Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)
Здравейте колеги!
Четох по въпроса в търсачката, но не намерих точно такава тема.
Въпросът ми към вас е колко метра ви е спирачният път от 100км/ч? При този резултат с какви гуми сте били летни/зимни с какъв цолаж и размери? Коя година са ви гумите? Нови, 3-4 годишни или още по-стари? С какво налягане ги тествахте?
Питам всички тези въпроси, защото моята 20ска купе ми направи около 50-60м ПЪЛЕН спирачен път и щях да се ударя (Пълния спирачен път включва времето за реакция, т.е. времето за което съм си преместил крака от педала на газта, през времето за което сработват спирачките до спирането на колата в пълен покой). Аз че имам 30 000км зад волана имам, но смятайте колко бавно съм спирал от 100км/ч, за да си мисля по време на спирането в коя кола ще се ударя, колко ще ми струват броните, няма ли да спре тая кола най-сетне
, а през това време ABS-са си ме "рита" и аз само гледам как наближавам колите и няма къде да ида. Влезнах в насрещното, добре че ме заобиколи един чичко (Господ здраве да му дава, а на мен акъл!) иначе с тая Lada Niva която караше щеше да ме направи мармалад... Нали след като един път ABS-a сработи, спирачното усилие е 100% към колелата, т.е. няма как да спре по-бързо колата?
Иначе колата е със зимни Dunlop Wintersport 3D DOT септември 07 размер 225/40/18, има накладки още 4-5мм (свирят), налягането им е точно 2,5 бара на 4те гуми. Колата е с газова и я държа пълна, т.е. около 50тина килограма още към оригиналните 1310кг + мен (80) + още един пасажер (80), грубо 1,5 тона се получава - поправете ме ако греша. Мислех си, че като е с 4ри диска и ABS ще спира бързо, ама определено не ми се струва като да спира бързо и добре.
...
Преди няколко дни ходих на майстор (познат) и се качи да я покара, защото му обясних, че едвам спира и че педала ми е яко твърд. Оказа се, че една скоба на маркучлето за сервото липсва и от там дърпа въздух. Сложихме скобата и педала омекна леко - вече не е като на Жигула
, че даже колата взе да спира и една идея по-добре.
Аз ли очаквам твърде много от еднобуталните спирачки на обикновена 3ка '93та година или просто моята не спира
Ще се радвам, някой да ми хвърли малко светлина по въпроса.
Поздрави
П.С.: Нека само колегите с купетата да пишат, защото килограмите на седана и компакта са други и предполагам си оказва влияние
, т.е. седаните и компактите спират по-добре при всички положения 
Четох по въпроса в търсачката, но не намерих точно такава тема.
Въпросът ми към вас е колко метра ви е спирачният път от 100км/ч? При този резултат с какви гуми сте били летни/зимни с какъв цолаж и размери? Коя година са ви гумите? Нови, 3-4 годишни или още по-стари? С какво налягане ги тествахте?
Питам всички тези въпроси, защото моята 20ска купе ми направи около 50-60м ПЪЛЕН спирачен път и щях да се ударя (Пълния спирачен път включва времето за реакция, т.е. времето за което съм си преместил крака от педала на газта, през времето за което сработват спирачките до спирането на колата в пълен покой). Аз че имам 30 000км зад волана имам, но смятайте колко бавно съм спирал от 100км/ч, за да си мисля по време на спирането в коя кола ще се ударя, колко ще ми струват броните, няма ли да спре тая кола най-сетне

Иначе колата е със зимни Dunlop Wintersport 3D DOT септември 07 размер 225/40/18, има накладки още 4-5мм (свирят), налягането им е точно 2,5 бара на 4те гуми. Колата е с газова и я държа пълна, т.е. около 50тина килограма още към оригиналните 1310кг + мен (80) + още един пасажер (80), грубо 1,5 тона се получава - поправете ме ако греша. Мислех си, че като е с 4ри диска и ABS ще спира бързо, ама определено не ми се струва като да спира бързо и добре.
...
Преди няколко дни ходих на майстор (познат) и се качи да я покара, защото му обясних, че едвам спира и че педала ми е яко твърд. Оказа се, че една скоба на маркучлето за сервото липсва и от там дърпа въздух. Сложихме скобата и педала омекна леко - вече не е като на Жигула

Аз ли очаквам твърде много от еднобуталните спирачки на обикновена 3ка '93та година или просто моята не спира

Ще се радвам, някой да ми хвърли малко светлина по въпроса.
Поздрави

П.С.: Нека само колегите с купетата да пишат, защото килограмите на седана и компакта са други и предполагам си оказва влияние

- Код: Избери целия код
проблема е решен след обезвъздушаване на предните спирачки и взимане на лек слои от накладките със шкурка, били са палени- сега спира доста по-добре колата. Вече като натисна спирачките когато искам просто да намаля не се включва АБС-а и педала поомекна...
Поздрави!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Колко метра ви е спирачния път? (е36 купе)
Едва ли някой си е мерил спирачния път, но сток спирачките при е36 са задоволително добри при всички модели.
Зимна гума на 4 години от където и да я гледаш си е галош. Значение имат и качеството на накладките и дисковете също, а и 30к километра зад волана не са голям стаж за да имаш наистина качествена преценка и реакция.
Иначе за протокола без време за реакция аз спирам за около 36-7 метра от 100.
Зимна гума на 4 години от където и да я гледаш си е галош. Значение имат и качеството на накладките и дисковете също, а и 30к километра зад волана не са голям стаж за да имаш наистина качествена преценка и реакция.
Иначе за протокола без време за реакция аз спирам за около 36-7 метра от 100.
- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
На мене нещо ми се еб@ват предните спирачки .. ще го лекувам тоя проблем скоро, ама иначе от 150 ... един тир и половина разстояние, на фона на засукването на дясно и ритането на абс-а 

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
Не мога да коментирам точни метри, не съм засичал на сухо, но сравнен с всички други коли, които съм карал, компактът си спира прекрасно, не е някакъв шампион, но не е и зле. А и откакто го имам, не ми се е налагало да спирам от 100 до 0 с педала до метала
Всъщност, ако ходиш скоро на технически преглед на валяците, можеш достатъчно обективно да прецениш колко са ефикасни спирачките на колата. А вече в реална ситуация много зависи от състоянието на гумите и конкретното състояние на пътната настилка...

Всъщност, ако ходиш скоро на технически преглед на валяците, можеш достатъчно обективно да прецениш колко са ефикасни спирачките на колата. А вече в реална ситуация много зависи от състоянието на гумите и конкретното състояние на пътната настилка...
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Не мога да кажа за колко метра спира моята, защото не съм опитвал, но пък се убедих, че спирачките не са кой знае колко силни (на фона на другите бърлоги около тия години са си супер обаче). Иначе съм със сравнително нови накладки, но пък гумите ми са много кофти. И ако имах средствата, до сега да съм направил интервенцията със спирачки от 330i отпред и 328i отзад (щото пък и мотора ми не е много стоков, та имам нужда от допълнителна спирачна сила).
- u`F`o
- ентусиаст
-
jdl написа:Не мога да коментирам точни метри, не съм засичал на сухо, но сравнен с всички други коли, които съм карал, компактът си спира прекрасно, не е някакъв шампион, но не е и зле. А и откакто го имам, не ми се е налагало да спирам от 100 до 0 с педала до метала![]()
Суха пътна настилка, може би леко изтъркан асфалт, поради големия трафик, но то в крайна сметка в цяла София е така, това не би трябвало да е причина или оправдание.
bum_bum написа:Едва ли някой си е мерил спирачния път, но сток спирачките при е36 са задоволително добри при всички модели.
Зимна гума на 4 години от където и да я гледаш си е галош...
Така, ок bum_bum колко годишна трябва да е гумата, за да е в добро състояние?

bum_bum написа: Значение имат и качеството на накладките и дисковете също...
Накладките са купувани в Германия, ся колко са качествени не мога да ти кажа, не съм ги взимал аз. Дисковете са добри, нямат кривини, дебели са не са износени много.
bum_bum написа:Иначе за протокола без време за реакция аз спирам за около 36-7 метра от 100.
Аз ако не се бъркам, просто за протокола, ти караше М52Б28, но спирачките оригинални ли са ти? Дисковете на 20ската като на 28цата ли са? И твоите ли са еднобутални?
Поздрави

- u`F`o
- ентусиаст
-
Dirty M5 driveR написа:Не мога да кажа за колко метра спира моята, защото не съм опитвал, но пък се убедих, че спирачките не са кой знае колко силни (на фона на другите бърлоги около тия години са си супер обаче)...
Аз точно поради тази причина, ще изкарам едни приятели с други "бърлоги" (rover 214Si '96, VW Passat '93, Ford Ескорт '87) и ще пробваме кое колко спира и ако моята има по-дълъг спирачен път от другите коли определено ще взема спирачките под сериозно внимание.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Гумите зависи как са пазени. Ако са добре стопанисвани може да изкарат и 5 години, но повечето на 3 сезона са финиширали. Ако си си ги купувал нови и си ги пазил може да има още хляб в тях.
Аз съм с 2,8, но с големи спирачки. Там разликата е брутална.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
ogata написа:На мене нещо ми се еб@ват предните спирачки .. ще го лекувам тоя проблем скоро, ама иначе от 150 ... един тир и половина разстояние, на фона на засукването на дясно и ритането на абс-а
Бая дълъг ше е бил тоя тир,а?

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Ти bum_bum недей гледа, до колкото знам той е с дискове като за е46 330 и то скъпи хубава марка, както и със скъпи маркови накладки и тва 37 метра е изключително добро постижение. За сравнение щи кажа че М5 е60 спира за 34.7...
Имай предвид че бързото спиране зависи повече от дискове, апарати и накладки и спирачна течност от колкото от нови или 3-4 годишни гуми.
Като цяло е36 спира доста по-добре от повечето средно-статистически коли от тия години...
Имай предвид че бързото спиране зависи повече от дискове, апарати и накладки и спирачна течност от колкото от нови или 3-4 годишни гуми.
Като цяло е36 спира доста по-добре от повечето средно-статистически коли от тия години...
- u`F`o
- ентусиаст
-
bum_bum написа:Гумите зависи как са пазени. Ако са добре стопанисвани може да изкарат и 5 години, но повечето на 3 сезона са финиширали. Ако си си ги купувал нови и си ги пазил може да има още хляб в тях.
Колега пусни едно ЛС да ми кажеш колко пари излиза интервенцията със спирачките от 330ка? Ако се сложи някакъв спирачен kit накладки, дискове и апарати може ли да стане по-добре за същата цена? Аз вчера говорих с един БеЕмВеист и той ми каза, че към 600-700лв излиза присадката, ама спира яко след нея и общо взето си заслужава.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Dpy написа:...Имай предвид че бързото спиране зависи повече от дискове, апарати и накладки и спирачна течност от колкото от нови или 3-4 годишни гуми...
Тука се изказа леееко неподготвен,нали се сещаш че и 18" дискове да имаш на спирачките,ако няма добър контакт с пътя какво ще стане?
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
За кое съм неподготвен бе колега, ти прочете ли ми поста?
Искаш да ми кажеш че примерно с обикновена 16-ка с чисто нови гуми и да речем на бум бум колата с 3-4 годишни гуми и ще спреш по-бързо ли?
Не говоря за някви 10 годишни джапанки без никкъв грайфер все пак.
Искаш да ми кажеш че примерно с обикновена 16-ка с чисто нови гуми и да речем на бум бум колата с 3-4 годишни гуми и ще спреш по-бързо ли?
Не говоря за някви 10 годишни джапанки без никкъв грайфер все пак.
- ZLATIST
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 323i coupe 98'
- Мечтае да кара: e36 ///M3 evo GT
- Детайли за колата: Avusblau Metallic
Не знам колко ми е спирачния път при скорост 100 км/ч,но мога да кажа,че имам много добри спирачки и намалям от 220 км/ч до 100 км/ч за около 3 сек. 

- batvlady79
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525dA '09
- Мечтае да кара: ново БМВ
ZLATIST написа:Не знам колко ми е спирачния път при скорост 100 км/ч,но мога да кажа,че имам много добри спирачки и намалям от 220 км/ч до 100 км/ч за около 3 сек.
Значи от 220 до 0 най-много за 6-7 секунди, а ? ....те моторите от 200 км/ч не знам дали спират за толкова кратко...

Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..