Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)

Мнение от fedoracore » 26 Мар 2011, 14:51

използваи и скоростите при спиране
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: ше E36 325i

Мнение от F*natic » 26 Мар 2011, 18:46

bum_bum написа:Едва ли някой си е мерил спирачния път, но сток спирачките при е36 са задоволително добри при всички модели.
Зимна гума на 4 години от където и да я гледаш си е галош. Значение имат и качеството на накладките и дисковете също, а и 30к километра зад волана не са голям стаж за да имаш наистина качествена преценка и реакция.
Иначе за протокола без време за реакция аз спирам за около 36-7 метра от 100.

офф топик!
от чисто любопитство - с какви спирачки си? :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Мар 2011, 20:45

325x25 отпред и 294X19 отзад.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: ше E36 325i

Мнение от F*natic » 26 Мар 2011, 20:54

bum_bum написа:325x25 отпред и 294X19 отзад.

със същите съм, спира зверски, но все пак не вярвам да е под 40м. :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Мар 2011, 21:12

За това вече има значение окачването, дисковете, накладките и т.н..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320 M50B20
Детайли за колата: Е36 М50Б20

Мнение от zorobg » 26 Мар 2011, 21:49

u`F`o написа:Здравейте колеги!
Четох по въпроса в търсачката, но не намерих точно такава тема.
Въпросът ми към вас е колко метра ви е спирачният път от 100км/ч? При този резултат с какви гуми сте били летни/зимни с какъв цолаж и размери? Коя година са ви гумите? Нови, 3-4 годишни или още по-стари? С какво налягане ги тествахте?
Питам всички тези въпроси, защото моята 20ска купе ми направи около 50-60м ПЪЛЕН спирачен път и щях да се ударя (Пълния спирачен път включва времето за реакция, т.е. времето за което съм си преместил крака от педала на газта, през времето за което сработват спирачките до спирането на колата в пълен покой). Аз че имам 30 000км зад волана имам, но смятайте колко бавно съм спирал от 100км/ч, за да си мисля по време на спирането в коя кола ще се ударя, колко ще ми струват броните, няма ли да спре тая кола най-сетне :dunno: , а през това време ABS-са си ме "рита" и аз само гледам как наближавам колите и няма къде да ида. Влезнах в насрещното, добре че ме заобиколи един чичко (Господ здраве да му дава, а на мен акъл!) иначе с тая Lada Niva която караше щеше да ме направи мармалад... Нали след като един път ABS-a сработи, спирачното усилие е 100% към колелата, т.е. няма как да спре по-бързо колата?
Иначе колата е със зимни Dunlop Wintersport 3D DOT септември 07 размер 225/40/18, има накладки още 4-5мм (свирят), налягането им е точно 2,5 бара на 4те гуми. Колата е с газова и я държа пълна, т.е. около 50тина килограма още към оригиналните 1310кг + мен (80) + още един пасажер (80), грубо 1,5 тона се получава - поправете ме ако греша. Мислех си, че като е с 4ри диска и ABS ще спира бързо, ама определено не ми се струва като да спира бързо и добре.
...
Преди няколко дни ходих на майстор (познат) и се качи да я покара, защото му обясних, че едвам спира и че педала ми е яко твърд. Оказа се, че една скоба на маркучлето за сервото липсва и от там дърпа въздух. Сложихме скобата и педала омекна леко - вече не е като на Жигула :) , че даже колата взе да спира и една идея по-добре.
Аз ли очаквам твърде много от еднобуталните спирачки на обикновена 3ка '93та година или просто моята не спира :dunno:
Ще се радвам, някой да ми хвърли малко светлина по въпроса.
Поздрави :bchug:

П.С.: Нека само колегите с купетата да пишат, защото килограмите на седана и компакта са други и предполагам си оказва влияние :yes: , т.е. седаните и компактите спират по-добре при всички положения ;)

:OT:
Пиша без да чета мненията на колегите, защото и аз тази "дотъркалях" абсолютно същите зимни гуми, дори с 1 г. по-стари от твоите, тази зима до пролетта. Поведението им на сухо и мокро е под всякаква критика (вече), особено в сръвнение с летните ми гуми :). Пълна трагедия и никакво сцепление на сухо и мокро. Това е! Хората са си казали: зимни гуми се сменят след 2, максимум 3 сезона :) Колко са прави, знаят си само те ( а и някои от нас). Безаварийни километри колеги и дано сте разбрали, че инвестицията в гуми, не само си заслужава, но е и почти задължителна :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 27 Мар 2011, 1:31

zorobg написа:Безаварийни километри колеги и дано сте разбрали, че инвестицията в гуми, не само си заслужава, но е и почти задължителна :)

аз не бих се съгласил, ама ние във Враца сме така, пестим, че няма пачка :mhihi:

цяла зима карах с летни гуми отпред и да ви кажа, че спирачния ми път е един и същ, и на пързалки в планината ходих и т.н.

иначе, хубаво е колата да спира :yes:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 27 Мар 2011, 7:54

:ok: Тия глупаци от MICHELIN,CONTINENTAL,FULDA,VREDESTEIN,GOODYEAR и т.н. що се занимават да правят и зимни,и летни не знам... ADAC пък взели на интересни да се правят - тия добри,ония не стават... :D а то важно е да има галош там,и си спира,и си върви,никви грижи. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 27 Мар 2011, 8:23

u`F`o написа:...а през това време ABS-са си ме "рита"...

А аз не разбирам защо коментирате дискове и накладки, след като в случая май гумите са слабото звено ?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 27 Мар 2011, 9:14

Колега , вземи иди на свестен майстор да ти прегледа спирачната система (ама наистина при човек , който се занимава с БМВ) !
Гуми , дискове , накладки , амортисьори - да , всичко това е от основно значение за спирането , ама по това което чувам от тебе за "лаг" от 1 секунда при спирането , когато натискаш спирачката ..... !
Земи си смени спирачните маркучи , спирачната течност и ще видиш как всичко ще си дойде на мястото !
Щото с годините тия маркучи стават на пустиняк (дори от вън да изглеждат добре ... от вътре канала става тънък като игла , че и по зле , или пък правят "тапа" и няма минаване на течността ... Когато сечението на канала е намаляло ,няма достатъчно налягане в/у буталото и се получават или подобни "лагове" както ти описа , или липса на достатъчно усилие в/у буталото , или пък блокиране на буталото ). Спирачната течност не е нужно да е от дарукар , за да е добра , вземи си течност от който и да е магазин (гледай да е нещо -БОШ , Текстар , мисълта ми е да е марка ...).
Инспектирай си дисковете и накладките (състоянието на феродото на накладката си личи като се свали накладката , не говоря за това дали има или няма феродо , а за това дали е добро като качество .... , обикновено ако цапа джантите и не скърца при спиране , феродото е добро ). Важно е диска да не е прегряван (прегряван диск си личи по цвета на ръждата по външните периферии ... , прегряван диск има много светло кафяв към почти червен цвят на ръждата ... ). Премери си дебелината на дисковете (предни и задни ) , минималните стойности за преден плътен диск са 10.4мм , заден - 8.4 , за преден вентилиран е 20.4 , заден вентилиран 17.4.
Като последно ще ти кажа - не скачай на педала на спирачката , защото АБС-а ще те рита колкото по висока е скоростта и колкото по силно го натискаш - нормлно , стреми се да няма приплъзване и влачене на гумите по платното (а колкото по силно натискаш и си с висока скоросто , толково по -голяма е вероятността да блокираш колелата и те да се влачат - демек толкова повече ще те рита абс-а ) Времето през което АБС-а те рита е време през което колата не спира добре ! Така че стреми се като усетиш , че абс-а те рита , лееко да си вдигнеш крака от педала , така че хем педала да спре да те рита , хем същевременно да има спирачно усилие (по възможност максимално допустимото за съответна ситуация ) .... Колата няма да спре по бързо ако ти си се опулил повече или по -малко от уплахата и от това че се чудиш дали ще спре или няма да спре ... ! Колата ще спре по -бързо ако си адекватен и следиш реакциите на спирачната система (това се постига със стаж за волана ) ! И те така ... иди си смени макручите и течността (ама не някой пишман майстор да ти каже - "добре са ти маркучите " и ти да му повярваш , ако не са сменявани - смени ги ! ) Тия дни (може и още днес) ще сменям спирачни маркучи и накладки и ще покажа за какво иде реч (какво означава не-добър маркуч ) ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ф30 328и
Мечтае да кара: ф30 340и
Детайли за колата: В поргрес да си я ъпгрейдна на макс :)

Мнение от bmwe46m3 » 27 Мар 2011, 16:21

по каталог на бмв гледах 320и купе е36 100-0 км/ч за 41.5м

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 27 Мар 2011, 21:19

bmwe46m3 написа:по каталог на бмв гледах 320и купе е36 100-0 км/ч за 41.5м

Колега къде го гледа каталога? Ако е възможно дай и аз да видя :yes:

metodi80 написа:...
Като последно ще ти кажа - не скачай на педала на спирачката , защото АБС-а ще те рита колкото по висока е скоростта и колкото по силно го натискаш - нормлно , стреми се да няма приплъзване и влачене на гумите по платното (а колкото по силно натискаш и си с висока скоросто , толково по -голяма е вероятността да блокираш колелата и те да се влачат - демек толкова повече ще те рита абс-а ) Времето през което АБС-а те рита е време през което колата не спира добре ! Така че стреми се като усетиш , че абс-а те рита , лееко да си вдигнеш крака от педала , така че хем педала да спре да те рита , хем същевременно да има спирачно усилие (по възможност максимално допустимото за съответна ситуация ) .... Колата няма да спре по бързо ако ти си се опулил повече или по -малко от уплахата и от това че се чудиш дали ще спре или няма да спре ... ! Колата ще спре по -бързо ако си адекватен и следиш реакциите на спирачната система (това се постига със стаж за волана ) !

За сефте карам кола с АБС за повече от едно качване :yes: Започнах да ги усещам нещата лека по-лека. Boyadjiev също спомена да се изтества спиране с по-слаб натиск на спирачния педал. Днес пробвах- наистина работи :yes: Бях се заблудил, че ABS-а помага за възможно най-кратък спирачен път, но явно не е така.
Последният път (случаят който съм описал) всъщност се чудех как да направя спирачният път по-къс и мисля, че си бях адекватен, но не знаех, че когато ABS-a "рита" се удължава спирачният път. Е, вече знам :yes:

Иначе по темата, говорих днеска с един съфорумник с E36 купе на протеста. И той ми казва, че съединителя му е твърд, но спирачката му е мека. При мен съединителя ми е твърд, а спирачката като че ли е още по-твърда...
Последният път като я кара автомонтьор, когато сложи скоба на едно маркучле от двигателя към сервото от където е взимала въздух, каза, че педала се усеща, сякаш няма серво. След това я покарах аз и беше една идея по-добре, но като цяло си мисля, че прилагам сравнително голямо усилие на педала, за да намаля и още по-голямо за да спирам внезапно - абе с почти всичка сила го натискам, когато трябва да спра по-бързо... Та ми се върти в акъла, че може би серво усилвателят е заминал или както metodi80 подсказва, маркучите са запушени...

Ще ми се да покарам някоя Е36ца от форума (is-ка или 20ска по възможност, за да е със същите спирачки) и/или същия да ми покара колата да пробва. То ще се види ако/като има разлика в педала или спирачките още в първите метри...
Chapai написа:
u`F`o написа:...а през това време ABS-са си ме "рита"...

А аз не разбирам защо коментирате дискове и накладки, след като в случая май гумите са слабото звено ?

Колега Chapai как заключи, че проблема идва точно от гумите? :dunno:

zorobg написа:
u`F`o написа:Иначе колата е със зимни Dunlop Wintersport 3D DOT септември 07 размер 225/40/18

:OT:
Пиша без да чета мненията на колегите, защото и аз тази "дотъркалях" абсолютно същите зимни гуми, дори с 1 г. по-стари от твоите, тази зима до пролетта. Поведението им на сухо и мокро е под всякаква критика (вече), особено в сръвнение с летните ми гуми :). Пълна трагедия и никакво сцепление на сухо и мокро. Това е! Хората са си казали: зимни гуми се сменят след 2, максимум 3 сезона :)

Забравил ли съм да спомена, че на тези гуми това им е първи сезон и са с около 6мм грайфер?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Мнение от mladfen » 27 Мар 2011, 21:52

В този тест който го постнах и на 2-ра страница от темата е даден спирачния път но размера на гумите е даден по-напред
За 320 - 205/60 R 15 V Мишелин Пилот HX MXV 3A --- 44,9м
За 323 - 225/50 R 16 V Мишелин Пилот НХ МХМ --- 39,5м
За 328 - 225/50 ZR 16 Мишелин Пилот НХ МХМ --- 42,5м
Изводите можете да си направите сами като се има в предвид че спирачните системи са почти идинтечни
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 27 Мар 2011, 21:59

Е ок, ако с по-широки гуми се спира по-добре (логичното заключение), тогава защо 323ката спира за по-кратък път от 328цата като са с едни и същи гуми :dunno: Да не би да става въпрос за компакт 323 ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Мнение от mladfen » 27 Мар 2011, 22:06

Не неса еднакви
Едните са със скростен индекс "V", а другите с "ZR".
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

ПредишнаСледваща

Назад към E36