Как мога да източа лесно 400 гр. масло от m52?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Re: Как мога да източа лесно 400 гр. масло от m52?

Мнение от maxpower » 21 Май 2011, 16:19

u`F`o написа:А има ли нещо вярно, че НЕ можеш да видиш дали мотора има картерни газове като дръпнеш щеката на маслото, защото има клапан, който при изваждане на щеката затваря отвора към картера? :dunno:
То ако има такъв клапан, няма да може да се вкара маркуч за да се извади масло от картера...

Много лесно можеш да видиш, като откачиш маркуча за картерните газове от главата, затапиш го да не смуче въздух мотора и гледаш. Ако мотора е дал богу дух от там ще почне да бълва бяло/сив пушек докато работи на празен ход.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 21 Май 2011, 16:33

Сега ако ми кажеш кой е този маркуч, цена няма да имаш ... ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 21 Май 2011, 16:39

Изображение
над червеното кръгче :yes:
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 21 Май 2011, 17:33

10 кюу :bchug: :yes:
Поправи ме, ако не съм те разбрал както трябва. Значи сваляме маркуча палим мотора и някой държи запушен маркуча с палец - примерно. И се пали мотора и се пробва, като се махне палеца дали духа от там.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 21 Май 2011, 20:12

fenixsz написа:Благодаря ви за отговорите колеги!

С m52b25 съм. Сигурно ще пробвам първо със спринцофка и пластмасова тръбичка (за система) от аптеката и ако не стане, тогава ще се отвърта пробката.

Определено мисля да си го сменям сам, от тук нататък. Силно се замислих дали да не си го сменя сам и вчера, но засега нямам нито вложка 36 мм., нито динамометричен ключ. Не, че майсторите използваха такъв. :cry:

Хубаво , че си си решил проблема ... , ама много чудо , много разправия за некви си 400гр. повече масло .... , решението със маркуч от система не е лошо , щом ти е свършило работа - ОК Ама лично аз не виждам ква е толко философията .... , наляли са ти повече масло , наляли ..... взимаш си едно легенче (или както vicho ти каза - режеш една туба 10 л по средата ) , вдигаш на крик (даже няма нужда от канал ) , мушкаш се от долу , отвиваш пробката , отточваш си някво количество масло (после ако е необходимо си доливаш )..... И какви са тия динамометрични ключове за пробката на маслото ... :mhihi: Динамометричен ключ ползвам само за глава , всичко друго се стяга на усет .... Пък и пробката няма нужда да се стяга много , в комплекта на всеки филтър има освен О-пръстени и медна дифтунга , тя уплътнява много добре , колкото и слабо да си стегнал, въпроса е да има поне половин оборот стягане с гаечен ключ , за да легне болта хубаво в/у дифтунгата и да я притисне поне малко към картера ...
Случката , която описа е една от причините да нямам доверие и винаги сам да си сменям маслото , другата причина е , че никога не сменяват О-пръстените , които уплътняват ... При моята филтърна кутия има три О-пръстена (два малки в основата на щекичката и един голям на капачката ) , ем не знам кво им е толко трудно , но не ги сменяват и това е , въпреки , че са в комлекта на всеки маслен филтър .... Та ... сменявайте си сами маслото ( не е въпроса в тия 5-10 лв дето се дават при смяна на масло в сервиз ) , ще си спестите много главоболия и ще знаете , че всичко е наред ... , пак казвам не ви трябват никакви динамометрични ключове , стягате на усет със 17 ключ , само колкото болта да притисне , там изобщо не е необходимо много стягане , самата форма на резбата е такава , че дори да стегнете болта на ръка (без ключ) , няма да тече - ГАРАНТИРАМ - опитвал съм ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: alfa 147jtd 16v-BMW320i E36
Мечтае да кара: метла

Мнение от mecan » 31 Май 2011, 20:38

че няма да тече незнам а дали ако караш 8000/9000 хиляди няма да се отвие :D .И аз съм на мнението ако имаш възможности да си го смениш сам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 02 Юни 2011, 2:12

mecan написа:че няма да тече незнам а дали ако караш 8000/9000 хиляди няма да се отвие :D

Мисълта ми беше , че не е необходимо да се стяга много (камо ли пък с динамометричен) , след като се стегне на ръка , напълно достатъчно е още половин оборот с гайчния ключа и толкова ...

Предишна

Назад към E36