И аз вече имам BMW! (Какво да сменя?)

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

И аз вече имам BMW! (Какво да сменя?)

Мнение от vsulov » 20 Май 2002, 17:08

Привет на всички!
Най-после и аз имам BMW! Е, може и да е скромно (316i, 1990 г.), ама аз съм доволен!
Искам съвет: какво и в какъв ред ще ми препоръчате да сменя. Питам за реда, защото не разполагам с неограничени финанси!
Това, което се знае е, че маслото е сменено преди 11К, а ремъкът - преди 68К. Основно се притеснявам за ремъка - на колко е добре да се сменя и наистина ли разбива куп работи, ако се скъса?
Мерси !!!

ентусиаст
Аватар

отг::И аз вече имам BMW! (Какво да сменя?)

Мнение от PARADOX_sf » 20 Май 2002, 18:51

Ami masloto do kolkoto znam se smenia na 10k a remuk ne znam. Ama mai triava da go smenish.

Кой кашля?
Аватар
Кара: D779676

Мнение от Nikolay1 » 20 Май 2002, 19:21

Za razli4nite modeli remaka se smenq na razli4en probeg , no edno moga da ti kaja sas sigurnost kupi6 li si kola vtora raka parvo se smenq remaka i filtrite.

Za kolata 4estito da si q kara6 sas zdrave i bez avarii ;)

смирен поклонник
смирен поклонник
Аватар
Кара: w212 E500 4matic, E30 325ic
Мечтае да кара: Specialized S-Works Epic и Dacia Logan 0.9tce

Мнение от LandShark » 20 Май 2002, 22:22

Честито! Жив и здрав да си я караш безаварийно. На твоя модел двигател (М40) ремък се сменя на 40К км, и ти препоръчвам силно това да е едно от първите неща, особено ако не знаеш кога точно е бил сменян преди. Мисля че има препатили в този форум от несменяне на ремък на М40, кофти работа е, да не се случва. За маслото - зависи какво е. Освен това колата ти е снабдена със система за индикация кога е време да си сменяш маслото в зависимост от индифидуалния ти стил на шофиране - това са тези 5 зелени светодиода на таблото + 1 жълт и 1 червен. Като дадеш контакт само тогава светят, след запалване изгасват.

Land Shark II
'89 "316" ;)

Kalio
Аватар

Мнение от Kalio » 20 Май 2002, 22:47

Основният проблем на М40 е АНГРЕНАЖНИЯТ РЕМЪК.За разлика от други модели тук смяната му е належаща на 40 хил.км.Относно маслото за да работят правилно хидравличните повдигачи на клапаните вискозитетът му трябва да бъде 10W40(50) или 5W40(50), но в никакъв случай 15 или 20W.Това са полусинтетични масла.Успех

Пристрастен към БМВ
Пристрастен към БМВ
Аватар

Мнение от Роската » 21 Май 2002, 8:58

Плюс казаното до тук добави и смяна спирачна течност на която никой не овръща внимание , а тя се сменя на всеки 2-3 години.Задължително термостат на по-ниски температури.
Обърни внимание на визкозният съединител на перката.Ако нямаш левов ресурс да го смениш , задължително поне го свали и го почисти с нафта и кореселин,защото в предната му страна (по посока движението на колата) има много мизерия и прахоляк , който пречат на топлообмена.
След това на безопасно място не забравяй да и покажеш кой владее положението за да те уважава занапред.

смирен поклонник
смирен поклонник
Аватар

отг::Бисер!

Мнение от LandShark » 21 Май 2002, 11:14

След това на безопасно място не забравяй да и покажеш кой владее положението за да те уважава занапред.

:) Те това тука ще си го запиша в специалния файл с най-добри съвети за нови собственици на БМВ.

Land Shark II
'89 "316" ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

отг::Бисер!

Мнение от Astor » 21 Май 2002, 13:56

Chestito i sys zdrave da si go polzvash i ot men. Az kato sobstvenik na syshtiq dvigatel shte ti kaja nqkoi ceni ta da znaesh da ne te izlyje nqkoi tyrgash.
Masleniq filtyr v DARU CAR e 17lv. za M40, taka che moge i ot tam da si go kupish. Az moq si go kupih ot drugo mqsno za syshtite pari, no moge bi e po dobre da si originalen(Moq e PORULATOR, ako tak se pishe imeto). Az sipah maslo CASTROL GTX3 polusintetika i ne moga da ti kaja dali e dobro poneje s drugo ne sym karal, no mislq, che tova maslo e edno dobto reshenie(Malko e skypo 15lv za lityr!!!), taka che ako se nalaga da dolivash e gadno. Moeto BMW go gori i mi e malko tyrsene da dolivam maslo ot 15 lv. Vyzdushnie filtyr go ima na MAN i na PORULATOR, kato tozi na MAN e po evtin, mislq che e na cena okolo 10-12 lv, taka che mogesh da si vzemesh takyv. Remyka, ako ti e za smqna ne e skyp t.e. 20lv struva, no e bez rolkite. S rolkite remyka e 100lv., no maistora shte ti kaje dali trqbva da gi smenqsh. Gorivniq filter syshto mi se vyrti, che e okolo 18lv., no ne sym siguren. Hubavo e da smenish i spirachanta technost, no tova i az ne sym go napravil i mi predstoi. Vsichko e vypros na vreme i pari.:o) Uspeh :o)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Dancho » 23 Май 2002, 10:22

LandShark ще обясниш ли по-подробно за системата за индикация кога е време да си сменяш маслото, защото на мен ми светят всичките зелени светодиоди, но незнам дали не се изгорели жълтия и червения ...

смирен поклонник
смирен поклонник
Аватар

Мнение от LandShark » 23 Май 2002, 11:39

Системата за индикация и инспекция на автомобила е едно от най-яките неща: не се сещам кои други марки още от средата на 80-те могат да се похвалят с такова нещо. За да работи както трябва обаче е ** ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ** при всяка смяна на масло да се нулира компютъра, защото той няма датчик който да отчита смяна на масло. Идеята на тази система е, че компютъра отчита визкозитета на маслото, отчитайки колко често е палена колата, до какви максимални обороти е натоварван мотора, дали се кара предимно градско (на къси разстояния) или и извънградско. В зависимост от това той съветва да се смени по-рано или по-късно от предвидените от производителя на маслото километри. Колко далеч си от необходимост за смяна на маслото? Това го показват светодиодите - като дадеш контакт светват или само зелени (колкото по-малко, толкоз по-близо до смята), или жълт (трябва да се сменя) или червен (**ЗАЩО ЗАКЪСНЯВАШ???***). Освен това през определени интервали (в зависимост от изминатите километри, но май поне веднъж годишно) светва и индикацията "inspection" която по идея те преканва да ходиш в сервиза да ти проверят окачване, течности, и други такива общи неща свързани със периодичната поддръжка на автомобила.

Land Shark II
'89 "316" ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batDancho » 23 Май 2002, 13:29

А как познава какво масло съм му сипал или по подразбиране е настроен на параметрите на някое масло? Нали различните масла имат различен пробег ? Това не го знам и мисля, че ще е интересно за повечето от нас да го научат.

Пристрастен към БМВ
Пристрастен към БМВ
Аватар

Мнение от Роската » 23 Май 2002, 22:51

Бат Данчо , БМВ е уникален автомобил , но все пак в него все още няма вградена химическа лаборатория.Изчислението е в сила за дългия списък масла изброени в манюала на колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Dancho » 26 Май 2002, 22:41

благодаря за разяснението, но как се нулира компютъра при смяна на маслото ??? При мен свети "inspection" постоянно, това проблем ли е ?

Данчо

младши ентусиаст
Аватар

Относно смяна на ангренажен ремък без ролките виж тук

Мнение от batDancho » 27 Май 2002, 13:07

Потребител
Аватар

Мнение от moonghost » 27 Май 2002, 13:31

ne nqma problemi i da go karash taka s swetnata indikaciq, no ako ne te drazni moje da idesh da si go nulirash -procedurata trae 24sec :)

Следваща

Назад към Основен Форум