Странен проблем с охладителната система

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

Странен проблем с охладителната система

Мнение от KacanuH » 02 Май 2011, 11:19

Здравейте колеги, имам следният проблем: Колата снощи ми загря, спрях аз отворих капака изчаках я да изстине вода си има, запалих пак след 3-4 мин. пак загря, гася аз отварям пак капака гледам вентилатора на радиатора не се върти. Реших че е проблем с датчика на радиатора, но когато пипнах радиатора той студен, горната тръба гореща и надута а долната ледена. На някой случвало ли му се е подобно нещо и има ли идея от какво е? Мисля си аз, ако е блокирала помпата, поне от топлообмена би трябвало да се загрее и долният маркуч, ако е блокирал термостата не трябва да е гореща горната тръба и парното трябва да духа топло ( а да пропуснах да кажа че и парното духа студено). А загрява много за да си правя експеримент да я карам директно на майстора без да знам какво и е.

ентусиаст
Аватар
Кара: с кеф...
Мечтае да кара: МИГ29
Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.

Re: Странен проблем с охладителната система

Мнение от katronski_br » 02 Май 2011, 14:26

задръстен радиатор.
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''

Потребител
Аватар
Кара: 330d

Мнение от nnniksannn » 02 Май 2011, 15:08

Термостата вероятно

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 02 Май 2011, 16:49

Чак пък толкова да се задръсти тоя радиатор...

И аз гласувам за нередовен термостат.
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: с кеф...
Мечтае да кара: МИГ29
Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.

Мнение от katronski_br » 02 Май 2011, 17:46

радиатори се задръстват, а термостат като се прецака остава обикновенно отворен а не затворен, не че няма изключения.
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 02 Май 2011, 18:31

Специално на нашите печки се чупи някакво пластмасово ухо вътре (или нещо такова) и може да го блокира в затворено положение
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaHka » 02 Май 2011, 18:38

Според мен проблема е с водната помпа. Ако беше термостат, парното е на малкия кръг и трябваше да духа топло. Щом няма парно, долния маркуч е студен, означава че не циркулира водата.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Boeing

Мнение от karnak » 02 Май 2011, 23:36

waser pump 100% :idea:
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 03 Май 2011, 20:50

Колеги да не отварям нова тема ще питам тук, днес като сменях тампоните на носачите и забелязах, че радиатора на колата е увиснал надолу U като лека дъга не е спукан и не съм и имал проблеми с него, но сега като го видях така и се притесних да не вземе да се спука, за м43 318 става въпрос. Чудя се да инвестирам ли пари за нов или при положение, че този не тече и само това му е проблема да си карам така?
Мерси предварително !
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от karnak » 03 Май 2011, 20:58

spower написа:Колеги да не отварям нова тема ще питам тук, днес като сменях тампоните на носачите и забелязах, че радиатора на колата е увиснал надолу U като лека дъга не е спукан и не съм и имал проблеми с него, но сега като го видях така и се притесних да не вземе да се спука, за м43 318 става въпрос. Чудя се да инвестирам ли пари за нов или при положение, че този не тече и само това му е проблема да си карам така?
Мерси предварително !

Виж горния маркуч от радиатора твърд ли е?Ако е много твърд има вероятност колата да надува и деформира радиатора, ама преди това би трябвало първо да е спукала разширителното казанче, че е пластмасово и първо там избива!Ако маркучите на охладителната система са нормално твърди може да караш и така радиатора ще държи щом няма теч!
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: любимата ни марка да е първа ;)
Мечтае да кара: римска колесница с М-пакет ;)

Мнение от spower » 03 Май 2011, 21:25

karnak написа:
spower написа: !

Виж горния маркуч от радиатора твърд ли е?Ако е много твърд има вероятност колата да надува и деформира радиатора, ама преди това би трябвало първо да е спукала разширителното казанче, че е пластмасово и първо там избива!Ако маркучите на охладителната система са нормално твърди може да караш и така радиатора ще държи щом няма теч!

Ами казанчето го сменях като взех колата преди 3 години, че беше спукано, но иначе никакав проблем с охладителната ситема, бързо си загрява колата през всички сезони стрелаката не мръдва от средата и парното работи чудесно, но се чудех на какво може да се дължи подобна деформация ...
Плей листа с видеа за ремонт на BMW Х3 F25: :lalala: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... A1PWE6WpJt

Потребител
Аватар

Мнение от KacanuH » 04 Май 2011, 11:17

И аз мислех че е от помпата, но майстора вика не това е от термостата. Вчера я вкарах в бокса, странното е че не загря изобщо до като я карах на майстор. От тук си правя извода че не може да е водната помпа, тя е най-просто устройство или работи или не. Днес очаквайте развитие по темата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaHka » 04 Май 2011, 17:29

Ако водната помпа е оригинална, ще е с пластмасова турбинка. Ако не е сменяна, много често се случва при добре загрял мотор да превърти оста на помпата в пластмасовата турбинка и така водата не циркулира.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от karnak » 04 Май 2011, 21:47

spower написа:
karnak написа:
spower написа: !

Ами казанчето го сменях като взех колата преди 3 години, че беше спукано, но иначе никакав проблем с охладителната ситема, бързо си загрява колата през всички сезони стрелаката не мръдва от средата и парното работи чудесно, но се чудех на какво може да се дължи подобна деформация ...

от надуване колега ,ма от една капачка пак може да ти напрай мизерия, за това щом не тече радиатора карай си така не се притеснявай!
REDBULL ДАВА КРИЛА
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 04 Май 2011, 21:57

И аз се водя по логиката, че ако е термостата (не отваря) би трябвало да има парно. Интересното, в което се убедих аз е, че е възможно един термостат да работи когато си поиска. Моя е за смяна. Колата загрява бавно. Обаче извънградско ту започва да пада температурата, ту стрелката не мърда от средата (атмосферните условия са еднакви). Така че аз казвам водна помпа, пък да видим какво ще излезе.

Назад към E46