Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Re: Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)
Не си давай парите за шок тест. Там на омаслен амортисьор - дава, че е читав
. Другото което че шок-теста ще го докара в червената зона, само ако амортисьора е драстично изпуснал, па тва и на ръка можеш да го провериш
Като цяло съм останал с впечатлението че след 3-4 години употреба амортисьорите някак си "омекват" дори и да не са изпуснали . (тя за тва една кола като се "зазимява" за по-дълго време е хубаво да се качи на трупчета със свалени гуми, именно за да не се слягат амортисьорите)
ПП. Не мога да си се нагледам на аватара. Такъв убав "кардан" и "диф" рядко се срещат

Като цяло съм останал с впечатлението че след 3-4 години употреба амортисьорите някак си "омекват" дори и да не са изпуснали . (тя за тва една кола като се "зазимява" за по-дълго време е хубаво да се качи на трупчета със свалени гуми, именно за да не се слягат амортисьорите)

ПП. Не мога да си се нагледам на аватара. Такъв убав "кардан" и "диф" рядко се срещат

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- Борис_Малинов
- старши ентусиаст
-
- Кара: По-долу изброеното...
- Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.
u`F`o написа:Ъ-ъ-ъ Борис Малинов, може ли да разбера как амортисьорите имат значение?
Една от сновната функция на амортисьора е да осигурява възможно най-добро сцепление и допир на гумата с пътната настилка при движението на автомобила.При неизправи амортисьори съответно функцията им се влошава а и от там сцеплението,което е равно на по-дълъг спирачен път.

Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!
Нз колега, аз карам 318ис купе и ми се струва, че и мойта спира сякаш бавно от 100, лично аз от време на време използвам към спирачките и двигателя като помощно средство при по екстремни ситуации
....., по спирачната система сичко си ми е вред .... с 225/45/17 карам, може би решението е по-големи дискове с апарати
?

- delas_328
- ентусиаст
-
- Кара: 24 Клапанова гад!!!
- Мечтае да кара: М3 Е36 3.2
Мен пък ми се струва че е и от големите джанти все пак нали излизат с 15
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
delas_328 написа:Мен пък ми се струва че е и от големите джанти все пак нали излизат с 15
Освен да ги сваля да ги премеря колко тежат?

- ogata
- старши ентусиаст
-
Тва няма да ти помогне.
За оптимално спиране :
голям джанта -> голям диск -> големи апарати
Докато не си сложиш нещо дето да се налага да го спират големи дискове - няма нужда от тях. Съответно и от големи джанти няма нужда, щото гъзарията е едно на ръка, ама от другата страна на моста седи кофти спиране и по-висок разход, тромавост и по-ниска максимална скорост
Пък с 2.0 и 18'' ще се излагаш пред корсите и суифтовете
Относно спирането. Сложи едни 15ки да видиш как е положението и ако не те устройва - почвай ревизия на всичко дето го изброихме тука
ПП. И виж дали задните дискове не седят само за красота на пейзажа, а дали вършат няква работа.
За оптимално спиране :
голям джанта -> голям диск -> големи апарати
Докато не си сложиш нещо дето да се налага да го спират големи дискове - няма нужда от тях. Съответно и от големи джанти няма нужда, щото гъзарията е едно на ръка, ама от другата страна на моста седи кофти спиране и по-висок разход, тромавост и по-ниска максимална скорост

Пък с 2.0 и 18'' ще се излагаш пред корсите и суифтовете

Относно спирането. Сложи едни 15ки да видиш как е положението и ако не те устройва - почвай ревизия на всичко дето го изброихме тука

ПП. И виж дали задните дискове не седят само за красота на пейзажа, а дали вършат няква работа.

- u`F`o
- ентусиаст
-
ogata написа: Пък с 2.0 и 18'' ще се излагаш пред корсите и суифтовете![]()
Не съм се качвал на 15"-ки, но не мисля, че ще има голяма разлика.
Ако намеря някой колега от който да взема 15ки - ще пробвам - иначе за не мога да купувам 4ри джанти само за пробата...
ogata написа:ПП. И виж дали задните дискове не седят само за красота на пейзажа, а дали вършат няква работа.
Барах отзад дисковете след каране и двата бяха топли, следователно работят (има триене)

П.П.: Вземи си сложи най-после по-големи джанти от 15"ки да видиш как е

- ogata
- старши ентусиаст
-
u`F`o написа:П.П.: Вземи си сложи най-после по-големи джанти от 15"ки да видиш как е
Прочети горе минусите дето съм ги изредил на голямата джанта на малкия мотор и ще видиш що няма да си сложа повече от 16''

- Snoop
- младши ентусиаст
-
- Кара: засилен дизел
- Мечтае да кара: на Шаро поршето
- Детайли за колата: TOP!!! FULL!!! MPACK!!! Всички екстри за модела! :D :D :D
Все едно ше излитате с тия копторници, та не слагате големи джанти.
Аз в развъртането между 15-ка и 17-ка разлика кой знае каква не виждам.

Аз и ти сме луд-ни-ца...

- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
...иначе с тая Lada Niva която караше щеше да ме направи мармалад...
Вервай от Нивата нищо нямаше да става, ти щеше да оцелееш някак си...в Нивата всичко става на компот. Удря ли са ме докато съм карал Нива и знам как се гъне като вестник. Една Е90-ка ме удари в преден десен калник, половината Нива липсваше, докато на БМВ-то му нямаше почти нищо

Качи се на някоя кола с изпуснали амортисьори, засили се и набии рязко спирачките да усетиш кво се случва със задницата...тогава ще разбереш ква е ролята на амортисьора.
- u`F`o
- ентусиаст
-
Пълен
Само не казвай сега на Ogata, че разлика и в разхода нямаш, че ще стане страшно
Ога, нека да си говорим конкретно с цифри?
Твоята кола прави максимална скорост 201км/ч по каталог5
С 16-17-18"ка колко да ти падне максималната скорост и защо? Аз мисля че повече от 10км отклонение няма да има.
А дали ще правиш 190 или 200- какво значение има изобщо - аз моята само един път съм я карал с повече от 160км/ч... Няма смисъл, освен за проба
Разход- ми, с 15ки може да си със 195 широки гуми, аз като съм с 225, дали тези 3см отгоре на гума ми оказват голямо влияние на разхода според тебе? Ами да, оказват, но предполагам разликата е не повече от литър ГАЗ на 100км... Ми 1л газ ти е 1,30се... (в момента 1,18), сега ако за 1,30 на километър ти се свиди, смени марката
Ускорение - е виж тук, има значение от джанта до джанта, защото различните джанти използват различни сплави и са различно тежки. Предполагам, че в ускорението има разлика между 15ка и 18ка от порядъка на не повече от 0,5 секунди МАХ. Даже и толкова ми се вижда много, ама нека да е половин секунда. Ти колко често "изпъваш" колата си 0-100км/ч за да те интересува тази половин секунда толкова много ?!?
Без лоши чувства, просто ти представям гледаната си точка

Snoop написа:Все едно ше излитате с тия копторници, та не слагате големи джанти.![]()
Само не казвай сега на Ogata, че разлика и в разхода нямаш, че ще стане страшно

Ога, нека да си говорим конкретно с цифри?
Твоята кола прави максимална скорост 201км/ч по каталог5
С 16-17-18"ка колко да ти падне максималната скорост и защо? Аз мисля че повече от 10км отклонение няма да има.
А дали ще правиш 190 или 200- какво значение има изобщо - аз моята само един път съм я карал с повече от 160км/ч... Няма смисъл, освен за проба

Разход- ми, с 15ки може да си със 195 широки гуми, аз като съм с 225, дали тези 3см отгоре на гума ми оказват голямо влияние на разхода според тебе? Ами да, оказват, но предполагам разликата е не повече от литър ГАЗ на 100км... Ми 1л газ ти е 1,30се... (в момента 1,18), сега ако за 1,30 на километър ти се свиди, смени марката

Ускорение - е виж тук, има значение от джанта до джанта, защото различните джанти използват различни сплави и са различно тежки. Предполагам, че в ускорението има разлика между 15ка и 18ка от порядъка на не повече от 0,5 секунди МАХ. Даже и толкова ми се вижда много, ама нека да е половин секунда. Ти колко често "изпъваш" колата си 0-100км/ч за да те интересува тази половин секунда толкова много ?!?
Без лоши чувства, просто ти представям гледаната си точка

- ogata
- старши ентусиаст
-
E, аз преценям че 18'' не е за моя джоб. Освен всичко изброено, знаеш че тая джанта трябва да се обуе - което си е пара. Освен това по нашите хубави пътища с плитка гума и моето каране .. не знам колко, често трябва да правя джанти.
И все пак говорим за спиране. Гледай си твоя проблем що не спираш, а не ми гледай в моята паница, що не съм карал с повече от 15 цола

И все пак говорим за спиране. Гледай си твоя проблем що не спираш, а не ми гледай в моята паница, що не съм карал с повече от 15 цола

- u`F`o
- ентусиаст
-
sobiss написа:...иначе с тая Lada Niva която караше щеше да ме направи мармалад...
Вервай от Нивата нищо нямаше да става, ти щеше да оцелееш някак си...в Нивата всичко става на компот. Удря ли са ме докато съм карал Нива и знам как се гъне като вестник.
Качи се на някоя кола с изпуснали амортисьори, засили се и набии рязко спирачките да усетиш кво се случва със задницата...тогава ще разбереш ква е ролята на амортисьора.
Аз тъкмо спирах и едва ли съм бил с повече от 20, максимум 30км/ч няколко метра преди да се разминем, ама и той като се движи с 30км/ч и... не ми се мисли, отиде половин кола ремонт...
sobiss написа:Качи се на някоя кола с изпуснали амортисьори, засили се и набии рязко спирачките да усетиш кво се случва със задницата...тогава ще разбереш ква е ролята на амортисьора.
Ами на нашите форда (ескорт '87), който е 800 кила ми поднесе при рязко набиване на спирачките от 90км/ч-100км/ч...
Направо задницата олекна и тръгна да ме изпреварва, но контрирах и се овладя - не знам дали е от амортисьорите в този случай.

Между другото момчета, като споменахте за амортисьорите мисля, че се сещам от къде може да идва проблема. На колата пружините са й толкова твърди, че се друсам върху нея и тя не мърда... ОБАЧЕ! Отпред предницата е вирната и чат-пат ми прави understeer... , което ме навежда на няколко въпроса...
Eто как стои:

Значи, възможно ли е, поради твърдото окачване и високата предница да се губи част от спирачното усилие. Защото реално колата няма как да "забие" муцуната и да си прехвърли тежестта отпред както се случва без спортно окачване?
П.С.: Тези дни ако ми остане време, ще се опитам да й сваля предницата с 2 пръста и да вдигна задницата с един (ебати мерните единици вкарах

ogata написа:E, аз преценям че 18'' не е за моя джоб. Освен всичко изброено, знаеш че тая джанта трябва да се обуе - което си е пара. Освен това по нашите хубави пътища с плитка гума и моето каране .. не знам колко, често трябва да правя джанти.![]()
Аз съм напълно съгласен за обуването, а за кривенето... не знам още...

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Качи се, засили се с 100км/ч и вместо да скачаш с 2та крака на спирачките, започни да спираш (не педала в земята, ама не и супер леко) за много малко време задръж така и после спирачка до долу. Ще видиш колко по-добре ще се получи. Това е така, защото с лекото спиране в първия момент даваш възможност за пренасяне на тежестта на колата напред, а с АБС-а като се включва нон стоп в началото не може да пренесе бързо тежестта... За това леко спирачка в първия момент и после до долу. По този начин и на АБС-а ще му се наложи много по-малко да помага.

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- delas_328
- ентусиаст
-
- Кара: 24 Клапанова гад!!!
- Мечтае да кара: М3 Е36 3.2
Точно така
даже в наръчника на начинещия пилот го пише това с припомпването!
Натискаш рязко отпускаш и пак натискаш !

Натискаш рязко отпускаш и пак натискаш !
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!