въпрос за датчик положение на цилиндрите на мотор М40

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е46 facelift
Мечтае да кара: Е90
Детайли за колата: E46 318i N42 143h.p.

въпрос за датчик положение на цилиндрите на мотор М40

Мнение от nedbmw » 15 Мар 2011, 12:28

Някой да знае ,защото аз не можах да намеря някаква смислена информация из ръководствата за този датчик(сензор),и по точно ме интересува ,какво съпротивление трябва да има. Имам едно ръководство и пише че не трябва да е по малко от 1ом,а моя дава направо късо,измервах и тока,който евентуално трябва да дава също при запален двигател но нищо просто е умрял :mhihi: би трябвало да е около 5 волта,за осцилоскоп да го меря не съм мислил,в ауто дата 3:16 няма данни за този датчик .Ходих и на диагностика няма никакви грешки,освен изключване на дюзите ,щото съм на газ.А и също,как се вади от кабела този датчик някой да се е борил с тоя проблем,страх ме е да не повредя кабела ,ако се помъча да го извадя от към лулата. Дали не върви с кабела а?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320д

Re: въпрос за датчик положение на цилиндрите на мотор М40

Мнение от giggs_11 » 15 Мар 2011, 13:04

това е датчика на разпределителния вал и нито върви комплект с кабелите ,нито можеш да го извадиш без срежеш кабела,варианта ти е ,да намериш някъде където продават кабел на парче,но истински кабел ,както и истински лули,купуваш нанизваш и деистваш ,аз съм така,а да не забравя,при слагането на лулите към кабела ти трябват едни специални клещи,но те в магазина ако е истински ,би трябвало да имат такива ,както и те самите ще ти го направят

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 15 Мар 2011, 13:37

или просто си купуваш кабели, слагаш ги, а въпросния датчик го вадиш чрез срязване на кабела, после с 2 кабелни връзки го стягаш към въпросния кабел, така съм карал над 2 години и никакви проблеми.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 15 Мар 2011, 14:25

Мене стойностите ме интересуват повече отколкото как да го извадя и сменя,за там ще му намеря колая.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Alfa-Romeo 156 2.5V6,FIAT 1.6/16V

Мнение от VooDoo-36 » 16 Мар 2011, 0:43

giggs_11 написа:това е датчика на разпределителния вал и нито върви комплект с кабелите ,нито можеш да го извадиш без срежеш кабела,варианта ти е ,да намериш някъде където продават кабел на парче,но истински кабел ,както и истински лули,купуваш нанизваш и деистваш ,аз съм така,а да не забравя,при слагането на лулите към кабела ти трябват едни специални клещи,но те в магазина ако е истински ,би трябвало да имат такива ,както и те самите ще ти го направят

Я пак си помисли :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 16 Мар 2011, 10:02

В дару кар продават сензора отделно за 191лв,но го няма в наличност.Пък и да го има няма да дам толкоз пари, каква пък себестойност има производството му ,че да струва толкова.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320д

Мнение от giggs_11 » 16 Мар 2011, 15:18

VooDoo-36 написа:
giggs_11 написа:това е датчика на разпределителния вал и нито върви комплект с кабелите ,нито можеш да го извадиш без срежеш кабела,варианта ти е ,да намериш някъде където продават кабел на парче,но истински кабел ,както и истински лули,купуваш нанизваш и деистваш ,аз съм така,а да не забравя,при слагането на лулите към кабела ти трябват едни специални клещи,но те в магазина ако е истински ,би трябвало да имат такива ,както и те самите ще ти го направят

Я пак си помисли :mhihi:
аз лично съм поръчвал 2 комплекта кабели и двата бяха без този датчик,ти щом си намерил тези,може и да има ,вероятно струват колкото половината кола :winky:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M40 1.8 metan

Мнение от buny_boy11 » 16 Мар 2011, 22:14

Ако не се льжа к-т кабели bremi е около 200лв с датчика.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 16 Мар 2011, 23:36

Какво му се чудите и дивите на това нещо незнам, какво толкова има.

Този датчик всъщност е няква жица и мерене с нормален мултицет не става, щот дава на късо, и щом дава на късо не барай повече, ако е прекъснато се сменя.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 20 Мар 2011, 19:52

Само дъра -бъра ,а инфо относно стойности на сензора няма. Ще меря май на комшийското БМВ неговия сензор,на там отива работата :(

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320i; Е36 318i

Мнение от ognyan 74 » 20 Мар 2011, 20:16

Това ще помогне ли?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
???!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 20 Мар 2011, 21:10

Да помага ми,колега там при данните за разпределителя на запалването е писано и за датчика за определяне на фазите за разпределение на запалването.Там дават да има съпротивление на намотката 1,1 Ом +- 0,1 Ом.Благодаря ти. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 21 Мар 2011, 18:19

nedbmw написа: пише че не трябва да е по малко от 1ом,а моя дава направо късо

Датчикът работи на принципа електромагнитна индукция със затваряне на електромагнитното поле от металната сърцевина- постоянен магнит, през намотката, когато палеца на колелото премине оттам . Самата намотка е с много малко съпротивление (къс проводник), именно защото има постоянен магнит, в противен случай при използване на обикновено желязо за сърцевина и бобина с много намотки от дебел проводник има електромагнит и голямо съпротивление. Така че не знам дали изобщо може да се измери някакво съпротивление на намотката, както писа Ники Николов.
nedbmw написа:измервах и тока,който евентуално трябва да дава също при запален двигател но нищо просто е умрял :mhihi:

Нямам си на идея в аутодата откъде идва това напрежение 5 или 6 волта, когато практически няма съпротивление на намотката това си е късо съединение, явно устройството на този датчик е по-сложно. Според мен на двете крайни крачета от общо три съпротивлението е както пише максимум 1 ом и ЕДН (електродвижещо напрежение) от порядъка на стотина микроволта, едва ли повече от един миливолт при засичане на палеца с магнита.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 21 Мар 2011, 23:15

Колега малко да те поправя,ти бъркаш описанието на принципа на работа на сензора на кол. вал при него има постоянен магнит,който при постоянното преминаване на зъбното колело покрай него се индуктира ед.н. в намотката увита около него,а сензора на кабела работи на подобен принцип но с малка разлика ,че когато мине ток по кабела и след неговото прекъсване се индуктира ед.н. в намотката,на този принцип работят запалителните бобини. :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 22 Мар 2011, 10:08

nedbmw написа:Колега малко да те поправя,ти бъркаш описанието на принципа на работа на сензора на кол. вал при него има постоянен магнит,който при постоянното преминаване на зъбното колело покрай него се индуктира ед.н. в намотката увита около него,а сензора на кабела работи на подобен принцип но с малка разлика ,че когато мине ток по кабела и след неговото прекъсване се индуктира ед.н. в намотката,на този принцип работят запалителните бобини. :idea:

Извинявам се, наистина бъркам м40 с м42;43 и 44, ама като не чета заглавието на темата, така е :yes: .

Следваща

Назад към E36