Идей за справяне с проблема-трудно влизане на 1-ва и 2-ра!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Идей за справяне с проблема-трудно влизане на 1-ва и 2-ра!

Мнение от Nukem » 04 Апр 2011, 20:53

Колеги искам да се допитам до вас, че идейте ми се изчерпаха!
Проблема е че трудно влиза първа скорост и някой път се налага да вкарам 3-та и тогава 1-ва! Проблема го прави както студена така и на топла!
Смених:
-тампони на мотора.
-тампони на скоростите.
-гуменото каре.
-съединителя пълен комплект.
-маслото на скоростите.
-долна и горна помпа на съединителя.
-спирачната течност/оказа се че съединителя работи с нея/.
-смених и скоростната кутия и семерините и, новите са от компакт 99-та година / и на старите и на новите скорости си влиза 1-ва трудно/.

Изображение
Изображение
Изображение

Аз си мисля, че или съм карък и на новата и на старата кутия е прецакан синхронизатора на 1-ва скорост!
И другия варянт да сменя има един маркуч между двете помпи!
Помагайте че друго не се сещам!
П.С: Изчетох и другите теми за проблеми със скоростите!
П.С: С новите помпи и новата спирачна течност има подобрение но много леко!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Re: Идей за справяне с проблема-трудно влизане на 1-ва и 2-ра!

Мнение от Борис_Малинов » 04 Апр 2011, 20:57

При неработещ двигател, пак ли влизат трудно?
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 04 Апр 2011, 21:00

да!

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 04 Апр 2011, 21:01

А втулките по лостовата система как са? Луфтове?
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 04 Апр 2011, 21:02

лоста няма луфтове, пробвах на един приятел колата хем ноговата е 91-ва и лоста се мадахерца доста по-свободно и пак влизат по-лесно!
М/у другото подам ли малко газ си влиза перфектно 1-ва!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 04 Апр 2011, 21:11

Този проблем с времето ли се появи и усили, или просто стана внезапно?
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PREDATOR_318is » 04 Апр 2011, 22:22

При мен е почти същото, но като позагрее се оправя донякъде. Според мен е възможно да е синхронизатор или да е поразбито, нещо по лостовата система. Ще ми е интересно ако постигнеш решение, както ще се окаже.
Успех.

Аватар
Кара: много работи
Мечтае да кара: вече нищо

Мнение от Martini » 04 Апр 2011, 22:59

Да не е криво купето на колата и от там да дава отклонение и да пречи на лоста :conf:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 05 Апр 2011, 0:32

Проблема не се е усилил с времето за 3-те години от както я имам си е все така 2 години със старите скорости и 1 година с новите!
Купето не е криво, колата никога не е имала удар!И лостовата система е наред, мисля да взимам лек маховик догодина и ще потърся още едни скорости да пробвам пак дали ще има разлика, но ми се иска дотогава да пробвам да измислим някакво решение!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30,е46,е60
Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
Детайли за колата: лимузинкa

Мнение от angelBMW » 05 Апр 2011, 4:48

Зацепен ли е добре? Аксиалния лагер как е ? имам го същия проблем от както свалих кутията..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 05 Апр 2011, 9:08

И аз си мислех за зацепването, но как да го проверя? майстора който я прави интервенцияте е добър, даже и той има е36-ца и е наясно с нещата?
Още един варянт си мисля който е малко вероятен, новата кутия ми е от компакт от последните и мисля тези компакти са с едни малко по-различни тампони на кутията не като нормалните плътни а с някаква течност вътре малко като тези на двг-то, аз сложих нормални за моето купе/разбира се нови/ сега си мисля да пробвам тези на компакт-а, но нали ми го правеше проблема и преди да сложа новата кутия. Засега остава или синхронизатор или зацепване, но трудно ще ги проверя дали е от тях!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 05 Апр 2011, 11:04

Аз имам същия проблем ...., оня ден си оправях спирачките и сменях и спирачна течност , та хвърлих едно око на хидравликата на съединиеля. При мен работния цилиндър сълзи съвсем леко от оста на буталото и нарушава хемретичността на системата , от там няма достатъчно "сила" да бутне вилката достатъчно на пред и 1-ва не влиза добре ....

Липсата на достатъчно налягане може да се породи от -теч , или от недобре обезвъздушен съединиел !

Направи следния опит ....
Демонтирай работния цилиндър от скоростната кутия (аз разбрах , че си сменил и него и хидравличната помпа на съеднителя ) , без да го махаш от маркуча , само двата болта , които го фиксират към кутията ..... Изкарай от скорост (нищо , че си маханал работния цилиндър , просто дръпни лоста на скоростите и скоростта ще си излезе), запали двигателя , вземи дълга отверка и натисни вилката , там където буталото на работния цилиндър натиска вилката , натисни хубаво с отверката и пробвай да вкараш 1-ва , ако скоростта ти влезе добре - ясен ти е проблем - буталото не бута достатъчно силно вилката на пред ..... Щом е сменено с ново , значи просто не е добре обезвъздушена системата ! Как да разбереш дали е така .... Намираш някой да ти натисне педала на съединителя , а ти опитай с ръка да върнеш буталото на работния цилиндър на зад , ако успяваш сравнително лесно да го върнеш , значи не ти е обезвъздушен добре съеднителя ..... Почти съм убеден , че там ти е проблема !
99% от "майсторите" не знаят как да обезвъздушат добре съединителя ....
Процедурата е следната и те съветвам да я направиш , щом си сменил с нова спирачна течност и с нови помпи ....
Нужни са трима души - един помпа на педала , един следи течността и постоянно налива(при съединителя много бързо пада и трябва веднага да се компенсира , иначе пада под нивото на дупчицата от която тегли течността и глътне ли въздух , пропада работата ) и един отвива и завива пробката на работния цилиндър.
Наливаш ДО ГОРЕ спирачна течност в казанчето (задължително до горе , да стигне толкова , че почти да прелее) , един натиска педала на съединителя (няма нужда да се помпа , при съединителя е малко по различно от спирачките ...) , а другия отвива пробката на работния цилиндър (хубаво е да имаш прозрачен маркуч с подхоящо сечение , потопен в малък съд с 1 см спирачна течност на дъното). Поставяш маркуча на пробката и следиш течността за балончета въздух. След като изтече известно количество течност (и евентуално въздух ) веднага завиваш пробката (през това време човека на педала в никакъв случай не пуска педала , докато ти не му кажеш , че си завил пробката). Същевременно другия с течността долива до горе и не допуска нивото да пада . Много е важно да завиеш пробката , преди системата да глътне въздух през пробката .... След като завиеш пробката , човека на педала пуска педала и пак го натиска и го държи долу , ти пак отвиваш пробката , изтича течност , завиваш пробката (другия с течността постоянно долива). Процедурата се повтаря докато има балончета в течността , свършат ли балончетата , правиш още 2-3 цикъла , за да си сигурен , че няма вече въздух .
До тук процедурата я правят повечето майстори .... , но последната и най -важна част я пропускат , а именно да изкарат въздуха от работния цилиндър !!!
Натиска се педала и се държи в долно положение , отвива се пробката и с ръка се бута на зад буталото на работния цилиндър , за да се изкара въздуха от самия цилиндър , излизат малко балончета , пробката се завива и ГОТОВО - системата е напълно обезвъздушена ! След това човека на педала пуска педала и пак го натиска , а ти опитваш дали можеш да върнеш буталото на зад .... , трябва да усещаш сериозно съпротивление и да не можеш лесно да го върнеш на зад (капачката на казанчето трябва да е завита ) , иначе течността в казанчето ще се вдига на горе и ти лесно ще връщаш буталото .....
Провери маркучите и тръбичките за хемретичност , ако има дори елементарен пропуск някъде , хидравликата няма да може да натиска добре вилката ....
Всичко казано е при условие , че като натиснеш вилката с отверката ти влизат добре скоростите , ако не влизат , значи проблема не е в хидравликата ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zlobil » 05 Апр 2011, 12:50

Супер ама нали като свали помпата от скоростната кутия (двата болта) и натисне съединителя буталото на помпата ще изхвърчи и помпата му ще стане на парчета ?

И друг въпрос имам... как със отверка ще натисне вилката ?

Не се заяждам ама малко на теория го ударихме тука.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 05 Апр 2011, 13:41

Методи е написал при свален работен цилиндър да се натисне с отвертка вилката, а не да се натиска съединителя. Това е само за проба, за да разбере колегата дали му е в хидравликата проблема. Натискането на съединителя се прави при монтиран работен цилиндър при обезвъздушаване на системата. А последния етап от обезвъздушаването с натискането на буталцето назад и аз не го знаех, за пореден път ценен съвет от Методи. :bowdown:

Едит: Колегата, който ще прави експеримента само да внимава като натисне вилката на работещ двигател и вкара 1-ва да не забрави първо да изключи от скорост преди да пусне вилката. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zlobil » 05 Апр 2011, 13:46

Много ясно че при свалена помпа ще може да се бръкне и да се натисне вилката... въпроса е как ще стане като се има на предвид че трябва бая сила там.

metodi80 написа:Натиска се педала и се държи в долно положение , отвива се пробката и с ръка се бута на зад буталото на работния цилиндър....

За да се бутне буталото помпата трябва да е разделена от скоростната кутия... ако се натисне педала на съединителя помпата ще се разглоби!

Има и нещо друго...

Като се натисне педала на съединителя буталото на помпата избутва вилката. За натискането на тази вилка се изисква много сила. След пускането на педала на съединителя вилката избутва буталото в началната му позиция. Тоест получава се упражнението посочено по-горе, което според мен няма как да стане.

В този ред на мисли не знам за какви допълнителни обезвъздушавания става дума.

Следваща

Назад към E36