ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Аватар

Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !

Мнение от elmaza91 » 26 Апр 2011, 15:24

това го четох но неми става ясно всъщност ще ми върнат ли синия талон след като истече тази давност , точките ще се възтановят ли ? самнявам се но незнам как процедират
мерси все пак
дали ако изкарам "ц" категория ще ми дадат нова книжка и талон с пален брой точки след като сегашния е на минус и имам актове

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 26 Апр 2011, 19:26

elmaza91 написа:това го четох но неми става ясно всъщност ще ми върнат ли синия талон след като истече тази давност

Да, но ако имаш останали точки. Имат опция за служебно връчване на наказателното постановление, при което си ти отнемат точките, а вече самата парична глоба ако не успеят да си съберат в срок, не дължиш.

точките ще се възтановят ли ?

не (виж горе)

дали ако изкарам "ц" категория ще ми дадат нова книжка и талон с пален брой точки след като сегашния е на минус и имам актове

Не, за да ти дадат новата книжка не трябва да имаш никакви задължения към КАТ. А ако наистина сега си на "-", то трябва отново да изкараш и "Б" категория. Ако все пак си на "+" и очакваш като ти излезе НП от последния акт да станеш на "-", то бързо се записвай да възстановяваш, че само така имаш шанс да отървеш книжката... (естествено ако не можеш да възстановиш толкова точки, колкото си на "-" + 1, процедурата е безсмислена).

Потребител
Аватар

Мнение от ixus » 26 Апр 2011, 20:42

Здравейте Баварци ! Страхотна тема сте заформили тука и много полезна, най-важното.Поздравления !
Имам и аз един проблем и се надявам да получа компетентен отговор. Мочт случай е следният:
На 31ви октомври ми изтече книжката ,но нали имаше удължение на срока на документите и ще трябва да я сменя до 31ви април.Проблемът е ,че имам две невръчени НП,едното от които за превишение с 34км в града,другото за неизправни светлини ,а също така скоро ме снимаха с камера за превишение с 15км,но още не съм се явил да ми напишат акт.До тук добре,обжалвам,вадя нова книжка и така.., но се притеснявам ,дали не са ми свършили точките и какво ще стане ако са свършили. Ето и хронологията на нарушенията ми:
2007г.-Набързо ме спират 3 пъти за колан х 10 т. = -30т.
2008г. февруари-ПТП -4т. 170лв.
2009г, юни -превишение с 34км в града (невръчено НП)
2009Г,- неизправни светлини (невръчено НП)

Глобите за коланите ги платих 2008г.,но за ПТП не съм плащал.Трябва да е минало по давност.Дали са ми възстановени точките ,след като на НП за ПТПто му е изтекла давността или обратното ,точно заради него може да стане фал? Досега ме беше страх да си проверя точките,понеже искат първо книжката и викам да не ме омотат и да ми я вземат директно.
Как протича точно процедурата с проверката на точките ,имам в предвид ,ако подадеш молба за проверка и се окаже ,че са свършили какво следва-директно при тях ли остава книжката ?
Можете ли да ми дадете насоки как да действам като цяло в операцията по смяна на книжката?
Благодаря предварително.

Аватар

Мнение от elmaza91 » 26 Апр 2011, 20:59

Не, за да ти дадат новата книжка не трябва да имаш никакви задължения към КАТ. А ако наистина сега си на "-", то трябва отново да изкараш и "Б" категория. Ако все пак си на "+" и очакваш като ти излезе НП от последния акт да станеш на "-", то бързо се записвай да възстановяваш, че само така имаш шанс да отървеш книжката... (естествено ако не можеш да възстановиш толкова точки, колкото си на "-" + 1, процедурата е безсмислена).

ходих но неме допуснаха , инструктора ми каза че първо трябва да отида да си платя актовете.
Фактически след като изтече давността на актовете , отивам пак да вадя книжка и би трябвало да ме допуснат вече понеже нямам задалжения, нали така... или се лъжа ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 27 Апр 2011, 12:41

elmaza91 написа:

ходих но неме допуснаха , инструктора ми каза че първо трябва да отида да си платя актовете.
Фактически след като изтече давността на актовете , отивам пак да вадя книжка и би трябвало да ме допуснат вече понеже нямам задалжения, нали така... или се лъжа ?

Ама ти май наистина не четеш какво ти пиша. :) Прочети пак горното. ;)

А след като ти изтече давността на актовете ще те допуснат да възстановяваш точки, само ако имаш останали. При служебното връчване, автоматично си ти взимат точките от книжката, ти не им трябваш за това. Ти им трябваш за паричната санкция, която може да се погаси по давност, но не и точките.

Точно затова те посъветвах, ако все още имаш точки и невръчени НП, да си платиш дължимото към момента и така ще можеш да се запишеш за възстановяване. Но ако НП, които очакваш ще ти струват повече точки отколкото можеш да възстановиш, то процедурата е безсмислено - необходима ти е направо нова книжка...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 27 Апр 2011, 12:56

ixus написа:Здравейте Баварци ! Страхотна тема сте заформили тука и много полезна, най-важното.Поздравления !
Имам и аз един проблем и се надявам да получа компетентен отговор. Мочт случай е следният:
На 31ви октомври ми изтече книжката ,но нали имаше удължение на срока на документите и ще трябва да я сменя до 31ви април.Проблемът е ,че имам две невръчени НП,едното от които за превишение с 34км в града,другото за неизправни светлини ,а също така скоро ме снимаха с камера за превишение с 15км,но още не съм се явил да ми напишат акт.До тук добре,обжалвам,вадя нова книжка и така.., но се притеснявам ,дали не са ми свършили точките и какво ще стане ако са свършили. Ето и хронологията на нарушенията ми:
2007г.-Набързо ме спират 3 пъти за колан х 10 т. = -30т.
2008г. февруари-ПТП -4т. 170лв.
2009г, юни -превишение с 34км в града (невръчено НП)
2009Г,- неизправни светлини (невръчено НП)

Глобите за коланите ги платих 2008г.,но за ПТП не съм плащал.Трябва да е минало по давност.Дали са ми възстановени точките ,след като на НП за ПТПто му е изтекла давността или обратното ,точно заради него може да стане фал? Досега ме беше страх да си проверя точките,понеже искат първо книжката и викам да не ме омотат и да ми я вземат директно.
Как протича точно процедурата с проверката на точките ,имам в предвид ,ако подадеш молба за проверка и се окаже ,че са свършили какво следва-директно при тях ли остава книжката ?
Можете ли да ми дадете насоки как да действам като цяло в операцията по смяна на книжката?
Благодаря предварително.

Приятел, бау.бг отдавна не отговаря и го караме на взаимопомощ, т.е. винаги има риск за доза некомпетентност в отговора, но правим, каквото можем. Тъй че ще ти напиша как е според мен, а пък колегите ако се сетят за друго да ме допълнят или поправят. ;)

Първо, невръчените ти НП е силно вероятно да са служебно връчени, но за това можеш само да гадаеш ако не провериш. Очаква се скоро точките да могат да се проверяват онлайн в и-кат, ама това "скоро" не е от толкова скоро, та не се знае. Остават вариантите ако имаш познат в КАТ и чрез гише.

Ако се притесняваш, че ще ти я приберат веднага, можеш да ги помолиш да ти проверят точките по ЕГН (лична карта - нея поне със сигурност няма да ти приберат :mhihi: ), като кажеш, че си си загубил/откраднали са ти книжката, а за да си извадиш нова ти е необходима тази информация (не е много морално, но пак е вариант). Между другото, честно казано, не виждам какъв е проблемът, дори и да ти я приберат, след като тя е с изтекъл срок и реално с нея и без нея е все тая, но ти си знаеш...

170-те лв от 02.2008 са погасени по давност, но 4-те точки са ти отнети.

Ако се окаже, че са ти свършили точките - процедурата е да изкараш шофьорски курс отново.

Мисля, че не съм пропуснал нещо, поздрави и дано нещата се развият благоприятно за теб!

Потребител
Аватар

Мнение от ixus » 27 Апр 2011, 13:20

''170-те лв от 02.2008 са погасени по давност, но 4-те точки са ти отнети." -Ето това най -вече ме интересуваше ,за 4те точки.И аз не вярвам да са ми ги възстановили.И сигурно няма и да са ми възстановили 30те точки от коланите :( Иначе писах на Бау .бг по мейла и ето какво ме посъветва:

Запишете се в някоя от фирмите за възстановяване на контролни точки - това са учебните центрове за обучение на водачи. Всеки петък следобед 16 / 17 часа тези списъци се връщат на фирмите и в тях пише дали сте допуснат до възстановяване или не, ако е не - описва каква е причината. Така ще разберете дали имате контролни точки - съответно можете да възстановите, или са ви свършили и следва да предадете СУМПС в съответната служба на Пътна Полиция.

Това и направих днес,записах се и другия четвъртък ще имат отговор от КАТ.Тогава ще напиша какво е станало ,за да може ако някой има подобни проблеми да почерпи опит.

Поздрави .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 27 Апр 2011, 14:01

Лошото при теб, е че нарушенията ти са разпределени във времето. Иначе, според ЗДвП, ако направиш 2 години без нарушение, точките ти се възстановяват служебно до максималния им размер, без да правиш каквото и да е.

Между другото, дори и да се запишеш за възстановяване, имай предвид, че максимално можеш да възстановиш 1/3 от полгащите се точки (за 1 година), т.е. 13. Не знам каква справка издават учебните центрове, но дано в нея можеш да видиш дали са ти излезнали НП от последните нарушения и да си направиш сметката дали тия 13 точки те устройват (39/3).

Ако не, моят съвет е да си върнеш книжката (пак според ЗДвП това е твое задължение), че нз дали знаеш, но можеш да запишеш шофьорски курс, не по-малко от 6 месеца след датата, на която си върнал вече нередовното СУМПС.

Стискам палци и наистина пиши какво е станало, че никога не е излишно човек да знае повече. ;)

Потребител
Аватар

Мнение от jfjf » 28 Апр 2011, 22:03

Днес научих,от РПУв града ,че на 08.08.2010 година съм заснет с камера при с. Подслон Старозагорско.Изненадата ми беше голяма,когато научих ,че съм превишил скоростта с 45 км над ограничителната.Мога да заявя ,че съм стриктен водач от 25 години и не бих си позволил такова нещо,още повече,ако вида забранителен знак за ограничение 50 км. Такъв на тази дата не си спомням да съм виждал!!! На въпросната снимка освен моя автомобил успоредно с него в обратна посока е заснет и друг . Кой ще ме убеди ,че аз съм виновен?Нищо не съм подписвал все още.Какво да правя оттук нататък? Моля някой да ми даде съвет ! Снимката е от осми август2010 акта е бил писан 22 март 2011, а е два днес научавам за това . Предварително благодаря!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW120

Мнение от BMW120 » 29 Апр 2011, 18:35

Мисля, че имаш голям шанс...
Подай жалба, ако я отхвърлят виж се с някой адвокат.
ЛУД УМОРА НЕМА

Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 29 Апр 2011, 18:51

Не е точно проблем, но все пак... колко време се чака за издаването на златен талон? В смисъл - ако отида там сутринта в 9:00 примерно много ли ще ме мотаят, за да знам как да си организирам деня?

Мерси :)
Si non confectus, non reficiat.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 30 Апр 2011, 3:03

Zagy написа:Не е точно проблем, но все пак... колко време се чака за издаването на златен талон? В смисъл - ако отида там сутринта в 9:00 примерно много ли ще ме мотаят, за да знам как да си организирам деня?

Да ти имаме и проблема, верно. :mhihi: Евалата! :bowdown:

Аз лично като имам някаква работа в КАТ ходя следобед и не се е налагало да чакам повече от 30 мин, макар, че за нов талон, подозирам, че може и друг ден да те разходят. По думи на познати, сутрин се чака повечко. Иначе ако живееш/работиш близо има опция от и-кат да следиш в реално време как вървят номерата и кога горе-долу е твоят ред.
Макар, че аз на твое място, няма сутрин, няма следобед, при първа възможност щях да отида за "златото". :driving:

И едно лично въпросче (ако е проблем не отговаряй) - на колко години си, че си имам една теория и да проверя дали се потвърждава и в този случай. ;)

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 30 Апр 2011, 8:07

На 29 години съм :D
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 30 Апр 2011, 22:58

Zagy написа:На 29 години съм :D

:shock: Как имаш нерви... И да не съм :OT: да попитам:
Има ли определен цвят на ПРЕДНИТЕ габарити,упоменато ли е изрично и евентуално какви са санкциите (вземат ли точки,че нищо не остана...).

Потребител
Аватар
Кара: ше E36 325i

Мнение от F*natic » 03 Май 2011, 12:21

Zagy написа:Не е точно проблем, но все пак... колко време се чака за издаването на златен талон? В смисъл - ако отида там сутринта в 9:00 примерно много ли ще ме мотаят, за да знам как да си организирам деня?

Отнема не повече от 15 мин. - отиваш, намираш съответното гише (това, на което няма опашка :mhihi: ), искаш да ти дадат формуляра, попълваш го, плащаш си 1,20 лв. в офиса на банката и се връщаш обратно на гишето, където ти дават талончето.

Welcome to the club :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум