За или против промиването на двигателя преди смяна на масло
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: За или против промиването на двигателя преди смяна на масло
Мен е тва ми е главата на 28-цата, както е свалена от мотора. Без да мия и промивам, който иска да сменя на 10-15 или 20к

Аз на е36 съм минал повече км на задна, отколкото ти напред и пак съм сменял на толкова

vicho написа:а смяната - и аз да карах по 1500км на година, и аз щях да сменям на 6к, понеже току-виж му изтекал срока на годност
Аз на е36 съм минал повече км на задна, отколкото ти напред и пак съм сменял на толкова

- ZLATIST
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 323i coupe 98'
- Мечтае да кара: e36 ///M3 evo GT
- Детайли за колата: Avusblau Metallic
bum_bum написа:nakoone написа:Сменяй по-често маслото.
Смисъл вместо на 10000 сменяй на 8000.
Новото масло освен че маже и чисти.
Какви 10000 хиляди и 8000Масло на дизел се сменя на 6500, на бензин 8000 максимум. Ако искаш да имаш читав мотор и да си го караш дълго. Говоря за нормални масла и е36-цови мотори. Като добавим и факта, че 90% от филтрите купени от тук са менте положението става още по-трагично. Това го казвам понеже от скорошната анкета се оказа, че по-голямата част от форума се оказа, че едва ли не ще си държи е36-цата и за внуците. Ако караш 2- 3 години надали има голямо значение даже и изобщо да не го смениш
![]()
Аз лично на ТДС- а сменям на 6000, на 28-цата на 3500-4000.
Разни лонглайф и нови двигатели са друго нещо, въпреки, че и там не бих сменял на 15к.
Хубавите масла си имат абсолютно всичко необходимо за добро миене на мотора и няма нужда от никакви промивки, щото най-много да стане на лейка от тия агресивни препарати.
Гледам,че анкетата стана за и против смяната на масло

Кара ли някой с масло BMW SAE 5/40 Superpower longlife-взех го от колегата laviatan и той ми каза да не си и помислям за смяна преди 12 000к.....мотора ми е м52б28

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Ползвал съм доста видове добавки за почистване,и то на различни марки и мотори. Не мога да потвърдя за осезаем ефект,но определено няма вреда,съставът им е от петролни продукти и се смея на глупостите на колегите които не са ползвали,обаче като чуят за "миене" на двигателя и си представят домашен сапун...
Теориите че "ще протекат семерини","ще се откърти налеп и ще запуши маслената магистрала" са неоснователни,просто това не е по силите на тия добавки... Слагам ги на коли с хидравлични повдигачи на които не е сменяно маслото често - ако не са особено зле след 2-3 смени на маслото утихват.

Първата е слагана на форд,от главата на който стъргах гняс с гъстотата на грес
,след това се кара над 120к на газ и му изгубих дирите. От втората съм слагал на две БМВта (включително моето) и на mitsubishi space star,всичките още вървят
.

Първата е слагана на форд,от главата на който стъргах гняс с гъстотата на грес

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- AutoCoil
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318ti
- Мечтае да кара: 318ti ;)
Като заговорихте за пробег, само да спомена,че много хора си мислят, че пробега зависи от типа на маслото. НЕ!!!!
Пробегът на 1 масло за даден автомобил се определя от фирмата производител на автомобила т.е. ВАГ казват 40 000 км с 504/507 спецификация и караш 40000, ако ти стиска(имам доста клиенти, които го правят). Извинявам, се че давам пример с ВАГ
.
За тези нашите архаични кошници м42/3/4 и м50/2 и масло за самолет да му налееш и незнам си ква синтетика и лонг лайф да е пробегът е максимум 12000 за нашите условия
.
Относно промивката: за мотор, който е поддържан само с хубави масла, не е нужна промивка.
За стар мотор без известна история , промивката си е нож с две остриета, понеже ако е много лайнясан, шансът да "изпрати" всички боклуци в повдигачите и навсякъде другаде където не трябва е доста голям. Иначе има доста производители, които се кълнат, че това няма как да стане с техните добавки
.
П.С. Незнам някои хора какво очакват след промивка, защото гледам коментари от сорта на "промих го, и няма ефект". Е колега ти да не си вътре, че очакваш нещо на секундата
Поздрави.
Пробегът на 1 масло за даден автомобил се определя от фирмата производител на автомобила т.е. ВАГ казват 40 000 км с 504/507 спецификация и караш 40000, ако ти стиска(имам доста клиенти, които го правят). Извинявам, се че давам пример с ВАГ

За тези нашите архаични кошници м42/3/4 и м50/2 и масло за самолет да му налееш и незнам си ква синтетика и лонг лайф да е пробегът е максимум 12000 за нашите условия

Относно промивката: за мотор, който е поддържан само с хубави масла, не е нужна промивка.
За стар мотор без известна история , промивката си е нож с две остриета, понеже ако е много лайнясан, шансът да "изпрати" всички боклуци в повдигачите и навсякъде другаде където не трябва е доста голям. Иначе има доста производители, които се кълнат, че това няма как да стане с техните добавки

П.С. Незнам някои хора какво очакват след промивка, защото гледам коментари от сорта на "промих го, и няма ефект". Е колега ти да не си вътре, че очакваш нещо на секундата

Поздрави.
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Или във форума има само чистници че сменяте на по 6000 масло, или изминавате километри за една година колкото за бог да прости от вкъщи до кафето и толкова
Друга причина за смяна на масло на 6-7000км. не виждам просто. А сетих се -> може би само богати хора карат е36 и за това си позволяват да меткат по 150лв + на смяна на масло през 6000км.
По темата > според мен и според хора които се занимават с коли няма смисъл от добавка за прочистване а по-добре това капиталовложение да е за по-добро масло. Не добавка а приятно масло и всичко си е нормално.
Тия индикатори за смяната на масло са програмирани от пълни невежи, как може да изгасват на по 2000+ км.
Тия нищо не знаят... БМВтата са ги правели само за Германия и идея са си нямали колко са зле нещата в БГ примерно....
Мисля че прекалявате с любовта към мотора

По темата > според мен и според хора които се занимават с коли няма смисъл от добавка за прочистване а по-добре това капиталовложение да е за по-добро масло. Не добавка а приятно масло и всичко си е нормално.
Тия индикатори за смяната на масло са програмирани от пълни невежи, как може да изгасват на по 2000+ км.

Мисля че прекалявате с любовта към мотора

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
bum_bum написа:Мен е тва ми е главата на 28-цата, както е свалена от мотора. Без да мия и промивам, който иска да сменя на 10-15 или 20к
vicho написа:а смяната - и аз да карах по 1500км на година, и аз щях да сменям на 6к, понеже току-виж му изтекал срока на годност
баровела си!

и с тия позьорски снимки на "чисто" нова глава, току-що полирана ни вземаш малко за глухарчета ...
Boyadjiev написа:...:
ще дойдем ние на едно мнение... все някога

смяна на масло на 6к е само за баш аристократи с е36-ци по 40 000 бона ... и то не м3-ки, а хатмсферни 28-ци
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
С тдс-а, имам 300к, кой кара толкова на бензин
За тия км нищо не съм барнал по матора, само Мотул 0W30 на 6-6500 сменях и има хора тука, дето могат да потвърдят как вървеше на толкова км и дали бараше маслото.
А тва е главата както е свалена без да е барана. То от там дойдоха и проблемите, че така беше и качена без шлайф
Не знам дали съм баровела ама втори м41 имам и май съм един от малкото, които не реват от мотора.

А тва е главата както е свалена без да е барана. То от там дойдоха и проблемите, че така беше и качена без шлайф

- Radinka
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се
bum_bum написа:С тдс-а, имам 300к, кой кара толкова на бензинЗа тия км нищо не съм барнал по матора, само Мотул 0W30 на 6-6500 сменях и има хора тука, дето могат да потвърдят как вървеше на толкова км и дали бараше маслото.
А тва е главата както е свалена без да е барана. То от там дойдоха и проблемите, че така беше и качена без шлайфНе знам дали съм баровела ама втори м41 имам и май съм един от малкото, които не реват от мотора.
добре, ако кажеш, че ако си сменял на 10к нямаше да минеш 300к без яд ще си млъкна ...
?!
п.с. не споря колко си минал, имал си възможност и работа - карал си! хубаво е

never drive faster, than your guardian angel can !
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
вж. мнението на Радинка
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Няма от къде да знам дали щях да мина или не, знам, че за всичкото време нямам дори една тема във форума за проблем с мотора за разлика от много други, а беше първият м41 с чип и си го карах яката. Пък и никой не задължавам да споделя мнението ми. Аз си вярвам, че е така и го правя, който иска да сменя на 6к, който иска на 12.
Имам един приятел с 20-ка, дето от 4 години само долива и все още върви.

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Специално за колегата Максповер - мой приятел купи нов Сеат Ибиза през 2003-2004 година, не помня точно, 1.9 ТД, ASZ двигател/131 ps, 320Nm/, помпа-дюза. Докато колата бе гаранционна маслото му го сменяха точно на 7500 км, та оттам го знам.
only rear wheel drive
- Диан
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60
- Детайли за колата: 523i 06'
Някои хора по горе казват, че никой мотор не е умрял от слагане на промивка, също така мога да кажа, че и никой мотор не е умрял от неслагане на промивка... 
Темата гледам доста стана, на колко е най добре да си сменяме маслото... Само ще кажа, че трудно ще счупите мотор ако не го смените навреме. Износването му ще бъде по-голямо, но не и да го счупите. И за 5 години не добра поддръжка откъм масло няма да усетите разлика откъм вървеж. Някои хора нямат възможност да си сменят маслото навреме, това не означава, че трябва да спираме колата от движение до смяната на маслото.
Старата ми кола е един ръбат опел кадет 1.8 пълна инжекцийка, 84-та година е т.е. сега е на 27 години и го паля само зимата в големите снегове. Два пъти по 5 години не му е сменяно маслото и само ще кажа че върви по-бързо от ИС-ката и зимата пали от половин оборот с масло станало като грес
Така, че +10k-20k няма да ги усетите. Ама той да не ви е за пример и както се казва "не правете това у дома" 

Темата гледам доста стана, на колко е най добре да си сменяме маслото... Само ще кажа, че трудно ще счупите мотор ако не го смените навреме. Износването му ще бъде по-голямо, но не и да го счупите. И за 5 години не добра поддръжка откъм масло няма да усетите разлика откъм вървеж. Някои хора нямат възможност да си сменят маслото навреме, това не означава, че трябва да спираме колата от движение до смяната на маслото.

Старата ми кола е един ръбат опел кадет 1.8 пълна инжекцийка, 84-та година е т.е. сега е на 27 години и го паля само зимата в големите снегове. Два пъти по 5 години не му е сменяно маслото и само ще кажа че върви по-бързо от ИС-ката и зимата пали от половин оборот с масло станало като грес

- niko11
- StanceWorks addicted
-
- Кара: със заключен:)
Като цяло съм се обедил ,че няма смисъл
от промивката,правил съм 2 пъти ефект нулев.
Така,че се присъединявам към групата против.По-добре
по-честа смяна на масло.
На 100%споделям мненията колегата Бум ама смяна на 3500-4000
чак ми е прекалено
от промивката,правил съм 2 пъти ефект нулев.
Така,че се присъединявам към групата против.По-добре
по-честа смяна на масло.
На 100%споделям мненията колегата Бум ама смяна на 3500-4000
чак ми е прекалено

- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
michev написа:Специално за колегата Максповер - мой приятел купи нов Сеат Ибиза през 2003-2004 година, не помня точно, 1.9 ТД, ASZ двигател/131 ps, 320Nm/, помпа-дюза. Докато колата бе гаранционна маслото му го сменяха точно на 7500 км, та оттам го знам.
Ами това явно е поредната изгъзица на дилъра дето му е продал колата, за да прави оборот от обслужване.
Абе май верно ние тука сме най-богатите, си сменяме маслото ако може през ден па и добавки в маслото, в горивото, па 100 октана само

При нас с колкото по скъпа кола идват все по големи тарикати и гледат да карат ако може нищо да не се прави по колата, а тя да върви ли върви.
"Ама как минало една година, аз имам още 4000км да мина с това масло"
"Това масло е за 30к км нали?
Не това е за м/у 15-30к по преценка на самия автомобил
ахам, значи на 30к да го сменям"

"ама на камиона маслото го сменям на 60к км, защо на колата да го сменям през 15к"
"значи сменете ми само маслото
ок
ама що сте ми сменили масления филтър, нали се разбрахме без никакви филтри"

"ремъка ви е за смяна,
ама няма ли да изкара до другия път
ми не
другия път ще го сменя"

Мога да изреждам с дни какви мъдрости съм чувал от клиенти.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
Аз лично си гледам квадратчетата на жълто сменям... Не съм такъв тарикат за да го сменям на 2-3-5 к. 
п.с За добавките немога да кажа дали е добре, поради простата причина че не съм чистил някога!
Хората, който са го правили нека споделят...

п.с За добавките немога да кажа дали е добре, поради простата причина че не съм чистил някога!