Добра идея ли е газов инжекцион за 318 - 143 коня ?!?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Re: Добра идея ли е газов инжекцион за 318 - 143 коня ?!?

Мнение от Zagy » 27 Фев 2011, 10:37

В газта има едно точно такова черно мазно вещество, което се отделя и се натрупва в изпарителя - на всички изпарители има една пробка отдолу, която периодично се развива и това се източва. Ако там долу при пробката се задръсти се случва точно това, което си описал :D
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на ток
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от nik4o_83 » 27 Фев 2011, 13:00

Много скочиха цените наистина - а и като гледам ще се стигна според мен до към 2.7лв/л нафта...
Както и да е - проблема е в качеството на горивата. Ако и газта, и нафтата, и бензина бяха качествени - повярвайте ми нямаше да има никакво значение с какво се кара.
Наскоро приятели ходиха в Австрия на ски - пича разправя - "Сипах си малко нафта в една туба - течеше все едно сипвам олио - няма пяна, една гъста...". Аз онзи ден си смених горивния филтър - ебаси водицата изтече...Ужким сипвам на Ромпетрол (горивата са 100% внос или от Гърция или от Румъния - там са им базите), а пак редкаж...
Та с 2 думи - и на газ е супер (особено ако въртиш много километри), и на нафта е бомба (не с наща нафта де), и на бензин е добре - ама да бяха качествени... :yes:
Аз отивам да :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 27 Фев 2011, 13:28

Днес си поприказвах с приятелчетата, които са с ГИ, и май работата там зимата хич не е на далавера. Температурата, при която колата минава на газ е 30-40 градуса, променя се софтуерно, но в този диапазон, то и е безсмисленно на по-ниска тепература де. При къси разстояния мотора дефакто си работи на бензин, а ако все пак обърне на газ, при 40 градуса разхода и далеч не е като при 90 примернно. Та моите хора споделиха, че на практика само за градско каране от-до ГИ е абсолютно безсмислен, а и лятото около 30 процента /по техни думи/ колата в градски условия си е на бензин. С две думи си струва, ако колата прави големи преходи или не изстива като такситата.
only rear wheel drive

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 27 Фев 2011, 13:36

Защо си мислиш, че лятото в градско пак е на бензин? Лятото средната температура е 30 градуса докато запалиш колата и тя вече е минала на газ! И цял ден неможе да истине. Лятото подчти не бара бензина, нооо зимата е 50 на 50 градско. Температурата обикновенно на коята е настроен газовия инжекцион да минава на газ е 50градуса.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 27 Фев 2011, 13:40

Цитирам казаното от хора, каращи с такива уредби, аз газ не съм карал досега и не давам мнение, ако те са ме подвели се извинявам.
only rear wheel drive

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 27 Фев 2011, 14:27

Да, така е наистина.
Ако колата се кара само по 2-3км и след това се оставя да изстине преди да се кара пак 2-3км - наистина няма смисъл от газов инжекцион.
В такъв случай собственикът е най-добре да се замисли, дали въобще му е необходима кола и не е ли по-добре да ползва такси - тогава няма да има застраховки, данъци, разходи за гуми, масла, филтри...
А ако пък някой си мисли да си купува кола, на която да направи 15-20 000км и след това да я продаде - няма смисъл да слага газов инжекцион, защото просто няма да му се изплати.
Разбира се има хора, за които колата не е толкова вещ за ползване, колкото вещ за показване и израз на положение - тогава естествено няма да се слага газова, защото това не е "престижно", а е "сметкаджийско".
Е, вероятно има и хора, които са загрижени за екологията и биха сложили газова, само защото е по-природосъобразно... е аз не познавам такива в България, но може и да има...
А има и просто луди... но това е друга тема - за всеки влак си има пътници.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Мнение от StelllsKi » 27 Фев 2011, 14:58

При мен как са нещата...моя инжекцион съм си го сложил на 43 градуса тези 43г се достигат за 6 мин работа на място при външна температура -7 градуса,аз всяка сутрин като си запаля колата я изчаквам да мине на газ и чак тогава трръгвам,хем по добре за мотора а и 6 мин не са кой знае колко.И така да поговоим малко в цифри наистина ми гори малко повече газ но е доста по добре от бензина като цена не като разход.......
Паля колата си да кажем към 5 пъти за деня говорим само градско и какво следва от тук...
в рамките на месец допълвам 10лв бензин
с 10лева газ 1.30 минавам 60км в най-големите студове,когато е по топло съм стигал 70км
с 10 лева газ през лятото минавам почти винаги 70-75км зависи от налягането и качеството на газта
През лятото минават почти 2 месеца и чак тогава доливам пак 10 лв
Преминаване на газ зима/лято
зима- 4-6 мин при първо палене и пак толкова ако следващото палене е след 4-5 часа иначе ако е до час два минава веднага на газ
лято 1 мин само при първото стартиране за деня при следващите си минава веднага на газ

Извънградско-с една бутилка при мен точно 21 литра и скорост до 140км минавам към 230,240км това е лятото
зимата няма особена разлика при извънградското спрямо лятото макс 10тина километра да съм по надолу
Тези стойности могат да се намалят още пробвал съм го но се скопява бая колата и извън града е трудно да се кара иначе ако не сте спортни натури мога да докарам разход и 11/100 в града.При мен не се забелязва разлика във вървенето м/у газ и бензин всичко е въпрос на настройка зависи какъв разход искаш да постигнеш!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 27 Фев 2011, 17:03

zmeyan написа:Тази тема наистина е пълна с откровени глупости от рода - "мирише на газ".
zmeyan написа:Убеден съм, че анти-газ изказванията са от хора, които никога не са виждали свестен газов инжекцион на БМВ
Колега,2 години съм работил в газ сервиз,8 години изкарах в такситата,незнам как е във вашия край,но тук в София ги карахме предимно с газови и с метанови уредби..Та айде моляти се не ми обяснявай какво съм виждал и какво не..
zmeyan написа:карат дизел и ги е яд, че не могат да сложат газ или искат БМВ-то им да е като току излязло от завода в Мюнхен.
това е първия дизел в живота ми,както на тебе ти е първата кола с газ май.
Но айде по темата..Според мен да си купиш кола за 10-15хил.лв и да тръгнеш да и слагаш разни неща за които тя не е мислена и изчислявана е малко тъпо.Не знам ако отнякъде добараш Ферари кво ще е :mhihi: :mhihi: Достатъчно дълго съм ги гледал и газови уредби и мотори и мога да кажа,че в момента,в който се сложи такова нещо,колата вече не е същата.
zmeyan написа:С газова съм от 35 000км(година и половина).
А е за това говорехме.Айде като направиш 150 000 км пак кажи колко си доволен и как работи и на бензин все още перфектно :winky: Отначало винаги е добре,просто идва един момен в който дюзите се запичат,защото не минава бензин през тях дори и всяко палене да ти е на бензин.А за меризмата...еми да свиква се,няма такава,която отникъде и грам не мирише.Но ако все пак трябва да се гледа от икономична гледна точка то по-добре да е метан :lalala:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Мнение от StelllsKi » 27 Фев 2011, 17:38

StelllsKi написа:
S7 написа:А при газта не заминаваха ли и по бързо гърнетата? :paranoid:

По принцип се издухват повече и по бързо когато си на газ но да ви кажа честно другата ми кола е 1.8 115кончета + 2 валчета :mhihi: и също е на газ (газов инжекцион) и на нея и навъртях 91к км от както и сложих газта и чак тогава си смених гърнетата.А преди да сложа газта бях навъртял около 24хиляди т.е общо към 115хиляди и смяна на гърнетата при бемката незнам колко ще мина дано са толкова като гореописаната колица!

Другата ми кола е форд мондео 94г мотора и го цитирах по горе зетек е.За този пробег от 91хиляди км на газ засега не съм усетил да се е променила нещо работата на двг от преди слагането на инжекциона.Единствено съм сменил кабели на свещите и свещи и веднъж гърнета но те си бяха с колата т.е не ги знам колко са карани преди това,но 100% не бяха оригиналите и може би затова се издъниха.А колата и до ден днешен продължава да си върви страхотно на бензин и газ въпреки че форда е малко проблемен автомобил за монтаж на газов инжекцион.Дори си мисля че може да изкара още толкова километри без да има особени грижи!А относно изплащането на системата не е задължително дори и да не караш много да се стараеш да въртиш повече километри с фикс идеята че трябва да и изкараш парите,винаги можеш да си я прехвърлиш на следващия автомобил и да си караш от една страна икономично от друга по екологично! Пък който иска да се гъзарее и да вика ''как ще и сложа газ да не съм луд'' и др приказки от този сорт,всеки си има мнение.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 27 Фев 2011, 18:14

Колега, Божилов,
дори не бях забелязал, че си с дизел :)))
Не ми е първата кола на газ - на газ съм изминал доста повече от 150000км. Не твърдя, че няма проблеми, но твърдя, че не са кой знае колко специфични.
Нали се сещаш, че 150 000км на газ са поне 10 000лв спестени в кеш (5000лв за поставяне и ремонти на газова инсталация). Това са с достатъчно за 10-12 годишна кола.
За миризма - ами като се поставя от некадърни газаджии сигурно мирише. То като работи всеки пишман майстор в такива сервизи затова и е проблем газовата. Нима твърдиш, че газта мирише на всички коли или само на новите не мирише?
Нямам намерение да споря с ... някой, дето не е видял свестен газов инжекцион, ако искаш заповядай, подуши го, покарай я... пък тогава коментирай. Карал съм Е46 и дизел и бензин с газова (виж на ментан не съм). Е ще ме прощаваш, но дизела мирише повече от газта - говоря за отработените газове.
Да, карал съм и коли с обикновена газова - по-често мирише. Вероятно такива сте слагали и на вашите таксита. Там се гони икономичност и печалба - няма да се учудя, ако вместо газови инжекциони са слагани обикновени газови, за да се спестят 1000лв. Да , тогава може проблемите да са много...
Наистина, сложиш ли газова - колата вече не е същата. Но тя не е същата от момента, в който си сипал бензин и си запалил двигателя, не е същата и когато сипеш източноевропейската помия от бензиностанциите, а не е гориво западно качество.
Който е имал възможност да ги сравни, знае за какво говоря.

Накратко - нямам намерение да споря.
Но това, че някой се е качил на каруца и му друса, не означава, че всичко на ч колела е каруца. Същото е и с газовите уредби - качествено изпълнение за около 1500лв инвестиция може да ти спести 15 000лв за десетина години (за някой може да са 5г, за друг 15г). Една елементарна сметка показва, че при годишен пробег около 20 000км газовия инжекцион се изплаща за 1 година, а от там нататък се спестява (1300лв годишно).

БМВ не е ферари. Ако десет годишно ферари струва 15 000лв ще му сложа газова за 1500лв, а със спестените пари след 10 години ще си купя друго 10 годишно ферари и пак ще му сложа газова.

Но какво ли се обяснявам, всеки сам си преценя, но поне не заблуждавай колегите.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 27 Фев 2011, 20:32

Zagy написа:Нафтата мине ли 3лв/литър махам печката и си взимам голям бензинов мотор и му праскам газ.... :ranting: :ranting: :ranting:

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=13290&page=1 и това е вариант :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 27 Фев 2011, 23:09

zmeyan написа:газовия инжекцион се изплаща за 1 година, а от там нататък се спестява (1300лв годишно
Това са 108.33лв на месец в сметки в които не влизат-бензин подръжка и консумативи на газовия инжекцион(не говориме за вредите и проблемите)Айде сложи и едни 40лв бензин на месец(минимум)слагаме и 10лв за подръжка на газ инжекцион.От тия 100 лв останаха 50.1500лв за уредбата,значи 30 месеца тая уредба има да се избива и чак след това евентуално ще започнеш да икономисваш.Айде кажи ми заслужава ли си?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 27 Фев 2011, 23:29

tani bojilov написа:
zmeyan написа:газовия инжекцион се изплаща за 1 година, а от там нататък се спестява (1300лв годишно
Това са 108.33лв на месец в сметки в които не влизат-бензин подръжка и консумативи на газовия инжекцион(не говориме за вредите и проблемите)Айде сложи и едни 40лв бензин на месец(минимум)слагаме и 10лв за подръжка на газ инжекцион.От тия 100 лв останаха 50.1500лв за уредбата,значи 30 месеца тая уредба има да се избива и чак след това евентуално ще започнеш да икономисваш.Айде кажи ми заслужава ли си?

За 40 лв газ минавам 350км минимум смесено градско и извъградско как е :dunno:
п.с. ама моето градско не е като в София да има дълги прави и обиколни и т.н. а си е само първа -втора и трета на места... така, че в малките градове може да няма задръствания, но правим по големи разходи с по ниски скорости.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320Д 2002
Мечтае да кара: 330 d

Мнение от zoti » 28 Фев 2011, 0:15

Zagy написа:Нафтата мине ли 3лв/литър махам печката и си взимам голям бензинов мотор и му праскам газ.... :ranting: :ranting: :ranting:

Ама честно и аз вече го обмислям :evil: То не се издържа :help:
From the body to the soul,where our hearts lead.....we must go

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318i

Мнение от kaspar_ivo » 28 Фев 2011, 8:35

tani bojilov написа:

Колега незнам за какви коснумативи и подръжки говориш всеки месец ама нещо си се объркал. Все се чудя къде сме тръгнали с нашите "нови" коли на по 8-10 години. За какви вреди говориш изобщо??
Все повече мои познати минават на газ и до сега никой не е изревал за нещо. Както казват колегите преди мен сложен ли е качествено няма никакви грижи. Дават същите пари на месец за гориво, но минават 2-3 пъти повече разстояние... много съм се замислил вече и аз понеже това положение не се издържа.

п.с Само да кажа че само в БГ ни е такова мисленето "как може да караш бмв и да си с газ". Докато зареждах колата си в Германия до мен спряха S-класа и X5 заредиха си газ като пичове и си тръгнаха... но при нас не се гледа колко е рационално... а колко е гъзарско за съжаление...

ПредишнаСледваща

Назад към E46