318 ТДС компакт - проблем с ускорението

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4.0 TFSI

318 ТДС компакт - проблем с ускорението

Мнение от surfboard » 20 Май 2011, 10:36

Здравейте, колеги. Четох, че този двигател е доста тромав. Въпреки това, искам да попитам нормална ли е следната ситуация и дали се дължи на някаква повреда по колата или просто това са възможностите на двигателя?
Значи когато карам на магистрала на 5-та със 120 например и дойде баир, натискам газта до долу и колата просто не иска да ускори. Имам чувство че забива. Щом мине баира и вече е равно, без проблем си набира до 180-190.
Най-голямото учудване беше вчера. Пътувам от София до Дупница и след отбивката за Радомир се качвам на магистралата. Карах на 5-та с около 110. Подадох газта повече от половината, колата започна да намалява. Натиснах цялата газ до долу, при което колата продължи да намалява и падна на 90 км/ч. Върнах 4-та и изкачих с около 90 км/ч. Така стана и на следващите баири по магистралата. Влизам в тях със 120 км/ч, а горе вече съм на 80-90 км/ч
Онзи ден пък пътувах по магистрала Тракия. На едно място имаше лек баир и както си карах с около 130 на 5-та, пак натиснах до долу, но нищо. Не ускори дори и с 10 км/ч, а продължи да си поддържа 130 км/ч. След като мина баира и дойде равен участък, пак натиснах до долу и си набра до 185 км/ч.
Колата си ускорява по равно в целия работен диазапон. Развива си и максималната скорост. Но на баирите е ужасно.
Държа да уточня, че пътувах сам и без включен климатик. Страх ме е да си помисля какво ще се случи лятото когато тръгна за море с багаж, климатик и 3-ма души.
Сега сигурно ще започнете да ме критикувате че ако съм искал вървеж да съм взел 2.5ТДС. Целта на темата ми е да разбера дали това поведение на колата е нормално или има някаква повреда, която да търся?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: 318 ТДС компакт - проблем с ускорението

Мнение от bum_bum » 20 Май 2011, 11:22

Толкова си може колицата. 90 коня е бил преди 10 години от които едни 10-15 вече в пенсия, тежко купе и кофти българска нафта си казват думата. Има няколко хитринки с които можеш доста да го съживиш, но си иска $$.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 20 Май 2011, 18:16

Колега,вероятно имаш впредвид чип-тунинг?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 20 Май 2011, 19:03

Контакта е лекичьк иначе ,иди му премери тубината колко надува,че те тьи или иначе все там има грижи.
Лекува се и с м51 ,тогава баирите ще са доста по лесно преодолими :mhihi:
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 20 Май 2011, 19:37

Не мисля, че проблемът е от нея, тъй като при покупката я гледахме обстойно, никъде нямаше омасляване и други индикации за проблем. Освен това по равно си набира добре и след 2000 дръпва осезаемо и върви така чак до 4000-4500 без никакви проблеми. Проблемът е само по баирите. Но все пак мога да я замеря за всеки случай.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 20 Май 2011, 20:38

bum_bum,не съм притежавал TDS досега,но е абсурдно да върви така!Дори Ладата ми на младини не умираше по баирите така както описва колегата :shock: Премерете колко наува турбината,премерете компресия...по това което описваш ми мирише на издухан мотор :) На равно върви,но нагоре нъц! :confused:
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Пресиян Василев » 20 Май 2011, 20:59

surfboard написа:Не мисля, че проблемът е от нея, тъй като при покупката я гледахме обстойно, никъде нямаше омасляване и други индикации за проблем. Освен това по равно си набира добре и след 2000 дръпва осезаемо и върви така чак до 4000-4500 без никакви проблеми. Проблемът е само по баирите. Но все пак мога да я замеря за всеки случай.

Бум бум ти каза колега,може да е слаб мотор но все пак е турбо дизел.Направи си обстоина качественна диагностика на агрегата.Не може да омалява в баира чак че да врьща скороста назад.
Виж потьрси някои колега покраи теб ,които се занимава сьс сервизна деинност и би дал адекватен отговор,а не разни глупости за 10-20 лв.
Намери пьк някои с такава кола и сверете

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 21 Май 2011, 8:11

Колеги, включвам се с нова вест. Вчера отново пробвах колата из баирите - този път на Паничище (вероятно повечето от вас го знаят). За мое учудване колата се държеше много добре, ускоряваше здраво чак до 4500 оборота без никакви забивания и проблеми.
Само че къде е проблемът? Бях на втора, трета и четвърта предавка и бях с не повече от 70-80км/ч. Щом обаче съм с около и над 120 на ПЕТА ПРЕДАВКА и дойде баир, почва да омалява, което ме навява на мисълта, че сигурно конете са малко и двигателя толкова си може, защото ако имаше проблем с турбото, нямаше да надува както трябва и на другите предавки, а не само на пета. А и все пак говорим за скорости над 120 и за баири и за пета предавка - според мен там вече си трябва повечко мощност.
Паничище е с голяма денивелация и по време на цялото изкачване я ръчках в интервала от 2000 до 4000-4500 оборота. Набираше много доволно и не даде никакви поводи за притеснение, нито пък загря двигателя. Като стигнах горе, я оставих да поработи няколко минути, за да изстине турбината и я изгасих.

Аватар
Кара: BMW 318 tds
Мечтае да кара: 730D
Детайли за колата: 318 пе4ка стига толкоз......

Мнение от iv4ooo89 » 21 Май 2011, 9:09

Колега слагай едно чипче и да видиш тоя мъртвец как ще живне !
Изображение
Моля, повече не използвай подписа си за реклама, ще получиш БАН!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 21 Май 2011, 10:32

В сток вариант е много слаб мотора, с чип и филтър К&Н работата си идва на място.

П.С. А компакта е по лек от комби с 70кг. :idea:
Изображение

BMW fanatic
Аватар
Кара: ИСТРЕБИТЕЛ мечнае за СОВАЛКА
Детайли за колата: e36 330i

Мнение от with-fox » 21 Май 2011, 13:47

vld написа:В сток вариант е много слаб мотора, с чип и филтър К&Н работата си идва на място.

И някое добро масло и горивен филтър + добра нафта и няма да си познаеш колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Пресиян Василев » 21 Май 2011, 13:53

with-fox написа:
vld написа:В сток вариант е много слаб мотора, с чип и филтър К&Н работата си идва на място.

И някое добро масло и горивен филтър + добра нафта и няма да си познаеш колата.

С това последното ефект кьм пОвер ще равен на 0
Масло и филтри ,нищо не вдигат.Чип и спортен филтьр +игра с геита

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Май 2011, 14:31

Чип, филтър и помпата на макс. Това като програма минимум, после евентуално гейта, по-права генерация без средни гърнета, по-голям даунпайп, номера с маркучетата, ако има някакъв смисъл от него и така.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Мнение от raduslaf » 21 Май 2011, 14:54

Не мога да разбера защо всички се оплакват от невървенето на тоя мотор :dunno: 1.8 дизел на 90 коня....кола направена да бъде супер икономична.То няма как хем да е такава, хем да върви.Не става.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 21 Май 2011, 22:01

абе незнам колко е икономична, ма мойто комби с гореописания сетъп по малко от 8.5 в софия не е давало никога :mhihi:
А извън града като се кара както си трябва съм стигал до 7.3 :shock:
Изображение

Следваща

Назад към E36