Защо Е36 недозавива (относително)?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Защо Е36 недозавива (относително)?
Днес, един хубав, но ветровит ден, реших да покарам 28-цата, където позволяват условията с вратите напред
На обратни завои си помагах с мъничко газ на първа и колицата си се плъзгаше прекрасно, дори ставаше красиво според очевидци
След това реших да правя обратни завои като се позасиля на първа и изкарам дрифта на втора. Останах учуден и леко разочарован, че не се получи според очакванията ми
Получаваше се, че когато застъпя на втора (оборотите са още ниски, не ритам съединители
) колата поемаше, но предницата бягаше от траекторията, която задавах... Чак когато се вдигнеха оборотите на втора, се получаваше добрия завършек на дрифта, което да изтрие срама на позорното начало
Предполагам, че на ниски обороти не и стигаше въртящ момент, че да развърти баниците и просто избутваше предницата натам, накъдето не трябва...
От тая случка за пръв път усетих недозавиване на тая кола
За съжаление не съм карал много коли на ръба на възможностите им и нямам база за сравнение
Та въпроса ми е - Недозавива ли Е36 сравнено с други стари/нови модели на БМВ? Чувал съм Е30 се представя по-добре от Е36 от гледна точка на поддържане на зададена траектория...
И другия въпрос - Как да подобрим недозавиването на Е36, ако е чак толкова голямо, че да има смисъл да се прави?
Смея да твърдя, че съм със сносен сетъп откъм гуми и окачване, ама недозавиване пак си има. Не знам една разпънка отпред как би се отразила
Иначе:
- Гуми - Bridgestone Potenza RE50A 235/40/R17, 7mm грайфер отпред, 3mm отзад
- Джанти - BMW Styling 24 M-Doppelspeiche (най-добрите за Е36 М3, който не се сеща кои точно са)
- Oкачване - H&R пружини задни и предни + Bilstein отпред + Жълто Koni отзад

На обратни завои си помагах с мъничко газ на първа и колицата си се плъзгаше прекрасно, дори ставаше красиво според очевидци

След това реших да правя обратни завои като се позасиля на първа и изкарам дрифта на втора. Останах учуден и леко разочарован, че не се получи според очакванията ми

От тая случка за пръв път усетих недозавиване на тая кола

За съжаление не съм карал много коли на ръба на възможностите им и нямам база за сравнение

Та въпроса ми е - Недозавива ли Е36 сравнено с други стари/нови модели на БМВ? Чувал съм Е30 се представя по-добре от Е36 от гледна точка на поддържане на зададена траектория...
И другия въпрос - Как да подобрим недозавиването на Е36, ако е чак толкова голямо, че да има смисъл да се прави?
Смея да твърдя, че съм със сносен сетъп откъм гуми и окачване, ама недозавиване пак си има. Не знам една разпънка отпред как би се отразила

Иначе:
- Гуми - Bridgestone Potenza RE50A 235/40/R17, 7mm грайфер отпред, 3mm отзад

- Джанти - BMW Styling 24 M-Doppelspeiche (най-добрите за Е36 М3, който не се сеща кои точно са)
- Oкачване - H&R пружини задни и предни + Bilstein отпред + Жълто Koni отзад
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- shengi
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136
- Мечтае да кара: e30 m3
Re: Защо Е36 недозавива (относително)?
Ами е30-ката завива по добре ако е с рейка от е36.Иначе на е36 се слагаха някъкви подложки, ако искаш ще се разровя имаше писано за тях за да завива още повече /понеже вътре в рейката стержените имат запас така да го кажа/.Другото което е не си споменал ако са ти стари гумите или нямат много грайфер се получава същата работа предницата бяга а задницата си бута предницата без проблем.Виж си гумите реглажа и той май оказваше влияние в завой за зададената траектори и бягането на предницата.

Разпънка отпред задължително
, мушкаш я след реглаж на предния мост,(слагаш я,докато колата си е стъпила на земята) 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Дам... Гумите не помня какъв DOT са, ама хич не са нови
Значи има вариант да се модне рейката 

Лето две и седемнаесто.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
1.Подлагат се шайби на рейката ако искаш да завива по-добре.
2.Има голяма разлика м-у кола със разпънки и кола без,а мисля,че едни плътни тампони ще ти харесат доста.
3.Както си описъл случката мисля,че проблема с недозавиването си е в тебе
2.Има голяма разлика м-у кола със разпънки и кола без,а мисля,че едни плътни тампони ще ти харесат доста.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
(bubsa) написа:1.Подлагат се шайби на рейката ако искаш да завива по-добре.
Полезно инфо

За третото съм убеден, че е така

Лето две и седемнаесто.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Ако Е36 недозавива , не знам кое завива !!!
Ако искаш да караш спротно (освен хубаво окачване ) ти трябват тампони с изместен център на носачите и на предните амортисьори , разпънка , хубави гуми ! Аааа и известна тренировка .... !
Ако искаш да караш спротно (освен хубаво окачване ) ти трябват тампони с изместен център на носачите и на предните амортисьори , разпънка , хубави гуми ! Аааа и известна тренировка .... !

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Със стари гуми и нашият гладък и студен сега асфалт колкото и да модваш все ще недозавива
Мен ми е много чудно като говорят разни "разбирачи" кой я бил направил да презавива, кой да недозавива, на някои пък била с неутрален сетъп
Смея да твърдя, че стоково е36 с добри гуми при нормални условия по-скоро презавива, отколкото да недозавива, такова с читаво окачване и някои др екстри презавива доста силно.

Мен ми е много чудно като говорят разни "разбирачи" кой я бил направил да презавива, кой да недозавива, на някои пък била с неутрален сетъп

Смея да твърдя, че стоково е36 с добри гуми при нормални условия по-скоро презавива, отколкото да недозавива, такова с читаво окачване и някои др екстри презавива доста силно.
- Skip_209
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 328ti
- Мечтае да кара: лястовица с рамка
от написаното си мисля че изпускат гумите,а не че недозавива
иначе другото са ти го написали,4мм шайби на рейката и тампони с изместен център и после кажи има ли разлика
ма си смени гумите

иначе другото са ти го написали,4мм шайби на рейката и тампони с изместен център и после кажи има ли разлика

ма си смени гумите
www.Steroid-X.com
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
- Jang1r
- младши ентусиаст
-
- Кара: го на ножки
- Мечтае да кара: на 50ст бензина.
Разгледайте видеото от 4:10 до 5:30.Определенно е36 е недозавиваща и осакатена още от завода!
http://www.youtube.com/watch?v=4O91Crr71jY
http://www.youtube.com/watch?v=4O91Crr71jY
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL
- nParMaTuK
- младши ентусиаст
-
На 3* кембър отпред, няма грижи с недозавиването, поне за мойте нужди, мислете в тая насока 

- Ba4oIlia
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30&E36
Nickelback написа:(bubsa) написа:1.Подлагат се шайби на рейката ако искаш да завива по-добре.
Полезно инфо![]()
За третото съм убеден, че е така
шайбите са за по-голям ъгъл на завиване
разпънките са относително ефективни , плътните тампони в някои случаи увеличават недозавиването
не може да си като по релси едновременно на обратни завои и на бързи шикани !

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Не сте с правилното окачване
Моята е с дългата биалетка с тампони с изместен център и никога не ми е недозавивала с нормални гуми отпред (да не говорим зимата като съм с новите зимни... пффф грам не мърда предницата и сцеплението е колкото ми душа сака...). Не трябва да подхождате с пренебрежение към гумите !!! Разликата е бруууутална. Ако някой се съмнява да сложи отпред гуми със стар дот, пренапомпани малко, а отзад - с по-нов и по-голям грайфер и по-меки -> уникален дисбаланс на купето в завой, направо като Ауди може да го добутате
Отпред винаги хубави гуми, ако все още ви е недозавиваща -> отзад по-скапани гуми (ама не галоши все пак), евтино бързо и ефективно е това + по-високо налягане и така... Спадате предните, помпате задните и гледате как колата почва да завива, после променяйте по окачването тампони, разпънки, че съм виждал да се карат предни гуми на 2.4 атмосфери и задни на 2.4... После защо не иска да завие...
Едит: Всяка смяна на пружини също прее§ава много завиването, самоволните "червени/жълти" пружини и всякакви различни амортесьори също пречат. Или комплект окачване за точно тая кола или това с което е от завода, че със смяна на пружините обикновено става голямо мазало с хендлинга.

Моята е с дългата биалетка с тампони с изместен център и никога не ми е недозавивала с нормални гуми отпред (да не говорим зимата като съм с новите зимни... пффф грам не мърда предницата и сцеплението е колкото ми душа сака...). Не трябва да подхождате с пренебрежение към гумите !!! Разликата е бруууутална. Ако някой се съмнява да сложи отпред гуми със стар дот, пренапомпани малко, а отзад - с по-нов и по-голям грайфер и по-меки -> уникален дисбаланс на купето в завой, направо като Ауди може да го добутате

Едит: Всяка смяна на пружини също прее§ава много завиването, самоволните "червени/жълти" пружини и всякакви различни амортесьори също пречат. Или комплект окачване за точно тая кола или това с което е от завода, че със смяна на пружините обикновено става голямо мазало с хендлинга.

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
Интересно спрямо коя друга кола преценявате че Е36 недозавива??
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
Coulthard написа:Интересно спрямо коя друга кола преценявате че Е36 недозавива??
На мен ми е интересно спрямо Е30 как е

Лето две и седемнаесто.
48 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4