ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Модератор: Общи модератори
- sme666ko
- Алфа Въшкар
-
- Кара: ч
- Мечтае да кара: Countach през 80-те
Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Здравейте, колеги.
Нуждая се от съвет относно един акт.
На 02.04.2011 около 22:00 отидох на ОМВ на ул. "202" в София да се видя набързо с един приятел. По това време имаше някаква авто сбирка и навсякъде беше пълно с коли. Тъй като нямаше къде да паркирам, спрях на самия изход на бензиностанцията, като по никакъв начин не пречех на движението по улицата или на излизащите от ОМВ (зад колата ми имаше място да мине камион).
След няма и 2 минути откакто спрях, се появиха няколко патрулки - движейки се СРЕЩУ движението на ул. "202", и БЕЗ включени светлинни и звукови сигнали. Полицаите се държаха грубо, не се легитимираха и се заяждаха с хората. Единият ми взе документите и започна да пише акт:
В продължение на половин час се опитвах да им обясня, че не съм там да се състезавам и не е имало свободно място в бензиностанцията и затова съм спрял на изхода, но те си знаеха тяхното. Според тях това е начина за намаляване на жертвите по улиците. Междувременно отсреща гонките продължаваха, но полицаите се "справяха" с проблема, пишейки ми акт за неправилно паркиране.
Какво да предприема в случая? Днес е последния ден от тридневния срок, в който мога да пиша възражения. Ето примерна картинка на разположението на колата ми на изхода (кръстовището????)

На 02.04.2011 около 22:00 отидох на ОМВ на ул. "202" в София да се видя набързо с един приятел. По това време имаше някаква авто сбирка и навсякъде беше пълно с коли. Тъй като нямаше къде да паркирам, спрях на самия изход на бензиностанцията, като по никакъв начин не пречех на движението по улицата или на излизащите от ОМВ (зад колата ми имаше място да мине камион).
След няма и 2 минути откакто спрях, се появиха няколко патрулки - движейки се СРЕЩУ движението на ул. "202", и БЕЗ включени светлинни и звукови сигнали. Полицаите се държаха грубо, не се легитимираха и се заяждаха с хората. Единият ми взе документите и започна да пише акт:
на 02.04.2011 около 22:00 часа в гр. София е паркирал и престоява с лек автомобил БМВ 520и с рег. номер ХХ ХХХХ ХХ лична собственост, на кръстовището образувано от ул. "202" и изхода от бензиностанция ОМВ. С престоя си водача създава опасност и е пречка за другите водачи в движението.
В продължение на половин час се опитвах да им обясня, че не съм там да се състезавам и не е имало свободно място в бензиностанцията и затова съм спрял на изхода, но те си знаеха тяхното. Според тях това е начина за намаляване на жертвите по улиците. Междувременно отсреща гонките продължаваха, но полицаите се "справяха" с проблема, пишейки ми акт за неправилно паркиране.
Какво да предприема в случая? Днес е последния ден от тридневния срок, в който мога да пиша възражения. Ето примерна картинка на разположението на колата ми на изхода (кръстовището????)

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
L0ReNz0_ написа:добре де не съм прав, но как да постъпя друг път като ми изгори фар ? питам го това ченгето ония ми се смее, вика спираш колата и бягаш до магазина, ами ако е през нощта или насред магистрала? Викам му добре де ако не бях ги пуснал тия халогени кво щеше да стане при наличието на изгорял фар и ония ми вика че ще ми спирал колата от движение. тоя луд ли е?
Ти си ДЛЪЖЕН да имаш резервен комплект крушки... чудя се как не ти е написал и за това. Спираш, пускаш аварийки (ако си на платното слагаш знак) и почваш да сменяш. Това е.
Mollov написа:L0ReNz0_ написа:добре де не съм прав, но как да постъпя друг път като ми изгори фар ? питам го това ченгето ония ми се смее, вика спираш колата и бягаш до магазина, ами ако е през нощта или насред магистрала? Викам му добре де ако не бях ги пуснал тия халогени кво щеше да стане при наличието на изгорял фар и ония ми вика че ще ми спирал колата от движение. тоя луд ли е?
Ти си ДЛЪЖЕН да имаш резервен комплект крушки... чудя се как не ти е написал и за това. Спираш, пускаш аварийки (ако си на платното слагаш знак) и почваш да сменяш. Това е.
А ако незнае как?

- Mollov
- Мародератор
-
Aко не знае - Викаш пътна помощ да те извади до най-близкият град/сервиз... в закона няма такова понятие като "аварийно придвижване с един светещ основен фар" или пък "аварийно използване на фаровете за мъгла поради изгорял един (или и двата) основни фарове" .... и липсата на знание как да си ги сменим. Закона не прави разлика между Е30 с лесна смяна и Е90 с трудна смяна. Трябва да можеш, това е.Тва ако си на магистрала и останеш на място да чакаш да се съмне - ш'те направят луд куките ако те видят. Викаш пътна помощ да те извади до най-близкият град/сервиз... например..
Сега... това са нещата по закон... а кво се случва реално... е друг въпрос... и аз съм се придвижвал с един основен фар при изгорял другия в най-неподходящия момент... но спрях след няколко км на първата OMV и си взех крушка, смених я на място и айде... не, че нямах резервни, ама в тоя пълен мрак на неосветен път (подбалканския) и липса на място за аварийно спиране... трябва да си ненормален да останеш на платното.
Сега... това са нещата по закон... а кво се случва реално... е друг въпрос... и аз съм се придвижвал с един основен фар при изгорял другия в най-неподходящия момент... но спрях след няколко км на първата OMV и си взех крушка, смених я на място и айде... не, че нямах резервни, ама в тоя пълен мрак на неосветен път (подбалканския) и липса на място за аварийно спиране... трябва да си ненормален да останеш на платното.
L0ReNz0_ написа:добре де не съм прав, но как да постъпя друг път като ми изгори фар ? питам го това ченгето ония ми се смее, вика спираш колата и бягаш до магазина, ами ако е през нощта или насред магистрала? Викам му добре де ако не бях ги пуснал тия халогени кво щеше да стане при наличието на изгорял фар и ония ми вика че ще ми спирал колата от движение. тоя луд ли е?
Същия въпрос зададох и аз и на катаджиите, които ми писаха акта и в КАТ като писах възражение. Не получих отговор от никой (писал съм я случката ми в тази тема). През нощта, в порой, в движение ми изгорял единия фар. Сами знаете като е мокър пътя вечер колко се вижда. Спряха ме и ме питаха дали знам за какво ме спират - естествено не знаех. Г-н катаджията ми показа изгорелия фар и му казах, както е, че сега е изгорял и тръгнах да го сменям (винаги имам резервни крушки). Уви - каза, че са констатирали нарушението и ще пишат акт, въобще не се поинтересуваха дали смених крушката, интересуваше ги не аз да съм безопасен за останалите участници, а да ми напишат акта (50 лв и 5 т. - за справка с един приятел ходих да го плащам, неговия за ПТП, при което той е виновен му взеха 4 т. На мен точките са ми по-важни, тъй че по-добре другия път ако знам, че ми е изгоряла светлина като ми вдигнат палка да се ударя директно в патрулката...).
И за спирането от движение вероятно е прав, защото като им исках обяснение ме заплашихасъс същото.
Не си губи времето да пишеш възражение, въобще не се четат, а пък и глобата ти е до 50 лв в графата на необжалваемите. Ще трябва да се примириш, че тук е така, и реално да нямаш вина, пак си виновен...

- Mollov
- Мародератор
-
Попаднал си на някви лешпери... в случая го има и човешкия фактор... да се замислят, да разберат за кво иде реч.. то като е дърво, не можеш да го направиш на човек... няма как. Само един е успял, и то в приказка за чавета.
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Въпрос относно взимане на пари от ГО. Случая е следния преди месец някъде ме удари един на паркинга на Т-Маркет и Шела на бул. България. Няма да изпадам в подробности. Удари ме този и избяга. Аз викнах КАТ, направиха ми протокол, предадох рег. номер на избягалия участник на ПТП и ми казаха след 1 месец някъде да ходя в КАТ. За този 1 месец те ще са го привикали в КАТ, ще видят къде му е ГО и предполагам вече да ми дадат някакъв документ (тук вече не съм наясно, поправете ме ако греша, не съм минавал по този път), с който да си взема парите от неговата ГО за нанесените ми щети.
Колата, с която бях не беше на мое име, карах я с генерално пълномощно и вече я продадох. С две думи, вече нямам никакви документи за нея. При това положение могат ли да се вземат тези пари за щетите или трябва задължително настоящият собственик да ги вземе.
Вярно, както казах колата я продадох, но ако ми се полагат някакви пари защо да не си ги взема.

Колата, с която бях не беше на мое име, карах я с генерално пълномощно и вече я продадох. С две думи, вече нямам никакви документи за нея. При това положение могат ли да се вземат тези пари за щетите или трябва задължително настоящият собственик да ги вземе.
Вярно, както казах колата я продадох, но ако ми се полагат някакви пари защо да не си ги взема.

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
Въпросът ми е свързан с годишният технически преглед. Аз карам колата си извън България и всяка година трябва да карам 4000 км за да мина технически преглед.Въпросът ми е дали се признава технически преглед от друга страна членка на EU и при изтичане на на технически преглед как легално може човек да се прибере в БГ.
ПП Благодаря Ви предварително....
Здравейте, значи получих си НП от КАТ за алкохол и след 5 месеца трябва да ходя да си взема книжката. Та въпроса ми е: Кога трябва да си платя Наказателното постановление? Когато ми изтече наказанието или когато ми е връчено НП-то? Също трябва да си заплатя и кръвния тест и за него ли има срок? Другото, което искам да попитам, ако трябва да платя сега, дали ще направят отстъпка, както бяха споменали по БТВ, в 14 дневен срок?
- dokie
- ентусиаст
-
- Кара: BMW e39, VW Golf, Audi
- Мечтае да кара: Е60 М5
jordanraw написа:Въпросът ми е свързан с годишният технически преглед. Аз карам колата си извън България и всяка година трябва да карам 4000 км за да мина технически преглед.Въпросът ми е дали се признава технически преглед от друга страна членка на EU и при изтичане на на технически преглед как легално може човек да се прибере в БГ.
Това, което знам от колега закупил си автомобил от Испания - там прегледа се прави на 2г. и тук при нас му го бяха признали.... така, че предполагам (казвам предполагам, тъй като нямам личен опит) няма да има проблем... освен ако нещо не претендират, че е с БГ номера и не пожелаят да я прегледат... но реално и тук няма значение с каква регистрация съм... колата си е кола и мога да мина във всеки един сервиз и да се установи техническото й състояние.
BMW318ius написа:Здравейте, значи получих си НП от КАТ за алкохол и след 5 месеца трябва да ходя да си взема книжката. Та въпроса ми е: Кога трябва да си платя Наказателното постановление? Когато ми изтече наказанието или когато ми е връчено НП-то? Също трябва да си заплатя и кръвния тест и за него ли има срок? Другото, което искам да попитам, ако трябва да платя сега, дали ще направят отстъпка, както бяха споменали по БТВ, в 14 дневен срок?
Най-общо казано - след като ти е връчено НП-то

jordanraw написа:Въпросът ми е свързан с годишният технически преглед. Аз карам колата си извън България и всяка година трябва да карам 4000 км за да мина технически преглед.Въпросът ми е дали се признава технически преглед от друга страна членка на EU и при изтичане на на технически преглед как легално може човек да се прибере в БГ.
НАРЕДБА № 32 ОТ 5 АВГУСТ 1999 Г. ЗА ПЕРИОДИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПРОВЕРКА НА ТЕХНИЧЕСКАТА ИЗПРАВНОСТ НА ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Чл. 37а.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Международни удостоверения за технически преглед на ППС по реда на Спогодбата за приемане на еднакви предписания за техническите прегледи на пътните превозни средства и взаимното признаване на тези прегледи (обн., ДВ, бр. 37 от 2004 г.; изм., бр. 42 от 2006 г.) се издават от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или упълномощени от него лица след представяне на втория екземпляр на протокола за преглед за проверка на техническата изправност на ППС (приложения № 6 и 6А), извършен в КТП от I, III или V категория, или на документ за извършен технически преглед по реда на Наредба № I-45 за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.
(3) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) За регистрираните нови ППС от съответните категории международно удостоверение за технически преглед по реда на Спогодбата за приемане на еднакви предписания за техническите прегледи на пътните превозни средства и взаимното признаване на тези прегледи се издава след изтичане на първата година от експлоатацията му.
- Mitko195
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530xi
- Мечтае да кара: S65 Lorinser
Здравей bau.bg,
Тази вечер в 19:00 12/4 ми вдигнаха колата от бул. Янко Сакъзов- бях спрял посока Васил Левски на очертано нормално място за паркиране в Синя зона (която мислех, че е до 18:30).
Отидох да си я взема- 33лв за превоз от 500м и...надраскана около задната джанта по бронята отдолу- казвам, че имам претенция- написаха ми акт и ми обясни полицая, че така се правело, за да ми се отрази претенцията- а иначе си има табелка, че за Синя зона не се налага административно наказание.
Накрая ми казаха, че дори да ми признаят претенцията (никакъв шанс нямало) ще я пратят на МОЯ застраховател да ми я оправи
Написал съм възражение в акта, искам и да го обжалвам в 3 дневния срок и да ми оправят колата, мога ли да направя нещо по въпроса или да си пестя нервите?
Тази вечер в 19:00 12/4 ми вдигнаха колата от бул. Янко Сакъзов- бях спрял посока Васил Левски на очертано нормално място за паркиране в Синя зона (която мислех, че е до 18:30).
Отидох да си я взема- 33лв за превоз от 500м и...надраскана около задната джанта по бронята отдолу- казвам, че имам претенция- написаха ми акт и ми обясни полицая, че така се правело, за да ми се отрази претенцията- а иначе си има табелка, че за Синя зона не се налага административно наказание.
Накрая ми казаха, че дори да ми признаят претенцията (никакъв шанс нямало) ще я пратят на МОЯ застраховател да ми я оправи

Написал съм възражение в акта, искам и да го обжалвам в 3 дневния срок и да ми оправят колата, мога ли да направя нещо по въпроса или да си пестя нервите?
ЧовекО спря да пише тука май така че те съветвам да им се обадиш
Иначе защо не отидеш да заведеш щетата при застрахователя и да кажеш че тея са ти я одрали...
Иначе защо не отидеш да заведеш щетата при застрахователя и да кажеш че тея са ти я одрали...
Mitko195 написа:Здравей bau.bg,
Накрая ми казаха, че дори да ми признаят претенцията (никакъв шанс нямало) ще я пратят на МОЯ застраховател да ми я оправи![]()
На какво основание е акта, по кой чл.?
- Toneloker
- ентусиаст
-
- Кара: e70 3.5xd 2010 M packet
Новия закон според, който вече не вземали книжки при снимка от камерите важи ли и за населено място?