Самоотварящ се багажник
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
Самоотварящ се багажник
Пробвах през търсачката, но явно такава тема се губи. Та има ли възможност според вас да се направи багажника да се вдига сам, както на е60 примерно като го отключиш с ключа! Дори си мисля, че екстрата отключване от ключа е безсмислена без да се вдига сам капака. Аз постоянно нося некви работи и не ми достига още една ръка, за да го вдигна. Би било много полезно. Дали има някъв механизъм за това, примерно амортисьори саморазтварящи се... или нещо такова!
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
Re: Самоотварящ се багажник
Без хидравлични амортисьори и компресор за тях няма шанс да стане...
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Самите панти при е60 са друг тип, нямат амортисьори, пружината вдига капака, но при е46 няма как да закачиш пружина която да вдигне капака, и по силни амортисьори да сложиш, няма да могат да го вдигнат заради механиката на самата панта.
- armagedon01
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07
И според мен ако се търси ефекта само да се отваря сам, а не и да се затваря не са нужни амортисьори и компресори и т.н. една пружина би свършила мн добра работа, само трябва да се помисли къде и как да се сложи, че да е под напрежение и в момента в който се отвори багажника от ключа капака да се вдигне сам.......
armagedon01 написа:И според мен ако се търси ефекта само да се отваря сам, а не и да се затваря не са нужни амортисьори и компресори и т.н. една пружина би свършила мн добра работа, само трябва да се помисли къде и как да се сложи, че да е под напрежение и в момента в който се отвори багажника от ключа капака да се вдигне сам.......
Именно, за това говоря и се чудя дали не се продават автърмаркет амортисьори, които да изпълняват и тази функция - оказват напрежение в началото на отварянето, след което сработват и като амортисьори, за да направят движението плавно в неговия край. Са обаче нямам време да се рова по нета... Интересно ми е някой колега дали не го е направил скришно да ни открехне, ама уви

- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
Аз от скоро съм с комби и на мен също ми минават разни такива идейки ,че този заден капак си е тежичък.Мислех да видя как е при Х5,6...но явно там е с компресор и амортисьори,което доста оскъпяване направата на такава екстра.
Пружина...ама къде
При седана може и да е достатъчна една,но при комби 
Пружина...ама къде

- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Като гледам, пантата на седана е като механизмите на отварящите се матраци. Малко смешно звучи, но си е вариант.
Подобна пружина се закрепя към двата края на амортесьора, а самия той се пъха в нея. Това вероятно е желателно и за двете панти. При затворено положение пружината е натегната (т.е. разтегната). С отключването би трябвало да отвори капака и амортесьора да го задържа да не строши задния джам
.
Но ми се струва, че тогава проблема ще е в затварянето - ще трябва яко дърпане
Подобна пружина се закрепя към двата края на амортесьора, а самия той се пъха в нея. Това вероятно е желателно и за двете панти. При затворено положение пружината е натегната (т.е. разтегната). С отключването би трябвало да отвори капака и амортесьора да го задържа да не строши задния джам

Но ми се струва, че тогава проблема ще е в затварянето - ще трябва яко дърпане
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
И пружина от амортисьор да сложите...пак няма да се отвори сам... огледайте си добре пантите, в затворено положение амортисьора действа обратно и натиска капака надолу.

- armagedon01
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07
pazokolarov написа:Подобна пружина се закрепя към двата края на амортесьора, а самия той се пъха в нея. При затворено положение пружината е натегната (т.е. разтегната). С отключването би трябвало да отвори капака и амортесьора да го задържа да не строши задния джам![]()
АКо пружината се закрепи към двата края на амотрисьора, при затворено положение тя няма как да е разтегната, защото като се затвори капака амортисьора се свива ........ или аз нещо не съм разбрал ....

- The Edge
- младши ентусиаст
-
- Кара: тъжно друга марка :(
- Мечтае да кара: Пак BMW
И аз да се включа в раздумката.. - На е60 капака е по-лек в сравнение с нашите и там пантата и механизма с пружината, според мен, е взаимстван от Бенцовете където го има дори и при S-овицата (предпоследната). При е46 ми прави впечатление, че капака е окачен така, че се получава кофти лост и силите необходими за отваряне и затваряне просто изискват амортисьори за да не се тряска и все пак да се отваря плавно. Ясно е че пружина няма как и къде да се сложи, а с други амортисьори затварянето пък ще дойде проблемно
Май най-евтиния вариант е Жигулка, където също тенекията изкача на пружина 

- vavilon
- старши ентусиаст
-
- Кара: E46 318i 98
- Мечтае да кара: Електромобил...
При първоначално отваряне на капака се получва мъртва точка на амортисьора. Просто 4 точковата лостова система, разположението на амортисьора и тежкият капак не позволява това изтласкване в началато. Едиственият вариянт, който аз виждам е по-силни аморисьори и да смениш (преместиш) позицията на телескопа в посока задното стъкло. Но тогава, както казаха колегите по горе
трудно ще се затваря капака (т.е. ще седи под напрежение).
Пружина, хм няма къде да я боцнеш. И да има трябва да се разпробива. А дали ще стане, бали го
Когато съм правил капаци за машини с амортисьори, искам да ти кажа че филма е голям
Защото с 5мм, да смениш позицията на амортисоьрите и капака или се треска (мъртва точка на аморт.) или трудно се затваря (под напрежение аморт.)
Затова му намерихме цаката, разпробихме планките, които държат аморт. Станаха на решето
и на проба и грешка. Невярвам, че искаш да си разпробиваш колата по този начин
Освен това всичко е проигравоно на 3Д програми, схеми и изчисления.

Пружина, хм няма къде да я боцнеш. И да има трябва да се разпробива. А дали ще стане, бали го

Когато съм правил капаци за машини с амортисьори, искам да ти кажа че филма е голям

Освен това всичко е проигравоно на 3Д програми, схеми и изчисления.
- pazokolarov
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320dA 525xd
Retrofit написа:И пружина от амортисьор да сложите...пак няма да се отвори сам... огледайте си добре пантите, в затворено положение амортисьора действа обратно и натиска капака надолу.
Не съм схванал точно устройството на пантата по схемата.

С лека корекция идеята е пак същата, само че пружината трябва да се хване в горния край на малкото лостче (което остава вертикално при отворен капак) , където сочи стрелката, и някъде долу, към хоризонталната греда, в долния край на големия лост или нещо подобно. С амортесьора верно, няма как да се съчетае.
Аз съм с комби и при мен е "малко по-ралично"

До колкото виждам от снимката, капака се отваря с движение на кобилична система, съставена от ухото на малкото лостче (минава на пред и лоста застава вертикално), ухото на амортесьора (минава назад, разтяга се) и ухото на голямото лостче, което фиксира положението на капака.
- StelllsKi
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 318i m43
- Мечтае да кара: X6 --- ----
Колеги и аз се заинтересувах от тази екстра порових се днес малко но без особен резултат.Ако успеем да си направим капаците да се вдигат сами ще е направо супер.Намерих едно клипче с подобно решение но не ми се поства тук във форума,понеже е с кола различна от БМВ така че мога да ви го пратя на лично и после да се поразсъждава дали не може да се измисли нещо и за нашите коли
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Виждал съм го на филм, но не си спомням как се казваше филма. Бяха отвлекли някаква девойка и тупана натисна ключа и багажника сам се отвори. Колата беше Е46. Та има вариант. И аз съм го мислил, но после се отказах. Предполагам, че щом не са го направили да се отваря сам от БМВ, са имали някакво сериозно съображение.