Проблем със стартера - РЕШЕН

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Re: Проблем със стартера

Мнение от plradev » 17 Май 2011, 22:09

Реле има на автоматиците и на колите с имобилайзер. Поне такива са ми спомените като търсих в мойта кола релето и преглеждах схемите и не го намерих. Ако колата няма имобилайзер и е ръчка,би трябвало връзката контактен ключ-стартер да е директна .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Май 2011, 10:24

bavar4o.70 написа:
bmwmaniq написа:Колеги вече съм почти убеден че не е в стартера проблема. Пуснах ток от акумулатора и така поне 10 пъти запалих колата и бендикса веднъж не остана зацепен. Остава сега да е само контактния ключ или вече незнам какво да е друго.... След тези 10 опита после пробвах и с ключа и на третото стартирване си остана зацепен..... ако имате идеи давайте..... Аз сега слизам да човаркам из ключа че да видим какво ще стане и ще пиша за резултата.

Не съм гледал ел. схемата,но ако някой знае,да каже ,дали между ключа и стартера,няма реле?

Има реле ....
Те :

Изображение

Те :

Изображение

На втората схема се вижда и принципа на действие на патрона , трите позиции на ключа , кога и къде подава напрежение ...
Бубината на това реле се управлява от ЕВС-а , когато подадете на контакт (но не за палене), се подава сигнал към него , че ключа е разпознат , съответно се пуска напрежение към бубината на релето и контактите му се затаврят , тоест изградена е веригата по която трябва да протече тока за стартера , но същинския импулс (напрежението) по тази верига на контактите на релето протичат едва , когато ключа се завърти за палене ....
Обяснявам ги тия неща , защото в случая релето изобщо не е фактор ....докато ключа е в патрона и е на положение контакт , релето така или иначе си е под напрежение непрекъснато и контактите му са на верига непрекъснато .... На схемата се вижда , че + от акумулатора постъпва на подвижната "клема" на патрона , движейки се тая подвижна "клема" подава напрежението в съответните точки (три на брой) на патрона ... Демек ако проблема е в патрона , то нещо се случва именно м/у тая подвижна "клема" и контактуващите пластинки на положение 3 на патрона ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 18 Май 2011, 11:43

metodi80 написа:....

И това реле би трябвалo да е налично в коли с фабрично EWS и ключ с чип. За такива без,отсъства ... или поне аз до тоя извод достигнах съдейки по моята
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Май 2011, 16:46

plradev написа:
metodi80 написа:....

И това реле би трябвалo да е налично в коли с фабрично EWS и ключ с чип. За такива без,отсъства ... или поне аз до тоя извод достигнах съдейки по моята

Ми да ти кажа , май го има на всички , независимо дали са с ЕВС или без .... , не съм 100% сигурен , но ето схема на кола без ЕВС и пак дават , че има реле ... Разликата в тази схема е че вместо бубината на релето да се управлява от ЕВС-а , се управлява директно от напрежението от съответния предпазител ...

Изображение

Можеш да си направиш един опит (ако ти се занимава) , в бентли менюала има схеми за съответните години , гледаш кой предпазител е за релето на стартера , подаваш на контакт , махаш съответния предпазител , след това пак го слагаш , ако чуеш цъкване (то се чува ясно ) , значи имаш реле ... :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 18 Май 2011, 17:10

Еми да,виждам ,гледал съм и преди ,само че напрежение на намотката на релето се подава през a/t range swich ( А/Т би трябвало да значи "аутоматик трансмишън") :roll: :dunno: ,за да затвори контактите на веригата контактен ключ-стартер . И тук идва момента,че съм мерил от клемата на контактния ключ до стартера,при изгасена кола и свален акумулатор и веригата си е затворена. А ел. извращения по колата ми няма или преправяна инсталация,това го гарантирам :roll: Така и не открих никакво реле, "блокиращо" стартера ,когато имах перипетии с паленето ... Не се наемам със 100% категорично мнение по въпроса,а споделям моите наблюдения. И още нещо .. като гледам първата схема на първото ти мнение ,виждам ,че въпросното реле се намира в самия ЕВС,а не е изведено някъде извън корпуса му. Поне схематично така е представено ... Но както и да е решено подаването на ток към стартера от контактния ключ,това реле не е управляващо и наистина няма отношение към проблема на колегата ...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i M40

Мнение от bmwmaniq » 18 Май 2011, 17:45

Аз исках да пробвам друго ама ударих на камак. Мислех да сваля патрона и да пробвам с друг ама установих че кабелите направо са запоени ... Когато видях това и ме хвана страх да ровя по надълбоко. Има ли някакъв друг вариант да го сменя или разглобява ли се някак си без да пипам спойките ?????
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Май 2011, 17:49

plradev написа:Еми да,виждам ,гледал съм и преди ,само че напрежение на намотката на релето се подава през a/t range swich ( А/Т би трябвало да значи "аутоматик трансмишън") :roll: :dunno: ,за да затвори контактите на веригата контактен ключ-стартер . И тук идва момента,че съм мерил от клемата на контактния ключ до стартера,при изгасена кола и свален акумулатор и веригата си е затворена.

Този А/Т суич е точно - за автоматична скоростна кутия и го дават в схемата за вариантите при които колата е с такава кутия .... Ако се загледаш в горната схема ще видиш , че и там е даден ..
И за моята кола го дават че го има , но реално го няма , просто схемата е хибридна и показва какъв е варианта ако колата е с такава скоростна кутия ... Когато колата е с обикновена скоростна кутия , този А/Т суич реално не съществува и веригата от схемата трябва да си я предстваиш без него , като цялостно съществуваща (непрекъсната )верига ...
Пак казвам , че не твърдя 100% , че всички коли имат такова реле ... възможно е на някои да липсва ... , въпроса е да изясниме въпроса , дотолкова , доколкото имаме впечатления ...

plradev написа: като гледам първата схема на първото ти мнение ,виждам ,че въпросното реле се намира в самия ЕВС,а не е изведено някъде извън корпуса му. Поне схематично така е представено ...

Да според схемата релето е част от модула на ЕВС-а , въпреки , че съм си правил опит да махна предпазител и после пак да го поставя и се чува цъкване именно в областта около жабката (интересното е че се чува отчетливо както от вън , така и от вътре ).

plradev написа: Но както и да е решено подаването на ток към стартера от контактния ключ,това реле не е управляващо и наистина няма отношение към проблема на колегата ...

Да , това казах и аз , независимо дали има или няма реле , то няма отношение към описания проблем от колегата ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 18 Май 2011, 21:55

metodi80 написа:
plradev написа:Еми да,виждам ,гледал съм и преди ,само че напрежение на намотката на релето се подава през a/t range swich ( А/Т би трябвало да значи "аутоматик трансмишън") :roll: :dunno: ,за да затвори контактите на веригата контактен ключ-стартер . И тук идва момента,че съм мерил от клемата на контактния ключ до стартера,при изгасена кола и свален акумулатор и веригата си е затворена.

Този А/Т суич е точно - за автоматична скоростна кутия и го дават в схемата за вариантите при които колата е с такава кутия .... Ако се загледаш в горната схема ще видиш , че и там е даден ..
И за моята кола го дават че го има , но реално го няма , просто схемата е хибридна и показва какъв е варианта ако колата е с такава скоростна кутия ... Когато колата е с обикновена скоростна кутия , този А/Т суич реално не съществува и веригата от схемата трябва да си я предстваиш без него , като цялостно съществуваща (непрекъсната )верига ...
Пак казвам , че не твърдя 100% , че всички коли имат такова реле ... възможно е на някои да липсва ... , въпроса е да изясниме въпроса , дотолкова , доколкото имаме впечатления ...

Без а/т суича,схемата си я представям и без релето ;) И то не за друго,ами защото е даден и кабела blk/yel ,който е паралелен на контакторите на релето и реално го обезсмисля,ако съществуват и двете ...А както се вижда и на клемите на релето 6 и 2 ,кабела е същия . Та наистина схемата би трябвало да представлява инсталацията изпълнена и в двата варианта,щото това дублиране на веригата няма никакъв смисъл :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 18 Май 2011, 23:04

Ъъъъъ момчета ...... ако откриете проблема моля уведомете ме :) чета чета ама от вашите релета там нищо не вдявам .... :kuku: :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 18 Май 2011, 23:51

bmwmaniq написа:Ъъъъъ момчета ...... ако откриете проблема моля уведомете ме :) чета чета ама от вашите релета там нищо не вдявам .... :kuku: :kuku:

Виж сега , пъхни ключа в патрона без да го завърташ (просто да е в патрона), за да разпознае чипа и транспондера да "отключи" ЕВС-а , след това хвани от дебелия ЧЕРВЕН кабел + и подай на ЧЕРНО-ЖЪЛТИЯ (дебел) кабел , стартера трябва да завърти .... Ако запалиш нормално и не се появява описания проблем , значи самия патрон ти се ебава .....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 19 Май 2011, 0:03

Ок ще го пробвам ама така без контакт ще запали ли???? :kuku: :kuku:

А и аз май нямам чип в ключа .... в смисал де да знам ама ключа е правен на ключар от най обикновенна заготовка .....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 19 Май 2011, 8:45

bmwmaniq написа:Ок ще го пробвам ама така без контакт ще запали ли???? :kuku: :kuku:

А и аз май нямам чип в ключа .... в смисал де да знам ама ключа е правен на ключар от най обикновенна заготовка .....

Няма да запали без контакт! Така просто ще развърташ стартера и вала ;) Направи същото упражнение по-добре докато колата е на голям контакт. С моста между двата кабела,просто игнорираш контактния ключ и ако всички паления по тоя начин са ти успешни без да продължава да се върти стартера,значи патрона ти задържа и подава напрежение след като си върнал ключа .
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 19 Май 2011, 10:19

Веднага щом пробвам ще ви пиша за резултата ...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 19 Май 2011, 10:33

Нещо не можеме да се разбереме !
Кой е казал , че трябва да палиш ?!
Просто развърти стартера , да видиш дали ще "увисва" пак ... Идеята е да се симулира целия процес , но през стандартната верига, като е "изолиран" само патрона ... , а не както ти пробва с директно подаване на ток към стартера ...
Ти като завъртиш ключа , ако проблема е в патрона, от къде знаеш коя точно пластинка ти прави проблем , че видиш ли да подаваш контакт ... ?! Или си нарочи последното положение на патрона и само в него е проблема.... ?! Щом си без чип още по лесно ....
Друг вариант .... Взимаш мултицета и почваш да проверяваш веригите на патрона (схема на патрона съм дал )- въртиш и гледаш дали се затварят само веригите , които трябва да се затварят и съответно дали се разпада последната верига , когато пуснеш ключа от положение за палене ... Като видиш , че последната верига (положение палене) не се разпада , след като си пуснал ключа - знаеш вече че патрона ти е фира ....
Трети вариант - щом си без чип , отиваш в некоя морга , взимаш друг патрон , монтираш , въртиш и те така ...

П.С. .... и най -на края яла да ти го опрааа тоо патрон и да се приключи ... :mhihi: (шега...)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmwmaniq » 19 Май 2011, 17:00

Добре ще пробвам всички варианти които спомена и ще пиша за резултатите. Днес ще ми докарат и патрон за проба но е от ИС 94 год. без чип ... само незнам още дали са еднакви с моя ...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36