за 1 литър
Cepsa Transmisiones 75W90 1л Цена: 22 лв. за 1 литър
Valvoline Durablend GL-5 75W90 Цена: 24 лв. за 1 литър
Shell Spirax ASX 75W90 Цена: 25.50 лв. за 1 литър
Fuchs TITAN SINTOPOID 75W-90 Цена: 25 лв. за 1 литър
KUTTENKEULER SYNTA HD GL-5 75W90 - 20 лева за 1 литър

Това са така да ги наречем среден ценови клас масла , ще се радвам да ги коментираме както и да се допълни списъка с някво предложение от този ценови клас.

"Евтините" дето изрових са тези ...

UNIL Lubricants Belgium RACING GEAR 75W90 - 14 лв за 1 литър
OMV gear oil MPX SAE 75W-90 - 14 лв за 1 литър
Extra Getriebeoel SAE 75W-90 - 12 лв за 1 литър
TOTAL Transmission SYN 75W-90 - 18 лв за 1 литър
Eurol Transyn 75W90 GL 4/5 - 18 лв за 1 литър

Това са така да ги наречем нисък ценови клас масла , ще се радвам да ги коментираме както и да се допълни списъка с някво предложение от този ценови клас.

Искам също и мнения за едно интересно масло , MOTUL 90 PA което е със следните спецификации:

Минерално масло за скоростни кутии с вграден шпер-диференциал (с блокаж). Подходящо е за диференциалите с блокаж на BMW. Специално разработено
за състезателни или тунинговани трансмисии. Подходящо и за ежедневна употреба. Притежава силни противопенни и антикорозионни свойства.
Приложения: рали, пистови и драг надпревари, оф-роуд състезания
Стандарти: API GL4 и GL5 / MIL-L-2105D, ZF TE ML 01/05/07/08

Немога да разбера само с къв вискозитет е ,а и цената му е доста добра 38 лева за туба 2 ЛИТРА ! Което е 19 лева за литър , една много добра цена и то за MOTUL ,аз лично клоня към него или към KUTTENKEULER SYNTA HD GL-5 75W90 - 20 лева за 1 литър , приемам сякви препоръки ! И дано темата е полезна и на други.
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Масло за диференциал , но не на цената му ...

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2011, 8:47

Специално от Мотула за шперове бая хора са ревали във форума. За разлика от около 20лв не виждам смисъл да пестиш от това масло при положение, че ако сбъркаш грешката ще ти струва стотици левове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 03 Юни 2011, 8:57

...и освен това, това масло не се смена всяка година.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

ентусиаст
Аватар
Кара: му се с шпер

Мнение от Nikito_nn » 03 Юни 2011, 10:00

Ами аз доста се чудих какво да му сипя на шперчето и накрая си се изръсих 40лв. за литър Castrol и заспа. Никакви шумове, никакъв звук и си заключва страхотно. Дето се казва 40лв. ама да ти е мирна главата.
BMW - the POWER
Изображение - малолитражка
Изображение - М3
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 03 Юни 2011, 10:24

:OT: да не отварям нова тема ... може ли на обикновен диф. да се сложи масло за шпер и има ли някавка вероятност дифа да се прецака
и освен кастрол, някаква друга "доверена" марка може ли да ми препоръчате ... цената не е с такова голямо значение (все пак ориг.диференциално масло е 80лв/литъра :mhihi:, така че 37-40лв може да се приеме за нормално)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 03 Юни 2011, 10:31

Игнатов написа::OT: да не отварям нова тема ... може ли на обикновен диф. да се сложи масло за шпер и има ли някавка вероятност дифа да се прецака
и освен кастрол, някаква друга "доверена" марка може ли да ми препоръчате ... цената не е с такова голямо значение (все пак ориг.диференциално масло е 80лв/литъра :mhihi:, така че 37-40лв може да се приеме за нормално)

Не разбирам смисъла :dunno: Защо да даваш толкова пари за масло за шпер и да го сложиш на обикновен диф, няма да почне да заключва с него :mhihi:
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 03 Юни 2011, 10:33

Какво му е на Мотул РА90? Аз си карам с него и нямам проблеми. Не съм чел негативни отзиви още...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 03 Юни 2011, 10:40

Nikito_nn написа:
Игнатов написа::OT: да не отварям нова тема ... може ли на обикновен диф. да се сложи масло за шпер и има ли някавка вероятност дифа да се прецака

Не разбирам смисъла :dunno: Защо да даваш толкова пари за масло за шпер и да го сложиш на обикновен диф, няма да почне да заключва с него :mhihi:

ами смисъла е такъв, че за обикновен диференциал е Casrol SAF-XO 75W90 и се продава в туби по 20л - "можело да ми налеят в една туба и да ми го пратят по еконт", знам ли от какво ще бъде тая туба и какво ще ми налеят :mhihi: ,
тъй че другия вариант е Casrol SAF-XJ 75W-140 (тука вече има разфасовки по 1л)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikito_nn » 03 Юни 2011, 10:44

Игнатов написа:
Nikito_nn написа:

ами смисъла е такъв, че за обикновен диференциал е Casrol SAF-XO 75W90 и се продава в туби по 20л - "можело да ми налеят в една туба и да ми го пратят по еконт", знам ли от какво ще бъде тая туба и какво ще ми налеят :mhihi: ,

Нямаш ли някой доверен човек който може да ти вземе от някъде и да ти го прати :dunno:
BMW - the POWER
Изображение - М3
Изображение

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 03 Юни 2011, 10:45

err0r написа:Какво му е на Мотул РА90? Аз си карам с него и нямам проблеми. Не съм чел негативни отзиви още...

Преди и аз сипвах такова, но отзад на опаковката си пише, че не се препоръчва за шперовете на БМВ. От тогава минах на кастрола
Tux0 Ca !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2011, 10:55

Игнатов написа:
Nikito_nn написа:

Castrol SAF-XJ 75W-140 не се произвежда вече. Castrol Syntrax Limited Slip 75W 140 е новият продукт на Кастрол за шперове и тъй като погледна в Гугъла май само аз го продавам в Бг, даже и официалния вносител явно не знае все още, че продукта е сменен :mhihi:
Смисъла от шперово масло на обикновен диф е, че едното е 75W90, а другото 75W140 и като го нагрееш яко няма да стане на пикоч.
err0r написа:Какво му е на Мотул РА90? Аз си карам с него и нямам проблеми. Не съм чел негативни отзиви още...

Имаше една тема преди много време и имаше бая хора в нея, дето казваха, че строшили дифа и мисля, че Явор писа, че това масло не е за БМВ шперове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 03 Юни 2011, 13:39

bum_bum написа:...Смисъла от шперово масло на обикновен диф е, че едното е 75W90, а другото 75W140 и като го нагрееш яко няма да стане на пикоч....
Да, раликата между отворения диф и LSD, е че LSD-то грее повече => второто число трябва да е по-голямо (90<140). От тук можем да си направим извода, че ако караме с LDS по магистрала няма как да се получи загряване по-голямо от това с отворения диф => може и с обикновено диференциално масло да се кара. Но ако караме по път със завои или зимата на сняг с боксуване дифа ще загрее и трябва маслото да не става на пикоч, както се изрази bum_bum.
Това с маслата е индивидуално. Зависи кой как кара и колко кара.

По темата: евтиния вариант е да се вземе масло за диференциали с ограничено приплъзване или с диференциална спирачка за камион и това е. Те карат по хиляди километри. И какво означава това: "не става за BMW LSD"? То технологията е еднаква.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Class II
Мечтае да кара: Limited Edition
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Мнение от A.Stoyanov » 03 Юни 2011, 13:45

В самия магазин на мотул също ми обесняваха,че бмв препоръчват кастрола...от друга страна при тия 20 годишните шперове незнаеш от къде ще дойде проблема

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 03 Юни 2011, 13:53

Добре де ясно е че на сшпера няма да си сложа от това , но аз говоря за отворен диференциал дето цената му е 70-100 лева и няма порсто смисъл да слагам масло за тея пари на него :bchug:
I'm slowly drifting
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Юни 2011, 14:00

bmw325tds написа: И какво означава това: "не става за BMW LSD"? То технологията е еднаква.

Не е еднаква, има чувствителни към въртящия момент, съединителни, червячни, виско, геороторни, електронни, бобинни и т.н.
Изображение

Следваща

Назад към E36