Трудно въртене на волан

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Трудно въртене на волан

Мнение от vladobate » 12 Апр 2011, 0:29

Четох няколко теми по въпроса , но по-скоро питането ми е как точно мога да си направя волана достатъчно лек почти като със сервотроник или това е единствения вариант и смяна на цялата рейка ли е необходима и от каква кола става заменяемостта. Въпроса ми е породен от желанието да ми стане лесно и приятно въртенето на геврека че много ми липсва сервотроника кутия която си бях сложил на Е34-ката и още повече ме е яд кат седна на служебната Астра и там нещата са поне два пъти по-добре. Волана ми е без почти никаквъв луфт и предницата реагира на всяко минимално завъртане , в движение не се усеща тежест при управлението , но при маневриране и градско каране ми се иска много по-леко управление . Какво съм направил дотук , смяна на резервоара за хидр. с нов , промивка и смяна с нова хидравлична течност Декстрон 3 ( да тройка сложих с идеята да облекча управлението ама йок ) , гумите са ми на два сезона 15цолови, 195x65 ,хидр. помпа не свири и нямам падане на оборотите при въртене ,след всичко това нямам осезаема промяна към по-лесно завъртане на волана. Та настина ли само монтирането на сервотроник е спасението , той рядко срещан ли е в Е36 и какво точно ми трябва ако от друг модел БМВ става рейката . Благодаря.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Трудно въртене на волан

Мнение от Invisible » 12 Апр 2011, 0:53

За голямо съжаление БМВ не е като Мерцедес да има безброй взаимно заменяеми части от различните модели . Моя съвет е да не се опитваш да модваш с друга рейка или сервотроник , защото ще се вкараш в голям филм . Аз имах проблем с рейка , който се изразяваше в разни шумове от време на време и затруднено управление . Проблема се оказа в един маркуч за ниско налягане и крива тръбичка за маслото . Рециклирах си маркуча срещу 10лв и 3мин. чакане , а тръбичката я фиксирах по старо му . Всички пролеми ми изчезнаха и волана се върти много лесно . Обърни внимание на рейката в какво състояние , провери за течове , скъсани маншони , ниво на масло и т.н . Дано съм бил полезен .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 12 Апр 2011, 7:20

Мойта хидравлика леко вие на място и волана е малко тежък-поне така ми се струва.От какво може да е? :conf:
Сега ще сменя маслото,да видим дали ще се оправи,че беше потъмняло като го гледах. :conf:
А преди година го смених почти цялото. :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Invisible » 12 Апр 2011, 20:14

Пак много варианти ... пробвай на първо време с маслото да го смениш и долееш според изискването на системата . Ако не се оправи вече лошо :smoke: Погледни си всички маркучи и тръбички ! Ако има сдали сменяй !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320
Мечтае да кара: м3

Мнение от bavar4o.70 » 12 Апр 2011, 21:05

Сравни с друга 34-ка за да си сигурен ,че имаш проблем.То и 36-то не е седин от най леките волани.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е30М40Б18 touring/MB190 1.8
Мечтае да кара: еМММММ

Мнение от dido-bmw » 12 Апр 2011, 21:51

Можеш да смажиш със грес лагерчетата на тампона на макферсона (ако не си ги сменял в близката една година).Не е нужно разглобяване.
Поздрави.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Апр 2011, 22:35

Благодаря за мненията. На Наско да кажа че най-вероятно ти вие от помпата и ако знаеш къде най-добре ( сред по-евтините варианти ) е рециклирана с гаранция иначе такъв филм "почти цялото " не го назовавай щото не е как трябва. Промий с половинка и после напълни и обезвъздуши за да е как трябва ама и филтъра вънка та нов иначе само се залъгваш. За сервотроника не съм съгласен че е голям филм , наистина беше ми голям филма с разглобяването и обратно сглобяването ама резултата си заслужаваше на 200% и колегата дет му продадох колата мисля че ме споменава с добро къв кеф му е да я върти с едното кутре най-малкото пък и като цифра някви си 50-на лева май не са и зза споменаване за такава истинска екстра :mhihi: . Та сервотроник ако мога да си хакна май най-добре но сигурно ще е рядкост в Е36 не знам ама много ми се иска наистина лек волан че тогава вече ще ми е истинско удоволствието от шофирането че квото можах досега и моднах на колицата само тва остана и ми е слабост. Та тампоните ще мога да сменя че май ми хрупат на ръката кат я сложа отгоре и раздрусам нагоре надолу па ще видя има ли подобрение , а рейката ми няма грам луфтове и е доста читава макар че приятел предположи че може да е била рециклирана и като ефект да се получава това малко по-трудно въртене ( за мойте разбирания че други Е36-ци не съм карал и нямам наблюдения ). Живи и здрави , ако има и други с предложения или препоръки ще съм много благодарен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 16 Апр 2011, 9:50

Та има ли Е36 със сервотроник или не . И кои модели ще да са та да си търся втора ръка и да мирясвам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 17 Апр 2011, 9:53

От Е34 рейка става ли на Е36-цата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 17 Апр 2011, 10:24

Става от е34, но трябва да я вземеш със стойката :yes:
Поне така пише в темата от "Полезни", не съм го правил.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 18 Апр 2011, 21:54

Dpy написа:Става от е34, но трябва да я вземеш със стойката :yes:
Поне така пише в темата от "Полезни", не съм го правил.

Благодаря колега ще попрочета че май съм го изпуснал тоя момент.
ПС: Да така пише , но май не е сигурно. Изникна и друго , а от Е39 рейка дали ще стане , че искочи една.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318 IS седан

Мнение от Iskren » 20 Апр 2011, 11:25

Така волана няма ли да стане по-малко информативен за състоянието на пътя, даже никаква информация да не дава?
ISкрен
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 20 Апр 2011, 19:05

Абе брат кво състояние на пътя аз не мога го гледам па на всичко отгоре заглаждаме асфалта кат караме отгоре щото и без тва е отврат. На предишната колица ( Е34 ) и сложих кормилна кутия от сервотроник и е хипер гот , пък и аз съм писал че ми е трудно ( некомфортно по-скоро ) да го въртя на място , при маневриране с ниска скорост иначе на дълго каране няма ядове щот и въртене няма пък и колелата кат се въртят по-лесно се завива . Та явно са прцрнили че Е36 няма нужда от тая екстра ( на къв да е мотор и оборудване ) е да ама да се врътка доста по-трудно от Астра със сходни размери гуми ( е малко по-лека с 200 кила ) ме е яд ама май ще се примирявам щото няма и инфо със сигурност някой правил ли го е пък на сляпо и да експериментирам засега нямам възможност иначе нямаше и да пусна запитване .

Назад към E36