Почистване на MAF сензора (дебитомер)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)

Мнение от Dimitroff » 31 Яну 2011, 18:29

Няма как някой да ти каже предварително - не и преди да се видят живите данни (което пак не е критерий) или да се свали дебитомера.

Няма да го прецакаш ако:
- не пипаш жичките с ръка/четка
- не чистиш с препоръчаните препарати.

ентусиаст
Аватар
Кара: 12' F30 335i

Мнение от taba4ko » 31 Яну 2011, 18:38

добре за чистенето и препаратите разбрах. ефекта от чистенето не го разбирам - не казвате дали има подобрения или не. разбирам че за нашите коли които са на по 10 и кондорма години чистенето на дебитомера е колкото да му удължиш живота с още няколко годинки. а че колата ще си върви по един и същ начин преди и след това, и че въпреки това не се гарантира колко още може да изкара един 10 годишен дебитомер.... има ли смисъл от самото чистене тогава?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Местоположение: <<Valencia,Spain >>.......... <<през лятото-Pleven,Bulgaria>>
Кара: Е46 330D 204hp (M57N)

Мнение от boXeer » 31 Яну 2011, 18:58

Ами колега ,според мен има смисъл.Не съм сигурен дали му се удължава живота ,защото това е един сензор който или работи или не работи.Поне такава е моята логика.
Ако е мръсен- не работи корекно,щом не работи корекно според мен е задължително чистенето.
При мен имаше едни черни пушеци.
Изчистих го първия път с контактен спрей - изчезна пушека ,но колата стана мудна.
Втория път го чистих с CRC контактен спрей - ефект никакъв.
Третия път го изчистих със спрей за дебитометри и сега имам чуството ,че като тръгвам ще скъсам гумите.
Мисълта ми е ,както казва по горе колегата (и не за първи път) ,че дебитомерите се чистят със спрей за дебитомери и нищо друго.
Изображение

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 31 Яну 2011, 19:00

taba4ko написа:.....

Изображение

Май не си чел внимателно цялата тема...
Si non confectus, non reficiat.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 31 Яну 2011, 22:36

Понеже и аз не съм чел цялата тема подробно, т.е. едно време я следях, ама след това не, та ще задам един въпрос, който евентуално сигурно се е коментирал, но как седи въпроса с чистенето на дебитомера при бензинките и конкретно при 318ките, някой има ли опит??? В смисъл -има ли разлика във вървенето? Правило ми е впечатление, че като съм смянвал филтрите и конкретно въздушния, а си ги сменявам редовно, на около 10000 км, той хич не ми се струва толкова мръсен. Може би това, че има кора под картера и изобщо е изолирано и няма много постъпване на прахоляк го пази, но самоя филтър си има цвят както се казва и това ме навява на мисълта, че микро частици не преминават кой знае колко, та да стигнат до дебитомера. Същия съм го сменявал преди 2 години с нов бошов и реално, да чукна на дърво, не съм имал проблеми, но ми е интересно дали би имало някакъв положителен ефект - падане леко на разхода, малко повече мощ, нещо такова! Нека някой сопит да сподели за м43 конкретно и се извинявам, ако е дискутирано!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 01 Фев 2011, 3:20

taba4ko написа:добре за чистенето и препаратите разбрах. ефекта от чистенето не го разбирам - не казвате дали има подобрения или не. разбирам че за нашите коли които са на по 10 и кондорма години чистенето на дебитомера е колкото да му удължиш живота с още няколко годинки. а че колата ще си върви по един и същ начин преди и след това, и че въпреки това не се гарантира колко още може да изкара един 10 годишен дебитомер.... има ли смисъл от самото чистене тогава?

:D чистиш...и ако колата след това не откачи,значи си за нов дебитомер :yes: Мойта след чистенето отарва Уау ефекта :mhihi: Даже си мислех че като махна катализаторите ще е още по Уау ама....нъцки...греда голяма :banghead:

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 01 Фев 2011, 9:37

Аз и преди съм писъл в тази тема с чистене повреден или леко заминал дебитомер не се оправя. Няма да навлизам в темата за програмирането на дебитомера защото си има такава..... Хубаво е ако имате колега с работещ дебитомер да ги размените за 10-15 мин. и сам ще видиш дали има разлика. Аз до сега от чистене на 10-15 дебитомера само на 2 имаше УАУ...... но те си бяха мръсни. Колата не е само дебитомер .... :mhihi: :winky:

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 01 Фев 2011, 9:38

slitter написа:...

Вече и бая бензинови дебитомери съм изчистил - имаше и мръсни сред тях, но общото ми впечатление е, че при бензиновите мотори усещането след изчистването е доста по-слабо или направо незабележимо. Казвал съм на всички хора да се разписват в темата, за да може да се изгради някакъв тренд и да знаем на кой мотор какво да очакваме, но засега писателите са малко...

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 01 Фев 2011, 10:11

"спокойни обороти" и "диша по-леко" са коментарите след почистен дебитомер на бензин. (2х 318i) - едни и същи отзиви от 2мата собственици...което не е критерий за заключение, но пак влизат в статистиката 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 01 Фев 2011, 11:32

slitter написа:

Ами кво да ти кажа. Отворих го, и беше чист като сълза. А си личеше, че не свалян (по болтовете) Ама за протокола, го наквасих с оная гняс за дебитомери. Разлика никаква.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 03 TOURING

Мнение от sasho_80 » 08 Фев 2011, 12:01

Здравейте! днес разглобих дебитомера зада го почистя както трябва и да сменя болчетата но забелязах нещто тревожно за мен, сцепило се е дето е лепено от производителя, мога ли да го залепя с нещто например канаколит или трябва др. лепило или нов дебитомер. несъм забелязал никакви промени в вървенето на колата, щте пробвам да го откача и да карам така да видя дали щте има разлика но искъм да го залепя първо.
какво е най добре да направя според вас? ето и снимки на сцепеното.
IMG_0005.JPG
IMG_0007.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ИзображениеИзображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 08 Фев 2011, 12:12

Залепи го с някакъв силикон - каноконлита ще се спука от вибрациите.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 03 TOURING

Мнение от sasho_80 » 09 Фев 2011, 22:09

залепих дебитомера с силикон, днес го сложих но май не е наред или аз се вкарвам в някакъв филм, като го откача от буксата не усещтам никаква разлика в вървенето и другото което е като изключа от скорост и оборотите падат до 880(постояно ги мени в диапазом 5 оборота) и след 30 секунди си отиват на нормално 830(постояно ги мени в диапазом 5 оборота) като е на място го няма това нещто. скоро изолирах и ЕГР може ли от него да е тази аномалия?
П.С. взех си час за диагностика но е др. сряда!
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 14 Фев 2011, 4:17

Тази седмица ще отворя да почистя моя, че така и така изпрах филтърО (в момента съхне :mhihi: ), поне дихателната система да е добре :mhihi: Само трябва да се снабдя със спрея :yes:
След това ще споделя резултата :yes:
П.П. Обмислям почистването на дроселовата клапа и Idle Control Valve :roll:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 14 Фев 2011, 10:48

sasho_80 написа:залепих дебитомера с силикон, днес го сложих но май не е наред или аз се вкарвам в някакъв филм, като го откача от буксата не усещтам никаква разлика в вървенето и другото което е като изключа от скорост и оборотите падат до 880(постояно ги мени в диапазом 5 оборота) и след 30 секунди си отиват на нормално 830(постояно ги мени в диапазом 5 оборота) като е на място го няма това нещто. скоро изолирах и ЕГР може ли от него да е тази аномалия?
П.С. взех си час за диагностика но е др. сряда!

Щом не усещаш никаква разлика при откачен дебитомер, чистенето едва ли ще промени нещо. Най-вероятно ще ти трябва нов, за съжаление.
Изображение
ИзображениеИзображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46