Смяна на хидравлично масло на кормилна система.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Смяна на хидравлично масло на кормилна система.

Мнение от fedoracore » 02 Юли 2010, 20:39

става няма да има проблем.
по принцип е хубаво ,тея масла(хидра..диф,шпер) да се сменят с оригинални на бмв.
казенчето също се сменя-иначе пак става чернилка маслото.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 03 Юли 2010, 16:31

fedoracore написа:става няма да има проблем.
по принцип е хубаво ,тея масла(хидра..диф,шпер) да се сменят с оригинални на бмв.
казенчето също се сменя-иначе пак става чернилка маслото.

Това за казанчето не е вярно. При смяната на маслото остава старо масло в рейката и новото като се смеси със старото потъмнява.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 11 Фев 2011, 18:41

днес направих упражнението и искам да попитам нормално ли е старото масло което източих беше много по-рядко от това което налях , направо си беше като вода.

това което налях беше swag dextron II което извадих по отигинален номер на бмв и покрива стандартите за моята хидравлика
6>4

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 11 Фев 2011, 19:17

ShibinG написа:днес направих упражнението и искам да попитам нормално ли е старото масло което източих беше много по-рядко от това което налях , направо си беше като вода.

това което налях беше swag dextron II което извадих по отигинален номер на бмв и покрива стандартите за моята хидравлика

Ми колега то гъстотата на маслото за хидравликата е като тази на двигателно масло , такова трябва да е новото ти масло .... Изобщо не трябва да сравняваш старо с ново масло , старото ти масло може да е на вода , защото е примерно много старо и мазилните му свойства отдавна са заминали , да не говориме колко "боклул" се е утаявал в него ... Ако се притесняваш , че новото ти масло е по гъсто , от колкото трябва да е , вече това е друг въпрос.... Няма как да ти кажеме дали е добро на гъстота , без да сме го видели ..., казах ти приблизително каква трябва да гъстотата му (като на двигателно... ) .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 11 Фев 2011, 20:00

новото,което налях си беше с гъстота на двигателно а старото като го дърпах със спринцовката направо като вода

Благодаря за хубавата тема и подродното описание със снимки всичко стана точно както си описал :bchug: :bchug: и при мен около 650-700мл налях ,без да точа от пробка по помпата или по рейката
6>4

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 11 Фев 2011, 20:10

ShibinG написа:новото,което налях си беше с гъстота на двигателно а старото като го дърпах със спринцовката направо като вода

Благодаря за хубавата тема и подродното описание със снимки всичко стана точно както си описал :bchug: :bchug: и при мен около 650-700мл налях ,без да точа от пробка по помпата или по рейката

Радвам се , че съм помогнал ! Само да добавя , нито рейката , нито помпата имат пробки ...
Ако трябва да се точи маслото от рейката , се откача единия маркуч , който идва от рейката и отива в казанчето (тоя маркуч се слага в шише например , за да не пръска) , след това се пали колата и се подава газ до към 1500-2000 об/мин , като едновременно се върти волана .... Пробвал съм го , даже съм държал системата да работи без масло около минута - няма никакви ядове , въпреки всичко не успях да източа повече от 900мл (даже с това което изтече от рейката ) ..., а системата съдържа 1.1 литра , та колкото и да се напъвате пак си остава .

Аватар
Кара: e34, e36

Мнение от Kristopher » 28 Фев 2011, 14:26

А този болт, дето съм го оградил с жълто, за какво е?
Изображение
Изображение
Компютърна диагностика на BMW след 1993 година - безплатна
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 28 Фев 2011, 15:27

Този с жълтото като го развиеш вътре има някъв лагер. Там мисля, че ти лагерува кормилния прът. Но това ограденото с червено на помпата може и да е пробка :confused:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Фев 2011, 18:26

CTORH написа: Но това ограденото с червено на помпата може и да е пробка :confused:

Това ограденото с червено е пробка , но я има САМО на хидравличната помпа на М3 !
Всички останали Е36 са без пробка където и да било по хидавликата !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 28 Фев 2011, 23:25

Не е пробка,там е вързан маркуча на изход от помпата. Може да се точи и от там,но пак ще остане :winky: .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 01 Мар 2011, 21:10

~Мишо~ написа:Не е пробка,там е вързан маркуча на изход от помпата. Може да се точи и от там,но пак ще остане :winky: .

Това е й пробка , нищо че е вързна маркуч ...
Така де , вързан е маркуч , ама е вързан на ниско място с болт , който е удобен за достъп...
Ето тука още снимки от същата процедура : http://m3forum.net/m3forum/showthread.php?t=140947
Въпроса е че спокойно се ползва като пробка , защото положението е ниско долу , достъпа до болта е сравнително лесен ... та си е жива пробка ....
Ако са искали да е друго яче да са го направили с щуцер и маркуча да се надява на щуцера , а те са го сложили като болт , за да може хем да се хване маркуча , хем да се оттича от там маслото ...
А за оставането на масло ... така е ... , винаги остава ... Пробвал съм даже да паля двигателя при откачени маркучи , за да може помпата да избута колкото се може повече масло от системата и едновременно с това въртя кормилото (това съм го правил до минута време , при което помпата работи без масло ) и въпреки това успях да източа от системата 950мл ..... Демек останали са около 150 мл вътре .... Та колкото и да се напъвате , няма да можете да източите абсолютно всичко (освен ако не се свали рейката и не се отвори )...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 01 Мар 2011, 21:25

...а тези щуцери как се късат...?не е истина.Винаги внимавайте,като ги развъртате и е пропоръчително да не се презатягат повече от необходимото.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Savy » 30 Мар 2011, 15:09

Колеги, може ли само да ми кажете дали побира същото количество масло 20-ката!? Че и аз трябва скоро да правя процедурата! :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 30 Мар 2011, 18:47

Savy написа:Колеги, може ли само да ми кажете дали побира същото количество масло 20-ката!? Че и аз трябва скоро да правя процедурата! :bchug:

Количеството е същото ..... Хидравликата е същата ....
Вземи си 1 литър ще ти стигне 100% .. , просто няма да можеш да източиш повече от 900мл от системата , така че литър ще ти стигне (независимо , че по книга е 1.1 литра системата )

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Savy » 30 Мар 2011, 21:49

metodi80 написа:
Savy написа:Колеги, може ли само да ми кажете дали побира същото количество масло 20-ката!? Че и аз трябва скоро да правя процедурата! :bchug:

Количеството е същото ..... Хидравликата е същата ....
Вземи си 1 литър ще ти стигне 100% .. , просто няма да можеш да източиш повече от 900мл от системата , така че литър ще ти стигне (независимо , че по книга е 1.1 литра системата )

Благодаря колега ;)

ПредишнаСледваща

Назад към E36