Климатика не вкарва въздух в купето

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E83 LCI 3.0d; E46 LCI 330i
Мечтае да кара: BMW

Климатика не вкарва въздух в купето

Мнение от cfk » 03 Авг 2010, 12:01

Здравейте колеги, появи ми се следният проблем:
Карам извънградско 120-130 км/ч, включвам климатика и започва да духа студено, перката на радиатора работи на макс, температурата на охлаждащата течност се колебае между 86-88 градуса, налягането в системата на климатика е нормално и няма нужда от допълване, филтъра е нов. Постепенно, след около 10-15 минути, въздушният поток който влиза в купето през духалките започва да намалява и почти спира, но си е все студен, вентилатора бучи но не влиза въздух от никъде, това се случва независимо дали климатика е на ауто или на ръчно зададени настройки. Когато изключа компресора въздухът тръгва и си върви нормално, имам чувство че проблемът е със клапите на вентилаторът и се появява само при включен климатик,знае ли някой къде може да е проблема и как да се оправи :?:
Изображение

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Re: Климатика не вкарва въздух в купето

Мнение от ///M_Martin » 03 Авг 2010, 12:31

Не знам дали ще съм ти от помощ но защо не пробваш със спрейчетата за почистване на климатик,поне няма да ти навредят

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 03 Авг 2010, 13:41

cfk написа:Здравейте колеги, появи ми се следният проблем:
Карам извънградско 120-130 км/ч, включвам климатика и започва да духа студено, перката на радиатора работи на макс, температурата на охлаждащата течност се колебае между 86-88 градуса, налягането в системата на климатика е нормално и няма нужда от допълване, филтъра е нов. Постепенно, след около 10-15 минути, въздушният поток който влиза в купето през духалките започва да намалява и почти спира, но си е все студен, вентилатора бучи но не влиза въздух от никъде, това се случва независимо дали климатика е на ауто или на ръчно зададени настройки. Когато изключа компресора въздухът тръгва и си върви нормално, имам чувство че проблемът е със клапите на вентилаторът и се появява само при включен климатик,знае ли някой къде може да е проблема и как да се оправи :?:

Колега замери температурана на изходящия въздух на духлаките ако е под 4,5 градуса значи изпарителя замръзва и въздуха не може да минава през него и затова вентилатора бучи и започва да намалява въздушния поток ако спреш климатика след няколко митуни и пак го пуснеш пак ще си духа нормално защото изпарителя се е размразил.
Трябва да се закачат манометрите и да се провери температурата на изпарителя чрез замерване с търнаметър и да видиш при 5 градуса дали изключва компресора ако не спира значи датчика на изпарителя или се е развалил или се е прекъснал някой кабел или буксата не прави контакт именно този датчик следи температурата на изпарителя и при 5 градуса спира компресора.
Провери тези неща и пиши пак.
П.П гаранция не е от клапите щом като спреш климатика въздуха пак си тръгва значи проблема е ча изпарителя замръзва по някаква причина.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E83 LCI 3.0d; E46 LCI 330i
Мечтае да кара: BMW

Мнение от cfk » 03 Авг 2010, 14:11

Благодаря за точният отговор колега, може би има нещо с това замръзване на изпарителят защото пропуснах да спомена че малко преди да спре въздухът започва да излиза нещо като студена пара от духалките :shock: Къде се намира изпарителят и датчика към него, иска ми се да ги огледам преди да я карам в сервиз.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 03 Авг 2010, 18:00

до изпарителя трудно ще стигнеш защото трябва да свалиш таблото това е радиатора в купето на климатика, а датчика се намира от лявата страна в краката при педалите разглобява се кората до педала на газта и там е мушнат датчика провери го него буксата, кабели замери го дали е здрав и ако се усъмниш го смени но щом излиза пара значи това е причината на 100 процента. Смени датчика и ще видиш дали работи като сложиш търнометър на духалките и при 5,6 градуса компресора трябва да изключи и след време да се включи, а сега при теб най-вероятно не спира компресора и затова замръзва изпарителя.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xi
Мечтае да кара: S65 Lorinser

Мнение от Mitko195 » 03 Авг 2010, 19:54

И на мен ми излиза студена пара през духалките, придружена със звук "цсссхх" но си мисля, че това се случва, за да охлади по-добре или пък точно заради въпросния изпарител да не замръзне :dunno: Факт е обаче, че 4.30 часа към морето не е спирал въздуха, никакви проблеми...Нормално ли е да излиза тази пара?

:OT: Евала Oci за кометентността и отзивчивостта

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: M6

Мнение от bochogogogo » 04 Авг 2010, 0:13

И при мен излиза студена пара :|

Потребител
Аватар

Мнение от rtonchev » 05 Авг 2010, 19:16

И аз го имам същия проблем. Мислех си, че е нещо от управлението на клапите, но сега като прочетох обеснението на oci ми звучи доста смислено и вярно. При мен даже, като спре да духа студен въздух и я покарам така известно време, и изключа климатика потича малко вода в краката на пасажера до водача, което сега ми си струва напълно логично. Явно е от размразяването на радиатора. :clap: Oci :bowdown:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 540i
Мечтае да кара: Lancia Thesis повече от всякога!

Мнение от BoBoGTO » 19 Мар 2011, 18:17

Ебати колите, чесну. Аз имам същите ефекти, пара 1-2 пъти ми се е случвало и едно цискане на всеки един определен период, когато климатика е включен. Проблеми, да чукна на дърво, нямам. За сега нищо не ми е текло в краката. Това до колкото знам е свързано с проблем при каналите за отвеждане на влагата.
Просто искам да попитам това всичкото нормално ли е? Гледам, че темата е поостаряла, но не виждам да е приключена дискусията.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 21 Мар 2011, 14:19

колеги,мисля парата не е проблем,и мисля че е нормално когато вън е 5 градуса климатика да изклучи защото тои е до 16 и няма как да охлайда пвече защото вън е 5,ако вън е 20-30 може да свали до 16 но от 5 да направи 16 е нелогично
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 21 Мар 2011, 14:29

unikalen88 написа:колеги,мисля парата не е проблем,и мисля че е нормално когато вън е 5 градуса климатика да изклучи защото тои е до 16 и няма как да охлайда пвече защото вън е 5,ако вън е 20-30 може да свали до 16 но от 5 да направи 16 е нелогично

Това с охлаждането до 16 градуса не се влияе от външната а от вътрешната температура в купето и взима информация именно от датчика в управлението на климатика.
Така например ако вън е 12 градуса а вътре през стъклата напича е да речем 18 това са само примерни стойности ние можем да му зададем 16 градуса и той ще свали вътрешната температура до 16 независимо, че навън е 12 гр.
Дано не съм ви объркал с обяснението :D

Потребител
Аватар

Мнение от greekoos » 21 Мар 2011, 20:32

Здравеите колеги, и ас имам същия проблем като пусна климатика
след около 10 20 минути спира да духа, като го изключа и
пак го включа след 20 30 минути батска нормално пак за 10 минути
и спира....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 21 Мар 2011, 23:36

greekoos написа:Здравеите колеги, и ас имам същия проблем като пусна климатика
след около 10 20 минути спира да духа, като го изключа и
пак го включа след 20 30 минути батска нормално пак за 10 минути
и спира....

Спира да духа т.е спира да излиза въздух от духалките или спира студеното и започва да духа топло защото ака е второто или си е достигнал температурата която ти си му задал от управлението на климатроника или перката не върти и в следствие от високото налягане спира компресора или пък ти замръзва изпарителя и въздуха не може да премине през изпарителя но тогава ще чуваш как вентилатора на купето се товари и ще чуваш едно бучене.
Дай по точно описание спрямо това което съм ти написал за да те насоча.

Назад към E46