325 тдс проблем с перката за пренудително включване

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 730d

Re: 325 тдс проблем с перката за пренудително включване

Мнение от vlaikov44 » 06 Апр 2011, 21:31

Колеги като го сменя тез дни ще пиша предложете марка за термостата и много слойен филма с това обезвъздошаване 2-3 пати ми се е случвало ама то голям зор нещо по улеснено ако може да предложите благодаряви предварително :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 06 Апр 2011, 21:39

vlaikov44 написа:Колеги като го сменя тез дни ще пиша предложете марка за термостата и много слойен филма с това обезвъздошаване 2-3 пати ми се е случвало ама то голям зор нещо по улеснено ако може да предложите благодаряви предварително :)

БЕР ама ся кат ти го писах гаранция не мога ти дам пък е по-вжното качествената направа и материалите отколкото марката знайш ква е далавера във всичко и винаги. Та не знам за къв филм говориш ама обезвъздушаването при ТДС е лесно , на термостата има дупчица със сачма ( тва за обезвъздушаване са го направили , и кат загрее колата ( да отвори термостата , на пуснато парно на топло та и оттам да върви антифриз и да гони дявола :mhihi: ) тогава започва същинското обезвъздушаване. На отворена капачка на разширителния съд следиш потока от малкото мъркучле дет идва от радиатора и когато стане постоянен и гладък означава че вече въздуха е избягал и можеш да атваряш капачката след това още три минути на място още да поработи и си готов.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 06 Апр 2011, 21:43

Аз след тази интервенция бих я поръчкал малко и след това бих си проверил отново течнсота! :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325TDS Touring Automatik
Мечтае да кара: много коне
Детайли за колата: С много гъдели :)

Мнение от pazo02 » 07 Апр 2011, 22:55

Проверка обаче на другата сутрин за да е изстинала добре и да се премери точно, 100% ще има за доливане, тъй като колата докато загрее и се обезвъздуши, наличната течност се разширява, ана сутринта като се свие 100% ще е под нивото, доливаш и забравяш. Но особено лятото, проверявай си по-честичко нивото, да не стане фал някъде

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlaikov44 » 19 Апр 2011, 13:16

Колеги следното което направих не съм сменял термостата ами рискувах с риск да я прегрея и извадих бушона на перката защото тя неспираше да се когато стрелката залепне посредата и сега няма проблем смисал не прегря седи си посредата без да марда без да работи перката на изваден бушон, значи проблема не е в термостата ми се струва самнявам се за релето което е на тази перка и ли някои от температурните датчици моля за помощ кое е релето на тази перка да го проверя благодаря предварително :)

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 19 Апр 2011, 14:40

vlaikov44 написа:Колеги следното което направих не съм сменял термостата ами рискувах с риск да я прегрея и извадих бушона на перката защото тя неспираше да се когато стрелката залепне посредата и сега няма проблем смисал не прегря седи си посредата без да марда без да работи перката на изваден бушон, значи проблема не е в термостата ми се струва самнявам се за релето което е на тази перка и ли някои от температурните датчици моля за помощ кое е релето на тази перка да го проверя благодаря предварително :)

Това,че не мръднала от средата не значи,че температурата е в норма! Навън все още не горещо. Ще те видим лятото на 35 градуса.Термостатът на ТДСа е на 80 градуса. Ти си тествай......
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 20 Апр 2011, 0:04

vanci88 написа:
vlaikov44 написа:Колеги следното което направих не съм сменял термостата ами рискувах с риск да я прегрея и извадих бушона на перката защото тя неспираше да се когато стрелката залепне посредата и сега няма проблем смисал не прегря седи си посредата без да марда без да работи перката на изваден бушон, значи проблема не е в термостата ми се струва самнявам се за релето което е на тази перка и ли някои от температурните датчици моля за помощ кое е релето на тази перка да го проверя благодаря предварително :)

Това,че не мръднала от средата не значи,че температурата е в норма! Навън все още не горещо. Ще те видим лятото на 35 градуса.Термостатът на ТДСа е на 80 градуса. Ти си тествай......

+1 . Мда-а-а събирай сълзи за през лятото че може да потрябват. Аз съм го преживявал да не казвам колко пъти ма не ти трябва за 30-на лв. да си мокриш излишно лицето :mhihi: . На малкия ТДС му дават на 88гр. термостата ама аз и на него шибнах като за големия на 80гр. и хич не го мосли кат я напънеш лятото на 30-на сек и вдига темп. горе в главата мигновено докат смогне да превърти и да охлади през радиатора пък ако и ти отваря по-късничко еле си ликвидирал и перката вървиш по утъпкана пътека дет му се носи славата на ТДС-а. Иначе има един датчик на главата ( най-близкия до купето , първия от купето към фаровете ако броиш ) той е на 101гр. температурен клщч и командва втората степен на перката та той дава сигнала ама внимавай че това е нож с вде остриета може да е сигнал за наистина повишена темп. в задната част на главата от което следва да се направи пълна профилактика на охл. система и да се премахнат всякакви съмнения за запушване и неработещи коректно възли. Успех.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlaikov44 » 20 Апр 2011, 1:17

Колеги благодаря за съдействието,ама днес смених вапросния термостат с такав на бер на 80 гр. обезвъздоших я изтина , и когато стигне посредата стрелката и след 2-3 мин. се включва шибаната перка пак на 2-ра степен незнам какво да правя това виско имали някав варянт да го проверя преди да се обувам да зимам друго или първо да сменя температурния датчик които казва колега та,водната помпа няма как да е щото тя или върти или не върти поне така ми казаха,или да чистя радятора,и другото което е климатика неще да зацепи компресора дали има нещо общо пак миналото го зареждах с фрийон и си работеше пак таз перка нали е климатичната,моля за съвет и благодаря предварително

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanci88 » 20 Апр 2011, 10:14

vlaikov44 написа:Колеги благодаря за съдействието,ама днес смених вапросния термостат с такав на бер на 80 гр. обезвъздоших я изтина , и когато стигне посредата стрелката и след 2-3 мин. се включва шибаната перка пак на 2-ра степен незнам какво да правя това виско имали някав варянт да го проверя преди да се обувам да зимам друго или първо да сменя температурния датчик които казва колега та,водната помпа няма как да е щото тя или върти или не върти поне така ми казаха,или да чистя радятора,и другото което е климатика неще да зацепи компресора дали има нещо общо пак миналото го зареждах с фрийон и си работеше пак таз перка нали е климатичната,моля за съвет и благодаря предварително

Отиди в сервиз,в който могот до ти замрят температурата на двигателя и виж на какви градуси се включва тази перка,ако са под 101-тя е проблема/датчик и т. н./,ако е 101 градус и повече -профилактика на цялата система.
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 20 Апр 2011, 15:58

Бъди сигурен, че се включва на температура по-голяма от 101 градуса и вземи си провери цялата система иначе до другото лято може да си пишем разни мнения. Пак да подчертая, че термостата е проблем когато остане затворен и не отвяря. Загряването при двигатели, на които перките са с виско се дължи предимно на неизправно виско. Има и бензинови мотори с виско и при тях проблема е същия. Дори да извадиш термостата ако виското не е наред, пак ще загрява. Друга причина е мръсотията, която се натрупва по радиатора и понижава коефициента на топлообмен.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vanci88 » 20 Апр 2011, 16:26

stony1 написа:Бъди сигурен, че се включва на температура по-голяма от 101 градуса и вземи си провери цялата система иначе до другото лято може да си пишем разни мнения. Пак да подчертая, че термостата е проблем когато остане затворен и не отвяря. Загряването при двигатели, на които перките са с виско се дължи предимно на неизправно виско. Има и бензинови мотори с виско и при тях проблема е същия. Дори да извадиш термостата ако виското не е наред, пак ще загрява. Друга причина е мръсотията, която се натрупва по радиатора и понижава коефициента на топлообмен.

Ако трябва да сме честни профилактиката на охладителната система трябва да първото нещо след покупката на ТДС. Но най-често го разбираме по трудния начин.Термостат+водна помпа+виско +промиванане и тест за газове в системата.
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 20 Апр 2011, 18:55

vlaikov44 написа:Колеги благодаря за съдействието,ама днес смених вапросния термостат с такав на бер на 80 гр. обезвъздоших я изтина , и когато стигне посредата стрелката и след 2-3 мин. се включва шибаната перка пак на 2-ра степен незнам какво да правя това виско имали някав варянт да го проверя преди да се обувам да зимам друго или първо да сменя температурния датчик които казва колега та,водната помпа няма как да е щото тя или върти или не върти поне така ми казаха,или да чистя радятора,и другото което е климатика неще да зацепи компресора дали има нещо общо пак миналото го зареждах с фрийон и си работеше пак таз перка нали е климатичната,моля за съвет и благодаря предварително

Колега най-лесно за проверка е да дръпнеш буксата на датчика на 101гр. дет е на главата и ако пак ти включва втората степен значи е команда от климатичната система има там едни датчици за налягане ама така поне ще си сигурен от коя от двете системи е ( охладителна или климатична ). От предното изречение ти става ясно от какво се командва климатичната перка , а виското се включва-зцепва ( командва от температурата отделена при обдухването си от водния радиатор ) в тази връзка ако имаш недобра пропускливост ( запушване я в радиатора например ) потока охл. течност през радиатора ще е малък и ще се охлажда обаче ще се покачва темп. горе в главата и най-вече в задната и част където се намира въпросния датчик на 101гр. и от това примерно да включва втората степен. Тъ че установи първо какво причинява включването и ако е от датчика за темп. мащай всичко и чисти продухвай , сменяй антифризи и т.н. ( в тая връзка антифриз се сменя всяка година щото той завалията си има и втора функция да смазва та затва , а ние у БГ си го въдим по 10-на годин и нагоре ) .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vlaikov44 » 21 Апр 2011, 16:50

Колега точно така и направих изкарах буксата и перката спря несе включваше,ама и вътре стрелката не се местише седеше си посредата хем беше топло времето и парното нарочно го спрях ръчка ръчка и не се премести,ама ще свалям радятора или да проверя виското първо ама то как се проверява освен да сложа друго,и другия въпрос е как да го изчистя радятора като го сваля смисъл от вътре от ван ще го изпраскам,и водната помпа е с бакелитова торбинка маи трябва да сложа с метална,благодаря ви колеги предварително .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 21 Апр 2011, 23:35

Радиатора се чисти свален най-добре и отвътре и отвън с водоструйка ако имащ подръка е най-добре само че внимателно че много лесно се криви охлаждаюата паяжина. Аз практикувам преди сваляне третирам с препарат за прочистване както е загряла колата един път за 15-на минути да го превърти на отворен термостат , след това изпразване и пълнене с рзреден антифриз и пак загряване на двигателя докато отвори термостата и превърти пак ( използвам топла вода , че имам възможност 0 . После пак изпразване и тогава свалям всичко и почиствам . Водната помпа ако е бакелитовата ( или пластмасова някои и викат 0 е оригиналната и я преглеждаш дали има пукнатини , лесно се забелязват щото са като тъмни ивици , а останалия материал е светло жълтеникав-кафеникав. Ако има пукнатини хвърляш ако ще да пише че е от златната серия на БМВ и не мое се развали. Слагаш си най-добре пак такава или ако не ти се дават толкоз парици с метална турбинка ( ама лята не ламаринена ) . Има мнения че металната не правела по-малко дебит от оригиналната пластмасова ( и то от човек който много уважавам и се съветвам ) щото последната има повече лопатки от коя да е метална лята. Това е истина и по спомен пластм. е с 10 лопатки , а метлната със 7 . Обаче дотук с предположенията щото не знам някой лично да е правил тестове с реално замерване на дебита от двете , а аз съм на мнение че е еднакъв щото на металната са по-големи лопатките еле са по-малко и всъщност загребаната течност е същото спрямо другата която е сповече лопатки ама са по-мънички , мисля всеки ще му стане ясно че в крайна сметка дебита е един и същ ( мое мнение пък и ако вземе да се смята теоретично пак така се получава ). Живи и здрави.

Предишна

Назад към E36