За или против промиването на двигателя преди смяна на масло

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Re: За или против промиването на двигателя преди смяна на масло

Мнение от BiTurbo » 13 Май 2011, 13:44

ogata написа:Нали се сещате, че матор 2ра ръка 316/318 е 400 лева грубо. Дали има смисъл на малолитражка да се сменя маслото на 6-8 000 км ?

А с тея промивки е като оная приказка:

"-Работеше ли ?
- Да
- Пипа ли го ?
- Да
- Идиот !"

+1 :yes:

Тва ABRO-то съм го ползвал, даже 1-2 пъти на 318ката, ама абсолютно никва разлика нямаше. Сменяш си маслото редовно и това е, нито добавки, нито промивки са нужни. То самото масло си ги има съставките на промиване и чистене на мотора, това му е едно от свойствата ;) Просто тряя да се сменя навреме
Последна промяна BiTurbo на 13 Май 2011, 13:47, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Май 2011, 13:45

Ако го смениш на 10 000 вместо на 8 и маслото струва дори 100лв, то спестяваш едни 20лв. 20лв годишно или 2 пъти в годината много ли са за мотор, който струва 400лв?
После "ама той трака".. ми ще трака :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 13 Май 2011, 13:52

bum_bum написа:Ако го смениш на 10 000 вместо на 8 и маслото струва дори 100лв, то спестяваш едни 20лв. 20лв годишно или 2 пъти в годината много ли са за мотор, който струва 400лв?

Да, само дето аз моето масло го сменям около 7 пъти годишно заради пробега. И не слагам филтри от 10-12 лева.
И единственото дето трака на моя мотор са електро-магнитите на ГИ-то , ма то е неизбежно :mhihi:

ПП. Който кара на газ не слиза от колата :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60
Детайли за колата: 523i 06'

Мнение от Диан » 13 Май 2011, 14:11

Ще сложа промивка, само ако в пияно състояние налея антифриз в мотора :drinking: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 13 Май 2011, 14:17

ogata написа:
bum_bum написа:Ако го смениш на 10 000 вместо на 8 и маслото струва дори 100лв, то спестяваш едни 20лв. 20лв годишно или 2 пъти в годината много ли са за мотор, който струва 400лв?

Да, само дето аз моето масло го сменям около 7 пъти годишно заради пробега. И не слагам филтри от 10-12 лева.
И единственото дето трака на моя мотор са електро-магнитите на ГИ-то , ма то е неизбежно :mhihi:

ПП. Който кара на газ не слиза от колата :mhihi:

70 000км / 365 дни = 191.7км на ден. Освен да си бакшиш или дистрибутор :mhihi:
Аз само казвам на колко се сменя ако някога кажеш, че добре си поддържаш колата да го кажеш с основание, а дали има смисъл и колко струва е един друг въпрос.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 13 Май 2011, 14:24

bum_bum написа:70 000км / 365 дни = 191.7км на ден. Освен да си бакшиш или дистрибутор :mhihi:
Аз само казвам на колко се сменя ако някога кажеш, че добре си поддържаш колата да го кажеш с основание, а дали има смисъл и колко струва е един друг въпрос.

Топло, топло, ма не горещо :mhihi:

Пак се радвайте, че ние имаме какво да сменяме :mhihi: . Познавам хора дето се радват че имат бързи хюндай, дето смяна на масло не са виждали. Само се долива 15-40ка на секи 1000 км по 200 грама и старо масло не се задържа много като цяло :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 13 Май 2011, 14:32

Първо по-темата, ако си сигурен в това което ще използваш за промиването няма лошо, ама като знаеш какви ментета продават тук! :dunno:

Какви 10000 хиляди и 8000 :kuku: Масло на дизел се сменя на 6500, на бензин 8000 максимум. Ако искаш да имаш читав мотор и да си го караш дълго. Говоря за нормални масла и е36-цови мотори. Като добавим и факта, че 90% от филтрите купени от тук са менте положението става още по-трагично. Това го казвам понеже от скорошната анкета се оказа, че по-голямата част от форума се оказа, че едва ли не ще си държи е36-цата и за внуците. Ако караш 2- 3 години надали има голямо значение даже и изобщо да не го смениш :mhihi:
Аз лично на ТДС- а сменям на 6000, на 28-цата на 3500-4000.
Разни лонглайф и нови двигатели са друго нещо, въпреки, че и там не бих сменял на 15к.
Хубавите масла си имат абсолютно всичко необходимо за добро миене на мотора и няма нужда от никакви промивки, щото най-много да стане на лейка от тия агресивни препарати.

За маслото bum_bum направи много хубав коментар, за моята съм го усетил че след 8000км си е мъка, усеща се промяна в работата на мотора, става по шумен след 9000км в оркестъра запяват и повдигачите!
Затова смяната за едно е36 318ис/320 на 8000км!Ако може да си го позволи човек и по-рано!
Иначе имаите предвид това което каза bum_bum за ментетата филтри това си е голям проблем има хора който не знаят че имат и горивен филтър, камо ли да го сменят!
Сега аз доскоро не бях много богат и процедирах според възможностите!Т.е масли БМВ Кастрол от Вари2000 с маслен филтър! Въздушен/Горивен/Климатичен от форума, но се сменят на 4000км, т.е два пъти за една смяна на маслото!
Един път пробвах Castrol Edge Sport 5-30 и двигателя/м44/ работеше страхотно с него имаше как да го обясня една лекота, по-тихо, само че харчеше 2л/10000км явно му идва тънко или е поизносен двигателя, пък и си е доста скъпо удоволствие над 200лв за двигател който струва 400лв!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 13 Май 2011, 15:44

Nukem написа:....Въздушен/Горивен/Климатичен от форума, но се сменят на 4000км, т.е два пъти за една смяна на маслото!

за въздушния съм донякъде съгласен, че много прашуляк брей.... но това със горивния направо ме разби - поне 5 пъти повече се кара един горивен филтър - ако ти се дават 100лв. за смяна, а не разни ментаци за по 20-25лв.

не е към цитата:
а по отношение на пробега с една смяна на масло - поне 10000км за нормално каране, щото ако да речем два комплекта гуми не ти стигат и за 1 месец :mhihi: , може и на по-малко километри да се сменя...

П.П. ако спорът в мненията по-горе се отнася за масло от 50-60лв. :mhihi: за четири литра, може и аз да съм в грешка и напр. за тези 8000км да са необходими три смени :mhihi:

и още един П.П. - не мога да разбера що търсите под вола теле - след като за едно качествено масло, което естествено е с доказан произход и производителя дава поне 10000км пробег, що трябва да хвърляте в канала :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 13 Май 2011, 16:28

Има и достатъчно качествени масла за 60-тина лв, дори 5лт, а не 4 ;) 10/40 или 15/40 колко да струва?
Аз не знам на маслото някъде да пише на колко хиляди се сменя тъй, че производителя в повечето случаи нищо не "дава". Има масла на които си пише на колко да се сменят ама обикновено това са тия, дето се сменят на 3к :mhihi: Ако по презумция приемем, че според общоприетото схващане маслото се сменя на 10 няма да има производител, който да напише, че се сменя на 8, защото вероятно никой няма да си купи това масло.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 13 Май 2011, 16:56

bum_bum написа:
nakoone написа:Сменяй по-често маслото.
Смисъл вместо на 10000 сменяй на 8000.
Новото масло освен че маже и чисти.

Какви 10000 хиляди и 8000 :kuku: Масло на дизел се сменя на 6500, на бензин 8000 максимум.............

bum_bum темата не е смяна на масло при дизел и бензин,а дали ползваме дабавките за миене.
Тези км съм ги дал оринтеровъчно,че не е хубаво да караме да края докато направим нужния пробег. :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от benzin » 13 Май 2011, 16:58

никога не бих пробвал :no:
www.bmwпрофесори-bg.net

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Май 2011, 17:10

benzin написа:никога не бих пробвал :no:

смяната на маслото е своеобразна промивка ... :yes: :idea:

достатъчно са боклучиви маслата, че да наливаме още неща в мотора!

в този ред на мисли --> ПРОТИВ!

а смяната - и аз да карах по 1500км на година, и аз щях да сменям на 6к, понеже току-виж му изтекал срока на годност :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 13 Май 2011, 18:12

Против добавките съм като цяло,а и като маслото се сменя редовно с хубаво масло(аз не ги карам повече от 5000км) мотора се почиства сам.Мърсотията в двигателите идва точно от това,че се карат по много километри без да се смени маслото и от него започва да се отлага черната гняс :confused:
Който е отварял мотор от италянка знае за какво става въпрос :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 13 Май 2011, 18:14

michev написа:Новите ТД мотори на ВАГ групата гаранционно им сменят маслата на 7500 км, та май ще се съглася с Бум :D

Това пък къде си го чул/прочел колега? Маслото на всички съвременни автомобили от ВАГ групата им сменя на 15к, а може и на повече (м/у 15 и 30к) с longlife маслата. Друг е въпроса дали е уместно наситина да се кара толкова дълго :dunno: аз не бих.
Иначе вие се уливате, даите ги сменяме всяка сутрин маслата та мотора да ни надживее. Няма ги караме тия коли още 20г. Друг е факта ,че много хора забравят ,че маслото се сменя всяка година независимо колко си минал за тази година :yes:
Аз лично го сменям на 8-9к - толкова правя за година и нямам проблеми или нужда от промивки.
На стария ми мотор направих 4 смени( VW 5W30, BMW 10W40, VW 5W30, Mobil 10W40) на маслото за годината (уж да го промия) :dummy: а му минах към 8к км. Е всеки път излизаше черно, то се е наслоявало с години щото жабара не го е сменял явно :banghead: .
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

BMW fanatic
Аватар
Кара: ИСТРЕБИТЕЛ мечнае за СОВАЛКА
Детайли за колата: e36 330i

Мнение от with-fox » 13 Май 2011, 18:46

Ако питаш мен по добре не слагаи такива гносотии на хаиванчето сменяи си мо по често масалцето земаи малко по скапи филтарчета и колицата ще те слуша. Колата не е страх от каране а от потдъжка. По добре 500лв повече на година отколкото 2000лв за основен ремонт на куп.

ПредишнаСледваща

Назад към E36