Демпферна шайба М50 ванус

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Демпферна шайба М50 ванус

Мнение от Penchev » 12 Мар 2011, 23:25

Днес колеги се случи нещо много странно с колата.Имах работа насам-натам и при едно спиране с изгасване на двигателя при опит да го запаля 5 минути по-късно той запали и след 1 секунда загасна.пак опи да го запаля ,но никакви признаци на възпламеняване в нито един цилиндър/никакво припукване.Като направих още един опит на стартер двигателя взе да затриса като на оборот ,но без никаква следа за припалване (затрисането не бе от възпламеняващ се цилиндър) и най-интересното беше ,че като върна ключа назад и до окончателното спиране в пълен покой на коляновия вал се чуваше странно полу свирене,полу скърцане.Сам бях и нямаше кой да ми върти на стартер за да погледна към шайбата ,но съм 95% сигурен ,че тя се предаде.Преди не много време в движение като изключих от скорост за малко ми угасна и тогава не можах да повярвам ,че се случи такова нещо ,но след днешната случка се убеждавам ,че след 800 000 км почти тя се предава :) Другото нещо което ми правеше впечатление от скоро е ,че като превключвам след 6000 мин-1 след пълното изключване на съединителя когато въртящия момент отива по трансмисията до колелата отзад се чуваше едно свирване като сякаш ремък приплъзва ( ремъците и ролките са ми почти нови).Всичките тези симптоми не бяха случайни в крайна сметка ,досега не е имало случай в който нещо отведнъж да сдаде багажа а винаги си е показвало с времето ,че започва да се скапва.

Ако започнат да се появяват такива признаци на вашите автомобили не изключвайте демпферната шайба като възможен проблем.
В крайна сметка след доста часове привечер като отидох при колата тя си запали както всеки път и после докато се прибера на няколко пъти пак палеше.Явно гумата вътре като изстине хубаво позалепва и кара докато не се загрее яко.Имал ли е някой от вас проблем с тази част ,защото в Е34 освен за шайби на ТДС , друго не се е писало.А то май като мойта кола друга с такъв пробег няма :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Re: Демпферна шайба М50 ванус

Мнение от BABHOMED » 13 Мар 2011, 1:35

Може ли малко пояснение за коя шайба става въпрос :mrgreen:
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 13 Мар 2011, 11:03

На коляновия вал колега :|

Георги Пенчев
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 13 Мар 2011, 11:58

Поинтересувах се за шайбата точно коя част е въпросния демпфер и обратно на очакваното от мен се оказва ,че той е към гривната за датчика на коляновия вал.М42-ките правили проблеми много от нея , в момента ,в който закъснее малко повече от нормалното - закъснява и момента за запалване и двигателя гасне.

Сега се търси тази част , да видим от къде какво ще изкочи ...

Георги Пенчев
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30 31? , E34 525 TDS , E34 525 IX

Мнение от ///MILEN » 14 Мар 2011, 20:40

При ТДСа демпфера е само на шайбата на пистовия ремък :yes: При М50 не съм обръщал внимание как е но ще погледна :yes:
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 14 Мар 2011, 22:51

Оказа се ,че демпферната шайба е в учудващо добро здраве и решихме да сменим датчика на коляновия вал.Днес като го сменихме се оказа ,че кабела му в участъка където минава под ванус-а е със стопена изолация и има засегнати проводници.Нов оригинален сложих и покрай това се смениха всички гумени горивопроводи ,че някои бяха напукани лошо и сега да знам ,че каквото зависи от мен съм направил за да ме вози безпроблемно колата :)

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 15 Мар 2011, 1:58

Жорка, радвам се, че зеленият параход отново ще цепи "вълните" :bchug:
Той те оставя, ти него не :ok: :bowdown:
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 15 Мар 2011, 19:13

Stanchev написа:Жорка, радвам се, че зеленият параход отново ще цепи "вълните" :bchug:
Той те оставя, ти него не :ok: :bowdown:

Здрасти Иво :wave:
Бойната машина не я оставям :mhihi: В интерес на истината доста време не съм правил някакви ремонти ,като я следя все пак и й сменям консумативи както си му е реда.До този момент не бях сменял никакъв датчик по колата като цяло ,някои хора плюят по ванусовите мотори ,че били такива, били онакива , но аз след толкова километри няма за какво да се оплача просто :)

Мисля си ,че имат ресурс при добра поддръжка да карат докато пресъхне петрола :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

Назад към E34