На колко километра се сменят различните филтри
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- antonee
- Потребител
-
- Кара: БМВ 320 Д е46
- Мечтае да кара: X6
- Детайли за колата: facelift, 150hp
Re: На колко километра се сменят различните филтри
Колеги относно филтъра на картерните газове, ми не се казва маслоотделител, а само част от него се казва така. Добре е да се сменя целия, защото се ебава уплътнението, но ако не ви се дават пари и само маслоотделителя ще свърши работа. Казват, че новите модели са вечни, но са и по неблагоприятни за турбото, по-добре стария, който не е само пластмаса, а си има и филтърче. Но ако колата варви добре и не пуши ( има се предвид необичайно пушене), не се занимавайте, карайте си и си свиркайте.
- kalo74
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 320D
- Мечтае да кара: X3 xDrive 30D
- Детайли за колата: 2005 Е46 320D Touring
Здравейте колеги, имам следния въпрос
:
нормално ли е да долея ~500 мл масло за пробег от ~14000 км при положение, че колата не ми "пуши", а и не съм забелязал теч от масло
?! Питам ви, защото ми предстои смяна масло и филтри, и се чудя каква може да бъде причината? Дали не е необходима и смяна на още нещо?
Благодаря предварително за помощта!

нормално ли е да долея ~500 мл масло за пробег от ~14000 км при положение, че колата не ми "пуши", а и не съм забелязал теч от масло

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
kalo74 написа:Здравейте колеги, имам следния въпрос:
нормално ли е да долея ~500 мл масло за пробег от ~14000 км при положение, че колата не ми "пуши", а и не съм забелязал теч от масло?! Питам ви, защото ми предстои смяна масло и филтри, и се чудя каква може да бъде причината? Дали не е необходима и смяна на още нещо?
Съвсем нормално е, изобщо не се притеснявай.

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Eдин съвет от мен - сменяй си маслото на около 12 000км...
- madrus
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E 60 - 218 ка
- Мечтае да кара: V 10 5.0
относно филтъра на картерните газове аз си купих само него но в кутията има и гумичката която подмених , иначе също се притеснявах самата гумичка да не е опечена и да е свършила курса , че тогава трябваше да се копува целия комплект .
- kalo74
- кандидат ентусиаст
-
Dimitroff написа:Eдин съвет от мен - сменяй си маслото на около 12 000км...
Здравей колега, благодаря за съвета (мислех, че ще мога да изкарам ~15000 км с маслото – оригинално LonfLife BMW 5W30)

Поздрави и безаварийна година

- S7
- старши ентусиаст
-
- Кара: G05 xdrive 40i
- Мечтае да кара: трезвен
kalo74 написа:Dimitroff написа:Eдин съвет от мен - сменяй си маслото на около 12 000км...
Здравей колега, благодаря за съвета (мислех, че ще мога да изкарам ~15000 км с маслото – оригинално LonfLife BMW 5W30)![]()
И 15000 може ама с нашите горива не е препоръчително,иначе не пречи да изкараш и до толкова

- kalo74
- кандидат ентусиаст
-
S7 написа:kalo74 написа:Dimitroff написа:Eдин съвет от мен - сменяй си маслото на около 12 000км...
Здравей колега, благодаря за съвета (мислех, че ще мога да изкарам ~15000 км с маслото – оригинално LonfLife BMW 5W30)![]()
И 15000 може ама с нашите горива не е препоръчително,иначе не пречи да изкараш и до толкова
Ха-ха, колега, много си прав

Макар че зареждам само от OMV и тайно се надявах да изкарам малко повече километри

- makaveli316
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d E46 2002г.
- Мечтае да кара: 2010 e92 335i
Прочетох темата и на места видях, че някои сменят филтъра на купето дори 2 пъти годишно, този дългия дето е на вълнички и се сваля за 10 секунди.
Не знам, но аз тоя филтър, всеки път като го сваля да го огледам, все един и същ ми изглежда и тук таме има нещо по него, което пада като го взема в ръце и го обърна самият филтър.
Докато въздушния филтър чернясва и се замърсява видимо, тоя на купето си седи един и същ и се питам въобще да го сменям ли на всяка смяна на маслото.
И само като го гледам какво представлява и се питам как може това нещо да не пропуска лошите миризми....?
Не знам, но аз тоя филтър, всеки път като го сваля да го огледам, все един и същ ми изглежда и тук таме има нещо по него, което пада като го взема в ръце и го обърна самият филтър.
Докато въздушния филтър чернясва и се замърсява видимо, тоя на купето си седи един и същ и се питам въобще да го сменям ли на всяка смяна на маслото.
И само като го гледам какво представлява и се питам как може това нещо да не пропуска лошите миризми....?

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"
Няма смисал да го сменяш на всяка, смяна на маслото, аз моя примерно го свалям и го почиствам с въздух под налягане и доста мрасотия излиза. Иначе има разлика, нов е по светъл, после потъмнява от прахта, която минава през него.
- momicheto
- Принцеса
-
- Кара: Е46
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: кипра бамбина...
аз сменям всичките филтри при смяната на маслото
- A-style
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: спокойно
- Мечтае да кара: по хубави български пътища
Re:
© написа:Моята теория е съвсем друга
няма начин да измериш какво е точно износването на двигателя, до колко се променят характеристиките на маслото на 5-6-7-20-30к км и общо взето всичко свързано с маслото е "страх, лозе пази" т.е. колкото по-често го сменят толкова повече предпазваш двигателя, но точно колко никой не може да ти каже. Сигурен съм че са малко хората които са карали един двигател от 0км до 500 000км за да могат да кажат точно какво се случва на всеки един етап от него съответно със съответното масло, със българска нафта, със не знам си какви филтри ... и т.н.
така че сменяйте маслото колкото може по-често за да ви е мирна главата
според мен да сменяш маслото си до 10 000км е нормално и логично
up

- kunaa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530D
- Мечтае да кара: м5
- Детайли за колата: черна печка
И аз сменям всички филтри при смяна на масло. А за колегите ,които се чудят дали е нужно да се сменя филтъра на купето при всяка смяна на масло това зависи по какви улици карате. Има колеги даже го сменят и два пъти в годината но ако градът и улиците ви са чисти това и друг въпрос
Алкохол ДА шофьорлък НЕ
- mumford
-
320ci
-
- Детайли за колата: M52B20TU и 760Li
Скоро става точно една година откакто си купих колата и смених маслото и филтрите. Изминал съм около 3000 км (само в София е карана). Трябва ли да сменя маслото, масления, въздушния и на климатика скоро или може да се кара още няколко месеца така, без да навредя на колата ?
- dido0o```
- ентусиаст
-
- Кара: F10 530d 245
mumford написа:Скоро става точно една година откакто си купих колата и смених маслото и филтрите. Изминал съм около 3000 км (само в София е карана). Трябва ли да сменя маслото, масления, въздушния и на климатика скоро или може да се кара още няколко месеца така, без да навредя на колата ?
Аз съм в същата ситуация. Мисля да я карам така до декември месец. После почивка в гаража и на пролет смяна на всички филтри и масло.