Update на софтуера на DME/DDE (в случая на DME)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на ток
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Re: Update на софтуера на DME/DDE (в случая на DME)

Мнение от nik4o_83 » 20 Апр 2011, 21:51

Че е същия мотор - същия е. Но може би работи една идея по-тихо. И не по-тихо, ами като че ли по-меко и от тук идва по-тихата работа.

П.П. Ванката мен ме пощади със запалването...но знам за разни случаи :) Ковнал е още един явно :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 20 Апр 2011, 21:58

Колеги, един малко тъп въпрос ?!
С коя версия сте на DIS-a ?
Кой е последния ъпдейт като версия ?
Колега Димитров, гледам че на доста хора помагащ :) можеш ли да ми покажеш от коя версия към коя версия се минава в DME/DDe?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 20 Апр 2011, 22:10

mili4uk написа:Колеги, един малко тъп въпрос ?!
С коя версия сте на DIS-a ?
Кой е последния ъпдейт като версия ?
Колега Димитров, гледам че на доста хора помагащ :) можеш ли да ми покажеш от коя версия към коя версия се минава в DME/DDe?

Имаш ЛС :yes:

VRPerformance написа:Не,говоря за работата на мотора,сменя се софтуера,а не се прави основен ремонт или да се сменя масло че да работи ОСЕЗАЕМО по-тихо...

Умишлено се въздържам от коментар поради 2 причини:
1. Аз не карам колите на колегите и не знам как са работили преди смяната на софта.
2. Би звучало несериозно да го казвам, но 99% от сменилите софта говорят за едни и същи положителни промени.
- по-тиха работа на мотора още със запалването му
- по-плавно ускорение във всички обороти
- малко по-нисък разход
- една идея по-добро ускорение с по-малко натискане на педала на газта.

Внушение има винаги...въпроса е, че когато сменях софта на моята...аз усетих същите промени, но ги отдадох повече на самовнушението...обаче колегите със сменен софт препокриват многократно впечатленията ми.

ludia написа:А и още нещо, когато се шегува с вас да запалите колата защото е готова (след ъпдейта) и тя не пали, не се препотявайте, това е шантаж от негова страна за да ви дойде малко адреналин. :mhihi:

Що издаваш, бе Саше :mhihi:

svetlioxxx написа:Мерси Ванка

Няма за какво :yes:

Аватар
Кара: Бързо
Мечтае да кара: М3 Е92

Мнение от ludia » 20 Апр 2011, 22:27

© написа:някаква хайка за ъпдейт на софт ли сте направили :mhihi:
тези 90 минути силно ме притесняват :roll:
преди ъпдейта имаше ли разлика между реален разход и този по борд? да не би просто показанията на борд-а да са станали по-точни? Това би било доста добра причина за ъпдейт на софта

Хах- тези 90мин. не ме притесняваха докато не даде грешка при мен, след което падна батерията на лапропа, но за щастие Ванката беше предвидил всичко това и с тези разправий на финала всичко беше наред и то за 90мин.
Борда по принцип ми лъже с около 1л. до преди смяната харчеше 7-7.5 градско и 6.5 извън. А показваше с 1л. по-малко винаги. Сега показва с 2л. по малко от колкото беше преди това но на много кратко разтояние за по малко от час, така че това което показва не е много миродавно. Но пък до сега както и да съм карал 4.8 не ми е давало в града никога.

Относно звука на мотора:
Моля ви да не ми казвайте как ми е работила колата преди. Все пак аз я имам от две години. Навъртял съм и 50к км. и съм прекарал доста часове в нея, мога да преценя когато нещо се промени. Внушение винаги може да има, но не мисля че се случва с мен.
При мен промяна имаше, в интерес на истината не е важно за мен да ви обеждавам, просто споделям с вас.
Разлика при набиране има много малка както писах (все едно си чистил интеркулер и ЕГР, като преди това са боли доста мръсни).
Изображение
БМВ не е нито най-бързата кола, нито най-луксозната, сигурно не и най-красивата, тя е просто НАЙ-ДОБРАТА!

http://clip4e.com/play.php?id=45143

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 21 Апр 2011, 0:36

А защо не си оправите корекционния коефициент на разхода, за да ви покава абсолютно точно колко ви харчи колата. Забелязал съм, че предимно, даже не предимно, а само дизелите бъркат в разхода по борд. Бензинките са по-точни или имат съвсем леки отклонения, които хората не забелязват. Явно тук се касае за доста по-кофти нафта, която се продава по бг бензиностанцийте и от там идва тази разлика в показанията, иначе няма как да си го обясня. На 10-на човека, които са идвали при мен за различни манипулации съм поправял коефициента и все са били с дизели. Така, че засичайте си саморъчно разхода и после бегайте да ви се направи корекцията на коефициента!

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 21 Апр 2011, 2:16

Dimitroff написа:
VRPerformance написа:Не,говоря за работата на мотора,сменя се софтуера,а не се прави основен ремонт или да се сменя масло че да работи ОСЕЗАЕМО по-тихо...

Умишлено се въздържам от коментар поради 2 причини:
1. Аз не карам колите на колегите и не знам как са работили преди смяната на софта.
2. Би звучало несериозно да го казвам, но 99% от сменилите софта говорят за едни и същи положителни промени.
- по-тиха работа на мотора още със запалването му
- по-плавно ускорение във всички обороти
- малко по-нисък разход

Внушение има винаги...въпроса е, че когато сменях софта на моята...аз усетих същите промени, но ги отдадох повече на самовнушението...обаче колегите със сменен софт препокриват многократно впечатленията ми.

същите работи ги слушам и аз след намеса по софтуера,но 99% от сменилите софтуера си нямат на идея за какво става дума в него и кое всъщност се променя и че тази промяна няма нищо общо със шума на мотора...
Ето още интересни факти :arrow:
1. 99% процента от хората навили се за такава операция я извършват със абсолютно същата нагласа,предадена или прочетена във форума след което той почва да споделя същата информация на трети или четвърти...ниската цена,факта че е ''прецакал'' оторизирания сервиз и мисълта че софтуера му е най-новия(без да знае всъщност какво е новото) го карат да си мисли че всичко вече трябва да работи все едно има нов мотор :)
2. Другото което е че няма кой знае колко по-нова версия имайки предвид че за целта не ползваш Ъпдейт на софта дирекно от сървъра на БМВ,с който сървър работи най-новия диагностичен уред за БМВ влязал в употреба през далечната 2009година.
3.лично съм си правил експеримент и съм пратил две 320д,едната с ръчни,другата с автоматични скорости в оторизирания сервиз на БМВ в русе,който имат сървър и директна връзка с германия за ъпдейт на софтуери,ами софтуерите който бяха наляти ги имах вече от коли със дата на последно програмиране 2003-4-5-6 година,тоест ако има по-нов софтуер от този с които излиза колата от завода,ще е най-много по-нов с 2-3 години тоест през гаранционния период...
4.от точка 3 идва че доста от колите посещавали оторизирани сервизи вече си карат с най-новия софтуер и смяна просто не е нужна,НО от опит съм виждал и доста коли който не са с нов софтуер,може би самите собственици не са пожелали този ъпдейт,но е факт че такива коли има и именно поради този факт определено подкрепям една смяна на софта която стана ясно че Dimitroff може да извърши безпроблемно.
5.Предимно за смяна на софтуера са автомобили преди фейса с дебитомер различен от този с номер 527 или на такива на които дебитомера им е този но никога не е ъпдейтвано ДДЕ-то(от последните също се намират често),там разлика ще има и то именно в тези две споменати точки
- малко по-нисък разход
за е46 след фейса досега просто не съм виждал такива които да имат нужда от ъпдейт на софта,защото именно от тези години още от завода си излизат с продавания до ден днешен дебитомер с номер 527!
6.мога да ви направя 30 коли едни и същи,да работят с един и същ софтуер и мога да ви кажя че и 30-те ще работят и вървят по-различен начин,като най-читавите ще се отличават с най-добра динамика,тротъл респонс,икономия!

Като заключение просто искам да кажа че леко се преувеличава с писаниците по-форумите,като например за чипосаните 316-ски че ставали самолети или пък за разхода,като за него си има цяла тема и той няма как да бъде по-нисък от нормалното за дадения автомобил...
Иначе няма лошо ъпдейтвайте си без грижи,поне накрая всички ще карате с един и същ софтуер :lol:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nik4o_83 » 21 Апр 2011, 8:32

VRPerformance написа:...за е46 след фейса досега просто не съм виждал такива които да имат нужда от ъпдейт на софта,защото именно от тези години още от завода си излизат с продавания до ден днешен дебитомер с номер 527!

Аз ли бъркам, или по-новия дебитомер е с номер 816? Защото моят е такъв.
Не съм съгласен с твоето мнение - много лесно може да се изтъкне, че някой е прочел нещо и веднага си самовнушава. След моята смяна на софт усетих разлика (въпреки, че дебитомера ми беше за смяна), като до преди това въобще не съм гледал теми какво би се случило, как се отразява и т.н. Бях чел единствено в сайта на БМВ какво е DDE и от там прецених, че щом ина по-нов софтуер определено си заслужава.
Най-съществената разлика, която усетих е, че колата работи много по равномерно при потегляне. Особено на 1-ва има не разлика, ами гигантска разлика. Знам как ми потегляше колата преди и знам как потеглих още веднага след първото запалване. Разлика определено има в най-ниските обороти - от 800 до 1100.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: f25'12 2.0d'

Мнение от svetlioxxx » 21 Апр 2011, 9:27

Аз имам демпфер за смяна и на мога да усетя дали работи по-тихо щото е като трактор ама има разлика в набирането на колата не че е по бързо ами е някакси по равномерно имам чувството че с по малко гас се кара ама можеби си внушавам за това...иначе Ванката е супер!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 21 Апр 2011, 11:30

nik4o_83 написа:
VRPerformance написа:...за е46 след фейса досега просто не съм виждал такива които да имат нужда от ъпдейт на софта,защото именно от тези години още от завода си излизат с продавания до ден днешен дебитомер с номер 527!

Аз ли бъркам, или по-новия дебитомер е с номер 816? Защото моят е такъв.

Интересно,дай всичките номера и да видим :)
nik4o_83 написа: Разлика определено има в най-ниските обороти - от 800 до 1100.
оборотите на празен ход са около 900+/-50 незнам как я усещаш тая разлика на първа,защото аз само докато натисна педала и тея обороти минават за част от секундата...както и да е не ми се спори...аз си изразих мнението,това че то е леко по-обективно и не се харесва на ''усетилите'' разлика е нормално,не съм се съгласявал с много мнения и по други въпроси,но съм се съгласявал пък с други които съвпадат с моето :) просто няма как мотора да ти работи по тихо и ''по-равномерно'',един вид тая кола е излязла с недостатък от завода...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nik4o_83 » 21 Апр 2011, 12:42

Това е дебитомерът:
Bosch
F 00C 2G2 062
382 28 2 A
816
Закупих си същия и нямаше нужда от разпознаване.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 21 Апр 2011, 13:06

Няма как да има нужда от "разпознаване" - ти си със изцяло ъпдейтнат софт :mhihi:

Отделно, че и Светльо и Сашо бяха с ъпдейтнати софтуери - този на Сашо даже беше сменян гаранционно - колата е била на 19 000+ км!
Почти 2 години след като е била произведена...въпреки това и двамата баха не с последна версия на софта - затова и усетиха приятно разлика....колегите с оригинален софт...за тях изобщо не ми се говори - при тях е много вероятно и да не са работили дебитомерите коректно ... как да няма фрапираща разлика посе ??

Най-интересното е, че миналата седмица дойде момче, от Камор Ауто...с твърдението, че са му ъпдейтнали софта на ЕКУ-то на Е46 330д там...е да, ама НЕ!
Софта не беше пипан изобщо :shock: :no: :no: :no:

Първо отказа да ми повярва, после му го показах, а след това и доказах - след смяна на софта се убеди сам :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 21 Апр 2011, 14:21

Тия там според мене само са им трили корективните настройки и ги пускат да си ходат! :D :D :D

TOЧНО !

После ходи му обяснявай, че са го пуснали на пързалката !

Хем му показвам на коя дата последно му е пипан софта :idea: :idea: :idea:
После като му го сменя - пак му показвам - че е с настояща дата и нов софт !

Слави
Аватар

Мнение от © » 21 Апр 2011, 15:22

а бе и на мен ми се струва странно в М Кар например да ми кажат - освен филтрите, маслото в двигателя, ск. кутия и диф. ако искаш да ти ъпдейтнем и софтуера :kuku: ... няма как да се случи. Явно такава е практиката и в Германия, защото изглежда съм с оригинален софт
id2 ecu1.JPG

но нямам смелост да пипам сам :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 21 Апр 2011, 15:33

Какво толкова му се плашиш - масово народа е доволен :mrgreen:

Сменяй смело.... или беше "Стреляй смело" :mhihi:
Si non confectus, non reficiat.

Слави
Аватар

Мнение от © » 21 Апр 2011, 15:41

проблема е в самият ъпдейт, а не дали да го правя
все пак ако нещо увисне, в радиус от 100км от мен няма кой да ми помогне :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E46